Dodaj do ulubionych

Jaki język wybrać?

03.02.05, 14:57
Chciałabym studiować jakąś filologię, tylko nie wiem jaką. Anglistyka i
germanistyka raczej odpadają, bo później pracę trudno zdobyć. A co myślicie
np. o szwedzkim albo innym dość rzadkim języku? Jeśli macie jakieś
doświadczenia jeśli chodzi o mój problem, to proszę o informacje. Z góry
dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: kana Re: Jaki język wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 15:02
      Ja to bym wybrała jakies latino....kraje srodziemnomorskie i te sprawy..Mam
      znajomych co studiuja rozne filologie i naprawde polecaja.
      • Gość: ole! Re: Jaki język wybrać? IP: *.waw.pl 03.02.05, 15:13
        Polecam holenderski, popularny język na świecie,a mało kto w Polsce go zna (
        nie każdemu sie jednak spodoba :P ). Warto studiować filologię jako drugi
        kierunek, bo same języki to często za mało...
      • Gość: studentka filologi Re: Jaki język wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 10:49
        ja studiuje germanistyke z skandynawistyka (szwedzki). mysle, ze warto
    • jerrie.from.the.block Re: Jaki język wybrać? 03.02.05, 17:32
      No dzięki za podpowiedzi. Tylko niestety wszyscy odradzają mi holenderski, bo
      podobno każdy Holender zna angielski i w tym języku bez problemu się z nim
      można porozumieć. Jeśli chodzi o j. romańskie (typu włoski czy hiszpański) to
      mam watpliwości, sporo ludzi je zna i idzie na romanistykę, może jakiś bardziej
      kameralny język? A może fiński lub islandzki?
      • tawananna Re: Jaki język wybrać? 03.02.05, 17:35
        > A może fiński lub islandzki?

Zupełnie bez sensu, jeśli chodzi o względy praktyczne. Fiński jest bardzo
        trudny w porównaniu z większością europejskich języków, a znajomość
        angielskiego jest podobno w Finlandii powszechna. Islandzki to z kolei
        bardzo "mały" język, Islandczycy zapewne znają angielski, a nie ma co liczyć na
        jakieś wielkie kontakty gospodarcze itd. z tym krajem.
    • Gość: m Re: Jaki język wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 17:55
      idz se na japonistyke :) albo arabistyke- odpowiada twoim ambicjom?
      • Gość: dellik Re: Jaki język wybrać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 18:09
        polacze pare postow w jeden sumujacy.
        1. Sama filologia to teraz troche malo. Najlepiej robic to jako drugi kierunek.
        2. Skandynawia odpada - tam kzdy zna angielski i nie bedziesz nikomu potrzebny
        3. Najlepsze wyjscie to jezyki typu: hiszpanski, wloski. Te narodowosci niechetnie ucza sie jezykow uwazajac, ze ich jest najwazniejszy na swiecie, dlatego ludzie ze znajomoscia tych jezykow sa potrzebni. Ppoza tym znajac hiszpanski dogadasz sie nie tylko w Hiszpani, czy Portugali, ale w calej ameryce poludniowej, czy polowie Stanow Zjednoczonych :)
        Ale wybor nalezy do Ciebie :)
        • klymenystra Re: Jaki język wybrać? 04.02.05, 12:41
          nnoo... portugalski od hiszpanskiego mocno sie rozni... to tak jakbys chcial
          jechac do wloch ze znajomoscia rumunskiego...
          szczerze- nie wyobrazam sobie filologii jako drugiego kierunku. bardziej
          praktyczne (i bardziej popularne) jest filologia jako pierwszy- a jako drugi
          jakies stosunki czy cos.
          pozdrawiam
          • Gość: m Re: Jaki język wybrać? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 07.02.05, 22:57
            > nnoo... portugalski od hiszpanskiego mocno sie rozni... to tak jakbys chcial
            > jechac do wloch ze znajomoscia rumunskiego...

Hahah :) W Rumunii spokojnie sie dogadasz po wlosku (zeby nie bylo watpliwosci - z Rumunem, ktory innych jezykow ni huhu), wiec sadze, ze we Wloszech po rumunsku rowniez ;))
      • jerrie.from.the.block Re: Jaki język wybrać? 03.02.05, 18:11
        Gość portalu: m napisał(a):

> idz se na japonistyke :) albo arabistyke- odpowiada twoim ambicjom

Dzięki-uwzględnię to w przyszłości:D
        A z tym fińskim itp. to był żart, nie bieżcie tego tak serio!
        • Gość: dellik Re: Jaki język wybrać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 18:17
          Ty sobie tu jaj z nas nie rob :) My powazni ludzie chcemy Ci pomoc a Ty sobie zarty urzadzasz :)
          Zeby mi to bylo przed ostatni raz :) Mowie Ci hiszpanski, lub wloski.
          • jerrie.from.the.block Re: Jaki język wybrać? 03.02.05, 18:20
            Gość portalu: dellik napisał(a):

> Ty sobie tu jaj z nas nie rob :) My powazni ludzie chcemy Ci pomoc a Ty sobie
            z
            > arty urzadzasz :)
            > Zeby mi to bylo przed ostatni raz :) Mowie Ci hiszpanski, lub wloski.

Dobra, dobra już nie będę:) I dzięki za dobre rady!
            • Gość: m Re: Jaki język wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 18:59
              ja tez bym ci poradzila hiszpana, ale nie chce zebys mi konkurencje w czasie
              rekrutacji robila:)
              [ale tak ciii, miedzy nami, to fajnie byloby se telenowele w orginale ogladac,
              nie?:>]
              • jerrie.from.the.block Re: Jaki język wybrać? 03.02.05, 20:13
                Taaa, spoko by było... tak jak kiedyś namiętnie oglądałam "Kopciuchy"itd. z
                moją babcią...ach to były czasy...
                A co myślisz o portugalskim?
                • Gość: m Re: Jaki język wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 21:21
                  hmm hmm well, mysle, ze czemu nie, slyszalam ze podobny do francuskiego-
                  bulszit moja droga panno, francuski +- znam, i hiszpana troszenke, i
                  zdecydowanie portugalski bardzij na hiszpana zajezdza
                  ale chcesz sie uczyc jezyka bo lubisz i chcesz zostac poligotka, czy patrzysz
                  tylko pod katem mozliwej przyszlej kariery zawodowej?
                  pozdrawiam :p
        • Gość: Tawananna* Re: Jaki język wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 20:18
          > A z tym fińskim itp. to był żart, nie bieżcie tego tak serio!

A skąd my mamy niby wiedzieć, kiedy żartujesz, a kiedy nie? Skoro - chyba
          poważnie - pisałeś o szwedzkim, to równie poważnie mogłeś pisać o fińskim - i
          tyle...
          • jerrie.from.the.block Re: Jaki język wybrać? 03.02.05, 20:29
            Gość portalu: Tawananna* napisał(a):

> > A z tym fińskim itp. to był żart, nie bieżcie tego tak serio!
            >
            > A skąd my mamy niby wiedzieć, kiedy żartujesz, a kiedy nie? Skoro - chyba
            > poważnie - pisałeś o szwedzkim, to równie poważnie mogłeś pisać o fińskim - i
            > tyle...

Dobra, teraz będę już na poważżżnie:)
    • Gość: m to z jakim 2 kierunkiem najlepiej polaczyc jezyk?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 21:26
      no powiedzmy filologia, tfu, + co? europeistyka, czy jakie inne? marketing? no
      nie wiem......mnie tez studia czekaja :/

czekam na ciekawe odpwoiedzi fenkju from the mountain:)
      • Gość: ole! Re: to z jakim 2 kierunkiem najlepiej polaczyc je IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 03.02.05, 23:17
        Generalnie lepiej podążać za zainterosowaniami, bo wierz mi jak jesteś w czymś
        dobrym to zawsze znajdziesz ciekawe zajęcie :] Trzeba tylko chcieć ;) ( tyle o
        teorii :P )
      • Gość: Tawananna* Re: to z jakim 2 kierunkiem najlepiej polaczyc je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 13:23
        Myślę, że na Twoje pytanie nie ma jednej dobrej odpowiedzi. O ile można mówić,
        z czym dobrze połączyć europeistykę, marketing, informatykę... cokolwiek, to
        język może przydać się zawsze, w każdej praktycznie dziedzinie. Pomyśl, co
        chciałbyś studiować i robić w życiu... a filologię zawsze można do tego
        dorzucić :).
    • Gość: aaala Re: Jaki język wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 15:49
      pomyśl o arabistyce, po arabsku mówi mnóstwo ludzi na świecie, a w Polsce
      raczej niewiele. warto tez wziąć pod uwagę inne języki orientalne, nie wiem czy
      to jest szalenie przydatne, ale na pewno ciekawe:)
    • Gość: circuit Re: Jaki język wybrać? IP: *.chello.pl 04.02.05, 21:58
      a ja bym wybrała hungarystyke.Taki piekny jezyk a tak malo osob w Polsce go
      zna.niestety jest to niezwykle trudny jezyk i trzeba byc bardzo wytrwalym by go
      opanowac.mimo wszystko zamierzam startowac.
      • Gość: aaala Re: Jaki język wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 11:13
        no, hungarystyka to też może być fajna rzecz:) może nie trzeba tak do końca
        patrzeć jakie konkretny język stwarza możliwości, bo jeśli będziesz w tym
        naprawdę dobra i będziesz to lubiła, to zajęcie jakieś zawsze się znajdzie,
        szczególnie jeśli chodzi o takie mniej popularne języki. i w sumie trudno
        powiedzieć na co będzie zapotrzebowanie za te parę lat. ja zdawałam na
        arabistykę, hungarystykę i bałtystykę:)
        • Gość: circiut do aaali IP: *.chello.pl 07.02.05, 13:15
          Czy moge zapytac dlaczego nie wybralas hungarystyki? Swiat arabski Cie bardziej
          pasjonuje czy z jakis innych wzgledow?
          • Gość: aaala Re: do aaali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 13:50
            nie poszłam na hungarystykę, bo się na nią nie dostałam, bo zdawałam na UW i w
            zeszłym roku zmienili egzamin z języków, wcześniej był centralny czyli coś
            banalnego, a w zeszłym roku zrobili akurat takie testy jak na neofilologię,
            czyli francuski miałam taki jak kandydaci na romanistykę, na taki poziom nie
            byłam przygotowana, więc nie wyszło (bo z polskiego centralnego nawet nieźle).
            ale i tak jakbym miała wybierać- nawet dobrze że do tego nie doszło, bo pewnie
            bym się sporo zastanawiała- pewnie jednak poszłabym na arabistykę, bo to moje
            marzenie od kilku lat i to był kierunek nr 1. nie dlatego, że mam coś do
            hungarystyki, bo też byłam zainteresowana tymi studiami i chciałabym na 2 albo
            3 roku jeszcze raz spróbować się dostać i studiować na tych 2 kierunkach, ale
            po prostu arabski był ponad wszystkim;)
            • krutikow Re: 07.02.05, 16:38
              A co powiesz o ukrainistyce, ja nieco sie orientuje w tym rejonie, jako
              tlumacz i lektor jez. ros. i uwazam, ze bedzie zapotrzebowanie na ludzi z
              ukrainskim, bo z cala pewnoscia Ukraincy nie beda sie chcieli poslugiwac przez
              lata rosyjskim, tak jak bylo, a nawet nadal jest z nami.
    • adrianapl Re: Jaki język wybrać? 07.02.05, 16:52
      a ja polecam germanistykę... sama kończę w tym roku i praca sama do mnie
      przychodzi:)
    • Gość: lolek Re: Jaki język wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 17:32
      kazdy powinien studiowac, to, co faktycznie go interesuje, a nie to co modne i
      co radza inni - inaczej efekty beda kiepskie. naprawde trudno wytrwac na
      studiach filologicznych, jesli dany jezyk nie jest nasza rzeczywista pasja,
      czego najlepszym przykladem sa studia orientalistyczne, jak np. japonistyka,
      czy arabistyka: ci, ktorzy laduja tam, kierujac sie glownie swiadomoscia, ze
      takich tlumaczy jest malo (w zwiazku z czym w przyszlosci bedzie z tego kasa),
      przewaznie kiepsko sobie radza i szybko wylatuja - tam trzeba byc naprawde
      zdeterminowanym, uwielbiac dana kulture - to jedyny sposob, by przetrwac.
      • Gość: aaala Re: Jaki język wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 19:09
        to fakt. jeśli Cię np. język arabski nie zainteresuje i nie wciągnie na tyle,
        żeby przetrwać dosłownie wszystko (to wyjątkowo ciężkie studia), to lepiej
        pomyśleć o czymś innym. generalnie, to perspektywy są istotne, ale chyba
        właśnie najważniejsze jest, żeby studiować, to, co tak naprawdę się lubi.
        zastanów się po prostu, który język interesuje Cię najbardziej, rzeczywiście
        kierowanie się tylko opinią innych jest bez sensu...
        • Gość: Karolina Re: Jaki język wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 00:34
          Wcale nieprawdą jest ze po anglistyce nie ma pracy.Jeżeli naprawdę dobrze zna
          się ten język i chociaż trochę jest się przebojowym to o pracę nawet dobrze
          płatna nie trudno.No ale wcześniej jeszcze warto skonczyc jakies podyplomwe z
          marketingu, no bo w szkole raczej dobrze nie zaplaca :) A jezeli chodzi o inny
          jezyk to polecam hiszpanski!!!Super język :)
          • Gość: przyszly tlumacz Re: Jaki język wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 11:20
            no nareszcie jakas mila wypowiedz!!!!!!!! ja od zawsze chcialm stufiowac
            filologie angielska i od zawsze chcialm byc tlumaczem. Duzo sama robie, kocham
            to po prostu i nie wyobrazam sobie robienie czegos innego nic jezyki!!!
            Angielski jest moja pierwsza inajwieksza miloscia.Teraz mysle jeszcze powaznie
            o rosyjskim, bulgarskim albo szwedzkim.Lubie kultury tych krajow, dlatego bez
            wzgledu na opinie, ja wiem co chcialabym robic, nawet jesli nie bede zyla w
            luksusie:)
            • Gość: Richelieu* Re: Jaki język wybrać? IP: *.zyg.brewet.pl 09.03.05, 01:39
              oo, za co lubisz kulturę Rosji i Bułgarii? No bo Szwecja się jeszcze może
              kojarzyć
    • Gość: Paskudka Re: Jaki język wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 12:06
      SLAWISTYKA >>> SERBSKIIIIIIIIIIIIIIIII moja ljubav :*
      slowenski,chorwacki,bulgarski ,mniammmm....
      no i robi wrazenie ze mowie po serbsku ;)
    • Gość: gnam Re: Jaki język wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 10:06
      a czy jest tutaj ktos kto sobie filologie z innym kierunkiem polaczyl???

chodzi mi o to czy jezeli sobie bede robila cos ekonomicznego + np.
      germanistyka... to czy ciezko polaczyc te dwa kierunki <jakby nie bylo
      rozbiezne> ???

pozdr.

ps. ja bym stawiala na rosyjski!!!
      • Gość: CKM Re: Jaki język wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 22:20
        filologie sa bardzo absorbujace, ciezko studiowac wtedy 2 kierunki...
    • Gość: aga Re: Jaki język wybrać? IP: *.localdomain / *.nuim.ie 09.03.05, 16:38
      ja studiuje niemiecki i hiszpanski tylko ze w irlandii, i tok nauki jest inny
      ale polecam takie rozwiazanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka