Gość: niewiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 10:46 Ech, nie wiem gdzie iść na studia. Wyników matur też nie mam najlepszych. Pomożecie? pol. P 63% ang. P 94% mat. P 88% pol. R 55% ang. R 50% Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: severusio Eee... IP: *.play-internet.pl 29.06.12, 12:15 A co Cie interesuje? Mozemy celowac ile wlezie, ale co z tego skoro nie wiemy co lubisz. Czyli odpowiedz: Co lubisz? Gdzie chcesz studiowac? Publiczna, czy prywatna? W jakim zawodzie sie widzisz? Tzn. Wolisz prace w odludnym biurze, pomagac ludziom, prace spokojna, czy mniej spokojna, wolisz prace z ludzmi, czy komputerem itp. Z tego co napisales niewiele wynika... Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Eee... 29.06.12, 13:26 > Z tego co napisales niewiele wynika... Wynika, że na pewno nie polibuda i na pewno nie studia przyrodnicze. Przydałoby się jednak wiedzieć (oprócz tego, o czym pisał severusio), gdzie chcesz studiować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: severusio Re: Eee... IP: *.play-internet.pl 29.06.12, 15:25 No tak, ale to w zasadzie jedyne co wiemy,ale tak wlasciwie to i tego sie tylko domyslamy. Wyglada na to, ze niewiem wybiera sie na studia humanistyczno-spoleczne, a to bardzo rozlegla strefa nauki, tak wiec moga byc problemy. Dajmy chocby mnie- mysle, ze moge nazywac sie humanista to zginalbym na muzykologii, albo psychologii, czy pedagogice, czyli kierunkach raczej humanistycznych. Ty tez gdzies napisalas, ze umarlabys z nudow na historii wojskowosci. I nie chce sie z Toba klocic, tylko pokazac autorowi, ze samo stwierdzenie "polski i angielski na R tzn. humanistycznie" cos daje. A zeby nie bylo tak chamsko- ja z tymi przedmiotami poszedlbym na jakas filologie/lingwistyke/porzadny kurs rzadkiego jezyka I COS JESZCZE. Tzn. jakas ekonomie, administracje, informacje naukowa, ale to juz Twoj problem. Aha i na pierwszym roku studiow/kursu radzilbym poprawic mature i zdawac geografie/historie/wos PS. Napisalem, zeby autor napisal jakie miasto go interesuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Eee... 29.06.12, 15:59 Ja też się nie kłócę, tylko uzupełniam :) Chodzi mi o to, że z takimi wynikami nawet żadna politechnika go nie przygarnie. Ani uniwerek rolniczy. Chyba, że na technologii drewna. A zainteresowania to inna sprawa, ale odniosłam wrażenie, że post założycielski był bardziej w stylu "gdzie mnie zechcą", niż "co mam wybrać, żeby było dobrze". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Eee... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 16:03 a politechnika częstochowska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: severusio re: eee... IP: *.play-internet.pl 30.06.12, 10:15 No nie wiem... Tyle naiwniakow, pewnych,bze dostana prace po pierwszej, lepszej polibudzie, ze roznie bywa. Tak jak temat, w ktorym dziewczyna mysli, ze po zarzadzaniu na polibudzie bedzie miala lepiej niz ten po UE/SGH... Poza tym na Polibudzie Radomskiej mozna studiowac malarstwo, na Koszalinskiej pedagogike, anglistyke, ale nawet na duzych i renomowanych uczelniach sa wydzialy humanistyczne- SGGW (pedagogika, socjologia), AGH (kulturoznawstwo)... To dopiero komedia Chociaz wydaje mi sie, ze gdyby autor sie uparl to by na jakas politechnike zaszedl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ilona Re: Eee... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 15:21 Z podobnymi wynikami w ubiegłym roku kolega dostał sie na Politechnikę Warszawską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewiem Re: Eee... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 15:48 > A co Cie interesuje? Co lubisz? Muzyka, kino, sztuka, grafika komp.(zdolności brak). Lubię czasopisma czy książki psychologiczne. > Gdzie chcesz studiowac? Oj chciałbym w Krakowie, Wrocławiu albo w Warszawie. Ale jak coś to mogę w całej Polsce, mieszkam w okolicach Katowic. > Publiczna, czy prywatna? Najlepiej puliczna > W jakim zawodzie sie widzisz? Tzn. Wolisz prace w odludnym biurze, pomagac ludz > iom, prace spokojna, czy mniej spokojna, wolisz prace z ludzmi, czy komputerem > itp. Hmm, na pewno bardziej przy komputerze, ale zespołową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alina Re: Gdzie z takimi wynikami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 15:38 Jeśli anglistyka, to masz szanse na Akademii Długosza w Częstochowie i raczej na pewno dostaniesz się do UPH w Siedlcach. W Uniwersytecie w Bialymstoku marne szanse. Tyle wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewiem Re: Gdzie z takimi wynikami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 15:53 aha, języki też mnie w miarę interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
severusio Re: Gdzie z takimi wynikami? 29.06.12, 16:51 I o to właśnie chodzi! Proponuję Ci kulturoznawstwo+kurs rzadkiego języka/filologia. Kulturoznawstwo to jeden z wielu kierunków, których sam dyplom da Ci baardzo niewiele, wiec musisz coś robić na studiach- praktyki itp. Może Uniwersytet Opolski? Podobno nauki humanistyczne są tam na wysokim poziomie, szczególnie filologia polska. Ponadto Wydział Filologiczny dostał kategorię A w ocenie jednostek naukowych. No i nie można zapominać, że tytuł licencjata zyskujesz na UO, a magistra możesz zrobić na UWr Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Gdzie z takimi wynikami? 30.06.12, 11:30 Przestrzegam przed pójściem na filologię obcą "z braku laku". Uciekniesz po miesiącu, lepiej już jakaś sensowna szkoła policealna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Gdzie z takimi wynikami? IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.12, 11:53 Podpisuję się pod tym obiema rękoma. Odpowiedz Link Zgłoś
severusio re: eee... 30.06.12, 12:02 Dlatego tez wymienilem kurs przed filologia, chociaz niewiem napisal, ze kultura go interesuje... Chociaz wynikaloby, ze interesuje go kultura raczej wspolczesna, a tej na filologii za duzo nie bedzie... Z tego co wiem to bardziej historia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: re: eee... 30.06.12, 12:10 Filologia to studia językowe. Teoria języka, praktyka języka, młócenie zadanek gramatycznych jak w szkole. Gramatyka opisowa i uczenie się nazw strun głosowych w obcym języku. Kultury naprawdę nie ma tu za dużo i to są studia albo dla zajawkowiczów, albo dla w miarę sprawnych intelektualnie i pilnych robokopów bez zainteresowań. Tu nie chodzi o to, że "filologia nie jest kursem językowym", chociaż oczywiście nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
severusio re: eee... 30.06.12, 13:13 A to akurat zalezy, nawet nie od uczelni, ale kierunku. Sa filologie (szczegolnie na prywatnych) ktore stawiaja na przede wszystkim jezykoznawstwo, a sa i takie, ktore rozwijaja niemalze tylko literaturoznawstwo. Oczywiscie sa minima programowe, czy jak to tam sie nazywa, no ale minima to nie wszystko. Z tego co wiem ludzie bardzo narzekaja na rusycystyke na UJ, ze tam PNJR jest bardzo slaba i przede wszystkim literatura i kultura. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: re: eee... 30.06.12, 13:37 W życiu nie widziałam prywatnej uczelni, ja której stawiano by na językoznawstwo. Może na naukę jezyka, ale na pewno nie na językoznawstwo, bo ludzie by im poodpadali. Odpowiedz Link Zgłoś
severusio re: eee... 30.06.12, 14:09 Oj, tam... Pod haslem "jezykoznawstwo" chodzilo mi wlasnie o PNJ i to, ze studia zastepuja kurs jezykowy Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: re: eee... 30.06.12, 14:25 "Znajomość języków" i "językoznawstwo" absolutnie nie mogą być używane wymiennie, nawet w mowie potocznej, bo to zupełnie różne rzeczy. Powtarzam jeszcze raz - filologia to nie są studia na przezimowanie! Nie, nie i nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: re: eee... IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.12, 14:53 Językoznawstwo i praktyczna nauka języka to dwie różne rzeczy, o czym boleśnie przekonuje się niejeden student pierwszego roku filologii. Filologie bywają zorientowane na językoznawstwo albo na literaturoznawstwo, rzadziej na realioznawstwo/kulturę. Raz się kładzie większy nacisk na sam język, raz mniejszy, czasami odpuszcza się do pewnego stopnia czy to językoznawstwo, czy to literaturoznawstwo. Niezależnie od tego, to bardzo rzadko są dobre studia dla osoby, która nie idzie na nie z przekonania, nie jest zafascynowana daną kulturą i językiem, i nie przejawia jakichś zainteresowań czy to w dziedzinie językoznawstwa, czy to literaturoznawstwa. Jeśli nie będzie bardzo uzdolniona językowo, padnie już na PNJ, a wszelkie gramatyki i historie literatury ostatecznie odbiorą wszelkie szanse i nadzieje. Odpowiedz Link Zgłoś