Dodaj do ulubionych

Geodezja czy budownictwo?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 22:49
Witam. Jestem w 3 LO, więc niedługo będę musiała wybrać kierunek studiów. Zdecydowałam się na politechnikę. Zdaję matematykę rozszerzoną i angielski rozszerzony. Fizykę sobie darowałam, ale powinnam sobie z nią poradzić na studiach. Waham się nad geodezją i budownictwem, dlatego też znalazłam się tutaj. Mam nadzieję, ze ktoś wtajemniczony pomoże mi zdecydować. Czy kierunki te bardzo różnią się, jeśli chodzi o poziom trudności? I jak później z pracą? (Boję się, że dziewczynie nie będzie łatwo). I jakie miasto polecacie? Biorę pod uwagę Gdańsk, Kraków, Poznań i Łódź. Pozdrawiam.

P.S. Przepraszam, jeśli taki wątek gdzieś już się pojawił, ale jestem tu nowa. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: panna inż Re: Geodezja czy budownictwo? IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.13, 16:20
      Nie bój się np. w Gdańsku jest dużo dziewczyn na Budownictwie i Geodezji i wcale nie radzą sobie gorzej niż faceci. Sprawdź sobie syllabus i zobacz co ciebie bardziej interesuje a nie słuchaj się obcych ludzi z neta.
      www.wilis.pg.gda.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=150&Itemid=180
      Tu możesz poczytać. Powodzenia!
      • Gość: belial Re: Geodezja czy budownictwo? IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.13, 15:34
        "Sprawdź sobie syllabus i zobacz co ciebie
        bardziej interesuje a nie słuchaj się obcych ludzi z neta"

Zajebiste. Tylko inż może w jednym zdaniu poradzić coś komuś a potem napisać, żeby tego nie robił.
      • Gość: A Re: Geodezja czy budownictwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.13, 13:50
        Dziękuję ślicznie.
    • dystansownik Re: Geodezja czy budownictwo? 04.04.13, 18:46
      Z geodezją nie mam porównania, ale jeśli chodzi o budownictwo, to poziom trudności podobno waha się między samymi uczelniami dość znacznie. Sam jestem po krakowskiej polibudzie i mogę ją polecić, ale ponoć najlepsze są warszawska i wrocławska. Gdańsk o ile wiem też jest ok.
      Co do późniejszej pracy, to powiem szczerze, że w tej chwili jest lipa. Branża leży i kwiczy, a na studia pcha się od kilku lat rekordowo dużo ludzi. Co nie wyklucza, że tej pracy nie będzie, tyle, że może nie od razu wymarzonej i na pewno nie za gigantyczną kasę.

Najpierw radziłbym usiąść na spokojnie i pomyśleć co chcesz tak na prawdę w życiu robić. Zmuszać się do kolejnych 40 lat pracy wyborem studiów na podstawie opinii kilku łebków z internetu, to może nie być najlepszy pomysł.
      • Gość: A Re: Geodezja czy budownictwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 23:22
        Oczywiście, ze nie zadecyduję jedynie 'na podstawie opinii kilku łebków z internetu', ale liczę, że ułatwią mi one wybór.
        Na wrocławską ani warszawską politechnikę nie mogę iść, gdyż jest konieczna matura z fizyki, więc biorę pod uwagę wyłącznie te miasta, o których pisałam wcześniej. jeśli chodzi o Kraków, zastanawiam się też nad AGH.
        Łatwo powiedzieć 'zastanów się co chcesz robić za kilka lat'. Prawda jest taka, ze ani ja, ani większość moich rówieśnikow tego nie wie. Polibuda nie była moim marzeniem, ale jestem dobra z przedmiotów ścisłych, więc myślę, ze jakoś się tam odnajdę i mam nadzieję, że z późniejszej pracy również będę zadowolona. :)
        pozdrawiam i dziękuję.
        • dystansownik Re: Geodezja czy budownictwo? 05.04.13, 14:58
          Pod tym kątem mogę powiedzieć tyle, że zapewne i po geodezji, jak i budownictwie o pracę łatwo nie będzie. Jeśli nie masz sprecyzowanych zainteresowań, to jednak polecałbym budownictwo. Jest to kierunek na tyle szeroki, że można się w nim gdzieś odnaleźć. Z jednej strony występuje podział na specjalności budowlane, a z drugiej istnieje też podział co do funkcji jakie inżynier może pełnić. Studia przygotowują głównie do projektowania, ale w rzeczywistości tym zajmuje się może 1/4 inżynierów po budownictwie. Większość idzie jednak w wykonawstwo, kosztorysy, itd.
        • Gość: belial Re: Geodezja czy budownictwo? IP: *.devs.futuro.pl 05.04.13, 15:32
          > Łatwo powiedzieć 'zastanów się co chcesz robić za kilka lat'. Prawda jest taka,
          > ze ani ja, ani większość moich rówieśnikow tego nie wie.

Ta decyzja mocno zaważy na twojej przyszłości, więc się lepiej dowiedz, bo bedziesz to potem odkręcać kilka lat albo całe życie.
          Budownictwo odradzam. Robię w tej branży i generalnie jest kiła i mogiła, przede wszystkim dla młodych. Zanim skończysz za te 4 lata będzie takie nasycenie inżynierami budownictwa (jeden z najpopularniejszych kierunków obecnie, na PW tylko informatyka miała większe obłożenie, budownictwo to obecnie taki dawny zarządzanie i marketing), że będą robić za grosze byle doczekać do uprawnień a potem 1500 zł na rękę. Wierz lub nie, ale taki los czeka większość inż budownictwa. Już dziś zacieramy ręce na tanią siłę roboczą. Ostatnio zatrudniliśmy kierownika budowy (na duży obiekt naukowo-badawczy) z ponad 15 letnim doświadczeniem na stanowisku kier., uprawnienia of course i ogólnie piękne cv za 6000 zł na rękę (w Gdańsku to było). Dostał tą robotę bo był znajomym. Zastanów się ile ty dostaniesz po studiach? Chyba, że masz plecy. Wtedy to co innego.
          • Gość: A Re: Geodezja czy budownictwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.13, 19:10
            Niestety pleców nie mam. Dziękuję za odpowiedzi.
    • knysztof Re: Geodezja czy budownictwo? 05.04.13, 18:26
      Witam, orientuje się ktoś jak wygląda rekrutacja na studia magisterskie po inżynierze na kierunku geodezjii? Czytałem, że konkurs świadectw itp, ale jak to jest naprawdę i jaki stopień trudności, aby się dostać?
    • Gość: NiedoszlyBudowlani Re: Geodezja czy budownictwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.13, 09:45
      Stanowczo Ci dziewczyno odradzam oba te kierunki. Wiem co mówię, rzuciłam niedawno budownictwo na PW.
      Juz sam fakt że darowałaś sobie fizykę na maturze źle wróży - nie ominie Cię ta zabawa na studiach, a bez solidnych podstaw z liceum będzie ciężko.
      Dużo osób sceptycznie odnosi się do dziewczyn na tym kierunku więc zastanów się, czy jesteś na tyle silną osobowością by przebić się w tym zmaskulinizowanym światku.
      I przede wszystkim - czy naprawde interesują Cię betony, widzisz się w zawodzie kierownika budowy, jesteś osobą twórczą i z wyobraźnią?
      Pytam bo tak jak Ty lubię matematykę ale to naprawde nie wszystko
      a co do geodezji - ten zawód nie ma perspektyw, kształci się wielu geodetów a pracy dla nich jest mało
      Jeśli masz smykałkę do samej matematyki, pomyślałabym raczej o programowaniu
    • Gość: dsasddd Re: Geodezja czy budownictwo? IP: *.technologpark.net 08.04.13, 15:19
      Ja radzę geodezja choć mniej pracy - geodeta-turek.pl
    • Gość: Kaja Re: Geodezja czy budownictwo? IP: *.viator.plm11.pl 14.05.13, 19:48
      Nie wiem jak geodezja ale budownictwo odradzam. Kierunek ciekawy ale co z tego, 5 lat cięzkich studiów a perspektyw na pracę zero. Zachęcali modych żeby szli na polibudy, że na inżynierów czeka dobra praca i dobre zarobki no i mamy. Firmy budowlane upadają jedna po drugiej, nikt nie zatrudnia wszyscy zwalniają. A młodzi po budownictwie pracują..w kawiarnii.
      Rzuciłabym te studia ale został mi tylko rok i mi szkoda straconego czasu.
    • Gość: asd Re: Geodezja czy budownictwo? IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.13, 22:10
      popytaj na portalu studentów budownictwa
      • Gość: A Re: Geodezja czy budownictwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.13, 18:09
        Dzięki. :)
    • Gość: tomek Re: Geodezja czy budownictwo? IP: *.static.ip.netia.com.pl 28.10.16, 13:15
      budownictwo nie polecem, nie ma po tym pracy, ja skończyłem był to największy mój błąd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka