Dodaj do ulubionych

Gdańsk czy Warszawa

IP: *.xdsl.centertel.pl 20.06.12, 21:36
Witam.
Mam pytanie odnośnie studiów technicznych w Warszawie i Gdańsku.
Matura nie poszła mi tak jakbym chciał, więc najprawdopodobniej jedyny kierunek na który się dostanę na PW to inżynieria materiałowa, na WAT mam szansę dostać się na więcej kierunków (myślę o mechatronice lub automatyce i robotyce).
Z kolei na Politechnikę Gdańską dostanę się na większość kierunków, chciałem iść na budownictwo lub matematykę.
I teraz pytania:
1.Które miasto wybrać biorąc pod uwagę koszty utrzymania???
2.Czy lepiej skończyć mało znany kierunek na PW lub Wacie (typu inżynieria materiałowa) czy jakiś bardziej przyszłościowy w Gdańsku (np. budownictwo)???
3.Jak jest ze znalezieniem praktyk, kontaktów, pracy itp??? Chyba Warszawa daje większe możliwości zaczepienia się w branży już podczas studiów??? Napiszcie jak jest z tym w obu miastach.
4.Po której z tych szkół mam (oczywiście teoretycznie, bo wiem jak jest w życiu) większe szanse na dobrą pracę (WAT, PW czy PG)???
5.Jak jest z czasem podczas studiów na tych uczelniach czy jest możliwość uprawiania jakiegoś sportu (nie chciałbym porzucić kickboxingu) czy raczej cały czas trzeba siedzieć w książkach???

Proszę o poważne odpowiedzi, najlepiej studentów i absolwentów tych uczelni, bo mam coraz mniej czasu na decyzję a nie mam z kim się skonsultować w tych sprawach.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: woszka Re: Gdańsk czy Warszawa IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.06.12, 22:27
      Ja jadę do Warszawy na studia... tak zdecydowałam bo chociaz uwielbiam trójmiasto, to w stolicy są jednak lepsze perspektywy. Mam zamiar wieczorowo iść na matematyke i do tego na weekendy chodzić do policealnej szkoły, do progresu na księgowość. Myślę, że po takim połączeniu powinnam pracę znaleźć.
      • Gość: belial Re: Gdańsk czy Warszawa IP: *.aster.pl 20.06.12, 22:48
        > Mam zamiar wieczorowo iść na mat
        > ematyke

A gdzie w Warszawie jest wieczorowo matematyka?
      • Gość: Fiola Re: Gdańsk czy Warszawa IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.08.12, 18:59
        Mieszkałam w Warszawie od dziecka, ale przeniosłam się do Gdańska. I jakoś mi tak tutaj lepiej. Skończyłam tu już jedne studia, teraz od września planuję się zapisać do policealnej szkoły na "opiekunkę dziecięca" no i swoją przyszłość wiążę właśnie z Trójmiastem. Chciałabym tu mieć dobrą pracę i osiąść na stałe. Gdańsk jest piękny, w mieście jest wiele perspektyw i ja jak najbardziej to dostrzegam!
        • Gość: szatynka Re: Gdańsk czy Warszawa IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.12.12, 21:43
          Ja jestem zdecydowanie za Warszawą. Jednak wydaje mi się, że tu są większe perspektywy. Chociaż ja na ten moment nie mam raczej żadnych, skończyłam filozofię i nie wiem co robić dalej. Chcę iść do jakiejś policealnej szkoły żeby się dokształcić w innej dziedzinie, ale nie mam pomysłu do jakiej. Może ktoś mi coś podpowie i pomoże w wyborze?
      • Gość: Gleba Re: Gdańsk czy Warszawa IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.10.13, 19:45
        Ja jestem ostatecznie w Warszawie. Muszę się ogarnąć trochę bo chcę się zapisać do szkoły policealnej jakiejś, ale nie mam pomysłu do jakiej. Muszę iść znaleźć coś z rachunkowości. Ktoś mi podeśle jakiś pomysł?
    • severusio wszystkie! 20.06.12, 22:28
      1. Danzig jest tanszy

2. Budownictwo przyszlosciowe? CHYBA CIE PO***ALO DZIEWCZYNKO! Lepiej skonczyc inz mat na byle jakiej polibudzie niz budownictwo na PW. Ale probuj na PW, bo jest po prostu lepsze, a wcale nie jest tak trudno sie dostac

3. Warszawa na pewno lepsza, ale Gdansk nie jest zly

4 PW>WAT=PG. Tak mysle, ale wielkich roznic nie ma. PG jest ok. No i pamietaj, ze wat, to Wat. WOJSKOWA AT

5. Nie mam pojecia

I tak ode mnie:

1. Zapomnij o budownictwie

2. Zawsze lepiej studiowac mniej znany kierunek. ZAWSZE. Informatykow, budowlancow i architektow jest jak psow.

3. Moja propozycja dla Ciebie- Inzynieria materialowa, Politechnika Warszawska
    • hawa.etc Re: Gdańsk czy Warszawa 20.06.12, 23:10
      > 1.Które miasto wybrać biorąc pod uwagę koszty utrzymania?

Gdańsk jest tańszy, to dość oczywiste.

> 2.Czy lepiej skończyć mało znany kierunek na PW lub Wacie (typu inżynieria mate
      > riałowa) czy jakiś bardziej przyszłościowy w Gdańsku (np. budownictwo)???

Jeżeli uważasz, że budownictwo to przyszłościowy kierunek, to chyba kończyłeś szkołę średnią w Emiratach. Wybrałabym PW, o ile inżynieria materiałowa Cię interesuje.

> 3.Jak jest ze znalezieniem praktyk, kontaktów, pracy itp??? Chyba Warszawa daje
      > większe możliwości zaczepienia się w branży już podczas studiów??? Napiszcie j
      > ak jest z tym w obu miastach.

Wszędzie ciężko, ale im większe miasto, tym lepiej. No, chyba że interesuje Cię budowa okrętów, wtedy lepiej w Trójmieście.

> 4.Po której z tych szkół mam (oczywiście teoretycznie, bo wiem jak jest w życiu
      > ) większe szanse na dobrą pracę (WAT, PW czy PG)???

Teoretycznie to po PW. Chyba, że w wojsku, to wtedy WAT. Chyba, że oceanotechnika, to wtedy PG.

> 5.Jak jest z czasem podczas studiów na tych uczelniach czy jest możliwość upraw
      > iania jakiegoś sportu (nie chciałbym porzucić kickboxingu) czy raczej cały czas
      > trzeba siedzieć w książkach???

Jest nawet obowiązek, bo w programie studiów jest WF. Ale jak jesteś mało zdolny, lecz bardzo pilny, to wtedy nie potrenujesz.

PS. Wystarczy jeden znak zapytania, naprawdę.
      PS2. Poszukaj forów internetowych poszczególnych uczelni, prawdopodobieństwo, że ktoś Ci odpowie z doświadczenia będzie większe.
    • Gość: szymonitka Re: Gdańsk czy Warszawa IP: *.xdsl.centertel.pl 22.06.12, 08:54
      Po pierwsze nie jestem "dziewczynką".
      Po drugie domyślam się, że budowlańców jest od groma ale biorąc na logikę chyba więcej jest firm poszukujących budowlańców albo architektów niż inżynierów materiałowych?
      Poza tym jest coś takiego jak WAT cywilny i o ten mi chodzi a nie wojskowy.
      • hawa.etc Re: Gdańsk czy Warszawa 22.06.12, 10:42
        Nie rozpoznałeś drobnej kpiny. Poczytaj sobie fora studentów budownictwa, jeśli nie masz ich w swoim otoczeniu. Sytuacja na rynku jest kiepska i wybieranie tych studiów "bo są przyszłościowe" to zły pomysł, gdyż wcale przyszłościowe nie są. Jak interesuje Cie budownictwo, to na nie idź, ale nie dorabiaj ideologii o perspektywiczności, bo srogo się zawiedziesz.
      • severusio Re: GdaĹ?sk czy Warszawa 23.06.12, 22:00
        1. Galerianki mi sie skojarzyly

2. Idziesz na studia techniczne- co roku przybywa z 20 tys. mlodych, zdolnych budowlancow. Boom na apartamentowce sie skonczyl, euro tez... I gdzie 50 000 mlodych, zdolnych znajdzie prace?

3. Owszem sa cywilne, ale zwiazane z wojskiem. Na AON jest historia, ale o spec. wojskowej, jest administracja, ale o spec. wojskowej... Po tej administracji nie jestes oficerem, ale masz studia sluzace wojsku.
    • Gość: szymonitka Re: Gdańsk czy Warszawa IP: *.xdsl.centertel.pl 25.06.12, 09:26
      Podbijam, może jeszcze ktoś doświadczony odpowie.
    • Gość: szymonitka Re: Gdańsk czy Warszawa IP: *.xdsl.centertel.pl 03.07.12, 21:53
      Odświeżam.
    • Gość: szymonitka Re: Gdańsk czy Warszawa IP: *.xdsl.centertel.pl 04.07.12, 18:23
      Mam jeszcze jedno pytanie. Czym się różni inżyniera materiałowa na wydziale chemicznym od tej na wydziale mechanicznym. Domyślam się, że na jednym kierunku jest więcej chemii a na drugim fizyki, ale chodzi mi bardziej o to czy skończenie obu z nich jest równie opłacalne, czy np. po tym mechanicznym łatwiej o pracę itp.
      • Gość: PWMAN Re: Gdańsk czy Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.12, 18:07
        Z tego co widzę na PG masz Materiałówkę międzywydziałowo. To jest jeden i ten sam kierunek, prowadzony w kooperacji przez kilka wydziałów, a nie oddzielne kierunki na kliku różnych wydziałach. Na PW ten kierunek tylko na wydziale Inżynierii Materiałowej (notabene chyba najbogatszy wydział PW, to mówi samo za siebie).
        Co do budownictwa, to powiem tak. Ja się kilka lat temu nie dostałem (jak się okazało to był pierwszy rok boomu na budownictwo i progi poleciały w górę) na początku mi było szkoda, nawet planowałem się przenieść po 1. roku, ale teraz się cieszę, że tak wyszło jak wyszło. Z perspektywy czasu, jakbym się rekrutował teraz to na pewno bym się zainteresował inżynierią materiałową (to jest dziedzina, od której rozwoju na ten moment zależą losy chyba wszystkich innych dziedzin inżynieryjnych) no i inżynierią chemiczną i procesową (nie mylić z chemią), bo mi się podoba. Generalnie zasada jest taka, że im mniej oblegany kierunek tym lepiej (oczywiście jak będziesz dobry). Na politchnikę nie jest wielką sztuką się dostać, ale w miarę dobrze skończyć. Co do pierwszego posta, to ludzie Ci już wyjaśnili. Gdańsk tańszy niż Warszawa, PW lepsze niż PG i moim zdaniem PG lepsze nieco niż WAT. WAT ma oczywiście kierunki cywilne, ale to jest nadal wojskowa uczelnia pod wieloma względami, mimo że będziesz cywilny to i tak to zauważysz i to na Ciebie wpłynie. Studując na polibudzie powinieneś mieć czas na kickboxing, jeszcze sobie tym WF zaliczysz. Jak wiadomo dyplom PW ma największy "respekt" wśród pracodawców. Co do praktyk to zależy od branży oczywiście. W mojej na przykład łatwiej o praktyki na Śląsku niż w Warszawie.

Pozdrawiam.
    • bankier_bankier Re: Gdańsk czy Warszawa 18.10.13, 11:15
      Zapraszam do udziału w konkursie skierowanym do studentów, nagrodą główną jest TABLET. Łatwo wygrać !!!

www.forum.studia.net
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka