Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie?

IP: *.acn.pl 01.07.04, 22:34
Czy warto tam studiować socjologię czy lepiej psychologię wieczorową na UW?
Bardzo proszę o rady, głw. studentów ww uczelni.
Obserwuj wątek
    • tak_zwany Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? 01.07.04, 23:14
      Wykłada tam wielu socjologów z PAN... Pod tym względem jest bardzo dobrze, ale
      wybrałbym raczej psychologię. Collegium Civitas jednak mimo wszystko
      odstaje "jakościowo" od UW. Poza tym, psychologia to chyba lepsza inwestycja od
      socjologii. Wszystko zależy od tego, co Cię interesuje. Jeżli nie za wiele
      wiesz o socjologii, sugerowałbym dać sobie spokój - można się ostro przejechać.
      • Gość: gosia Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? IP: *.chello.pl 02.07.04, 00:16
        Chyba gdyby kazdy wiedział wszystko o socjologii to by tam nie studiował????Bo
        i po co .Wcale nie odstaje od UW który odcina kupony od przebrzmiałej
        sławy.Wiem bo studiowałam i w Collegium i na UW.W collegium będą fajne praktyki
        i wykładowcy mają czas dla studentów,w dziekanacie jak wszędzie ja uczyłam się
        w Collegium jak mieścili się na Naukowej a nie w PKiNi-e/Tam wiesz za co
        płacisz a na UW bałagan totalny za co oni mają rzekomo pierwsze miejsca w
        rankingach???????Wybierz co Cię bardziej interesuje nie kieruj się koniukturą
        dziś nie ma studiów które dają pracę trzeba być elastycznym ,mobilnym
        itd.Przynajmniej lektoraty w Collegium to nie taka ściema jak te na UW,kadra
        wyborna a gorsze sztuki zdarzają się wszędzie.Jesli masz kasę na Collegium to
        polecam na UW tylko ją biorą i nic pozatym jest wiele lepszych prywatnych
        uczelni niż uniwerek ale oczywiście UW to prestiż wierz mi rzuciłam Collegium
        dla Uniwerku i to nie jest prawda.U nas pokutują stereotypy że co prywatne to
        gorsze co nie jest zgodne z prawdą .Zależy jakie prywatne a niestety Uniwerków
        bastionów biurokracji i innych skostniałych form życia nikt nie weryfikuje.Więc
        nie pozwól wciskać sobie kitu,takie moje zdanie.W collegium są inne
        ukulturniające zajęcia oprócz podstawowoych i maja zmodernizowany program
        nauczania a nie takie starocie [np ksiązki]które mieli Twoi wykładowcy jak sami
        studiowali i nikt tego od x lat nie zmieniał.Liczy się To co chcesz osiągnąć
        czy lubisz w sposób twórczy się uczyć ,interesuje Cię świat,collegium nie jest
        dla kazdego,ja odeszłam z powodu ludzi ale niestety teraz wszedzie jest
        tak........dziwnie..i również dlatego że nie mogłam dać sobie rady z tym ze
        jestem "na płatnych".Teraz też ale przecież na prestiżowym UW.No cóż kiedyś
        piryt udawał złoto!!!
        • Gość: d rez-pon-z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 00:47
          W Collegium jeśli chodzi o wykładowców - klasa światowa. Żadna szkoła w Polsce
          nie ma takich nazwisk, które symbolizują klasę. I kto powie że to nie rzutuje
          na jakość nauczania.Rzutuje i to jak najlepiej. Kto tam uczy na tych
          wieczorowych na UW? Roszkowski, Wnuk-Lipiński, Gadacz? Nie przypominam sobie.
          System przedmiotów jest bardzo elastyczny, więc oprócz metodologii socjologii
          możesz pójśc na zajęcia np. z tańca.Ale co najciekawsze-na początku dostajesz
          to, czego brak w innych szkołach - humanistyczną podbudowę-tzn. niezależnie od
          tego co wybrałeś masz filozofię, ćwiczenia w niej i antropologię kulturową.
          Poza tym na spotkania do szkoły cały czas przychodzi jakiś znany gość,politycy,
          analitycy, ludzie mediów. Na uniwerku jest jak na wiosce, tam nic się nie
          dzieje w tym względzie,systemowa inercja. No i collegium nie jest czerwone.
          Tzn. niepubliczna szkoła z zasady nie może być socjalistyczna i całe szczęście.
          W Collegium zrobisz studia po angielsku, pojedziesz na Sokratesa, podyskutujesz
          bez łachy.
          Jeśli chodzi o wady - na wspomniane dyskusje z reguły nie przychodzi zbyt
          wielu. Jakaś tam abnegacja wisi w powietrzu, w czynniku ludzkim. Ale sama
          szkółka strukturalno-funkcjonalnie to polecam:)
        • tak_zwany Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? 02.07.04, 01:01
          Gość portalu: gosia napisał(a):

> Chyba gdyby kazdy wiedział wszystko o socjologii to by tam nie studiował????
          Bo
          > i po co

Eh, aleś uszczypliwa... Chodziło mi o przypadki, kiedy człowiek idzie na
          socjologię gdyż" 1. naoglądał się "gadających głów - socjologów, specjalistów
          od wszystkiego", 2. idzie za modą 3. wydaje mu się, że socjologia to to samo,
          co psychologia, tyle, że szerzej. Może Ci się to wydać śmieszne, ale ja u
          siebie obserwuję przypadki typu "myślałem, że tutaj uczą manipulować ludźmi"...

Praktyki w CC mogą być tylko lepsze niż na UW...

Ja sam nigdy nie mam problemów z brakiem czasu dla studentów wśród wykładowców,
          a moi są wyjątkowo zabiegani...

Lektoraty na UW - z litości nie skomentuje tego "czegoś" (słowo "lektorat na
          UW" to jakiś oksymoron).

Humanistyczne przygotowanie? Na socjologii UW poza nędzną filozofią (jak się
          trafi na beznadziejnego prowadzącego konwersatorium to mogiła) jest na to
          bardzo duży nacisk. Ba, to chyba jedna z niewielu zalet tego kierunku...

Zasadniczo jestem za psychologią, gdyż mam pewne porównanie i wyżej ją cenie
          niż socjologię. Jendak zasada jest jedna: KIEROWAĆ SIĘ ZAINTERESOWANIAMI, A NIE
          MODĄ CZY CZYMKOLWIEK INNYM! Niestety, ludzie wybierając kierunki, nie wiedzą
          naprawdę czego chcą...
          • Gość: gosia Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? IP: *.chello.pl 02.07.04, 01:12
            Wcale nie jestem uszczypliwa.Sam sformułowałeś to tak jakby trzeba było 4
            lata "liznąć"socjologii a potemdopiero iść na studia.Propo lektoratów
            błagam........może na anglistyce to są prawdziwe zajęcia językowe bo na UW
            lepiej kot włada angielskim niż np pani Sikora czy.......itdMogli by sobie
            darować wstydu za grosz nie mają.Z tymi wykładowcami to jak wspomniałam różnie
            mija.A propo czerwonych na UW ---plaga totalna,ja jestem nie "z tych" i takie
            upolitycznienie uczelni jest wkurwiające[sorka ale to prawda].Załuje że
            rzuciałam Collegium bo rzeczywiście mogłam sie wyżyć ale mądry Polak po
            szkodzie.
            • Gość: julia Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? IP: *.acn.pl 02.07.04, 21:11
              dziękuję za Wasze cenne rady i wskazówki. Przed napisaniem tego postu bardziej
              skłaniałam się ku psychologii (bo większa renoma, znana nazwa itd), teraz już
              na prawdę nie wiem co wybrać. Boję się, że będę żałować dokonanego wyboru w
              przypadku Collegium, a z przeniesieniem się z uczelni prywatnej na państwową
              jest chyba b. cięzko.. Gosiu mogłabyś napisać jakie kryteria oprócz dobrej
              średniej trzeba spełnić? Czy każdy Wydział określa to indywidualnie?
              • Gość: julia Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? IP: *.acn.pl 02.07.04, 21:59
                up
              • tak_zwany Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? 02.07.04, 22:04
                Cóż, gosią nie jestem, napiszę to, co wiem. Na większości wydziałów (tych
                lepszych rzecz jasna, a takim jest psychologia) wymagana jest średnia 4,5.
                Niestety dotyczy to UW, nie słyszałem o przypadku przenosin z innej uczelni. U
                mnie na socjologii robiono z tym problemy. Jeżeli chodzi o decyzję - musisz
                sama zadecydować, co Cię interesuje. Wybierasz pomiędzy dosyć specyficznymi
                kierunkami, nie zazdroszczę Ci... Ja wybrałbym psychologię, jednak to zależy
                wyłącznie od Ciebie...
                • Gość: julia Re:do gosi IP: *.acn.pl 04.07.04, 21:29
                  czy mogłabyś podać mi swojego mail'a? Chciałabym zadać trochę szczegółowych
                  pytań dotyczących Collegium. Byłabym b. wdzięczna za odzew.
                  • Gość: Gosia Re:do gosi IP: *.chello.pl 05.07.04, 18:21
                    Oczywiście tylko tyle że ja wyjeżdzam także nie wiem czy mi się uda odpisać ale
                    proszę: nefretete8@gazeta.pl POZDRAWIAM
        • Gość: kari Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 01:04
          cc jest bez zarzutu pod warunkiem że to dzienne a nie zaoczne studia, ale tak
          jest chyba wszędzie (aha teraz już skończyli z zaocznymi). kiedyś też głupio mi
          było że nie studiuję na państwowej uczelni i przeniosłam się na uksw...po
          tygodniu wróciłam do cc z podkulonym ogonem. nie wiedziałam, że gdzieś może być
          tak dramatycznie niski poziom, to była przepaść. oczywiście z uw jest lepiej,
          ale mój znajomy który się tam przeniósł też żałował. myślę że cc ma socjologię
          naprawdę na najwyższym poziomie. bardzo polecam
          • a_gnes Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? 16.07.04, 09:19
            a studia uzupelniajace?wie ktos moze jak tam prowadzone jest dziennikarstwo?
          • tak_zwany Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? 16.07.04, 10:32
            kari:

Jeżeli chodzi o poziom CC, to pomimo bycia studentem UW nie będę polemizował z
            Twoim zdaniem. Przejrzałem program CC - podstawowy jest według mnie lepszy niż
            na UW. O kadrze kilkukrotnie pisałem. Pójście na UKSW było rzeczywiście
            kompletną pomyłką - swoją drogą nigdy nie zrozumiem, dlaczego ludzie z SWPS czy
            CC mają kompleksy w stosunku do UW czy UKSW (to ostatnie to już kompletny
            absurd)... Mam jedno pytanie do Ciebie: Jakie zakres tematyczny obejmuje u Was
            kurs "mikrosocjologia"?
            • Gość: Gosia Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? IP: *.chello.pl 16.07.04, 12:58
              Ech sądzę że to dlatego że po prostu u nas pokutuje przekonanie że prywatne
              znaczy gorsze a UW to niestety w wiekszości wypadków odcina kupony od
              przebrzmiałej sławy.Tak żałuję że rzuciłam Collegium,niestety cóż trzeba iść
              jednak na przód!!Pzdrawiam
              • Gość: leoś Re: halo IP: 217.8.186.* 16.07.04, 13:01
                najlepsza jest jednak WSSE, tania i wykładów mozna wysłuchac nawet w domu -
                EDUSAT.
              • Gość: AGA CC Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? IP: *.acn.waw.pl 21.08.04, 12:18
                nie zaluj .... ja jestem na SM w CC i jest tragicznie .. uczymy sie masy roznych rzeczy ktore sa zupelnie niepotrzebne i placimy za to spora kase !!!
    • Gość: And Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? IP: 193.29.207.* 26.08.04, 01:18
      Gdy wybierasz uczelnię, chcesz aby jej dyplom był rozpoznawalny i ceniony przez
      kilkadziesiąt lat. Dyplomy Collegium Civitas nie będą, bo ta uczelnia jest 10
      razy za mała, aby przetrwać rosnącą konkurencję i niż demograficzny. Jest za
      mała, bo zarządzana w stylu klubu dla tzw. towarzystwa, jak przysłowiowa
      kawiarnia z Krakowskiego Przedmieścia. We władzach nie ma nawet pół ekonomisty
      ... CC nie zgromadziło żadnego trwałego kapitału mimo bardzo wysokiego czesnego
      - tymczasem inne uczelnie prywatne zbudowały własne kampusy (CC wynajmuje piętro
      PKiN po znajomości z zarządem Warszawy, a niedługo wybory ...), stworzyły wielką
      bazę zasobów ludzkich i mają PRZYSZŁOŚĆ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka