tawananna 30.12.04, 23:25 Jak tłumaczycie - jeśli musicie - nazwę kierunku MISH na język angielski (i ew. na inne języki obce), jak określacie kierunek wiodący? Jakie - jeśli w ogóle jest - jest oficjalne tłumaczenie nazwy MISH na Waszej uczelni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ari-an-rhode Re: MISH in English 31.12.04, 01:38 Dobre pytanie... Kiedy zaczynałam zajęcia z francuskiego, poprosiłam prowadzącą o przetłumaczenie nazwy MISH na tenże język. Nie była pewna, jak powinno to brzmieć - stanęło na 'je suis etudiante d'individuelle etude humanistic...' ? Kiedy tłumaczyłam wykładowcom z anglistyki, kto zacz taka ja, mówiłam, że studiuję kind of individual interdisciplinary studies, nie zastanawiając się nawet, czy to poprawnie powiedziane. Na szczęście zrozumieli:-). Dzięki temu mój kierunek wiodący to English Philology. O oficjalne przełożenie nazwy naszych studiów nie omieszkam zapytać po powrocie na zajęcia i spotkaniu z naszą opiekunką. Mam jednak nadzieję, ze do tego czasu zajrzy tutaj ktoś ze starszego niż wrocławski MISHu, np. z Warszawy, i oświeci nas. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ari-an-rhode Re: MISH in English 31.12.04, 01:40 Zapomniałam spytać - jak to wygląda u Was, w Poznaniu? Macie jakieś oficjalne tłumaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: MISH in English 31.12.04, 13:16 Chyba nie ma, przynajmniej do tej pory nie udało mi się go poznać :). Ja zwykle piszę "MISH (individual humanistic studies)" albo coś w tym stylu. Mój wykładowca angielskiego sugerował mówić "arts" (wydział humanistyczny na anglojęzycznych uczelniach to zwykle faculty of arts właśnie, a nie żadne humanistic czy humanities - tylko jakoś w warunkach polskich wydaje mi się to trochę ryzykownym tłumaczeniem :)). W Internecie przypadkowo trafiłam na informacje o kimś, kto jest studentem "College of Interdisciplinary Individual Studies in the Humanities". Nie wiem, czy słusznie, ale obstawiam, że chodziło o MISH (bo student był jak najbardziej z Polski). Może tak się oficjalnie tłumaczy Warszawa?:) Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: MISH in English 31.12.04, 13:21 Zajrzałam na strony MISH-u warszawskiego i mam: Collegium of the Interdepartmental Individual Studies in the Humanities (Collegium MISH) Jako że MISH warszawski ma najdłuższą tradycję, uznałabym to za najbardziej oficjalne tłumaczenie ;). Ale średnio mi się podoba - nie mam pojęcia np., jak to "Collegium" przekłada się na warunki zagraniczne, poza tym przymiotnik "interdepartmental" ma sens w polskich realiach edukacyjnych, ale np. na uniwersytecie niemieckim (gdzie studiuje się zwykle 1 główny kierunek i dwa poboczne) byłby raczej bez sensu. A może komisja akredytacyjna jakoś to "oficjalnie" przetłumaczyła? A jak podajecie kierunek wiodący? Może być np.: I'm a student of MISH (individual humanistic studies), majoring in Polish philology? Jak ma się to "majoring" do polskich uniwersytetów? Mamy tu studenta English Philology, może nam wyjaśnisz?:) Odpowiedz Link Zgłoś
vilya1 Re: MISH in English 31.12.04, 12:10 Nasze oficjalne, ze strony MISHu zaczerpnięte, tłumaczenie to: Interfaculty Studies in the Humanities. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: MISH in English 15.10.05, 10:47 Odświeżam, by wątek nie został zarchiwizowany ;). Odpowiedz Link Zgłoś
pandoreksja Re: MISH in English 16.10.05, 13:00 ja ludziom zza granicy mówię 'liberal arts' i od razu kumają. Odpowiedz Link Zgłoś