Dodaj do ulubionych

umorzenie czesnego a stypendium socjalne

IP: *.215.195.87-internet.zabrze.debacom.pl 03.09.13, 22:07
Witam, czy mogę prosić o pomoc:

pobieram na uczelni stypendium socjalne. Z przyczyn osobistych (udokumentowanych) chcę wystąpić do Dziekana Wydziału o umorzenie czesnego. Czy jeśli otrzymam decyzję pozytywną to zostanie zabrane mi stypendium socjalne?

dziękuję Ania
Obserwuj wątek
    • stypendysta Re: umorzenie czesnego a stypendium socjalne 03.09.13, 23:17
      Nie ma nie tylko podstaw, ale i możliwości.
      • Gość: studentka Re: umorzenie czesnego a stypendium socjalne IP: *.215.195.87-internet.zabrze.debacom.pl 04.09.13, 09:58
        Stypendysto - jeśli dobrze wnioskuję z Twojej wypowiedzi: jeśli zostanie umorzone mi czesne,
        stypendium socjalne zachowam tak?
        • stypendysta Re: umorzenie czesnego a stypendium socjalne 05.09.13, 12:10
          Tak właśnie jest. Są rozstrzygnięcia Wojewódzkich Sądów Administracyjnych, że tworzenie dodatkowych kryteriów przyznawania świadczeń (nie przewidzianych w ustawie Prawo o szkolnictwie wyższym i w Ustawie o świadczeniach rodzinnych) - w tym wiązanie uprawnień do stypendium z czesnym, będącym przedmiotem odrębnej umowy zawartej między studentem a uczelnią - jest sprzeczne z prawem.

• Gość: studentka Re: umorzenie czesnego a stypendium socjalne IP: *.215.195.87-internet.zabrze.debacom.pl 05.09.13, 12:43
            Stypendysto - bardzo dziękuję za pomoc:-)
            • Gość: studentka Do Stypendysty IP: *.215.195.87-internet.zabrze.debacom.pl 11.09.13, 16:21
              czy mogłabym Cię jeszcze raz prosić o pomoc w rozwianiu wątpliwości:

jeśli otrzymam zgodę od Prorektora na umorzenie czesnego z powodu trudnej sytuacji materialnej - czy dla mnie to jest dochód i czy uczelnia wystawi mi PIT-a?

Bo jeśli tak, to czy MOPR (pobieram zasiłek rodzinny oraz świadczenie pielęgnacyjne na dziecko) zabierze mi te dodatki z powodu przychodu?

dziękuję serdecznie

• stypendysta Re: Do Stypendysty 12.09.13, 00:02
                Nie orientuję się, jak to jest w przypadku czesnego, ale już zwolnienia z odpłatności (lub obniżenie odpłatności) za miejsce w DS jest traktowane jako uzyskanie dochodu i uczelnie wystawiają studentom PIT'y. Słyszałem jednak, że również ulgi w czesnym też są tak traktowane przez US, co moim zdaniem byłoby wielkim nieporozumieniem, skoro w systemie podatkowym nie ma już ulg edukacyjnych. Jeśli chodzi o świadczenia rodzinne i MOPR, to stypendia na pewno są dochodem i wynika to z art. 3 pkt. 1 lit. c) Ustawy o świadczeniach rodzinnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka