Gość: Richelieu* IP: 195.117.90.* 30.10.04, 14:52 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2367818.html oto co znaczą niektóre prywatne szkoły wyższe szczycące się renomą i międzynarodowymi kontaktami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gocha Re: Lepper doktorem hc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.04, 16:43 Wez pod uwagę, że Renata Beger jest studentką szacownego (państwowego) UAM, czym JM Rektor nie omieszkał pochwalić sie podczas oficjalnej inauguracji roku akademickiego. Trudno zważyc, co jest smieszniejsze i bardziej załosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Lepper doktorem hc IP: 195.117.90.* 30.10.04, 16:57 no tak, ale jest duża różnica między zapisaniem się na studia i wpłacie czesnego, zresztą z pieniędzy zarobionych na naszych kościach, a otrzymaniem dr hc przyznawanego za wybitne zasługi. Pójście Beger na UAM mnie zaskoczyło, bo prędzej spodziewałabym się jej na wsse niż w czołówce polskich szkół. Jednak jej postępy będzie można zobaczyć za 3 miesiące dopiero. Ale Beger nie jest taka zła, ma kobita poczucie humoru i mniej więcej zna swoje miejsce w szeregu. Co będzie z Hojarską, która zdawszy maturę zapowiedziała się na obronę doktoratu ;) Bo ona będzie sędzią i wreszcie zrobi porządek z przestępczością. Pierwszym zarządzeniem przyszłej wspaniałej sędzi będzie amestia długów posłów, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: Lepper doktorem hc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.04, 17:38 No tak, ale jesli na UAM wystarczy "zapisać sie i wpłacić czesne" to czołowa polska uczelnia goni w piętkę. Zobaczymy za trzy miesiące?... Nie wiem, obawiam sie, że jesli JM wita panią poseł z takimi honorami w progach swej uczelni, to zrobi wiele, by jej za trzy miesiące nie żegnać. Co do Hojarskiej - fakt, grozą wieje. Ona na pewno sobie wszystko archiwizuje i pojdziesz Richelieu za pare lat do pierdla za obraze majestatu. A Andrzejkowi DHC dają na wschodzie, nie u nas i myślę, że prywatny charakter tej uczelni ma tu niewiele do rzeczy, bo nie zdziwiłabym sie, gdyby np. państwowy uniwersytet w Mińsku wręczył mu podobny papier. A u nas? Zauważ, że pomysł wręczenia DHC Jolancie Kwasniewskiej (pomysł może mniej śmieszny niz analogiczny tytuł dla Leppera, ale tylko troche mniej śmieszny)pojawił sie na państwowym Uniwersytecie Gdańskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Lepper doktorem hc IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.04, 19:48 > No tak, ale jesli na UAM wystarczy "zapisać sie i wpłacić czesne" to czołowa > polska uczelnia goni w piętkę. Oj, to pokaż mi uczelnie, gdzie na studia zaoczne jest ogromna konkurencja i przyjmują tylko tych naj, naj, naj, najlepszych. Jasne, są wyjątki, pojedyncze kierunki na pojedynczych uczelniach, ale generalnie wiadomo, jak przebiega rekrutacja na zaoczne. A, jak napisała Richelieu, jest różnica między przyjęciem na studia a daniem doktoratu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: Lepper doktorem hc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.04, 21:07 Co innego naj, naj, naj - lepsi, a co innego naj- naj- najgorsi. Jesli ktos, kto mowi w Sejmie o Ananie Kofanie zdaje pomyslnie egzamin na politologie (jesli takowy byl), to wybacz... Roznica miedzy przyjeciem na studia a daniem doktoratu oczywiscie jest i tego nie neguję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Lepper doktorem hc IP: 195.117.90.* 30.10.04, 20:04 Nawet jeśli był egzamin, a pewnie był, zaraz pójdę sprawdzić ;) to Beger i tak go przecież nie zdawała. Fakt, że strasznie, że wita ją z honorami. Albo ma w tym interes, jak zwykle w takich sytuacjach, albo z dobrego serca chce bidnej ulżyć zanim studenci będą się z niej po kątach śmiać ;) Hojarska. Do pierdla? Polityczni siedzący w pierdlu zyskują na hm, zaufaniu społecznym. Bo jeśli nadrzędną wartością jest prawda to garowanie w jej obronie to niemal zaszczyt. A i opinia publiczna zainteresowałaby się mną.. Same korzyści i byłabym jeszcze łatwiej rozpoznawalna. hehe dhc dla Kwaśniewskiej. Działalność charytatywna nie budzi kontrowersji tak dużych jak działalność Endru. Kontrowersyjny jest sam proces zbierania, cel szczytny. I Kwaśniewska jest darzona ogromnym zaufaniem Polaków, przynajmniej do czasu afery z jej firemką, do tego stopnia, że rankingi przepowiadają jej wygranie w wyborach prezydenckich. Endru to kawał, no, ten tego, to zły człowiek jest, który na problemach rolników się wybił, ma na koncie różnych "zbójów" i "złodziei" kierowanych do olechowskich i inych piskorskich, więc grupa docelowa jego wyborców musi składać się z idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: Lepper doktorem hc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.04, 21:04 No,... nie musisz mnie przekonywac do spraw oczywistych. Chodzi mi tylko o to, ze na UG nie wpadli na pomysl dania doktoratu honoris causa Ochojskiej czy Owsiakowi, tylko Kwasniewskiej. Kwestia rankingów popularności nie jest dobrym kryterium. Chyba nie sadzisz, ze gdyby wyprzedzil ja w tym Endriu, to zaslugiwalby "bardziej". Obciach jest obciachem. Co do UAM to juz doprawdy nie wiem, czy gorzej jesli egzaminu nie bylo, czy tez byl i RB go pomyslnie zdala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Lepper doktorem hc IP: 195.117.90.* 30.10.04, 21:15 bo Kwaśniewska widocznie potrzebowała promocji swojej działalności bardziej niż Ochojska i Owsiak. Przynajmniej w opinii gremium przyznającego. nie wzięłam pod uwagę tych dwóch ostatnich, Kwaśniewskiej też nie. Kiedy dostała dhc? Może to było przy okazji jakiegoś szczehólnie trudnego dla niej okresu. Taki zastrzyk poparcia. Co by było gdyby w najbliższym czasie dostał je Kulczyk.. zaufanie do marki kulczyk holding i jana wagi by wzrosło, czy zmalało zaufanie do szkoły przyznającej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: Lepper doktorem hc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.04, 22:39 Oczywiscie nie sugerowałam, że Owsiak czy Ochojska powinni dostac honorowe doktoraty. Chciałam tylko pokazać, że byłyby to kandydatury równie egzotyczne, co kandydatura pani K. Zresztą, w odróznieniu od Jędrka, pani K tej godności jeszcze NIE dostała. Senat UG wycofał się z tego pomysłu pod wpływem prześmiewczej reakcji tzw. "środowiska akademickiego". (Alternatywnie: byc może tylko sie przyczaił i doktorat jeszcze wręczy). Co by o polskich uczelniach nie powiedzieć, to doktoraty honorowe wręcza sie w Polsce naukowcom lub ludziom kultury. Z Kulczykiem to ciekawe pytanie, ale czysto abstrakcyjne. A własciwie to Jedrek za co dostał? Za genialne pomysły ekonomiczne, prawne czy przenikliwość socjologiczna. Wie ktoś? A może za całokształt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pacino Re: Lepper doktorem hc IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.10.04, 15:59 Widzisz, cała zabawa polega na tym, że w Polsce doktoraty hc rozdaje się na lewo i prawo. Najliczniejszym gronem honorowanych są naukowcy, którzy nic nie robili poza przyzwoitym wywiązywaniem się z obowiązków. Ale przecież za to dostaje się kolejne stopnie i tytuł, wreszcie można zostać np. członkiem PANu (wiążą się z tym zaszczyty i znaczące dochody!). Można tez dostać nagrodę MENu albo order od prezydenta - tak się nagradza naukowców. To po kie licho dawać im dokoraty hc? Żeby chociaż jeszcze byli sławni na cały świat - ale to się akurat właściwie nie zdarza. Tak więc można dostać dr hc za nie olewanie obowiązków i nie dorabianie na innych uczelniach w godzinach pracy, tudzież za motywację do nie picia kawy cały dzień. Brawo! Dr hc to ma być dla ludzi, którzy mieli wielkie idee i wcielili je w życie będąc POZA obiegiem uczelnianym. Tak więc Owsiak czy Ochojska mogą się kwalifikować, ale jeszcze nie w tej chwili (powiedzmy że mają zaczątki). Co do dr hc dla Leppera - patrzmy na to z pobłażliwością... To świadczy tylko o uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: Lepper doktorem hc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.10.04, 16:54 To zalezy od dziedziny. Na lewo i prawo daje sie ludziom z pedagogiki i historii. I to rzeczywiscie ludziom, o ktorych nikt poza Polską nigdy nie slyszal. Ale np. z psychologii, to jedyny doktorat honorowy dostal (od UG) prof. Jan Strelau - uczony naprawde na swiecie znany. Odpowiedz Link Zgłoś