Dodaj do ulubionych

PRACA SOCJALNA i co dalej???

02.03.05, 22:52
W tym roku konczę pedagogikę - specjalność praca socjalna. Gdzie najlepiej
szukac pracy,w jakich instytucjach najczęściej przyjmują? na co najlepiej iść
na mgr.uzupełniające tak aby wiązało się to ewentualnie z praca w policji czy
wojsku
Obserwuj wątek
    • agades Re: PRACA SOCJALNA i co dalej??? 02.03.05, 23:24
      dobre pytanie! zastanów się gdzie wolisz pracować z kim i za jakie pieniadze. a
      tak przy okazji to nie musisz stażu odrobić? powodzenia
      • monia007 Re: PRACA SOCJALNA i co dalej??? 03.03.05, 00:10
        Jeśli chodzi o zarobki to wiadomo - im więcej tym lepiej. Wiem napewno, że nie
        chciałabym pracować z ludzmi starszymi( np.w DPS) oraz niepełnosprawnymi.
        Natomiast interesuje mnie praca m.in. w policji - tam "ciągle coś sie dzieje" i
        przewijają sie życiowe, aktualne problemy. Myślę, że jest to o wiele bardziej
        ciekawszy i "pociągający" zawód niż w Ośrodku Pomocy Społecznej a napewno
        bardziej prestiżowy ( pracując w OPS traktują cię tak - a, to ta baba z opieki
        społecznej...itd)
        • Gość: Monika84 Re: PRACA SOCJALNA i co dalej??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 19:29
          Ja też jestem na pracy socjalnej ale na 2 roku. Sama nie widze perspektyw pracy
          bo w sumie cała nauka opiera sie na D.P.S-ach. Jeśli chciałabyś pracować w
          policji to jako uzupełniajace wybierz resocjalizacje.
          • raniowska Re: PRACA SOCJALNA i co dalej??? 05.03.05, 21:19
            Wybaczcie, ze to powiem ale wybierajac taki kierunek studiow chyba mialyscie
            swiadomosc ze to przede wszystkim OPSy i DPSy? Jestem teraz na 2 roku pracy
            socjalnej. Wczesniej skonczylam studium o tej samej specjalnosci i w
            przyszlosci wlasnie praca w DPSie by mnie interesowala. A moze tylko dla mnie
            to wydaje sie takie oczywiste i jestem w tym odosobniona??
            • Gość: Monika84 Re: PRACA SOCJALNA i co dalej??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 11:38
              Wiedziałam jaki kierunek wybieram, ale nie sadziłam ze cały 1 i 2 rok będe się
              uczyć o D.P.S-ach, a jednak praca socjalna to nie tylko D.P.S-y, przecież
              pracownicy socjalni zajmują sie roznymi ludźmi a nie tylko starszymi. A ja jako
              pracownik socjalny wolałabym pracować z dziećmi i tak samo jak ja uważa ponad
              75% ludzi z mojego rocznika.
            • Gość: Monia007 Re: PRACA SOCJALNA i co dalej??? IP: 81.210.21.* 06.03.05, 20:54
              Praca socjalna swiadczona jest w róznego rodzaju ośrodkach(dla
              uzależnionych,chorych), placówkach opiekuńczo-wych., zakładach poprawczych,
              instytucjach pozarządowych, domach dziecka. Pracownik socjalny pracuje wszędzie
              tam gdzie sa problemy w rodzinie, z dziecmi czy samym sobą. Takich miejsc jest
              pełno : Centrum Interwencji Kryzysowej, Centrum pomocy Rodzinie, placówki TPD
              np. Środowiskowe ogniska wychowawcze. Oprócz tego są to również OPS i DPS. Jeśli
              chodzi o DPS to jest to dla mnie najbardziej dołująca i najnudniejsza praca,
              która pozbawia pracowników radości życia. I nie jest to tylko moja opinia, ale w
              sumie wszystkich znajomych z roku.
              Można powiedzieć, że miejsc pracy jest dużo ale mój przyszły zawód nie będzie
              raczej powiązany z moim wykształceniem. I tak uważaja wszyscy z mojego rocznika
              za wyjątkiem kilku osób, które przyszły do tej szkoły z powołania. Ale cóż,
              jescze nic nie wiadomo jak sie życie potoczy dalej...))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka