Gość: szymonitka
IP: *.xdsl.centertel.pl
20.06.12, 21:36
Witam.
Mam pytanie odnośnie studiów technicznych w Warszawie i Gdańsku.
Matura nie poszła mi tak jakbym chciał, więc najprawdopodobniej jedyny kierunek na który się dostanę na PW to inżynieria materiałowa, na WAT mam szansę dostać się na więcej kierunków (myślę o mechatronice lub automatyce i robotyce).
Z kolei na Politechnikę Gdańską dostanę się na większość kierunków, chciałem iść na budownictwo lub matematykę.
I teraz pytania:
1.Które miasto wybrać biorąc pod uwagę koszty utrzymania???
2.Czy lepiej skończyć mało znany kierunek na PW lub Wacie (typu inżynieria materiałowa) czy jakiś bardziej przyszłościowy w Gdańsku (np. budownictwo)???
3.Jak jest ze znalezieniem praktyk, kontaktów, pracy itp??? Chyba Warszawa daje większe możliwości zaczepienia się w branży już podczas studiów??? Napiszcie jak jest z tym w obu miastach.
4.Po której z tych szkół mam (oczywiście teoretycznie, bo wiem jak jest w życiu) większe szanse na dobrą pracę (WAT, PW czy PG)???
5.Jak jest z czasem podczas studiów na tych uczelniach czy jest możliwość uprawiania jakiegoś sportu (nie chciałbym porzucić kickboxingu) czy raczej cały czas trzeba siedzieć w książkach???
Proszę o poważne odpowiedzi, najlepiej studentów i absolwentów tych uczelni, bo mam coraz mniej czasu na decyzję a nie mam z kim się skonsultować w tych sprawach.
Pozdrawiam.