Dodaj do ulubionych

Matematyka, a studia informatyczne.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 21:53
Dwa tygodnie temu zaczęłam studia informatyczne na UKSW. Nigdy nie uczyłam się matmy roz, ale z podstawy miałam 98% i dostałam się, chociaż studia informatyczne to nie jest moje marzenie i w ogóle mnie to nie interesuje.
Teraz głównie siedzimy nad powtórką z matmy i wymiękam, staram się, ale to klepanie wszystkiego na pamięć, bo nie rozumiem mechanizmu rozwiązywania zadań.
Czy ktoś po matmie pod ma szanse, by pokonać studia informatyczne
Obserwuj wątek
    • Gość: belial Re: Matematyka, a studia informatyczne. IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.12, 22:27
      > chociaż studia informatycz
      > ne to nie jest moje marzenie i w ogóle mnie to nie interesuje.

To po ch*j to studiujesz? Dwa tygodnie a ty już wymiękasz?
    • Gość: antek Re: Matematyka, a studia informatyczne. IP: 91.207.53.* 10.10.12, 09:36
      Informatyka ma różne specjalizacje, nie we wszystkich matematyka jest potrzebna. Może poszukaj dobrych książek, gdzie są przykładowe rozwiązania zadań. W matematyce mimo wszystko jest dużo schematów. Być może to co przeżywasz to taki początkowy szok, który jest jednak do opanowania.
      Staraj się dużo siedzieć nad zadaniami i nie uczyć się ich na pamięć, dopiero jak zrozumiesz zadanie to wtedy staraj się zapamiętać sposób/schemat rozwiązania zadania. TO NAPRAWDĘ MOŻNA OPANOWAĆ. Co do utrzymania na studiach, jeśli jednak nie opanujesz matmy, to wprawdzie nie wiem jak jest na Twojej uczelni, ale zazwyczaj matematyka jest "sitem", najwięcej osób odpada z uczelni, przez matmę.
      Podam Ci link do forum dla programistów, może oni coś Ci doradzą, przede wszystkim, czy warto studiować informatykę, jeśli nie jest ona szczytem Twoich marzeń - chociaż wiadomo,że to Ty sama musisz zdecydować.
      [url=http://forum.4programmers.net/]Tekst linka[/url]

• Gość: antek Re: Matematyka, a studia informatyczne. IP: 91.207.53.* 10.10.12, 09:39
        forum.4programmers.net/
        Coś źle się wkleił link w poprzednim poście - skopiuj do przegladarki.
        • Gość: Aga Re: Matematyka, a studia informatyczne. IP: *.mlyniec.gda.pl 11.10.12, 11:16
          Zawsze mnie to zastanawia, ludzie świetnie piszą maturę 98% a potem wymiękają, skoro tak świetnie napisałaś, to nie powinnaś mieć żadnych problemów z ogarnięciem nawet rozszerzonej matmy. Mój brat zdał podstawową matmę w granicach 70% i na polibudzie (informatyka) ma średnią 4,5, ja w tym roku kończę technologię chemiczną w ogóle nie zdając matmy i chemii na maturze.
    • Gość: Leon Re: Matematyka, a studia informatyczne. IP: *.icpnet.pl 11.10.12, 12:14
      Matematyka to typowy wrzód na d... studenta. To jest tylko na 1 roku, a ostatnią całkę i równanie różniczkowe wyliczysz na egzaminie i już nigdy w życiu. Wszyscy muszą przez to przejść, bo jakiś "mądry" tak wymyślił i koniec. Potem studia stają się trochę bardziej normalne, ale tylko trochę.
      • Gość: belial Re: Matematyka, a studia informatyczne. IP: *.devs.futuro.pl 11.10.12, 16:09
        > Matematyka to typowy wrzód na d... studenta. To jest tylko na 1 roku, a ostatni
        > ą całkę i równanie różniczkowe wyliczysz na egzaminie i już nigdy w życiu.

Na inżynierskich kierunkach dla matematycznie nieuzdolnionych pewnie tak.
        Na matematyce już raczej nie.
    • Gość: impro Re: Matematyka, a studia informatyczne. IP: 91.214.1.* 14.10.12, 17:35
      DASZ RADE!
      nie poddawaj się.
      Pokonać cie może tylko psychika.
      ewentualnie inna uczelnia jeśli miejsce cię męczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka