Dodaj do ulubionych

Rezygnacja ze studiów doktoranckich

19.06.12, 19:04
Ostatnio mam wiele wątpliwości, więc piszę znowu.

Odnośnie rezygnacji ze studiów doktoranckich, czytałem gdzieś, że doktorant nie jest wtedy zobowiązany do zwrócenia stypendium doktoranckiego. Chciałbym się dopytać czy to prawda?
W uczelnianym regulaminie studiów doktoranckich nie ma o tym słowa.
Z drugiej strony § 14 ust. 1 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 25 maja 2005 roku w sprawie warunków i trybu organizowania, prowadzenia i odbywania studiów doktoranckich oraz przyznawania i zwrotu stypendiów doktoranckich (Dz.U. z 2005 roku, Nr 115, poz. 964) nie napawa optymistycznie. Ale zgodnie z wykładnią podaną na stronie www.eporady24.pl/zwrot_stypendium_doktoranckiego_czy_taki_zwrot_stypendium_jest_zgodny_z_nbsp_prawem,pytania,8,114,2137.html uczelnia nie powinna domagać się zwrotu stypendium.

Następne pytanie - jaka jest procedura rezygnacji? Czy jest to mocno denerwujące, tj. wystarczy podanie do kierownika studiów doktoranckich, czy jeszcze masa roboty papierkowej?
Obserwuj wątek
    • fajnytoster Re: Rezygnacja ze studiów doktoranckich 19.06.12, 21:07
      Kiedyś był taki przepis, ale teraz jest nieaktualny - i to jest oficjalna wykładnia ministerstwa: nie można żądać zwrotu stypendium doktorskiego.
      Wyjątkiem chyba jest tylko sytuacja gdy ktoś zrezygnuje na pierwszym roku (nie jestem pewien, nie pamiętam dokładnie). Poszukaj na stronach Krajowej Reprezentacji Doktorantów.
    • mirusz Re: Rezygnacja ze studiów doktoranckich 20.06.12, 09:37
      Kiedyś tak, teraz nie trzeba zwracać. Chyba, że masz jakieś inne stypendia z grantów, UE etc.
      Procedura jest prosta: jedno podania i karta obiegowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka