aska3371 10.08.12, 08:20 Witajcie :-). Jest ktoś może kto w tym roku będzie zaczynał studiować geografię na UMK w Toruniu, w trybie niestacjonarnym, ja zamierzam studiować ten kierunek, co sądzicie o UMK, bo kierunek bardzo mi się podoba :-). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hawa.etc Re: UMK Geografia. 10.08.12, 08:42 Popytaj na fejsie, bo obawiam się, że tu masz małe szanse na sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on-umk Re: UMK Geografia. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.12, 12:01 Będziesz miała kartografie z Panem prof. koziejem szykuj się :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: UMK Geografia. IP: *.multi-play.net.pl 10.08.12, 13:57 ja co prawda studiowałem na UJ ale geografię muszę odradzić każdemu, szkoda czasu, co z tego że masz parę godzin z kartografii jak kartografem ani geodetą nie zostaniesz, o pracę w GIS też bardzo ciężko, a pozostałe specjalizacje to tylko usiąść i płakać życzę miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ongeograf Re: UMK Geografia. IP: *.eu 10.08.12, 15:05 Wcale nie jest tak źle na geografii tylko trudno z pracą po tym :P Odpowiedz Link Zgłoś
aska3371 Re: UMK Geografia. 10.08.12, 16:07 O pracę jak narazie się nie martwię, bo teraz to po każdych studiach jest ciężko z praca. Ja chce iść na geografię, bo poprostu bardzo mnie interesuje ten kierunek:-). Teraz żeby znaleźć jakąś pracę to nie wystarczał tylko studia, trzeba też robić jakieś dodatkowe kursy i szkolenia oprócz studiowania. A uczuć chce się na kierunku który mnie interesuje, a nie na którym będę się męczyła bo nie będzie mi się podobał :-). Odpowiedz Link Zgłoś
aska3371 Re: UMK Geografia. 10.08.12, 16:14 No i oczywiścię jeśli dam radę,to chce zrobić specjalizacje nauczycielską :-). P.S Dzięki za odpowiedzi, czekam na kolejne:-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: UMK Geografia. IP: *.multi-play.net.pl 10.08.12, 16:15 studia to przeważnie 5 lat, praca później 40 :) rób co uważasz, te studia są o wszystkim po trochu czyli właściwie o niczym, mogę zapytać która dziedzina cię szczególnie interesuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
aska3371 Re: UMK Geografia. 10.08.12, 20:02 Dziedziny, które mnie najbardziej interesują to biosfera, oceanografia, no i meteorologia :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opinia Re: UMK Geografia. IP: *.multi-play.net.pl 10.08.12, 20:13 jeśli chodzi o prawdziwą meteorologię to na wydziałach geografii jej nie ma, lepiej geofizykę na UW o ile wiem mają specjalizację z meteorologii (ewentualnie na WAT) - chociaż dla większości ludzi (co gorsze nawet dla studentów geografii) meteorologia i klimatologia to samo Odpowiedz Link Zgłoś
aska3371 Re: UMK Geografia. 10.08.12, 20:26 To na pewno nie jest to samo :), mi się na szczęście to nie myli;). Z fizyką za bardzo nie chcę mieć nic wspólnego, najbardziej obawiam się zadań z treścią na fizie, no i ten przedmiot mnie nie interesuje :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CTU Re: UMK Geografia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.12, 18:34 tak,tak, tak trzymaj, realizuj się w tym co lubisz, bądź w czymś szczególnie dobra a jeszcze ci za to zapłacą, znajdziesz swoją niszę zawodową, tylko walcz, walcz o swoje Odpowiedz Link Zgłoś
aska3371 Re: UMK Geografia. 10.08.12, 20:13 Przyznaje jak najbardziej racje. Trzeba realizowac sie w tym co sie najbardziej lubi. Mnie interesuje geografia i nie mogłabym studiowac np. zarzadzania. Nie wiem jaka bedzie sytuacja z pracą za 3 lub 5 lat, wiec nie moge wybierac studiow kierując sie pracą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Severusio Re: UMK Geografia. IP: *.play-internet.pl 10.08.12, 21:17 Aska, masz dziwny dobor interesujacych Cie kierunkow- metereologia, pedagogika, gospodarka przestrzenna... :) Ja z geografia na UMK bede mial troche wspolnego- rozpoczne MISH i jezeli sie uda bede tez chodzil na wyklady z geografii, ale glownie spoleczno-ekonomicznej :) Odpowiedz Link Zgłoś
aska3371 Re: UMK Geografia. 10.08.12, 22:50 Meteorologia to dziedzina geografii :-), głównie interesuje mnie geografia, ale jeśli nie dostałabym się na ten kierunek to chciałabym dostać się na pedagogikę, o gospodarce przestrzennej kiedyś również myślałam, a poruszyłam na forum ten temat ponieważ chciałam dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego właśnie kierunku. Kiedyśnie byłam pewna jaki kierunek chce studiować bo ciągle zastanawiałam się czy będę miała po nim pracę, ale postanowiłam skupic się na tym co naprawdę mnie interesuje bez względu na późniejszą możliwość pracy, bo nie wiadomo jak będzie wyglądał rynek pracy jak ukończe studia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CTU Re: UMK Geografia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.12, 23:33 Dobraaa- ucz się i walcz, połączysz przyjemne z pożytecznym dobrze zamieniając swoją wiedzę na złotówki poprzez usługę świadczenia pracy. Rzecz w tym by ją sprzedać/wiedzę/ a nie chodzić do roboty. Stanowiska nie będziesz szukać lecz sama sobie stworzysz. Świat należy do młodzieży.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdiGeo Re: UMK Geografia. IP: *.play-internet.pl 16.08.12, 14:30 Witam wszystkich. Widze że dyskusja trwa, a więc są pozytywy i negatywy studiowania geografii czy to na UMK czy na UAM. Grunt to się określić i iść za trendem panującym na rynku pracy. Więc jeśli myślisz poważnie o pracy po studiach związanych z geografią to 100% szansę wg przeprowadzonych badań będziesz miał +,- za ok. 10 lat, kiedy to osoby pracujące w tym zawodzie, a urodzone w okresie zw "baby boom" przejdą na emeryturę zwalniając tym samym miejsca pracy dla nas:D Ale to i tak odległy scenariusz, nie koniecznie dla Ciebie;p Najpewniej w dzisiejszysz czasach obierać inżynierskie kierunki, ponieważ uczą praktycznego podejścia do przyszłego wykonywanego zawodu zwiększając tym samym szanse Twoje na ew znalezienie pracy. Ale to też nie jest regułą to tylko wnioski wysnute na podstawie opini z różnych źródeł jak choćby GUS. Tak naprawdę to nie ma poprawnej reguły na to czy znajdziesz pracę czy nie, grunt to nie tracić optymizmu w jej poszukiwaniu i co najważniejsze "szukać":) Jeśli potrzebujesz więcej info na temat struktury kształcenia, klimatu itp. na geografii (UMK) to podaje nie oficjalny adres do mnie;p ufo1990@autograf.pl Odpowiedz Link Zgłoś