Gość: Magdalena IP: *.5com.pl 30.08.04, 22:55 czy komus udalo sie zalatwic?jak w praktyce przedstawia sie sytuacja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xenopus Re: Kredyt studencki 30.08.04, 23:06 Proponuję wybrać sie do banku lub poczytać na uczelni. Potrzebne jest zaświadczenie o dochodach, zaświadczenie z uczelni i wypełniony wniosek z banku. Potem się czeka na rozpatrzenie i się dostaje kredyt albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Kredyt studencki IP: 81.15.254.* 31.08.04, 08:32 Formalności trochę trwają (pierwszą transzę krydeytu, z wyrównaniem od października, dostaje się dopiero w lutym), ale dochód na osobę w rodzinie, który uprawnia do jego dostania, jest calkiem wysoki. A od tego roku ma być jeszcze milej - wyższa kwota transzy (do tej pory 457 zl) i splata zaczynająca się w dwa lata po skończeniu studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niom Re: Kredyt studencki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 17:43 to w końcu kiedy się dostaje to wyrónanie? ja słyszałam, że na pocz. stycznia! Odpowiedz Link Zgłoś
dominok Re: Kredyt studencki 31.08.04, 21:45 wyrównanie dostaniesz w październiku lub wrześniu, ale przysługuje Ci od stycznia(600-460=140 za każdy miesiąc od stycznia do lipca) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niom Re: Kredyt studencki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 22:21 nie o takie wyrównanie mi chodzi :) do tej pory nie brałam kredytu, podanie składa się do 15 listopada, a kredyt wypłacają - no właśnie kiedy? słyszałam, że na początku stycznia! a wyrównanie dla mnie to pieniążki za miesiące od pażdziernika :) i o to mi chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Kredyt studencki IP: 81.15.254.* 31.08.04, 22:09 Ja dostalam w lutym. Widać - różnie bywa... Odpowiedz Link Zgłoś
dominok Re: Kredyt studencki 31.08.04, 12:45 ja juz piaty rok bede pobieral i jest ok:) wszystko o kredytach na stronce: www.kredyt.studencki.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
azzazelo Re: Kredyt studencki 31.08.04, 14:30 Czy o kredyt studencki muszę starać się w mieście, którym studiuję czy w tym w którym mieszkam (zakładam, że są różne:)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Kredyt studencki IP: 81.15.254.* 31.08.04, 14:37 W mieście, gdzie masz konto bankowe. W swoim oddziale banku. Odpowiedz Link Zgłoś
azzazelo Kredyt studencki a wymiana studencka (MOST,Erasmus 31.08.04, 14:45 OK, dzieki - mój bank to ING Bank Śląski. Ponadto dowiedziałem się jeszcze jednej rzeczy: > >Czy kiedy zmienię uczelnię kredyt przestanie być wypłacany? > >Nie. Warunkiem kontynuowania wypłacania przez bank kredytu jest dostarczanie >co semestr (w terminach 31 marca i 31 października) zaświadcze? o wpisie na >kolejny (wyższy) semestr studencki (niezależnie od tego, z której uczelni) > To dobra informacja dla ludzi którzy uczestniczą w wszelkich wymianach studenckich, zarówno w Polsce(Program MOST) jak i za granicą (Erasmus) Pozdrawiam azz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał19 czy warto brać? IP: 81.190.171.* 01.09.04, 00:32 Dochód rodziny 2os pracujące+ja wynosi ponad 5tys zł/mies czy mam szansę na taki kredyt? Czy opłaca mi się wziążć kredyt i pieniądze ulokować na lepiej oprocentowanych formach, np w obligacjach? Czy rzeczywiście oprocentowanie wynosi niecałe 2%. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niom Re: czy warto brać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 00:59 z takimi dochodami nie dostaniesz, co prawda ostatnimi latami dochód na jedną os., który uprawniał do uzyskania kredytu, był dość wysoki (1400 coś zł), ale wątpię, żeby uróśł dużó więcej zresztą po co ci kasa ;P? Odpowiedz Link Zgłoś