Dodaj do ulubionych

Studia bez matury ???

IP: 81.210.87.* 30.11.04, 15:24
Studia bez matury... podobno jest to możliwe. czy to ktoś może udzielic mi
informację na ten temat.. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Ryszard Re: Studia bez matury ??? IP: *.bp-pragapd.waw.pl 30.11.04, 15:33
      Ja pie.. kvrwa rekord. Rekord głvpoty pobiłaś. Szkoda nawet odpowiadać. Że
      takie pokolenie nam wchodzi na świat... Lecz się. Możesz stvdiować sobie
      opróżnianie piwa pod domem i stvdiowanie własnych myśli. Do szkoły niemoto !!!
      • Gość: wawa Re: Studia bez matury ??? IP: *.spm.pl / *.spm.pl 30.11.04, 15:57
        może to jakieś prywatne studium podyplomowe podszywa sie pod studia? uważaj bo
        tylko stracisz pieniądze. Na Każde studia można sie dostać wyłącznie z maturą
        • Gość: Ryszard Re: Studia bez matury ??? IP: *.bp-pragapd.waw.pl 01.12.04, 15:21
          Co ty ? Serio ? Eee, na pewno można kogoś poprosić i wejść na krzywy ryj. Słowo
          daję, że nie wierzę jakie pokolenie wchodzi nam na rynek. Dziewczyno zastanów
          się co w ogóle napisałaś.
          • Gość: do Ryszarda Re: Studia bez matury ??? IP: *.aine.pl 09.01.05, 16:46
            wyluzuj koleś po co te nerwy
          • Gość: mgg Re: Studia bez matury ??? IP: *.pl / 80.51.226.* 10.01.05, 19:02
            Czasami, rzadko, pojawia sie taka szansa, np. ostatnio mozna wygrac indeks na
            ktoryms z kierunkow UMCS biorac udzial w konkursie, ale to wyjatkowe okazje,
            lepiej zdaj po prostu mature i proboj :)
      • Gość: mola63 Re: Studia bez matury ??? IP: *.spray.net.pl 10.01.05, 08:52
        bez matury ale po liceum o mozesz jedynie pojsc do studium
        policealnego.wyksztalcenie bedzie wtedy zawodowe.
    • Gość: b Re: Studia bez matury ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 21:57
      studia policealne, nie wymagaja świadectwa maturalnego.
      • Gość: Ania Re: Studia bez matury ??? IP: *.aine.pl 03.12.04, 22:27
        Policealne to jest studium, a nie żadne studia.
        Po ukończeniu studiów uzyskuje się tytuł licencjata lub magistra i ma sie
        wyższe wykształcenie. Po studium ma się nadal tylko średnie!!!!!1
        • Gość: Gonzales Re: Studia bez matury ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.04, 22:58
          Gość portalu: Ania napisał(a):

> Policealne to jest studium, a nie żadne studia.
          > Po ukończeniu studiów uzyskuje się tytuł licencjata lub magistra i ma sie
          > wyższe wykształcenie. Po studium ma się nadal tylko średnie!!!!!1

Aczkolwiek należy zauważyć, że częstokroć ukończenie "wyższej" uczelni [zwłaszcza wyższej szkoły czegoś i czegoś] daje podobną wiedzę, co ukończenie studium i mówienie o wyższym wykształceniu jest poniekąd brawurowe :).
          • Gość: Ania Re: Studia bez matury ??? IP: *.aine.pl 04.12.04, 12:50
            Zgadza się.... ale w takim razie to tych róznych dziwacznych "studiów" nie
            powinno się za takie uważać. Nie zmienia to faktu że szkoła policealna ma z
            prawdziwymi studiami tyle wspólnego co wiosna z zimą.
            • Gość: wawa Re: Studia bez matury ??? IP: *.spm.pl / *.spm.pl 05.12.04, 17:15
              racja, ukończenie studiów licencjackich 3 letnich daje jednak wyższe
              wykształcenie, po studium 2 letnim ma się wykształcenie średnie
    • Gość: dianda tak, jak są wypadki losowe IP: *.icpnet.pl 30.12.04, 20:27
      Można rozpocząć studia bez matury. Jedyny warunek to to, że do czasu
      zakońćzenie studiów należy maturę zdać, trzeba mieć jednak zgodę uniwerka, zdać
      egzamin wstępny.
      Najlepiej spytać w dziekanacie czy u nich tolerują takich "bez matury", jednak
      takie przypadki mają miejsce.
      • Gość: wawa Re: tak, jak są wypadki losowe IP: *.spm.pl / *.spm.pl 30.12.04, 21:57
        pracuję już lata na uczelni, nigdy nie słyszałam że maturę można zdać w czasie
        studiów. To może obrona pracy magisterskiej po otrzymaniu dyplomu?
        • Gość: dianda kanalarz IP: *.icpnet.pl 31.12.04, 18:28
          A to ciekawe, bo moja koleżanka, autentycznie tak zrobiła. Zdała dopiero na 4
          roku maturę... Więc może pracujesz, ale w kanałach.
          • Gość: Richelieu* Re: kanalarz IP: 195.117.90.* 31.12.04, 18:43
            ;)
            powiedz co to za szkoła, wsse? czy inna zza budki z piwem
            dobrze by wiedzieć by nasłać na nich PKA
            • ambjutiful Re: kanalarz 01.01.05, 12:20
              Słyszałam o bardzo zdolnym młodziutkim studencie filozofii na UAM, który
              studiowal zanim skończył liceum... Czytałam o nim artykulik jakiś. Podobno
              student ów zdał maturę, jak był już na którymś tam roku studiów... A zatem jest
              możliwe takie studiowanie bez maury, ale tylko dla wybitnych... Niech się nie
              łudzą leniwce i nieuki... ;)
              • Gość: Richelieu* Re: kanalarz IP: 195.117.90.* 01.01.05, 12:28
                owszem, mogą chodzić na zajęcia. Na przykład laureaci olimpiad z trzecich klas
                mogą już chodzić na zajęcia z kierunku na którym tak zabłysnęli. Ale żadnego
                statusu studenta nie mają, ba, choć mają wolne wejście na wybrane kierunki w
                Polsce to muszą normalnie zdać maturę jak wszyscy zanim dostanie legitymację,
                indeks itd
              • Gość: Tomo Re: kanalarz IP: *.chello.pl 06.01.05, 22:47
                Podobno A Einstein wykładał fizyke nie mając matury (na początku ubiegłego
                wieku)
    • Gość: Pallo Re: Studia bez matury ??? IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 30.12.04, 22:56
      A w ogole, to smieszne czasy nastaly. Kiedy ja chodzilem do szkoly i
      studiowalem, to zeby miec wyzsze wyksztalcenie musialem skonczyc np. ogolniak
      (4lata) a potem studia (5lat). Czyli, zeby mowic, ze mam wyzsze wyksztalcenie
      musialem sie uczyc 9 lat (nie liczac oczywiscie podstawowki). W swieta
      odwiedzilem rodzicow i dowiedzialem sie, ze sasiad ("kolega z piaskownicy")
      zrobil w 1,5 roku mature (jakies liceum dla doroslych) i potem 3-letni
      licencjat! Chodzi teraz dumny, jak paw i mowi, ze ma wyzsze, co jest zreszta
      zgodne z prawda. Tyle, ze mnie to zajelo 9 lat a jemu 4,5!! To chyba jest
      inteligentniejszy ode mnie;-)
      • Gość: k Re: Studia bez matury ??? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.12.04, 23:03
        tyle ze ty, po 5-ciu latach masz pewnie magistra o ktorym pewnie on sobie moze
        pomarzyc. gdyby sie uprzec to wszystko doktory habilitowane nie habilitowane
        profesorowie to tez wyższe. a jednak jaka roznica
        • anka_florian dianda co to szkola wyższa? 01.01.05, 16:59
          dianda, strasznie mnie zaciekawiłaś, pracuję 30 lat w porzadnej uczelni i po
          raz pierwszy slyszę, że maturę można zdawać w czasie studiów? przecież ja cały
          czas źle informuję kandydatów, każę im przynosić świadectwa maturalne na
          rekrutację!!!a tu można bez matury!!!! co to za szkoła??????
          • tanczykiewiczowna od dianda 04.01.05, 23:13
            Kurcze no nawet dla was byłam w poradni psych.-ped. (znajoma pracuje) i
            pytałam. Mówiła, że jak ktośma ważny wypadek losowy, jest możliwość zdawania
            matury w trakcie studiów, jedynym warunkiem jest zgoda Dziekana i zdanie
            wstępnego (jak każdy inny). Ten system tyczy się osób z starą maturą. No nie
            wiem ludzie, zaświadczenie wam przynieść :( ???
            • Gość: wawa Re: od dianda IP: *.spm.pl / *.spm.pl 04.01.05, 23:18
              b z d u r a ! ! !
              • Gość: dianda Re: od dianda IP: *.icpnet.pl 05.01.05, 17:19
                nie wierz, nie musisz. \wiem jak jest amen
                • Gość: wawa Re: od dianda IP: *.spm.pl / *.spm.pl 05.01.05, 17:42
                  ale co to za szkoła? wszyscy niecierpliwie czekaja na namiary
                  • Gość: dianda można, można... IP: *.icpnet.pl 05.01.05, 18:13
                    Primo nie mówiłam "ze istnieje taka szkoła" tylko, że takie "wypadki" bywają. W
                    każdej szkole może się zdarzyć (mówimy o SDTUDIACH, nie żadnych policealnych,
                    studiumach czy jakoś innych tam piernikach), wy nie macie tego typu problemów
                    (pracując jednak w osrodku wiem jak to jest) to nie wiecie jak to się układa.
                    Z tego co wiem, w Polsce studiuje kilkoro zaledwie takich uczniów w tym trybie.
                    Wystawiono im pismo poradni ped-psych. i udało się. Ale musi być prawdziwy
                    powód, nie jakaś dyslekcja i neistety... nie (trune, ale życiowe... strzec...)
                    śmierć bliskiej osoby. Mówimy o poważnych problemach, wypadkach losowych. Już
                    nudny ten temat.
                    Powtarzam raz jeszcze.
                    Możliwe jest zaczęcie studiów bez matury, jednak trzeba maturę zdać w czasie
                    trwania semestrów. Trzeba zdać exam wstępny i mieć zgodę dziekana, dotyczy
                    państwowch szkół, nie wiem jak jest to na pryw.
                    Zrozumiałe?
                    • Gość: T Student Re: można, można... IP: 195.94.203.* 07.01.05, 15:53
                      Można chodzić na zajęcia, ale NIE MOŻNA mieć statusu studenta BEZ MATURY.
                      Czyli do jakiegokolwiek egzaminu po I semestrze już nie podejdziesz. I nie
                      jest to widzimisię dziekana czy Uczelni a wynika to z przepisów prawa.
                      • Gość: wawa Re: można, można... IP: *.spm.pl / *.spm.pl 07.01.05, 19:12
                        ja juz przestałam dyskutować bo to nie ma sensu.
                        • Gość: verte OCZYWIŚCIE ŻE MOŻNA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 09:05
                          Bez żadnego problemu,wypadków losowych,bez faktu bycia młodym Einstainem itp.
                          Jest to możliwe w prywatnych szkołach a przynajmniej było na 100% w WSZ-POU
                          to oczywiście szkoła zarządzania i zarządzania jak ktoś ładnie ujął ale i tak
                          lepsza wśród tych prywatnych.Możliwe bez problemu ale tylko na jeden rok,do
                          tego czasu trzeba maturkę zdać jak nie to od nowa.Szkoła prywatna więc brak
                          jakichkolwiek egz.wstępnych.Dwóch znajomych tak zrobiło bo oblali matury,jeden
                          nie wytrzymał poziomu i został wywalony drugi dorobił maturkę i jest gites
                          studentem ;-).Nie wiem o co się oburzacie.
                          • Gość: waw Re: OCZYWIŚCIE ŻE MOŻNA. IP: 217.8.186.* 10.01.05, 09:10
                            taka sytuacja dotyczy równiez uczelni panstwowych. Mozna zdawac mature w
                            przeciagu 1 roku. Ale musi byc powazna przyczyna niezdania matury.
                            • michal_777 Re: OCZYWIŚCIE ŻE MOŻNA. 10.01.05, 21:51
                              Pierwsze słyszę. Matura to pierwsze i podstawowe kryterium przyjęcia na studia.
                              Czy mógłbyś podać konkretny przepis prawa, który o to reguluje?
    • michal_777 Re: Studia bez matury ??? 10.01.05, 21:55
      Studium policealne - TAK, możliwość wzięcia udziału w wybranych zajęciach w
      niektórych uczelniach - TAK (są specjalne programy dla licealistów z trzecich
      klas), ale status studenta uczelni wyższej - NIE.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka