Gość: mela IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.10.04, 15:14 Kochani, czy ktos studiuje ten kierunek i może mi coś o nim opowiedzieć? Amoże wiecie jaki jest egzamin na ten wydział? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Grześ Re: Fizyka na UW IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.10.04, 17:17 A co chcesz wiedzieć? Mogę Ci powiedzieć że kierunek jest fajny i ciekawy. Co do formalności spróbuj poczytać: www.fuw.edu.pl/ www.fuw.edu.pl/~ajduk/kand/rekrut.htm Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: Fizyka na UW IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.10.04, 18:07 Dziękuję, własnie tego o rekrutacji nie mogłam znaleźć...Mam jeszcze parę pytań- czy kierunek jest bardzo absorbujący? Chodzi mi o to, czy jest dużo zajęć w ciągu tygodnia. Chciałabym, zeby to byl moj drugi kierunek, dlatego pytam. Jak wiele jest egzaminów w sesji? Kiedy mniej więcej wypada sesja na UW, bo ja studiuję na SGGW i slyszałam,e u Was to jakoś i naczej. Czy dużo jest laborek i ćwiczeń? Czy wykładowcy sa kompetentni? Czy zajęcia sąinteresujące? Ile języków obowiążuje w zaliczeniu? No i czy trzeba zaliczyć WF? A, moze sięorientujesz czy niektóre przedmioty można przepisać z indeksu z innej uczelni?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grześ Re: Fizyka na UW IP: *.aster.pl 27.10.04, 23:10 Chyba musisz trochę więcej posurfować po necie. Czy kierunek absorbujący? Niby niewiele zajęć (rzędu 25 godz tygodniowo), ale za to dość absorbujące, większość studentów się intensywnie uczy (a i tak jest gigantyczny odsiew). Sporo kolokwiów, prawie wszystkie w sobotę. Nie sposób uczyć się od kolosa do kolosa, trzeba być w dużym stopniu na bieżąco. Na II i III roku są zajęcia powodujące, że masz dodatkowo cały jeden dzień w tygodniu z głowy (I Pracownia Fizyczna - co tydzień opracowanie: koło 9 godzin pracy, Mechanika Kwantowa i Elektrodynamika - jeszcze gorzej, bo obowiązkowe zadania domowe baaardzo trudne). Dodam jeszcze tak - przeciętny czas skończenia studiów - 6.5 roku. Nie licząc tych co odpadli (70-80% odpada). Egazminów w sesji raczej niewiele, ale każdy jest gigantem (np. 3 egzaminy, kazdy z 8 godzin zajec tygodniowo + 2-3 zaliczenia). Kalendarium roku akademickiego: www.fuw.edu.pl/~ajduk/sched04.html Laborek jest sporo, zaczynając od II semestru pierwszego roku - wtedy są raz tygodniowo po okolo 3-4 godziny, na III roku dwa razy tygodniowo (i w dodatku 9 godzin tygodniowo w labie). Wykladowcy raczej kompetentni, choc prze pracy mgr nalezy uwazac by nie wpasc na czlowieka nieaktywnego naukowo (zdarza sie). Czy interesujace? Dla mnie tak! WF trza zaliczyć, angielski też (na III poziomie), sprawdzic musisz co moga przepisac (chyba WF tak... ale nie wiem). Co Ci przepiszą? Chyba nic, WF i angielski, żadnej fizyki ani laborki to nie. Matematyki też nie, bo poziom zaawansowania analizy znacznie wyższy niż np. na studiach na Politechnice. Nie mam pojęcia co mogą z SGGW uznać, Chyba nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: Fizyka na UW IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.10.04, 15:04 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. teraz pozostaje tylko usiąść i ise zastanowić czy na pewno tego chcę:) Jeszcze raz dziękuję... Odpowiedz Link Zgłoś