tawananna 11.12.04, 21:26 Jakie kierunki i wydziały są u nas w MISH? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tawananna UAM 11.12.04, 21:36 Ze strony MISH UAM: - Wydział Historyczny (historia, archeologia, etnologia, historia sztuki, muzykologia) - Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej (filologia polska, filologia klasyczna, filologia bułgarska, filologia serbska i chorwacka) - Wydział Teologiczny (teologia) - Wydział Nauk Społecznych (politologia, socjologia, kulturoznawstwo, filozofia, psychologia) - Wydział Studiów Edukacyjnych (pedagogika) Uwagi własne :) Na Wydziale Filologii Polskiej i Klasycznej na pewno jest możliwość studiowania wiedzy o teatrze. Problemy były z filmoznawstwem. Nie wiem, jak jest z kierunkami "filologia klasyczna z polską" i "filologia słowiańska z polską", ale przypuszczam, że skoro jest i klasyczna, i słowiańska, i polska, to problemów nie powinno być :). Na politologii istnieje specjalność "dziennikarstwo", podobnie na polonistyce, osobnego dziennikarstwa po prostu w Poznaniu nie ma. Istnieje kierunek "komunikacja społeczna", funkcjonujący jako specjalność n a filozofii (ale z dość dużymi różnicami programowymi), podobnie jest z "życiem publicznym". W tym roku na UAM w Instytucie Psychologii jest uruchamiana kognitywistyka; nie wiadomo jeszcze, czy będzie w MISH (przynajmniej MNIE nie wiadomo ;D). Jak widać, nie ma w MISH Wydziału Prawa i Administracji (kiedyś był) i Wydziału Neofilologii. Rzecz jasna, nie ma też paru innych wydziałów, np. matematycznego ;). Zazwyczaj nie ma problemów z chodzeniem na zajęcia odbywające się na kierunku spoza MISH, ale nie ma tam możliwości uzyskania tytułu magistra. Odpowiedz Link Zgłoś
herrena UWr 12.12.04, 22:26 ciezko powiedziec bo czasami na mishu mowia ze tak, ale w poszczegolnych dziekanatach (np jak sie chce dorwac minimum) nie wiedza ze wogole mish istnieje ale raczej docelowo beda tak wydzial filologiczny: fil. polska, klasyczna, kultura śródziemnomorska, dziennikarstwo (3 lata), neofilologie-nie wiem czy wszystkie wydzial nauk spolecznych: filozofia, socjologia, politologia, stosunki chyba nie wydzial historyczno-pedagogiczny: historia sztuki, kulturoznawstwo, historia, etnologia - nie jestem pewna, reszty nie wiadomo, bo nikt sie nie interesowal oczywiscie na zajecia mozna chodzic wszedzie, poza terapia na psychologii, nie wiem jak z prawem, na pewno nie moze byc wiodacy no i to tyle. warto tylko sprawdzic czy dane studia sa na pewno piecioletnie (bo jako kierunek wiodacy jest to konieczne) i niestey roznie to bywa w zaleznosci od roku Odpowiedz Link Zgłoś
vilya1 MISH UJ 14.12.04, 01:48 To ja, jako stworzenie leniwe, wkleję to, co u nas na stronie na ten temat napisali, ogólnie rzecz ujmując, są to trzy wydziały: Filozoficzny, Filologiczny i Historyczny: - Instytut Filologii Angielskiej, - Instytut Filologii Germańskiej, - Instytut Filologii Klasycznej, - Instytut Filologii Orientalnej (bez Zakładu Japonistyki), - Instytut Filologii Romańskiej, - Instytut Filologii Słowiańskiej, - Instytut Filologii Wschodniosłowiańskiej, - Instytut Polonistyki, - Instytut Etnologii, - Instytut Historii, - Instytut Histotii Sztuki, - Instytut Filozofii, - Instytut Muzykologii,* - Instytut Pedagogiki, - Instytut Psychologii, - Instytut Religioznawstwa, - Instytut Socjologii, - Katedra Studiów Europejskich, - Katedra Judaistyki. - Zakład Geografii Religii.** * - Wszyscy studenci MISH mogą korzystać z kursów oferowanych przez Instytut Muzykologii, natomiast tylko studenci, którzy ukończyli szkołę muzyczną II stopnia, będą mogli wybrać kierunek muzykologia jako wiodący i uzyskać na nim tytuł magistra ** - Zakład Geografii Religii udostępnia swoją ofertę programową studentom MISH, jednakże nie obejmuje ona studiów magisterskich w ramach Instytutu Geografii. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Kierunki w MISH 15.10.05, 10:44 Odświeżam, by wątek nie został zarchiwizowany ;). Odpowiedz Link Zgłoś