Dodaj do ulubionych

Dlaczego na zaocznych na PW jest tak drogo?!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.12, 17:33
Postanowiłem się przebranżowić (bankowość), mam 26 lat ale moje zainteresowania jednak to informatyka. Pomyślałem, że jak mam studiować informatykę to z jajem czyli już na Politechnice Warszawskiej. Mam starą maturę (ostatni rocznik co zdawał starą maturę, oh dzięki :) ), gdzie wybrałem do zdawania matematykę. Ale na dzienne się nie dostanę a drugi fakt jak miałbym pogodzić pracę na etacie ze studiami dziennymi? Wybrałem opcje zaoczne. Ale cena na kierunku informatyka wynosi aż 2350 złotych za semestr? A na taką Automatykę i Robotykę jedynie 2500 złotych. Przecież Automatyka bardziej jest zaawansowanym kierunkiem? Warto na informatykę iść zaocznie za taką cenę? Może lepiej automatykę? Dużo automatyków pracuje potem jako programiści.
Obserwuj wątek
    • Gość: 26latek z Warszawy Sorry lieterówka cena to - 4250 zł za semestr. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.12, 17:34
      J/W
    • katurator Re: Dlaczego na zaocznych na PW jest tak drogo?! 07.07.12, 20:29
      Egzamin maturalny (tzw. "nowa matura") zastąpił egzamin wstepny na wyższą uczelnie.
      To jest kłamstwo! Egzamin wstępny na wyższą uczelnię mógł pisać każdy kto ma świadectwo dojrzałości (tzw. "stara matura"). Jeśli egzamin maturalny ("nowa matura")
      zastępowałby egzamin wstępny na wyższą uczelnie, do takiego egzaminu, na przykład z matematyki, mógłby przystąpić każdy kto ma świadectwo dojrzałości ("starą maturę"). Dziś osoba mająca świadectwo dojrzałości ("starą maturę") nie może przystąpić do egzaminu wstępnego na wyższą uczelnie. ("nowej matury")
      Zatem mówienie, że "nowa matura" zastępuje egzamin wstepny na wyższą uczelnie to po prostu mówienie nieprawdy.

Dlaczego opłata za kształcenie na kierunku informatyka na PW jest wysoka ?
      Swego czasu była głośna historia, gdy studentom Wydziału Prawa Uniwersytetu Śląskiego, studiującym w trybie niestacjonarnym podniesiono opłaty za studia. Można powiedzieć, że
      ci studenci stali się ofiarą sukcesu uczelni :))) , bo władze Wydziału podwyżkę uzasadniły tym, że wg jakiegoś rankingu (nie pamietam szegołów) ów wydział jest prestiżowy a za prestiż trzeba płacić.

Tu są szegóły jakie szybko i niedbale udało mi się znaleźć
      www.edulandia.pl/edulandia/1,118533,9923925,Studenci_prawa_przeciw_podwyzkom.html

• Gość: 26latek z Warszawy Czyli jednak nie warto :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.12, 20:48
        A ceny są wysokie bo niby taki "prestiż" uczelni? :)
        • Gość: Rowena Re: Czyli jednak nie warto :) IP: *.play-internet.pl 07.07.12, 22:47
          Tak po prostu jest. Za rok filologii klasycznej dajesz 2000, a semestr informatyki kosztuje 4000. A UW? Czy tylko polibuda?
          • Gość: rowena Re: Czyli jednak nie warto :) IP: *.play-internet.pl 07.07.12, 22:54
            Wieczorowa informatyka na UW kosztuje 7000/rok.
            • Gość: 26latek z Warszawy Re: Czyli jednak nie warto :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.12, 23:20
              To chyba przez to, że na rynku jest wielki popyt na informatyków i uczelnie chyba chcą zgarnąć dzięki temu kasę. To jest chore :/ To opłacalne jest robienie certyfikatów, które więcej dają niż sam kierunek. Ale co mnie wnerwia u nas obok umiejętności i doświadczenia potrzeba papieru solidnej uczelni :|
              • Gość: Tawananna* Re: Czyli jednak nie warto :) IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.12, 00:18
                Zasady rynku - sprzedaje się towar za tyle, za ile klienci chcą go kupić. Na filologię klasyczną za 5000 zł za semestr nikt by się raczej nie zdecydował...
              • Gość: Rowena To naturalne IP: *.play-internet.pl 08.07.12, 00:24
                Nie takie znowu chore, to naturalne. Dajmy Frugo, sok taki sam jak Cappy, a jednak Frugo jest drogie. Dlaczego? Bo jest na topie i producent wyciska z konsumenta tyle grosza ile sie da. Tak samo na politechnice. Informatyka modna- droga. Jak szmaty z podeszwami za 300 PLN (trampki z converse). Modne=drogie, tak zawsze jest. Z kolei niepopularne kierunki, jak filologia klasyczna, czy filozofia, zawsze sa tanie barszcz. Ale z barszczem nie ma szpanu, a ze szmatami lans jest. Poza tym to barszcz ma praktyczniejsze zastosowanie, a nie szmaty. Lepiej jest studiowac niemodny kierunek, bo poszukaj mi syriologa, a poszukaj mi ekonomiste. Kogo szybciej znajdziesz?
                • goguskwabotyn Re: To naturalne 08.07.12, 00:47
                  Tak, ale jakie jest zapotrzebowanie na ekonomistow, a jakie na syriologow?

A poza tym to nic nowego Roweno nie napisalas... Co nie zmienia faktu, ze masz swieta racje
                • Gość: 26latek z Warszawy No to opłacalne jest pójść na jakieś prywatne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.12, 09:03
                  ... gdzie za informatyka jest za 2,5 tys zł a praktycznie nauczę się tak samo jak na PW. Bo informatyka to taka dziedzina, że najlepszą wiedzę zdobywasz sam. Choć na PJWSTK za semestr jest 5 tys. zł.
                  • Gość: belial Re: No to opłacalne jest pójść na jakieś prywatne IP: *.aster.pl 08.07.12, 23:06
                    To nigdzie nie idź tylko kształć się sam w domu i rób certyfikaty. A 2500 PLN za semestr studiów to nie jest drogo. Jak cię nie stać idź do konkurencji, albo na dzienne.
                    • Gość: Rowena A UW? IP: *.play-internet.pl 09.07.12, 00:59
                      A to nie lepsze jest UW? Dasz 1000 wiecej, a to jednak dobry uniwerek. Jak prywatne to jedynie ALK, SWPS i PJWSTK. Ok, UW to nie politechnika, ale nie przesadzajmy. Ja jestem na uniwersytecie, na fizyce i nie narzekam (tak bardzo :). Co prawda specjalizacja nauczycielska, ale wybrana celowo. Moim celem jest nauczanie fizyki i francuskiego. Ale francuski to potem.

A UKSW/WAT? Tam jest informatyka?
                    • Gość: 26latek z Warszawy Re: No to opłacalne jest pójść na jakieś prywatne IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.12, 20:24
                      Tak mój kolega robił uczył się sam i robił certyfikaty, dziś jest trenerem programistów w korporacji z wynagrodzeniem około 6 tysi a może więcej. Mało tego zaczął się uczyć tego w wieku... 31 lat.
                      • Gość: student Re: No to opłacalne jest pójść na jakieś prywatne IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.10.12, 18:18
                        To słabo, ja będąc na 3cim roku Informatyki jako programista zarabiam 5 tys zł, a nie mam dużego doświadczenia. Z dziennych przeszedłem na zaoczne i te 4 tys co płace za semestr nie jest dużą kwotą przy takich zarobkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka