Dodaj do ulubionych

Moderator społeczny poszukiwany ;)

21.07.04, 13:34
Wszyscy narzekamy ostatnio na spam i inne forumowe "przyjemności". Tak_zwany
zaproponował, by pomyśleć o moderatorze społecznym. Zatem: Czy ktoś chciałby
kogoś zaproponować albo sam jest zainteresowany?
Obserwuj wątek
    • tawananna Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 21.07.04, 13:36
      Tu jest link do FAQ na ten temat, zainteresowana osoba powinna pisać pod
      wymieniony tam adres.

forum.gazeta.pl/forum/1,47474,1919896.html
      • Gość: Ania^^ Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) IP: *.wlanet.wla.pl 21.07.04, 13:49
        wybacz, przegapilam linka ;-))) juz znam wymagania :D
    • Gość: lola zglaszam sie IP: 217.8.186.* 21.07.04, 13:40
      zglaszam sie
      • tawananna Re: zglaszam sie 21.07.04, 13:45
        OK, jednego kandydata już mamy, choć szczerze wątpię, żeby ktoś o w miarę
        zdrowych zmysłach - a tacy są przecież (chyba;)) admini - powierzył mu tę
        funkcję ;).
        • Gość: Ania^^ Re: zglaszam sie IP: *.wlanet.wla.pl 21.07.04, 13:47
          a jakie sa wymagania?:PPPPPP
    • Gość: Richelieu* Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) IP: 195.117.90.* 21.07.04, 13:49
      hehehehe
      dni bezprawia są policzone
      niech zaczną drżeć spamerzy, reklamujący swoje złodziejskie usługi pisania prac
      i chcący by im napisano
      już ja wam napiszę
      hehehehe
      • tak_zwany Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 21.07.04, 14:10
        Zgłosiłaś się? Fajnie... Chociaż może i ja spróbuje. Btw, miałem swego czasu
        ostrą pyskówkę z jakimś UPRowcem na temat sprzedaży prac, on uważał, że wszystko
        jest ok. mnie wyzywał od lewaków (najpopularniejesze wyzwisko na forach
        aktualności i kraj), gdy próbowałem udowodnić, że pomaga się w przestępstwie...

Aha, osoba moderująca musi mieć chyba stały login.
        • tawananna Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 21.07.04, 14:12
          Hmm, skoro takie tłumy marzą o zaszczytnych funkcjach ;), to może i ja
          napiszę... Stworzymy małe kółko wzajemnej adoracji ;). A, swoją drogą, uważam,
          że powinien być więcej niż jeden moderator społeczny, sporo tu roboty i to non-
          stop ;).
        • Gość: Richelieu* Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) IP: 195.117.90.* 21.07.04, 14:25
          stały? zwykle bywa tak że moderatorem jest osoba nie pisząca na forum (co
          uważam za bezsens), która ma nicka tylko do celów moderowania. Zaś maas
          stwierdził, że zmiana loginu była by nie w porządku
          no powiedz, czy login socjolog1 jest nie w porządku?

co do większej liczby, na Fkobieta były dwie moderatorki, zaś wśród forów
          prywatncyh liczba moderatorów jest i 10 i więcej. To w tych towarzyskich.
          Tematyczne fora są niewielkie więc takiej konieczności nie ma
          • tak_zwany Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 21.07.04, 14:33
            Cóż, widać, że masz większe doświadczenie w tej materii, ja opierałem się na
            swoich niezbyt pewnych obserwacjach. A na forach prywatnych to rzeczywiście
            moderatorów od pyty... Co do socjologa1 to nie wiem, po co Ci był ten manewr -
            przecież to forum prywatne...
            • tawananna Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 21.07.04, 14:39
              Manewr jest potrzebny z prostego powodu - każda osoba może mieć na dany login
              tylko jedno forum prywatne :(.
              • tak_zwany Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 21.07.04, 14:45
                Ło, nie wiedziałem... Dobrze wiedzieć, gdyż być może niedługo kolega przekaże mi
                jedno ukryte. Miałem jeszcze jedno w planach, ale w takim razie skoncentruję się
                na "rozkręceniu" tamtego... Wielkie dzięki.
                • tawananna Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 21.07.04, 15:09
                  Nie ma za co :). Swoją drogą, ciekawa jestem, czy jest to spowodane jakimiś
                  Bardzo Ważnymi Względami Technicznymi, czy po prostu tak jest... bo jest i
                  już :). Wydaje mi się, że taka blokada jest trochę bez sensu zważywszy na to,
                  że każdy i tak może mieć tyle forów, ile chce, bo liczba loginów jest dowolna.
                  Tymczasem możliwość posiadania więcej niż jednego forum prywatnego znacznie
                  ułatwiłaby ludziom życie... nie ma nic bardziej irytującego niż konieczność
                  ciągłego logowania i wylogowywania się.
    • domali Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 21.07.04, 14:14
      A co, ja też mogę :)
      • Gość: Azi Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) IP: *.wp.mil.pl 21.07.04, 16:24
        Mam nadzieje ze dni niektorych osob sa policzone :]

A prawda jest taka, ze powinno byc 2 modow. Jesli jeden jest niedysponowany w danym momencie, mozemy liczyc na drugiego :]
        • tak_zwany Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 21.07.04, 16:35
          Ktoś z tej ekipy będzie moderatorem (obstawiam, że r.richelieu), a wtedy
          nastanie tu nowy porządek...
          • eressea Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 22.07.04, 01:20
            Moderatorem forum moze zostać osoba biorąca udział w dyskusjach na danym forum.
            Wiem, że moze być dwóch moderatorów na forum, ale o wiekszej liczbie nie
            słyszałam. Jednak nie myślcie, że będzie można usuwac wszystkie wypowiedzi,
            które Was w jakiś sposób zbulwersują itp. Wycina się posty łamiące regulamin
            forum oraz spam.
            • tak_zwany Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 22.07.04, 01:26
              Spokojnie jesteśmy już duzi i nie mówimy na "chleb" "bep", wiemy co wolno, a
              czego nie wolno moderatorowi. A chcemy mieć tu moderatora ze względu na
              uciążliwych spamerów oraz różnorakich "reklamujących usługi". Ale dziękuję za te
              troskliwe pouczenia...
              • eressea Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 22.07.04, 13:35
                tak_zwany napisał:

> Ale dziękuję za te
                > troskliwe pouczenia...

Nie chciałam, żeby moje słowa były odebrane jako pouczenia. Miały one tylko
                zadanie informacyjne.
            • Gość: Richelieu* Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) IP: 195.117.90.* 22.07.04, 02:14
              niekoniecznie biorąca udział, jest wiele forów (mam wsakzać palcem?) na których
              moderatorzy niemal wcale się nie udzielają
              i uważam to za głupość

z drugiej strony zafajkowane na czerwono forum z powody sklerozy moderatora lub
              lenistwa że mu się nie chce czerwoności ściągać i fajek.. łof, to dopiero
              pstrokacizna by była
              • eressea Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 22.07.04, 13:31
                Gość portalu: Richelieu* napisał(a):

> niekoniecznie biorąca udział, jest wiele forów (mam wsakzać palcem?) na których
                > moderatorzy niemal wcale się nie udzielają
                > i uważam to za głupość

A skąd wiesz, że się nie udzielają? :-)
                Przecież występują na forum pod innymi loginami niz te "adminowskie".
                • r.richelieu Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 22.07.04, 13:41
                  o to właśnie chodzi, że podwójne życie na jednym forum jest tak samo
                  niestosowne jak spamy i inne łamacze regulaminu
                  na innym forum można mieć inny nick, na tym samym jest się nie w porządku do
                  użytkowników forum
                  chyba że nick będzie bardzo podobny do właściwego i jednoznacznie wskazujący
                  na "starego" forumowicza
                  • tawananna Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 22.07.04, 14:02
                    Mnie najbardziej dziwi, że FAQ na temat moderatorów społecznych wręcz sugeruje,
                    że lepiej, jeśli moderator na forum się nie udziela. Śmieszne to moim zdaniem o
                    tyle, że nikt nie orientuje się tak dobrze w życiu forum, jak osoba na nim
                    pisząca i je czytająca nie tylko w celach moderowania... Tylko taka osoba,
                    aktywnie zaangażowana w to, co dzieje się nadanym forum dyskusyjnym, jest w
                    stanie ocenić, czy dany post jest jeszcze spamem, czy już nie.
                    • Gość: Richelieu* Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) IP: 195.117.90.* 22.07.04, 14:07
                      e, spam to spam, niezależnie od kontekstu, można przyjąć zasadę że np. 10
                      powtórzeń tego samego albo 5

ale ja i tak nie wierzę by 217.8.186 miał mózg na poziomie szympansa, bardziej
                      mi pasuje jednak robienie tej szkole obciachu w niekonwencjonalny sposób i
                      chyba najbardziej skuteczny
                      • tawananna Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 22.07.04, 14:58
                        > e, spam to spam, niezależnie od kontekstu, można przyjąć zasadę że np. 10
                        > powtórzeń tego samego albo 5
                        Ale może być coś napisane jeden raz i już być spamem. A jeśli ktoś nie wczytuje
                        się w forum, nie zauważy, czy dany post jest reklamą szkoły, czy tylko pytaniem
                        o to, jaka ona jest itd.
                • r.richelieu Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 22.07.04, 13:41
                  to właśnie chodzi, że podwójne życie na jednym forum jest tak samo niestosowne
                  jak spamy i inne łamacze regulaminu
                  na innym forum można mieć inny nick, na tym samym jest się nie w porządku do
                  użytkowników forum
                  chyba że nick będzie bardzo podobny do właściwego i jednoznacznie wskazujący
                  na "starego" forumowicza
                  • eressea Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 22.07.04, 14:16
                    r.richelieu napisała:

> to właśnie chodzi, że podwójne życie na jednym forum jest tak samo niestosowne
                    > jak spamy i inne łamacze regulaminu
                    > na innym forum można mieć inny nick, na tym samym jest się nie w porządku do
                    > użytkowników forum

No nie wiem. Moderator jest od sprzątania, jakie to ma znaczenie czy wiemy kto
                    to jest czy nie? On tylko pełni daną funkcję.
                    To nie jest podwójne zycie wg mnie.

Moderowanie pod swoim rzeczywistym nickiem, moze sie skończyć nieciekawie.
                    Szczególnie gdy moderuje się fora, gdzie nie przesiaduje elita ;-)))

Ale oczywiście mozna moderować pod swoim nickiem fora publiczne.
                    • Gość: Richelieu* Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) IP: 195.117.90.* 22.07.04, 14:23
                      admini widać mają inne zdanie na ten temat

> Moderowanie pod swoim rzeczywistym nickiem, moze sie skończyć nieciekawie.
                      > Szczególnie gdy moderuje się fora, gdzie nie przesiaduje elita ;-)))
                      >

hm, znak zapytania, jaka elita? tu jest jakaś elita?
                      • eressea Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 22.07.04, 14:56
                        Richelieu* napisał(a):

> admini widać mają inne zdanie na ten temat

Jak to inne?

"Czy moderatorzy używają swoich zwykłych loginów i jakie mają uprawnienia?

Mogą. Ale jeśli nie chcą, korzystają z kont przeznaczonych tylko do moderowania.
                        Mają uprawnienia podobne do uprawnień administracji portalu (mogą przeprowadzać
                        operacje na postach i wątkach oraz widzą częściowe IP użytkowników forum).
                        Zwykle nie są aktywnymi użytkownikami forów, na których działają."

" Czy moderatorzy mogą uczestniczyć w dyskusjach?

Mogą rozmawiać z użytkownikami w sprawach Forum. Zwykłe dyskusje prowadzą pod
                        swoim loginem prywatnym, zwykle jednak na innym forum. "

"Co robi moderator społeczny?
                        Usuwa spam oraz wątki niezgodne z Netykietą i Regulaminem Forum."

Czyli wszystko zgodne z tym co napisałam:
                        1. Moderator sprząta forum
                        2. Występuje pod innym loginem
                        3. Moze jednak moderowac tez pod swoim dotychczasowym jesli taka jego wola.
                        4. Moze brać udział w dyskusjach na danym forum , choć rzadko jest to praktykowane.

> hm, znak zapytania, jaka elita? tu jest jakaś elita?

Jak zauważyłaś koło elita była emotikona ";-)))".
                        Elita w moim poście oznacza, ludzi kulturalnych, potrafiących przedstawiać swoje
                        racje bez uzycia wyrażeń obraźliwych. Niestety w internecie spotykasz też osoby
                        zupełnie odmienne.
                        Nie mam na myśli tego konkretnie forum, piszę ogólnie.

Moze zauwazyłaś, że moderatorzy społeczni na niektórych forach nie spotykaja się
                        z sympatią innych uzytkowników (delikatnie mówiąc). I to przez sam fakt, że są
                        moderatorami.

Moim zdaniem moderator to osoba poza sympatiami i antypatiami, neutralna.
                        Dlatego lepiej dla niej i innych forumowiczów jeśli pełni swoją funkcję
                        anonimowo. Oczywiście jest to tylko moje zdanie i nikomu go nie narzucam.

Wszystko zalezy jeszcze od tego jakie forum się moderuje.
                        Może na forum Studia panuje odpowiednia atmosfera by moderator występował pod
                        swoim starym loginem, nie mnie to oceniać, bo czytuje je tylko czasami.
            • tawananna Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) 22.07.04, 13:37
              Wiemy, wiemy, nikt tu nie ma zamiaru usuwać wszystkich bulwersujących
              wypowiedzi. To zresztą miałoby katastrofalny skutek - skończyłyby się zażarte
              dyskusje. Chodzi natomiast o wulgaryzmy, spam, nachalne reklamy...
    • Gość: damian [...] IP: 217.8.186.* 22.07.04, 14:19
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: aleksandra72 Re: Moderator społeczny poszukiwany ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.14, 13:44
      Jestem zainteresowana pracą jako moderator społeczny,proszę mi napisać wiecej na ten temat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka