Dodaj do ulubionych

Studia Graficzne

IP: *.augustow.mm.pl 26.07.12, 19:59

Witam

Mógłby ktoś napisać, szkoły w białymstoku które oferują nauczanie pod kierunkiem graficznym ?

Chodzi mi tu o grafikę komputerową ( chociaż tu zawsze idzie w parze równie grafika tradycyjna ... ). Tylko i wyłącznie zaoczne. Więc proszę mi tu nie pisac o politechnice bo dzwoniłem i niestety mają tylko dzienne.

Nie mieszkam w Białym, więc sie za bardzo nie orientuje ...

Najlepiej gdyby to była normalna szkoła, 3 letnia po której miałbym licencjat, ale studium też możecie pisać.

Z góry dziękuje i pozdrawiam ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: ginko Re: Studia Graficzne IP: 87.246.216.* 26.07.12, 21:45
      Wiem że to trudne, ale podzielę się tajnikami google'a: użyj skomplikowanego algorytmu "studia+grafika+białystok" ewentualnie ułatwiam bo algorytm skomplikowany: kierunkistudiow.pl/grafika

Jak ktoś ma więcej czasu niż ja i chciałby poświęcić aż minutę to pewnie by na 100% się upewnił. Tajne komplety to przeszłość w naszym kraju, raczej nie ukrywają takich informacji. Pozdrawiam!
      Ps. Nie trzeba mieszkać w Białymstoku żeby znaleźć informacje, więc ten problem można odfajkować. Leniwe paluszki to już większy problem :) pozdrawiam
    • goguskwabotyn Re: Studia Graficzne 26.07.12, 23:19
      WSFiZ, ale sprawdz to dokladniej.

Mimo wszystko delikatnie sugeruje, ze lepiej bedzie sprobowac z ASP, albo chocby WA UMCS, PJWSTK, albo EAS. Poza tym wez pod uwage, ze studia artystyczne na prywatnych/zaoczne sa koszmarnie drogie (dzienne malarstwo w EAS- ok. 850/mies., a grafika jako kierunek popularniejszy jest zapewne drozszy)
      • hawa.etc Re: Studia Graficzne 26.07.12, 23:24
        Ale jemu chodzi o Białystok.
        Poza tym te studia muszą być drogie, bo tu nie wystarczy umowa najmu z lokalną podstawówką, tablica i kreda. Poza tym do tego dochodzą koszty materiałów, które student sam sobie pokrywa. Tania szkoła artystyczna budziłaby moje podejrzenia.
        • goguskwabotyn Re: Studia Graficzne 27.07.12, 13:21
          Ale WSFiZ jest w Białymstoku, a co?

www.wsfiz.edu.pl/
          • goguskwabotyn Re: Studia Graficzne 27.07.12, 13:42
            A! Pewnie chodziło Ci o WSFiZ w Warszawie! Nie wiedziałem, że taka jest.

I jeszcze jedno- kierunek to nie grafika, tylko informatyka i ekonometria spec. grafika komputerowa. Poza tym tylko dzienna polibuda. Ale i tak zaoczna grafika (nie licząc specjalności graficznych) to tylko WA UŚ w Cieszynie, ASP w Katowicach i Gdańsku, ewentualnie prywatnych, ale lista ich nie bierze pod uwagę.
          • hawa.etc Re: Studia Graficzne 27.07.12, 21:18

> Ale WSFiZ jest w Białymstoku, a co?

Ale pisałeś o UMCS, EAS, PJWSTK itd. - te szkoły są w Warszawie.
            • hawa.etc Re: Studia Graficzne 27.07.12, 21:20
              Kliknęłam "wyślij" zanim pomyślalam. Chodziło mi o to, że te uczelnie są poza Białymstokiem.
    • student118 Re: Studia Graficzne 27.07.12, 13:39
      Osobiście polecam Grafikę na SWPS-ie we Wrocławiu, szkoła naprawdę daje rade, Trzy lata licencjatu z nowymi iMacami i wszystkimi potrzebnymi programami. Co najlepsze, zajęcia prowadzą praktycy grafiki komputerowej więc jest szansa nauczenia się praktycznych umiejętności związanych z grafiką. Po pierwszym roku mogę ze spokojnym sumieniem polecić kierunek.
      • Gość: seiko Re: Studia Graficzne IP: *.augustow.mm.pl 27.07.12, 18:59
        Tak tylko ze ja chce w okolicach podlasia, bo chce zaocznie tylko dojezdzac na weekend ...
        widzialem fajna w WWA, WIT tam 800 za miesiac i to byloby najlepsze ale poki co nie mam takiej pracy zeby tyle wydac ...
        a ta wsfiz, o kierunku graficznym podobno z grafika ma malo wspolnego, ktos wiec cos wiecej na temat tej szkoly ? znajomy mowil ze to skonczyl ale grafika byla na 3 roku i to malutko ...
        • goguskwabotyn Re: Studia Graficzne 27.07.12, 20:31
          Jeżeli już byś się zdecydował na WIT to pamiętaj, że obok masz ASP, które kosztuje 900, ale masz o wiele więcej znaczący dyplom warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych , a nie jakieś tam WIT.
          • goguskwabotyn Re: Studia Graficzne 27.07.12, 20:37
            Masz jeszcze Europejską Akademię Sztuk, gdzie grafika zaoczna kosztuje 650 PLN za miesiąc

www.eas.edu.pl/grafika_a.html
            • Gość: seiko Re: Studia Graficzne IP: *.augustow.mm.pl 27.07.12, 21:10
              a gdzie te EAS jest ? W białym ?
              Myślałem o ASP ale oni nie maja tam zaocznych :( chyba ze zle patrzyłem
              • goguskwabotyn Re: Studia Graficzne 28.07.12, 00:05
                > a gdzie te EAS jest ? W białym ?

Tak dobre to nie ma! :)Nie dość, że tak tanio, to jeszcze w Białym :)? W Warszawie. W Białymstoku grafika to tylko PB i to na WSFiZ

> Myślałem o ASP ale oni nie maja tam zaocznych :( chyba ze zle patrzyłem

Są, są- www.asp.waw.pl/menu.aspx?MENU_ID=3 , wejdź w "opłaty studenckie" i tam będzie jasno-

I. Czesne:

1. Wydział Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie:

a) studia niestacjonarne I stopnia (licencjackie) – 9.000 zł rocznie

Jest drożej, fakt, ale pamiętaj, że dyplom ASP wiele (w każdym razie więcej od jakieś wyższej szkółki) znaczy. I pamiętaj o opcji kredytu studenckiego. Ja bym na Twoim miejscu spróbował z ASP, a jak się nie uda EAS. Na ASP masz egzaminy, więc może się nie udać. Ale na pocieszenie (?) mogę Ci powiedzieć, że ASP w Warszawie to podobno nie jest takie najlepsze. Bo w ogólnym rozrachunku to (podobno!!!) lepiej wychodzą Łódź i Gdańsk,no i oczywiście najlepsze, najgenialniejsze, położone w jakże artystycznym (oczywiście trochę ironizuję) mieście królewskim Krakowie jest ASP im. Jana Matejki

Jeszcze jedno- a Lublin, albo Kazimierz Dolny? W Lublinie na pewno jest zaoczna, nie wiem jak w Kazimierzu.
                • Gość: seiko Re: Studia Graficzne IP: *.augustow.mm.pl 30.07.12, 19:54
                  Ooo Wow, źle widocznie szukałem. te ASP i tak taniej wychodzi niz w WIT ale różnica malutka.
                  A co do innych miast wiesz ja maksymalnie chce odlegolosc od miasta jakies 300km, a łódź juz ma prawie 400, do WWA mam 200 z kawałkiem, wiem ze w łodzi jest fajna no ale troszke za daleko ...
                  PB odpada bo nie ma zaocznych ...
                  A ogarniasz może cos z tą "WSFiZ" ? Podobno nie zaciekawa ta szkoła ... i grafika tam to taka ze hoho ...
                  • goguskwabotyn Re: Studia Graficzne 31.07.12, 01:27
                    Wez to ASP, szkola rzeczywiscie moze nie jest najlepsza w Polsce, ale to przeciez ASP.

Hmmm, IP sugeruje gdzie mieszkasz (ale to nie Podlasie tylko Suwalszczyzna :D, no chyba, ze jestes na wakacjach). A Olsztyn? Masz tam Wydzial Sztuki UWM, kierunek edukacja artystyczna, ale podobno ta edukacja coraz popularniejsza- podobno znacznie praktyczniejsza od malarstwa. Spojrz jak z cenami i specjalizacjami i pomysl nad tym. Poza tym Olsztyn (w przeciwienstwie do Warszawy) to tanie miasto. O WSFiZ wiele Ci nie powiem- stacjonuje w Kroke, a teraz sie zablakalem na Dolny Slask, wiec naprawde nie wiem jak ze szkolami w Bialym- wiem, ze tam jest UwB, PB i lale z AT. O SWPS ogolnie jako uczelni- same pozytywy, ale do Wrocka wyjezdzac ochoty chyba nie masz.

Ale powiem Ci, ze czesto jest tak, ze chetniej przyjmuja informatykow z podyplomowka/kursem/specjalizacja graficzna, wiec moze warto sie zastanowic nad tym WSFiZ?

Ogolnie ASP-UWM-EAS-inne prywatne
                    • Gość: seiko Re: Studia Graficzne IP: *.augustow.mm.pl 31.07.12, 17:34
                      no ja z Augustowa, co do tego olsztyna wszystko spoko, ale albo znow moje umiejetnosci szukania okazaly sie byc slabe albo nie widze tam zaocznych, plus ciekawi mnie czy tam na tym kierunku jest cos z grafiki komputerowej (photoshopy corele illustratoty itp itd, tworzenie stron internetowych itd ... ) Hmmm
                      • goguskwabotyn Re: Studia Graficzne 31.07.12, 19:28
                        Ojj, rzeczywiscie z tym UWM to nie wiem, kiedys byly zaoczne, ale nie wiem jak teraz. Poza tym na uniwerkach, ktore wyrosly z WSP (poza Gdanskiem i Szczecinem, ale tam sa samodzielne ASP i AS) oraz UMK i UMCS sa wydzialy/katedry sztuki. Na UMK masz zaoczna grafike, a poza tym masz APS (Akademia Pedagogiki Specjalnej- panstwowa) zaoczna edu art spec. grafika. O APS nic nie wiem, poza tym, ze jest dobra arteterapia, ale Ciebie to chyba nie za bardzo interesuje.
                        • Gość: seiko Re: Studia Graficzne IP: *.augustow.mm.pl 01.08.12, 15:17
                          no nie, mnie tylko interesuje grafika :P
                          te UMW fajnie wyglada tylko ciekawie mnie ile tam tej grafiki komputerowej jest
                        • goguskwabotyn Re: Studia Graficzne 01.08.12, 15:58
                          Wiesz, arteterapia moze byc ciekawym rozwiazaniem, ale to nie jest kierunek dla przypadkowych osob i tych ktorzy sie nie dostali na ASP. Porozgladaj sie jak z tym APSem, naprawde nie wiem co i jak, kojarze jedynie opinie, ze pedagogika na APS jest raczej lajtowa. Chociaz... Lepiej troche pomysl- moze byc tak, ze na akademii pedagogicznej eduart bedzie bardziej pedagogiczna (ale IMHO tak powinno byc, to powinny byc studia bardziej pedagogiczne, niz artystyczne)... Eee- sprobuj z ASP i EAS, rozejrzyj sie z WSFiZem, zobacz plan studiow i wybierz, bo jednak nie skreslalbym tak tego WSFiZ! Zobacz plan studiow, poszukaj studentow...
                          • Gość: seiko Re: Studia Graficzne IP: *.augustow.mm.pl 01.08.12, 22:07
                            masz moze gg ? to juz bysmy tu nie spamili
                            • goguskwabotyn Re: Studia graficzne 01.08.12, 23:15
                              Wiesz... Teraz caly czas jestem w podrozy i dostep do komputera mam ograniczony, a juz do komputerow z gg to juz w ogole i nie mam pojecia kiedy bede w Krk, albo rodzinnym miescie. Moze jutro (ale to wykluczone!!), moze w pazdzierniku... Pisz co chcesz, tu spamu nie ma, bo prawie kazdy post w tym temacie (wiem, ze to rzadkie) jest zwiazany z grafika. Poza tym sam wczesniej wsciekalem sie gdy na forach dotyczacych kierunkow ludzie pisali: pisz na priv. Nie mysl o sobie! Inni tez beda chcieli cos wiedziec nt. grafiki. Pisz smialo o czym chcesz :)
                              • Gość: seiko Re: Studia graficzne IP: *.augustow.mm.pl 02.08.12, 12:52
                                No ciągle mnie trapi z tym WSFiZ
                                "Kierunek: informatyka i ekonometria
                                Specjalność: grafika komputerowa"

Tam na stronie nawet nie ma planu zajec, grafika komputerowa ok, ale co z ta ekonometria, rozmawialem ze znajomym mojego kolegi ktory tam skonczył szkole to mowił ze tam wiekszosc to matma i dopiero na 3 roku jest cos tam z grafiką ...
                                Obawiam się ze w tej szkole to na całość materiału grafiki jest moze 5% .... :/
                                • Gość: Gogus Re: Studia graficzne IP: *.play-internet.pl 02.08.12, 13:19
                                  To co teraz napisze jest wylacznie OPINIA i moze byc zupelnie inaczej.

Wiesz, slyszalem, ze czesto szkoly, ktore z pewnych powodow nie moga prowadzic kierunu informatyka, prowadza informatyke i ekonometrie. Roznica miedzy inf, a IiE to to, ze IE ma tez przedmioty ekonomiczne. Poszukaj jakiegos studenta, albo napisz maila- jezeli do watku zaglada jeszcze hawa.etc to moze napisze jak ja potraktowali w SWPS, nie pamietam slowo, w slowo jak to bylo, ale potraktowali ja nieladnie.

Jezeli z matematyka stoisz w miare dobrze to idz na to. Ale powiem Ci szczerze, ze w tego typu szkolach 5% to bedzie informatyka z ekonometria.
                                  • hawa.etc Re: Studia graficzne 02.08.12, 13:36
                                    Melduję się. W SWPS zapytałam grzecznie o plan studiów, powiedzieli mi, że plany są dostępne w serwisie Wirtualna Uczelnia, do którego dostęp mają osoby, które zaplacą wpisowe i podpiszą umowę. Przy czym cały czas robili z siebie idiotów, udając, że nie rozumieją óżnicy pomiędzy planem studiów, a planem (rozkładem) zajęć. Parę postów niżej dziewczyna pyta o podyplomową seksuologię w SWPS i na WUM, bo też nikt nie raczy opisać dokładnie usługi, którą sprzedaje. Przecież to tak samo, jakby na allegro wystawić przedmiot "BLUZKA" i sprzedawać bez podania informacji o kolorze, fasonie, materiale itd. Bluzka to w końcu bluzka, nie? Ręce i cycki opadają na taką butę. Dodam, że pytałam na oficjalnym uczelnianym profilu na Mordoksiążce.

Co do tej informatyki i ekonometrii - daj sobie spokój. To są studia ekonomiczne, nie informatyczne. Będziesz miał dużo matmy, statystyki, rachunkowości, finansów, gospodarki, a trochę komputerowych rzeczy nauczanych pod kątem bankowości i biznesu. Grafika komputerowa skończy sie na max. 5 przedmiotów na 3 roku, które w niczym Ci nie pomogą. Nie miałam do czynienia akurat z tą szkołą, mówię tylko jak to zazwyczaj wygląda.

Mam podobny problem, też chce robić coś z grafiką, ale chyba zdecyduję się na szkołę policealną, o ile znajdę jakąs sensowną. Jeżeli ktoś zna dobre szkoły policealne w Warszawie, to przytulę każdą informację :-)
                                    • hawa.etc Re: Studia graficzne 02.08.12, 13:40
                                      Już prędzej wybrałabym tam nie IiE, tylko zarządzanie:

rekrutacja.wsfiz.edu.pl/Oferta/zim_RiGK.aspx
                                      • simply_z Re: Studia graficzne 02.08.12, 16:50
                                        a to ty jestes taka multitask Hawa:) ,prawo ,jezyki? o ile pamietam.
                                        moze jakies studium ? zalezy z jakiego miasta jestes ,wiem ,ze W wawie i wrocku maja dosc ciekawie prowadzone zajecia z grafiki.
                                        • hawa.etc Re: Studia graficzne 02.08.12, 16:57
                                          Czekaj, ale gdzie mają?
                                    • Gość: seiko Re: Studia graficzne IP: *.augustow.mm.pl 02.08.12, 21:19
                                      hawa.etc ano te
                                      rekrutacja.wsfiz.edu.pl/Oferta/zim_RiGK.aspx
                                      wyglada juz ciekawiej, ale nadal nie ma nic o planie hmm pewnie najlepiej byłoby tam pojechac albo zadzwonic i sie dowiedziec bo patrze na stronie to totalnie ZERO infrormacji ...
                                      Jaka szkoła taka strona mogłbym rzec
                                      • Gość: Goguskwabotyn Re: Studia graficzne IP: *.play-internet.pl 03.08.12, 12:39
                                        Wiesz, wez ze soba porzadna porcje wkurzenia i jazda do Bialego po plan. Jak Ci nie dadza to grzecznie im powiedz, ze ok, ale pojdziesz do WSF we Wroclawiu, bo maja porzadna strone i najwidoczniej nie maja nic do ukrycia w przeciwienstwie do WSFIZ. Przynajmniej bedziesz mial zabawe ;) Za to UJ ma bardzo ladna strone
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka