Dodaj do ulubionych

mBank czy Inteligo ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 11:34
mBank czy Inteligo ?

A może jeszcze inny?

Wszelkie opinie mile widziane...
Obserwuj wątek
    • Gość: Szosti Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 16:01
      Ja zdecydowanie jestem za mBankiem.
    • Gość: Q Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 17:37
      A ja za Inteligo !

Podobnie głowiłam się rok temu ... i dobrze wygłówkowałam ;)
      • minarskipiotr Re: mBank czy Inteligo ? 15.10.04, 08:04
        Ja także wybrałem inteligo, ale gdybym wiedział jak to się ma, to nie
        wybierałbym pieniędzy ze swojej renty 5 dni przed przelaniem z pkobp do
        inteligo (w sumie ten sam bank - ale jednak inny), po prostu wiem, że nie
        trzeba wybierać renty szybciej niż po tygodniu stania na koncie.
        Ale przewaga inteligo jest jedna - ma dużo więcej bankomatów.
    • Gość: Cayman Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 19:23
      Tylko mBank :)

Założenie za darmo, nie trzeba mieć żadnych miesięcznych wpłat na konto,
      utrzymanie nic nie kosztuje, karta za darmo, przelewy wewnętrzne za darmo,
      zewnętrzne 0.50 gr, wypłaty z bankomatów (Euronet i BZ WBK) za darmo.

W zasadzie to konto nic nie kosztuje, płaci się tylko za przelewy zewnętrzne.
      • Gość: taki_sobie Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 19:38
        www.vwbankdirect.pl/indexpluskonto.html
        Volkswagen bank - zajebista oferta, chyba na nich się zdecyduje
        • jk Re: mBank czy Inteligo ? 14.10.04, 19:55
          niestet VWBank nie ejst najciekawszy - co z tego, ze wszystko w nim za darmo, skoro "uzywalnosc" jest do kitu :(

no ale skoro nie bedziesz mial porownania, to pewnie bedzie kul :)
          • Gość: taki_sobie Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 20:20
            dlaczego uważasz, że używalność jest 'do kitu' ?
            • jk Re: mBank czy Inteligo ? 14.10.04, 21:17
              system transakcyjny jest delikatnie mowiac ubogi
              oferta tez nie ciekawa - zobaczysz w przyszlosc, ze niekotre rzeczy beda ci (czy beda moglby byc) przydatne, ale bedziesz mial konto w VW, w ktorym prawie nic nie ma

juz lepsze bedzie to Inteligo, ale jak chcesz :)

zadaj to pytanie na usenet.gazeta.pl/usenet/0,1.html?group=pl.biznes.banki&x=0&y=0
              tam ci pewnie doradza bardziej szczegolowo
              • Gość: szemajmi Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.10.04, 23:35
                W Volkswagenie nie ma bankomatow, z ktorych moznaby podejmowac gotowke bez
                prowizji. Niestety. Natomiat w mbanku nie jest chyba tak, ze nie trzeba
                dokonywac zadnyc wplat.. Z tego co wiem musi byc jakis obrot na koncie (czyt.
                przychody) co 3 m-ce.
                • Gość: ppp Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 23:37
                  bzdura...mBank nie wymaga zadnych regularnych wplat.
                • jk Re: mBank czy Inteligo ? 15.10.04, 08:56
                  w VW wyplaty powyzej 400 zlotych sa za friko z _kazdego_ bankomatu w Polsce :)
                  a mBank nie wymaga zadnych wplywow na konto, juz raczej Inteligo (min. srednie saldo w miesiacu > 100, by nic nie placic za prowadzenie)
                  • Gość: taki_sobie Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:24
                    poniżej 400zł w kazdym bankomacie opłata 1,5 zł, czyli dosyć zadowalająca...
                    • jk Re: mBank czy Inteligo ? 15.10.04, 23:26
                      darmowe przelewy to nie wszystko :)

kiedys zobaczysz, ze np. kupjac jakas potrzebna ksiazke na allegro bedziesz musial zrobic szybki przelew - sprzedawca nie wysle ci tego za pobraniem (bo nie wszyscy wysylaja), a jest piatek i ksiazke powinienes miec najlepiej w poniedzilek, zeby cos na wtorek napisac... (dodajmy wazna uwage: ow sprzedawca ma konto - jak wiekszosc ludzi na allegro - w mBanku)
                      a wiec... robisz (darmowy, prawda) przelew z VW; "wyjdzie" on dopiero w poniedzialek, dotrze pewnie tego samego dnia, a sprzedajacy wysle ci to prawdopodobnie dopiero we wtorek :) dojdzie (prioryet) w srode :)

i co z tego, ze nic cie ten przelew nie kosztowal?

i teraz, dostalem przed chwilka maila od pewnej milej sprzedajacej:
                      "zgadza sie, - 21,50,

ach, ten mBank ....... :)))))))))

jutro wysylam priorytetem - ksiazka powinna byc w poniedzialek. Milej lektury :)

dziekuje
                      pozdrawiam !!!
                      "

no ale... w koncu VW ma darmowe przelewy do wszystkich... i te luksusowe wyplaty za 1,50...

wybieraj!

:)
                      • Gość: taki_sobie Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 08:29
                        A to już inna sprawa, tylko dlatego przelew z VW ma wyjść tak późno?

:-)
                        • jk Re: mBank czy Inteligo ? 16.10.04, 15:44
                          przelew pewnie pojdzie w piatek (tzn. kasa zniknie tego dnia z twoejgo konta), ale przecie w sobote nie znajdzie sie na innym koncie, prawda? (chyba ze to ten sam bank - ale tez w kazdym banku)
                          moglbys sobie ejszcze ustawic w piatek przelew z data przyszla na poniedzialek, ale nie wiem, czy VW ma takie cos

tak cyz siak, przelewy miedzybankowe ida zazwyczja jedne dzien - o ile wyslesz kase rano, a nie np. o 20 wieczorem :)
                        • pshamack Re: mBank czy Inteligo ? 17.10.04, 03:03
                          Ponieważ sesje ELIXIRu, systemu do elektronicznego rozliczania między bankami,
                          są tylko w dni powszednie. Jeśli chcesz, żeby pienieądze dotarły do adresata w
                          innym banku tego samego dnia, musisz je wysłać przed godz. 14-ą.
    • dominok Re: mBank czy Inteligo ? 15.10.04, 03:23
      mbank
      • Gość: xxx Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.aster.pl 16.10.04, 16:37
        Wszyscy zachwalają ten mBank ale ja mam jedno pytanko!! Pieniądze na konto będę
        sobie wpłącać sama, a nie żadnym przelewem. W normalnych bankach idę do
        siedziby i tam wpłacam. I nie ma problemu bo np PKO BP ma pełno oddziałów
        podobnie np Pekao SA. No a co w takim razie mam zrobić z mBankiem???
        • jk Re: mBank czy Inteligo ? 16.10.04, 21:22
          poprosic rodzicow? brata? siostre?
          aby ci przelali dana kwote na konto, to takie trudne?
        • Gość: Xen Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.04, 22:14
          jak to co? wplacic w jakimkolwiek banku pieniadze na swoje konto - zaplacisz
          kilka zlociakow za operacje i po sprawie... niby to kilka zl, ktore trzeba
          wydac - ale przeciez zaoszczedzisz na prowadzeniu konta, a jak wplat nie bedzie
          przez kilka miesiecy to tez nikt w mbanku scigal Cie nie bedzie bo wplaty nie
          sa wymaganem :)
          • pshamack Re: mBank czy Inteligo ? 17.10.04, 03:09
            Obecnie mBank jest w trakcie poszerzania sieci wpłatomatów. Docelowo takie
            urządzenie ma znaleźć się w każdym mKiosku.

Nikt tu jeszcze nie zwrócił uwagi na to, że mBank oferuje specjalną karte
            kredytową dla studentów. Do jej wydania nie są wymagane stałe dochody a jedynie
            zaliczenie pierwszego roku studiów. Limit ustalany jest na podstawie wyników
            osiąganych na studiach i historii rachunku. Nie jest to karta kredytowa o
            pełnej fyunkcjonalności ponieważ działa w systemie VISA Electron (nie zapłacisz
            nią np. w taksówce), ale płacić w internecie się da.
            • Gość: ja Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.10.04, 08:27
              mam pytanie: o co chodzi z ta kasa (50 lub 30zl) za zalozenie konta???????? a
              mozna sobie konto zalozyc...odebrac kase a potem je szybko zlikwidowac???
              hehehehe
              • pshamack Re: mBank czy Inteligo ? 17.10.04, 09:12

A w którym banku?
            • jk Re: mBank czy Inteligo ? 17.10.04, 14:11
              wplatomaty na razie sa dwa, i to tylko w Lodzi :)
              a mKiskow nie ma np. w 3city, no moze sa Multibanki, gdzie sa bankomaty i terminale, w kotrych mozna sie zalogowac na banku, ale forsy tam za friko nie wplacisz :)

www.mbank.com.pl/oferta/karty/kredytowa/student.html
              a kredytowką studencką raczej w necie nie zaplacisz :)

moge sie mylic, na stronach mBanku nic o tym nie znalazlem - pokaz mi www, a sobie taka karte zaloze :)
              • pshamack Re: mBank czy Inteligo ? 17.10.04, 17:07
                Faktycznie, na stronach mBanku nie wspominają o możliwości płatności tą kartą w
                internecie.
    • Gość: Clean Re: mBank czy Inteligo ? IP: 217.153.99.* 17.10.04, 10:41
      Wszystko zalezy od potrzeb, przewidywanego sposobu uzytkowania konta. W moim
      przypadku zdecydowanie najlepiej sprawdza sie mBank. Jesli ktos koniecznie musi
      wplacac kase na konto gotowka w banku to lepsze wydaje sie inteligo
      (bezprowizyjna transakcja w oddzialach PKO BP). Dla osob, ktore maja stale
      dochody (czyli wyjmuja z bankomatu minimum 400 zeta) - tylko VW Direct.
      • Gość: Quille Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 17.10.04, 18:23
        a czy za kartę Visa w mBanku się płaci?
        • pshamack Re: mBank czy Inteligo ? 17.10.04, 20:10
          Nie płaci się za kartę debetową do rachunku eKonto (Visa Electron), za kartę
          kredytową (Visa) trzeba już płacić.
          • Gość: Quille Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 17.10.04, 21:06
            a debetową Visa Electron do konta IZZY??
            • jk Re: mBank czy Inteligo ? 17.10.04, 21:47
              izzy kosztuje chyba 36 za rok, ale masz super czerwono-czarna karte :))) nikt tkaiej pewnie w "poblizu" miec nie ebdzie :)))

co do izzy, to konto ma taka sama funkcjonalnosc jak eKonto (przelewy zdefiniowane) - tylko ma platna karte :)

platna tez jest karta do rachunkow eMax

minusem mBanku jest to, ze wydaja darmowa karte do eKonta AZ na trzy lata :(
              • pshamack Re: mBank czy Inteligo ? 17.10.04, 23:09

Dlaczego źle że wydaja na trzy lata?
                Dlatego, że może się fizycznie zużyć w tym czasie?
                Przecież dyplikat też nic nie kosztuje.
    • polokokt Re: mBank czy Inteligo ? 18.10.04, 10:38
      Posiadam oba konta (mBank, Inteligo) i czynnie ich uzywam. Kazde ma swoje wady
      i zalety. Dodam jeszcze ze jestem zarowno studentem ktory pracuje i ma jakis
      tam staly, miesieczny dochod. miesieczne, srednie saldo na obu rachunkach mam
      powyzej 100 PLN wiec pod wzgledem oplat za prowadzeni oba konta sa dla mnie
      identyczne

mBank:
      + konto eMax
      + "bezprowizyjny" Supermarkiet Funduszy Inwestycyjnych
      + przelewy po 50gr
      - brak ksiazki adresowej (takiej w ktorej sa numery kont i za kazdym razem nie
      musze wypelniac przelewow od nowa, tylko wszystkie dane wstawiam sobie z
      ksiazki z automatu)
      - wplacanie pieniazkow na konto obarczone prowizja (trzeba albo przez poczte,
      albo wplacic w okienku jakiegos banku, w kazdym przypadku prowizja wynosi kilka
      PLN). Mozna tez jak tu niektorzy radza, poprosic kogos z rodziny albo sasiada o
      wpacenie kasy z innego konta, ale to juz pewien problem zeby za kazdym razem
      kogos prosic... No i nie kazdy ma konto w VWBank i darmowe przelewy do innych
      bankow)
      - wyplacanie pieniedzy wylacznie z bankomatow (co za tym idzie limit dzienny <=
      5000PLN)

Inteligo:
      + seriws SMS (platny 5PLN ale w mBanku w ogole go nie ma). Po kazdej operacji
      na koncie, np. karta platnicza, od razu dostaje potwierdzenie sms o tym jaka
      kwota zostala zdjeta z konta i jakie saldo jest dostepne. Czasem nie zdaze
      odejsc od kasy a juz mam smska
      + ksiazka adresowa z numerami kont i danymi wlascicieli dzieki czemu tylko raz
      wprowadzam dane a potem z nich korzystam i nie musze ich gdzies zapamietywac,
      lub kopiowac z historii rachunku)
      + darmowe wplaty na konto w kasach PKO BP, oraz wyplaty w tych kasach (tu
      wymagane jest okienko z terminalem zeby podac kod z karty kodow, ale wiekszosc
      oddzialow takie okienko posiada).
      + jak dla mnie bardziej przejzysty i intuicyjny interfejs WWW (ale to akurat
      subiektywna ocena)
      + wieksza siec bankomatow PKO BP (bez oplat)
      +mozliwosc posiadania kilku numerow rachunow (do 10) w ramach jednego konta.
      Dzieki temu mozemy miec np oddzielny numer na pensje, oddzielny na dochody z
      innego zrodla a jeszcze inne na oplacanie rachunkow lub oszczednosci. przelewy
      pomiedzy
      - wyplaty w bankomatach EuroNet po 4,5 PLN
      - przelewy po 1 PLN
      - Inwestowanie w funduszach inwestycyjnych obarczone spora prowizja (do 4%) co
      powoduje ze przy dobrej koniunkturze przez piewsze 2-3 miesiace pieniadze
      pracuja na odrobienie prowizji.

Reasumujac, kontaInteligo uzywam do wzelkich platnosci i bierzacych wydatkow a
      konto mBanku jest dla mnie kontem do gromadzenia i inwestowania oszczednosci.
      Pozdrawiam
      • jk Re: mBank czy Inteligo ? 18.10.04, 23:21
        > - brak ksiazki adresowej (takiej w ktorej sa numery kont i za kazdym razem
        > nie musze wypelniac przelewow od nowa, tylko wszystkie dane wstawiam sobie z
        > ksiazki z automatu)

a przelwy zdefinowane to nie cos w tym stylu?
        masz na eKoncie 50 takich do wyboru, wstawiasz raz numer konta, podajesz dane i kiedy chcesz zrobic przelew, to klikasz - wpisujesz tylko kwote i date i przelew idzie :)

co do wplat - jestem w identycznej sytuacji co ty (student pracujacy), jeszcze do niedawna pieniadze wplywaly mi na konto, ale teraz dostaje je w taki staroswiecki sposob, czyli do reki :) wiec jakas tam czesc daje ojcu i robie przelew z jego konta na moje (on ma Millennium w necie, wiec przelew kosztuje do 0,50 gr); niezle rozwiaznie, jak dla mnie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka