Gość: julia IP: *.acn.pl 01.07.04, 22:34 Czy warto tam studiować socjologię czy lepiej psychologię wieczorową na UW? Bardzo proszę o rady, głw. studentów ww uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tak_zwany Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? 01.07.04, 23:14 Wykłada tam wielu socjologów z PAN... Pod tym względem jest bardzo dobrze, ale wybrałbym raczej psychologię. Collegium Civitas jednak mimo wszystko odstaje "jakościowo" od UW. Poza tym, psychologia to chyba lepsza inwestycja od socjologii. Wszystko zależy od tego, co Cię interesuje. Jeżli nie za wiele wiesz o socjologii, sugerowałbym dać sobie spokój - można się ostro przejechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? IP: *.chello.pl 02.07.04, 00:16 Chyba gdyby kazdy wiedział wszystko o socjologii to by tam nie studiował????Bo i po co .Wcale nie odstaje od UW który odcina kupony od przebrzmiałej sławy.Wiem bo studiowałam i w Collegium i na UW.W collegium będą fajne praktyki i wykładowcy mają czas dla studentów,w dziekanacie jak wszędzie ja uczyłam się w Collegium jak mieścili się na Naukowej a nie w PKiNi-e/Tam wiesz za co płacisz a na UW bałagan totalny za co oni mają rzekomo pierwsze miejsca w rankingach???????Wybierz co Cię bardziej interesuje nie kieruj się koniukturą dziś nie ma studiów które dają pracę trzeba być elastycznym ,mobilnym itd.Przynajmniej lektoraty w Collegium to nie taka ściema jak te na UW,kadra wyborna a gorsze sztuki zdarzają się wszędzie.Jesli masz kasę na Collegium to polecam na UW tylko ją biorą i nic pozatym jest wiele lepszych prywatnych uczelni niż uniwerek ale oczywiście UW to prestiż wierz mi rzuciłam Collegium dla Uniwerku i to nie jest prawda.U nas pokutują stereotypy że co prywatne to gorsze co nie jest zgodne z prawdą .Zależy jakie prywatne a niestety Uniwerków bastionów biurokracji i innych skostniałych form życia nikt nie weryfikuje.Więc nie pozwól wciskać sobie kitu,takie moje zdanie.W collegium są inne ukulturniające zajęcia oprócz podstawowoych i maja zmodernizowany program nauczania a nie takie starocie [np ksiązki]które mieli Twoi wykładowcy jak sami studiowali i nikt tego od x lat nie zmieniał.Liczy się To co chcesz osiągnąć czy lubisz w sposób twórczy się uczyć ,interesuje Cię świat,collegium nie jest dla kazdego,ja odeszłam z powodu ludzi ale niestety teraz wszedzie jest tak........dziwnie..i również dlatego że nie mogłam dać sobie rady z tym ze jestem "na płatnych".Teraz też ale przecież na prestiżowym UW.No cóż kiedyś piryt udawał złoto!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d rez-pon-z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 00:47 W Collegium jeśli chodzi o wykładowców - klasa światowa. Żadna szkoła w Polsce nie ma takich nazwisk, które symbolizują klasę. I kto powie że to nie rzutuje na jakość nauczania.Rzutuje i to jak najlepiej. Kto tam uczy na tych wieczorowych na UW? Roszkowski, Wnuk-Lipiński, Gadacz? Nie przypominam sobie. System przedmiotów jest bardzo elastyczny, więc oprócz metodologii socjologii możesz pójśc na zajęcia np. z tańca.Ale co najciekawsze-na początku dostajesz to, czego brak w innych szkołach - humanistyczną podbudowę-tzn. niezależnie od tego co wybrałeś masz filozofię, ćwiczenia w niej i antropologię kulturową. Poza tym na spotkania do szkoły cały czas przychodzi jakiś znany gość,politycy, analitycy, ludzie mediów. Na uniwerku jest jak na wiosce, tam nic się nie dzieje w tym względzie,systemowa inercja. No i collegium nie jest czerwone. Tzn. niepubliczna szkoła z zasady nie może być socjalistyczna i całe szczęście. W Collegium zrobisz studia po angielsku, pojedziesz na Sokratesa, podyskutujesz bez łachy. Jeśli chodzi o wady - na wspomniane dyskusje z reguły nie przychodzi zbyt wielu. Jakaś tam abnegacja wisi w powietrzu, w czynniku ludzkim. Ale sama szkółka strukturalno-funkcjonalnie to polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
tak_zwany Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? 02.07.04, 01:01 Gość portalu: gosia napisał(a): > Chyba gdyby kazdy wiedział wszystko o socjologii to by tam nie studiował???? Bo > i po co Eh, aleś uszczypliwa... Chodziło mi o przypadki, kiedy człowiek idzie na socjologię gdyż" 1. naoglądał się "gadających głów - socjologów, specjalistów od wszystkiego", 2. idzie za modą 3. wydaje mu się, że socjologia to to samo, co psychologia, tyle, że szerzej. Może Ci się to wydać śmieszne, ale ja u siebie obserwuję przypadki typu "myślałem, że tutaj uczą manipulować ludźmi"... Praktyki w CC mogą być tylko lepsze niż na UW... Ja sam nigdy nie mam problemów z brakiem czasu dla studentów wśród wykładowców, a moi są wyjątkowo zabiegani... Lektoraty na UW - z litości nie skomentuje tego "czegoś" (słowo "lektorat na UW" to jakiś oksymoron). Humanistyczne przygotowanie? Na socjologii UW poza nędzną filozofią (jak się trafi na beznadziejnego prowadzącego konwersatorium to mogiła) jest na to bardzo duży nacisk. Ba, to chyba jedna z niewielu zalet tego kierunku... Zasadniczo jestem za psychologią, gdyż mam pewne porównanie i wyżej ją cenie niż socjologię. Jendak zasada jest jedna: KIEROWAĆ SIĘ ZAINTERESOWANIAMI, A NIE MODĄ CZY CZYMKOLWIEK INNYM! Niestety, ludzie wybierając kierunki, nie wiedzą naprawdę czego chcą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? IP: *.chello.pl 02.07.04, 01:12 Wcale nie jestem uszczypliwa.Sam sformułowałeś to tak jakby trzeba było 4 lata "liznąć"socjologii a potemdopiero iść na studia.Propo lektoratów błagam........może na anglistyce to są prawdziwe zajęcia językowe bo na UW lepiej kot włada angielskim niż np pani Sikora czy.......itdMogli by sobie darować wstydu za grosz nie mają.Z tymi wykładowcami to jak wspomniałam różnie mija.A propo czerwonych na UW ---plaga totalna,ja jestem nie "z tych" i takie upolitycznienie uczelni jest wkurwiające[sorka ale to prawda].Załuje że rzuciałam Collegium bo rzeczywiście mogłam sie wyżyć ale mądry Polak po szkodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? IP: *.acn.pl 02.07.04, 21:11 dziękuję za Wasze cenne rady i wskazówki. Przed napisaniem tego postu bardziej skłaniałam się ku psychologii (bo większa renoma, znana nazwa itd), teraz już na prawdę nie wiem co wybrać. Boję się, że będę żałować dokonanego wyboru w przypadku Collegium, a z przeniesieniem się z uczelni prywatnej na państwową jest chyba b. cięzko.. Gosiu mogłabyś napisać jakie kryteria oprócz dobrej średniej trzeba spełnić? Czy każdy Wydział określa to indywidualnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? IP: *.acn.pl 02.07.04, 21:59 up Odpowiedz Link Zgłoś
tak_zwany Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? 02.07.04, 22:04 Cóż, gosią nie jestem, napiszę to, co wiem. Na większości wydziałów (tych lepszych rzecz jasna, a takim jest psychologia) wymagana jest średnia 4,5. Niestety dotyczy to UW, nie słyszałem o przypadku przenosin z innej uczelni. U mnie na socjologii robiono z tym problemy. Jeżeli chodzi o decyzję - musisz sama zadecydować, co Cię interesuje. Wybierasz pomiędzy dosyć specyficznymi kierunkami, nie zazdroszczę Ci... Ja wybrałbym psychologię, jednak to zależy wyłącznie od Ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia Re:do gosi IP: *.acn.pl 04.07.04, 21:29 czy mogłabyś podać mi swojego mail'a? Chciałabym zadać trochę szczegółowych pytań dotyczących Collegium. Byłabym b. wdzięczna za odzew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re:do gosi IP: *.chello.pl 05.07.04, 18:21 Oczywiście tylko tyle że ja wyjeżdzam także nie wiem czy mi się uda odpisać ale proszę: nefretete8@gazeta.pl POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kari Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 01:04 cc jest bez zarzutu pod warunkiem że to dzienne a nie zaoczne studia, ale tak jest chyba wszędzie (aha teraz już skończyli z zaocznymi). kiedyś też głupio mi było że nie studiuję na państwowej uczelni i przeniosłam się na uksw...po tygodniu wróciłam do cc z podkulonym ogonem. nie wiedziałam, że gdzieś może być tak dramatycznie niski poziom, to była przepaść. oczywiście z uw jest lepiej, ale mój znajomy który się tam przeniósł też żałował. myślę że cc ma socjologię naprawdę na najwyższym poziomie. bardzo polecam Odpowiedz Link Zgłoś
a_gnes Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? 16.07.04, 09:19 a studia uzupelniajace?wie ktos moze jak tam prowadzone jest dziennikarstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
tak_zwany Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? 16.07.04, 10:32 kari: Jeżeli chodzi o poziom CC, to pomimo bycia studentem UW nie będę polemizował z Twoim zdaniem. Przejrzałem program CC - podstawowy jest według mnie lepszy niż na UW. O kadrze kilkukrotnie pisałem. Pójście na UKSW było rzeczywiście kompletną pomyłką - swoją drogą nigdy nie zrozumiem, dlaczego ludzie z SWPS czy CC mają kompleksy w stosunku do UW czy UKSW (to ostatnie to już kompletny absurd)... Mam jedno pytanie do Ciebie: Jakie zakres tematyczny obejmuje u Was kurs "mikrosocjologia"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? IP: *.chello.pl 16.07.04, 12:58 Ech sądzę że to dlatego że po prostu u nas pokutuje przekonanie że prywatne znaczy gorsze a UW to niestety w wiekszości wypadków odcina kupony od przebrzmiałej sławy.Tak żałuję że rzuciłam Collegium,niestety cóż trzeba iść jednak na przód!!Pzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leoś Re: halo IP: 217.8.186.* 16.07.04, 13:01 najlepsza jest jednak WSSE, tania i wykładów mozna wysłuchac nawet w domu - EDUSAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA CC Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? IP: *.acn.waw.pl 21.08.04, 12:18 nie zaluj .... ja jestem na SM w CC i jest tragicznie .. uczymy sie masy roznych rzeczy ktore sa zupelnie niepotrzebne i placimy za to spora kase !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: And Re: Co sądzicie o Collegium Civitas w Wawie? IP: 193.29.207.* 26.08.04, 01:18 Gdy wybierasz uczelnię, chcesz aby jej dyplom był rozpoznawalny i ceniony przez kilkadziesiąt lat. Dyplomy Collegium Civitas nie będą, bo ta uczelnia jest 10 razy za mała, aby przetrwać rosnącą konkurencję i niż demograficzny. Jest za mała, bo zarządzana w stylu klubu dla tzw. towarzystwa, jak przysłowiowa kawiarnia z Krakowskiego Przedmieścia. We władzach nie ma nawet pół ekonomisty ... CC nie zgromadziło żadnego trwałego kapitału mimo bardzo wysokiego czesnego - tymczasem inne uczelnie prywatne zbudowały własne kampusy (CC wynajmuje piętro PKiN po znajomości z zarządem Warszawy, a niedługo wybory ...), stworzyły wielką bazę zasobów ludzkich i mają PRZYSZŁOŚĆ. Odpowiedz Link Zgłoś