Dodaj do ulubionych

SOCJOLOGIA na UMCS

IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 09.02.05, 18:13
w tym roku jest konkurs swiadectw ale macie moze pojecie jaka moze byc dolna
granica naboru czy z srednia 4,0 ma sens startowac?
Obserwuj wątek
    • Gość: nauka? ze starej matury? IP: 83.238.200.* 11.02.05, 10:19
      musisz wybrać z tych 3 podanych przedmiotów z matury, oceny z ustnej albo
      pisemnej (te z których miałeś lepszą ocenę, jeśli np. polski napisałeś na 4 a
      potem odpowiedziałeś na 5 to dajesz ocenę lepszą)

myślę że 4.0 to jednak za słabo...

mój kolega ma 6, 6, 5 i też zdaje
      • Gość: Richelieu* Re: ze starej matury? IP: *.zyg.brewet.pl 11.02.05, 15:05
        i to jest właśnie idiotyzm konkursów świadectw
        • Gość: nauka? dlaczego? IP: 83.238.200.* 12.02.05, 17:38
          umiał wszystko
          zdał na szóstki
          nie masz prawa go krytykować bo to w końcu była stara matura a nie test 3
          odpowiedzi jedna prawdziwa
          • tawananna Re: dlaczego? 12.02.05, 19:47
            > umiał wszystko
            > zdał na szóstki
            > nie masz prawa go krytykować bo to w końcu była stara matura a nie test 3
            > odpowiedzi jedna prawdziwa

Test byłby już bardziej obiektywny. Stara matura, niestety, nie była. O ocenach
            na świadectwie z przedmiotów (nie z matury) już nie wspominając.

Z najlepszych liceów dostaje się na studia więcej osób niż z tych średnich. A
            czy w lepszych liceach liczba osób z szóstkami na świadectwie jest większa niż
            w innych?
            • Gość: nauka? nie wiem IP: 83.238.200.* 12.02.05, 21:47
              ale na szczęście z ocen końcoworocznych z poszczególnych przedmiotów to chyba
              na żadnej uczelni nie przyjmują

uważam że matura do pewnego stopnia była niewymierna, wgranicach błędu
              ludzkiego bądź nieuczciwości egzaminatorów
              • Gość: Tawananna* Re: nie wiem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.05, 22:31
                > uważam że matura do pewnego stopnia była niewymierna, wgranicach błędu
                > ludzkiego bądź nieuczciwości egzaminatorów

Niekoniecznie błędu ludzkiego. Weźmy pod uwagę choćby dwie kwestie:

- napisz wypracowanie (średnie lub dobre, ale nie rewelacyjne) i daj do oceny
                pięciu różnym polonistom uczącym w liceum. Rozpiętość ocen może być spora.
                - różne są zasady matury ustnej w szkołach. W niektórych szkołach pytania
                podawane są z wyprzedzeniem, w innych - najwyżej bardzo ogólne zagadnienia.
                - różna jest też trudność matury ustnej.
                - różne wyobrażenia mają nauczyciele na temat umiejętności uczniów i sposobu
                ich oceny...

I nie jest to kwestia nieuczciwości. Po prostu stara matura była, jaka była.
          • Gość: Richelieu* Re: dlaczego? IP: *.zyg.brewet.pl 12.02.05, 22:15
            w moim liceum szóstka nie funkcjonowała poza wypadkami szczególnymi, a tymi
            było miejsce wśród laureatów (czyli 10-50 najlepszych) olimpiad ogólnopolskich.
            I w roczniku było kilka, czasem dziesięciu takich rodzynków - laureatów i ich
            szóstka z jednego przedmiotu jawiła się jako ósmy cud świata a szczęśliwi jej
            posiadacze, jako nadludzie.

Bycie finalistą takiej olimpiady teoretycznie dawało piątkę na koniec, a w
            praktyce czasem jednak występoway komplikacje, zwłaszcza wtedy gdy delikwent
            został finalistą w trzeciej klasie, a w czwartej nauczyciel się zmienił i
            twierdził, że finalista ogólnopolskiej olimpiady ma mnóstwo braków i nie
            dopuści do matury na pięć, chyba, że się delikwent poduczy.
            Równie chętnie podważano by szóstkę dla laureatów, jednak tutaj regulamin
            wyraźnie mówił, że szóstka się należy

ps. w karcie nauczyciela nic nie ma na temat stawiania szóstek za nauczenie się
            wszystkiego. Szóstka jest takim przedstawieniem wiedomości, które w znacznym
            stopniu wybiega ponad program rozszerzony przedmiotu z uwzględnieniem profilu.
            To znaczy, że aby dostać szóstkę z np. biologii, trzeba umieć dużo więcej niż
            piątkowy, dobry uczeń profilu biol-chem (lub odpowiadającemu profilowi
            chemicznemu w liceach profilowanych). A dużo więcej to nie jest przygotowanie
            referatu na podstawie "Wiedzy i Życia" albo wzięcie udziału w lokalnym
            konkursie "znam przyrodę swojej okolicy"
            • Gość: Tawananna* Re: dlaczego? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.05, 22:46
              U mnie szóstka w szkole miała swoją wartość, ale jednocześnie nie była czymś
              nieosiągalnym. Sukcesy w olimpiadzie nie były warunkiem, bo i moja szkoła
              większych sukcesów w olimpiadzie raczej nie miewała.

W ciągu nauki w liceum zdarzyło mi się mieć szóstki na koniec roku z czterech
              przedmiotów. Skończyłam LO z dwiema. Nie miałam oceny celującej z przedmiotu, z
              którego reprezentowałam szkołę na olimpiadzie (nie, nie na ogólnopolskiej - ale
              i tak był to sukces, bo jako jedyna osoba ze szkoły się na tę olimpiadę
              zakwalifikowałam) - co było o tyle zabawne, że piątek w mojej klasie z tego
              przedmiotu było chyba z osiem... Za to z WOS w klasie postawiono z osiem
              szóstek, a warunkiem dostania tej "zaszczytnej" oceny był właśnie ów cudny
              referacik... (na szczęście to wyjątek, normalnie tak nie bywało). Nie muszę
              pisać, że od szóstki z WOS miała dla mnie dużo większą wartość piątka z innego
              przedmiotu - jedyna w klasie, na którą zapracowałam przez cały rok. Ocena jest
              niestety czymś bardzo subiektywnym.

Właściwie powinnam siedzieć cicho, bo z moimi ocenami dostałabym się pewnie na
              studia z każdego konkursu świadectw. Ale cicho nie siedzę, bo wiem, że są
              licea, w których - tak jak u Richelieu - kryteria stawiania ocen są zupełnie
              inne. I są też licea, gdzie dobre oceny jest dostać dużo łatwiej niż można było
              u mnie...

Dlatego coś się we mnie buntuje, gdy widzę, że takie oceny mają decydować o
              czyjejś przyszłości.
              • Gość: nauka? ja mówiłem IP: 83.238.200.* 14.02.05, 10:31
                o szóstce na starej maturze, było parę w moim LO

szóstki takiej końcoworocznej w czwarej klasie nikt w moim liceum nie miał
                (ktoś miał z WF ale to się nie liczy)
              • Gość: nauka? konkusrs świadectw IP: 83.238.200.* 14.02.05, 10:34
                jeszcze jedno: w chwili obecnej prawie wszystkie konkursy świadectw dotyczą
                ocen z matury, egzaminu dojrzałości a nie oceny którą nauczyciel z polskiego
                wystawił ci na koniec roku

jeśli odpowiedziałeś z matury ustnej lub napisałeś pisemną na szóstkę to się
                ciesz

• Gość: Tawananna* Re: konkusrs świadectw IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.05, 12:15
                  > jeszcze jedno: w chwili obecnej prawie wszystkie konkursy świadectw dotyczą
                  > ocen z matury, egzaminu dojrzałości a nie oceny którą nauczyciel z polskiego
                  > wystawił ci na koniec roku

Z polskiego akurat nie. Ale dość często zdarza się - jest gdzieś na gazeta.pl
                  taki przekrojowy artykuł o zasadach rekrutacji na różnych uczelniach w tym
                  roku, przedstawiający różne ich pomysły - że np. w przypadku, gdy ktoś z
                  jakiegoś przedmiotu matury nie zdawał, brana jest pod uwagę ocena, którą dostał
                  na koniec roku.

Zresztą chyba się nie zrozumieliśmy... Cały czas próbuję napisać, że zarówno
                  oceny na koniec roku, jak i oceny z matury (!) są w poszczególnych szkołach
                  nieporównywalne. A dotyczy to może nawet zwłaszcza ocen celujących i bardzo
                  dobrych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka