Dodaj do ulubionych

Boże co mam studiowac ... doradźcie

18.05.12, 17:46
Od pewnego czasu zastanawiam się nad wyborem kierunku studiów zaocznych. Jako, że skończyłem Tech Ekonomiczne z początku chciałem kształcić się dalej w tym kierunku.... myślałem nad jakąś rachunkowością, księgowaniem, bankowością, czy finansami... Jednak nie wiem co dokładnie. Nie mam zamiaru być kolejnym studentem, który nie może znaleźć pracy... Może doradzicie mi jakieś inne kierunki nie związane z ekonomiką, które w przyszłości będą dawały większe możliwości znalezienia pracy.... Ewentualnie proszę o jakieś linki... Ogólnie rzecz ujmując co opłaca się teraz studiować, żeby po ukończeniu można było łatwo wystartować Pozdr z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: Dydacto Re: Boże co mam studiowac ... doradźcie IP: 156.17.166.* 18.05.12, 23:32
      Żeby rozwiać wątpliwości, możesz poczytać też o opiniach studentów różnych kierunków, jak oni sami oceniają swoje studia i - co najwazniejsze - swoje szanse na znalezienie dobrej pracy.

Jesteśmy dopiero w trakcie rozbudowywania bazy wywiadów ze studentami różnych uczelni i kierunków, ale zawsze może znajdziesz coś, co Cię interesuję.

Kilka przykładowych linków:
      www.dydacto.com/pl/opinie/53766/Uniwersytet-Ekonomiczny-we-Wroclawiu/#ajaxContainer
      www.dydacto.com/pl/opinie/53499/Wyzsza-Szkola-Filologiczna/#ajaxContainer
      www.dydacto.com/pl/opinie/53628/Uniwersytet-Ekonomiczny-w-Krakowie/#ajaxContainer
    • Gość: Gosc Re: Boże co mam studiowac ... IP: *.play-internet.pl 19.05.12, 17:44
      Nie wazne co, ale gdzie, czyli ze nie studiuj w Polsce, bo czeka cie wtedy tylko bezrobocie albo mop badz zmywak...
      • szwimi Re: Boże co mam studiowac ... 19.05.12, 17:52
        Boże, nikt Ci nie powie co za kilka lat będzie cenione na rynku pracy, a już na pewno nie należy się kierować artykulikami z wypowiedziami "ekspertów" wszelkiej maści, prawie zawsze jest wręcz odwrotnie do tego co radzili.

Boże, ale argument do pójścia na dane studia "bo tu może będzie praca" jest doprawdy żałosny, zwłaszcza że to jedyny argument

Boże, zrozumcie ludzie że studia to nie taka "wyższa zawodówka", poza tym coraz bardziej docenia się pracę fizyczną, bo tu się trzeba jednak wysilić, a teraz każdy woli za biurkiem i z "prestiżem". Znam dziś sytuacje gdzie robotnik (dla wielu pseudo-wykształconych "robol") zarabia więcej od inżyniera

Boże, nie podejmuj decyzji pochopnie, skoro lubisz tematy związane z ekonomią to z tego nie rezygnuj, jak etatu nie znajdziesz to może sam coś rozkręcisz skoro się tym interesujesz

• Gość: doradca Re: Boże co mam studiowac ... doradźcie IP: *.stalowa.pilicka.pl 09.06.12, 12:20
      Wkurzają mnie takie posty.Studiuj FRYZJERSTWO lub KOSMETYKĘ bo po tym kierunku na pewno znajdziesz dobrze platną robotę!
    • Gość: Studiujący. Re: Boże co mam studiowac ... doradźcie IP: *.newsletter.cswzu.pl 12.06.12, 16:40
      Może spróbuj logistykę i transport, to kierunek po którym zawsze jest praca. Ja studiuję na Akademii Morskiej w Szczecinie i mam szansę na podpisanie umowy z jedną firmą już po obronie. Do tego studia inżynierskie jednak cieszą się większą renomą i nadal mamy niedobór specjalistów na rynku.
    • Gość: szczery Re: Boże co mam studiowac ... doradźcie IP: *.nasze.pl 13.06.12, 07:51
      Kolejny durny post pod tytułem "co mam studiować". Ludzie, naprawdę liczycie na to, że ktoś da wam odpowiedź, po której będziecie szczęśliwi i skończycie to, co da wam dobrą pracę? Zrozumcie wreszcie, że studia to nie zawodówka, że na studia idzie sie po to, żeby poznać solidne podstawy jakiejś dziedziny, bazę, która pozwoli wam potem pracować w różnych zawodach.
      Rynek pracy jest dynamiczny, zmienia się bardzo szybko w zależności od koniunktury gospodarczej, która na dodatek teraz jest bardzo niepewna. Kierowanie się aktualną koniunkturą przy wyborze studiów jest wyjściem najgorszym z możliwych. Odpowiedź na pytanie "co studiować?" jest i zawsze była tylko jedna: to, co cię interesuje. Jeśli nie masz zainteresowań, nie studiuj wcale, weź się do roboty, zdobywaj doświadczenie, pracodawcy to docenią.
      Poraz skończyć z mitem wyższego wykształcenia robionego na siłę. Moja rada dla ciebie - nie idź teraz na studia, bo dokonasz głupiego wyboru, daj sobie trochę czasu, poszukaj pracy, zobacz, w czym jesteś dobry i w czym chcesz się rozwijać. Wtedy - po roku lub dwóch - zdecydujesz, czy nadal chcesz studiować, czy też nie jest ci to do niczego potrzebne.
    • 2zdzicha22 Re: Boże co mam studiowac ... doradźcie 13.06.12, 19:08
      jeśli potrzebujesz pomocy w wyborze kierunku studiów polecam nowy portal edukacyjny: opinieouczelniach.pl/, znajdziesz tam opinie studentów wszystkich szkół, opisy kierunków studiów itp..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka