Dodaj do ulubionych

Podyplomowe - Handel Zagraniczny na SGH (warto?)

IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.13, 16:36
Cześć i czołem, od jakiegoś czasu chcę pracować w handlu. Nie w zwykłym sklepie ale jako przedstawiciel handlowy, który odpowiada za kontakty biznesowe z kontrahentami dla firmy. Nie mam w tym doświadczenia, niestety. Pomyślałem aby złapać doświadczenie to trzeba zrobić coś w tym kierunku jak studia podyplomowe. Padło na kierunek na SGH - Handel Zagraniczny. Pytanie do doświadczonych w handlu czy to dobry wybór?
Obserwuj wątek
    • Gość: mike Re: Podyplomowe - Handel Zagraniczny na SGH (wart IP: 192.250.56.* 20.03.13, 12:10
      Studia podyplomowe to zadne doswiadczenie, choc napewno duzy atut.

Zadaj sobie pytanie - czy interesuje Cie praca z klientami zagranicznymi? Ja szukalem pracy kilka miesiecy, takze jako przedstawiciel handlowy/ds eksportu, i mimo studiow kierunkowych nie mialem szans dostac takiej pracy. MUSISZ umiec sprzedawac, rozmawiac z kontrahentami, czyli miec dowiadczenie. Najpierw zacznij to robic, a potem gdy dobrze sie w tym poczujesz - studiuj. W tej branzy umiejetnosci miekkie maja znaczenie, dyplom to niewiele.
      • Gość: Rafcio1985 Re: Podyplomowe - Handel Zagraniczny na SGH (wart IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.13, 11:06
        Tylko jak bez doświadczenia zdobyć taką pracę? Kiedyś sprzedawałem ale przez telefon, dobre wyniki miałem. Ba nawet bieliznę damską przez telefon sprzedawałem przez telefon :D
    • mich.all Re: Podyplomowe - Handel Zagraniczny na SGH (wart 28.03.13, 23:51
      Kolego zapamietaj, ze podyplomowki maja sens jak cie pracodawca tam kieruje a tak to po pierwsze marnowanie czasu, stresy, irytacja przedmiotami i bulenie sporej kasy. Zadnego doswiadczenia na podyplomowce nie uzyskasz. Owszem, papier z SGH bedzie sporym atutem w CV, w szczegolnosci poza Warszawa - ale to tyle.
      • Gość: studentka HZ sgh Re: Podyplomowe - Handel Zagraniczny na SGH (wart IP: *.116.201.27.kutno201.tnp.pl 10.06.13, 14:36
        święte słowa- popieram w 100000% wlasnie koncze ten kierunek- same problemy, meczenie sie z zaliczeniami na 12 egzaminow + 1 koncowy, mnostwo pieniedzy kosztuja, przydatny to moze byl 1 przedmiot na semestr. fatalne godziny zajeci, nic ciekawego, nudy, doswiadczenie zadno, tylko zakuwac i zdawac kolejne testy.
        N I E W A R TO
    • Gość: Jacek studia podyplomowe SGH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.14, 10:56
      Przez 40 lat pracowałem do niedawna w handlu zagranicznym, przechodząc wszystkie stanowiska pracy - od stażysty do prezesa zarzadu.Konczyłem jeszcze SGPiS (handel zagraniczny) + 4 języki (angielski, rosyjski, hiszpański, francuski). Wydaje mi się,ze same studia podyplomowe SGH pracy nie dadzą, ale z pewnością polepszają CV. Pracę w eksporcie, niestety, zdobywa się głównie przez kontakty osobiste. Najgorszy jest pierwszy krok- zdobycie pozycji stażysty. Firmy niechętnie zatrudniają ludzi bezoswiadczenia. Tak więc trzeba rozgladać się po znajomych juz pracujacych w hz i przez nich starać się o pracę. Przykre, ale tak aktualnie wyglada w Polsce sytuacja na rynku pracy.
      • Gość: Aldona Re: studia podyplomowe SGH IP: *.146.158.45.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.09.14, 19:23
        Panie Jacku! w takim razie pytam :) czy w Pana szerokich kontaktach zawodowych orientuje się Pan na temat wakatu w tej dziedzinie ? :) krolaldona@gmail.com :) Pozdrawiam.
    • kmarchwinska Re: Podyplomowe - Handel Zagraniczny na SGH (wart 23.12.22, 11:21
      Ja jestem absolwentem WSKZ na kierunku handel zagraniczny i dostałam pracę, o którą ubiegałam się bardzo długo. Po ukończeniu kierunku mogłam wykazać się dużą wiedzą i umiejętnościami. Studia łatwo pogodzić z pracą, ponieważ prowadzone są w formie online.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka