Dodaj do ulubionych

prawo ; SM

21.06.13, 15:09
Witam,
od tygodnia cały czas myślę nad wyborem studiów. Jest teraz czas składania podań, a więc trzeba też sprecyzować swoje plany. Nie mam u kogo zasięgnąć rady i z kim porozmawiać na ten temat , dlatego zwracam się do życzliwych ludzi, którzy chętnie pomogą mi radą.
Temat jest następujący : maturę zdawałam z jęz. polskiego , francuskiego , hiszpańskiego i matematyki na podstawie , natomiast WOS oraz angielski na rozszerzeniu . Języki traktuje wyłącznie jako pasję, chociaż wiadomo, że na pewno mi się przydadzą w życiu. Fascynują mnie dwa kierunki - stosunki międzynarodowe oraz prawo. Niestety nie mam szans na dzienne prawo na UW, bo nie zdawałam historii ani geografii. Rozważam więc opcję studiowania dwóch kierunków, a mianowicie prawa zaocznie na UKSW i stosunków międzynarodowych dziennie na UW lub odwrotnie prawo dziennie na UKSW a SM zaocznie na UW. Wiem, że może być ciężko, ale myślę, że warto spróbować.
Moje pytanie : która opcja byłaby lepsza ?
Z góry dziękuję za wszystkie szczere i dobre rady :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Supex Re: prawo ; SM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.13, 16:53
      Dwa kierunki ( nieważne jakie ) to zawsze beznadziejny pomysł.

Prawo to beznadziejny kierunek, stosunki międzynarodowe - jeszcze gorszy.

No chyba, że...zajmiesz się prawem podatkowym na prawie, ale to jest ścisła elita umysłowa...nieliczni mają uprawnienia.

Aha nie przesadzaj z tą fascynacją - poklepiesz nudne ustawy na pamięć to Ci się znudzi, a potem w pracy ( o ile ją będziesz mieć co wątpliwe - najczęściej za grosze, no z wyjątkiem prawa podatkowego ) przez 90% czasu będziesz tonąć w papierach to się wyłożysz z nudów i przepracowania. :)
      Prawo to nie "Anna Maria Wesołowska" - pzdr.
      • caroline075 Re: prawo ; SM 21.06.13, 17:36
        Wiem, że po samym prawie mogę nie mieć pracy. Każdego roku tysiące prawników - z aplikacją czy bez - wchodzi na rynek. Dlatego chciałabym połączyć to z czymś, tak żeby się opłacało.
        Ważne jest też żeby robić to co się lubi, a mnie szczerze kręci siedzenie w papierach, przepisy prawne i inne sprawy związane z tym zawodem. Moja wymarzona praca na stanowisku notariusza, ale zadowoliłabym się też posadą doradcy prawego w jakiejś międzynarodowej firmie.
        Proszę o dalsze odpowiedzi, będę bardzo wdzięczna za wszystkie wskazówki ! :)
        • Gość: Supex Re: prawo ; SM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.13, 21:19
          To nie działa tak.
          1 branża - 1 kierunek, idziesz na całość i jest dobrze, ale 90987232 branż i wszystkie po łebkach - jest źle.

Generalnie jedyne sensowne połączenie kierunków to: ścisły/ekonomiczny + filologia, reszta się nie opyla ( a sam język można poznać w inny sposób ).

O tym notariuszu to sobie zapomnij, z roku na rok coraz gorzej, a jeszcze kolejne udupiające opcje szykują ( zajrzyj na forum prawne po detale ).

Jest jak mówiłem - albo doradca podatkowy, albo nic.
          Inna sprawa, że doradca podatkowy to totalnie opłacalna fucha, ale jak mówiłem - dla elity.

PS: posiedź dłużej niż godzinę dziennie, ciekawe czy tak będzie Ci się chciało. :F
          • Gość: :) Re: prawo ; SM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.13, 23:21
            Ja bym wybrała prawo na dziennych i stosunki międzynarodowe na zaocznych, ponieważ prawo jest o wiele trudniejsze i wydaje mi się, że taka wiedza zaserwowana "w pigułce" może być bardzo pobieżna i trudniejsza do przyswojenia (niż w przypadku sm). Trudna sytuacja na rynku pracy dotyka wszystkich i to nieprawda, że NIKT (oprócz osób zajmujących się podatkami) nie znajduje pracy po prawie. Wszystko zależy od kandydata, więc najlepsi spokojnie znajdą pracę. Niekompetentny inżynier nie dostanie pracy, tak samo jak niekompetentny prawnik czy dyplomata (ew. pracownik biura podróży, organizacji pozarządowej itp.).

Niemniej podziwiam Cię, że chcesz ciągnąć dwa kierunki... Ja też zdawałam w tym roku maturę i chcę się skoncentrować na jednym kierunku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka