Dodaj do ulubionych

Wakacyjne praktyki studenckie

04.04.13, 11:41
Trwają zapisy na IX Letnie Praktyki Badawcze – wakacyjne interdyscyplinarne warsztaty dla studentów i doktorantów, których celem jest wykorzystanie matematycznego sposobu myślenia do rozwiązywania rzeczywistych problemów firm i instytucji.

Letnie Praktyki Badawcze organizowane są przez: Instytut Badań Systemowych PAN, Centrum Zastosowań Matematyki Instytutu Matematycznego PAN oraz Wyższą Szkołę Informatyki Stosowanej i Zarządzania. Odbywają się w okresie lipiec-wrzesień 2013r. w Warszawie. Osoby bezpośrednio zaangażowane w przygotowanie i realizację Praktyk to członkowie Centrum Zastosowań Matematyki i Inżynierii Systemów (maths.com.pl/).
Jeśli nie lubisz się nudzić, wolisz aktywnie spędzać wakacje, chcesz poznać wielu tak ambitnych ludzi jak Ty, zobaczyć na własne oczy, jak łączy się nauka i biznes, zgłoś się już dziś!

Aplikacje (krótkie CV, list motywacyjny oraz rekomendację od pracownika naukowego/pracodawcy) należy wysyłać na adres: praktyki@ibspan.waw.pl.

Więcej informacji dotyczących Letnich Praktyk Badawczych znajduje się na stronie: www.praktyki.ibspan.waw.pl.
Obserwuj wątek
    • stiura1 Re: Wakacyjne praktyki studenckie 04.04.13, 14:09
      Ile godzin dziennie trzeba poświęcić na praktyki?
      • szklana_miska Re: Wakacyjne praktyki studenckie 04.04.13, 16:19
        Się podepnę, bo byłam na tych praktykach.

Zależy. 8 to norma, czasami bywa dłużej, czasami krócej.
      • mentalista.01 Re: Wakacyjne praktyki studenckie 04.04.13, 22:22
        Polecam Praktyki! Miesiąca spędzonego w gronie ciekawych i kreatywnych ludzi nie zamieniłabym na nic;) Było ciężko (intensywna praca przy projektach), ale nauczyłam, że problem który jest dla mnie trudny można rozwiązać bardzo szybko, dzięki temu, że działa się w grupie:)
        • yatzeq3 Re: Wakacyjne praktyki studenckie 05.04.13, 00:21
          Miesiąca? Czy to standardowy okres trwania praktyk, czy mogą trwać też dłużej?
          • ula402 Re: Wakacyjne praktyki studenckie 05.04.13, 12:09
            Praktyki trwają 3 miesiące od lipca do września. Każdy uczestnik musi zadeklarować minimum 6 tygodni ciągłej obecności na praktykach. Oczywiście wskazane byłoby uczestniczenie w Praktykach przez cały okres ich trwania. Wtedy bierze się udział w realizacjach projektu od początku do końca ;-)
      • Gość: gosc Re: Wakacyjne praktyki studenckie IP: *.toya.net.pl 13.04.13, 23:07
        Jeśli chodzi LPB i o czas to uczciwie trzeba powiedzieć, że nudzić się nie będziecie :)
    • stiura1 Re: Wakacyjne praktyki studenckie 05.04.13, 11:45
      Jakie przykładowe zadania czekają potencjalnych praktykantów?
      • szklana_miska Re: Wakacyjne praktyki studenckie 05.04.13, 12:11
        Rok temu było różnie - jakiś proces przemysłowy do opracowania, jakieś zadanie z ekonomii. Najlepiej poczytać tutaj: www.praktyki.ibspan.waw.pl/?w=1&q=zrealizowane-projekty
      • ula402 Re: Wakacyjne praktyki studenckie 10.04.13, 11:40
        Tematyka jest tak różnorodna, że każdy znajdzie coś dla siebie. Tego jestem pewna. Z resztą warto zerknąć w link, który podała szklana_miska i się przekonać.
    • biebrza13 Re: Wakacyjne praktyki studenckie 07.04.13, 13:46
      Polecam bardzo te praktyki. Byłam w zeszłym roku, od tamtego czasu staram się w pełni wykorzystywać czas. Uczą tam jak pracować:)
      • marcin.bulkowski Re: Wakacyjne praktyki studenckie 13.04.13, 15:56
        Brzmi interesująco! Ja już wysłałem swoją aplikację, polecam innym (niezdecydowanym)!
    • Gość: Diana Re: Wakacyjne praktyki studenckie IP: *.ptim.net.pl 14.04.13, 18:31
      Ja osobiście polecam praktyki zagraniczne z AIESEC. Dzięki nim miałam możliwość odbycia świetnego stażu w Indiach. Wyjechałam tam w 2011 roku na krótki wolontariat, a nastepnie na praktyki biznesowe w New Delhi.

Na swojej praktyce w indyjskiej firmie, byłam odpowiedzialna m.in. za PR i marketing. Pracowałam także w 'Development Team'. Bardzo dobrze wspominam ten czas. Hindusi są bardzo pomocni od pierwszego dnia i nigdy nie pozwalą aby praktykant czuł się zagubiony czy samotny. Oczywiście wymagają dość sporo, jako że dla nich praca w kazdej firmie wiąże sie z poczuciem odpowiedzialnosci za nią. Uważam jednak, że jest to bardzo ważna lekcja i doświadczenie.

Bedąc w Indiach wiele czasu spędzałam na podrożowaniu i spędzaniu czasu ze znajomymi zarówno z Indii jak i z całego świata. Warto wspomnieć, że mozna tam spotkać ludzi z naprawdę egzotycznych krajów. Dla mnie jedną z najciekawszych przygód był rafting w górnej części Gangesu. Niesamowita przygoda w grupie ponad 20 znajomych. Polecam każdemu!

Uwierzcie, dzięki takim właśnie praktykom w przyszłości nawiązywanie kontaktów (również biznesowych), praca w małych i dużych firmach, przebywanie w innej kulturze itd; będzie to dla Was łatwiejsze oraz bardziej zrozumiałe. W moim przypadku dodało mi to więcej adrenaliny i chęci dalszego odkrywania nowych kultur. Po 10 miesiącach w Indiach, wyjechałam na prawie rok do Malezji, by pracowac na jednym z Uniwersytetów w dziale rozwoju.

Obecnie przebywam na kolejnej praktyce w Indonezji.

Także podsyłam Wam stronkę: www.globaltalents.pl - powodzenia! :)
      • for-kontakt Re: Wakacyjne praktyki studenckie 28.08.13, 13:08
        HEJ ZAPRASZAM NA PRAKTYKI W FORUM OBYWATELSKIEGO ROZWOJU (FOR)

Jesteś energicznym studentem i masz głowę pełną pomysłów? Chcesz wykazać się kreatywnością i nie boisz się podejmować inicjatyw? Szukasz miejsca w którym swoje pomysły możesz przekształcić w konkretne działania? Zasil młody i ambitny zespół jednego z najlepszych think tanków w Polsce! DOŁĄCZ DO NAS JUŻ DZIŚ!
        Obecnie poszukujemy praktykantów do Działu Komunikacji. Oferujemy możliwość poznania praktycznych aspektów budowania wizerunku organizacji non-profit przy pomocy mediów społecznościowych oraz nowoczesnych narzędzi przekazu jak filmy, memy, infografiki.
        Wymagania:

• znajomość MS Office,Photoshop,
        • dokładność, obowiązkowość, umiejętność pracy w zespole
        • dyspozycyjność w wymiarze przynajmniej 20-25 godz. tygodniowo
        • znajomość internetu oraz swoboda posługiwania się mediami społecznościowymi

Wyślij CV na adres: milosz.gabrys@for.org.pl w temacie wpisując "Praktyki w Dziale Komunikacji".
    • moskit14 Re: Wakacyjne praktyki studenckie 09.03.14, 20:12
      Ruszyła już rekrutacja na X już Letnie Praktyki Badawcze. Polecam wszystkim tym, którzy chcą się czegoś nauczyć, poznać ciekawych ludzi i przekonać się ze połączenie nauki z biznesem jest w Polsce możliwe :-) Pierwszy termin przyjmowania zgłoszeń mija 31.03.2014!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka