Dodaj do ulubionych

Kosmetologia

05.03.05, 18:10
Czy ktoś kto studiował kosmetologie i odnowe biologiczną może mi pomóc i
napisać cos o tych studiach bo wybieram sie tam ichcialabym wiedziec cos
wiecej moze jakies gg jakas studentka mi poda i se poklikamy i sie dowiem cos
wiecej jak tam jest jak z praktykami itp............ pliska
Obserwuj wątek
    • Gość: anka Re: Kosmetologia IP: 213.134.172.* 05.03.05, 22:14
      ja studiuje kosmetologie w Krakowie i jestem bardzo zadowolona.Jest duzo
      fajnych przedmiotow takich jak wizaz, fizykoterapia,dietetyka, zajecia z
      pracowni kosmetycznej.ale musze dodac ze nie jest latwo , bo sa tez takie
      przedmioty jak anatomia, biochemia, mikrobiologia, alergologia, histologia,
      patofizjologia,dermatologia, biofizyka,promocja zdrowia itp. Jesli to lubisz to
      Ogolnie jest super!!!:)
      • Gość: kosmetyczka;p Re: Kosmetologia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.03.05, 23:44
        Nie jestem studentka kosmetologii...za to zarzadzania i marketingu;p...ale ucze
        sie tez zaocznie na studium kosmetycznym...i z tego co sie dowiadywałam, to
        studia kosmetologiczne, owszem super sprawa, ale tylko pod względem teorii,
        prztygotowuja bardzo precyzyjnie...!Niestety nie ma mowy o jakimkolwiek
        swietnym
        przygowtowaniu pod wzgledem praktycznym...wlasnie tego bardziej mozna nauczyc
        sie w studium(ale naprawde dobrym studium) Tam klada nacis głownie na
        praktyke, co nie znaczy ze nie ma takich przedmiotów jak anatomia,
        fizykoterapia, dietetyka....itp. Nie twierdze, ze polecam studium zamiast
        studiów...ale jesli chodzi o ten kierunek, warto sie zastanowic, czy chce sie
        byc osoba, ktora jedynie moze np. we wlasnym zakladzie zatrudnic kogos kto
        bedzie wykonywal zabiegi, czy raczej chodzi o to by samemu potrafic cos wykonac
        na wysokim poziomie...Zawsze lepiej zastanowic sie, dowiedziec
        szczegółow....niz potem rezygnowac.Pozdrawiam....i zycze dobrego wyboru:*
      • Gość: basia Re: Kosmetologia IP: 213.134.172.* 06.03.05, 17:53
        Moze jest w tym troszke racji ze studia kosmetologiczne nie daja duzego
        doswiadczenia praktycznego, ale to nie o to glownie w tych studiach chodzi.Po
        zakonczeniu studiow niekoniecznie trzeba pracowac w gabinecie i wykonywac
        zwykle zabiegi typu henna, masaz, maseczka , depilacja itp. Mozna wspolpracowac
        z dermatologami i chirurgami plastycznymi- sa rozne oferty prac w szpitalach i
        innych placowkach zdrowia.Co wiecej, studia te pozwalaj zdobyc wyzsze
        wyksztalcenie, mozna uzyskac tytul magistra. Mozna takze wykonywac wiele
        zabiegow przy uzyciu np prądów, ktorych zwyklej kosmetyczce po studium wykonac
        nie wolno.Uwazam ze jest to zawod z przyszloscia.
      • Gość: u. Re: Kosmetologia IP: *.76.classcom.pl 06.03.05, 22:21
        Aniu! Na jakiej uczelni w KRk studiujesz kosmetologie? Sama sie wybieram (jako
        drugi kierunek) i zastanawiam sie czy szkola prywatna czy panstwowa i gdzie...
        bo mozliwosci jest ostatnio coraz wiecej...
      • Gość: magda002 Re: Kosmetologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 15:24
        Aniu lubie te przedmioty i wogóle lubie biologie tylko troche sie martwie o
        chemie ale mam nadzieje ze jakos poleci a jak z praktykami jest bo u nas to juz
        w pierwsze ferie na I roku trzeba zalatwic se dwutygodniowe praktyki czy ty tez
        tak mialas i odrazu z grubej rury trzeba sie przygladac przez 2 tyg w
        gabinetach ale to nic bardzo fajnie ciezko zdobyc jakies podreczniki na
        kosmetologie napewno ale bedzie dobrze pozdrawiam
        • Gość: klara Re: Kosmetologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 21:33
          Jestem licencjatem kosmetologii i kontynuuje nauke na studiach uzupelniajacych.
          Sadze, ze sa to bardzo fajne studia, ciekawe, a takze z bardzo urozmaiconymi
          zajeciami...oprocz wykładow jest pracownia kosmetyczna.Nie zgodze sie jednak z
          opinia, ze kladzie sie tylko nacisk na wiedze ogolna pomijajac umiejetnosci
          manualne!To nie jest tak, ze studentka kosmetologii (tryb dzienny) uzyska mniej
          umiejetnosci od absolwentki studium kosmetycznego (czesto nawet zaocznego)...
          Trzeba wziasc pod uwage, ze kosmetologia to 3 lata zajec a nie 2 w przypadku
          studium!Przez cale 3 lata sa zajecia praktyczne,a takze towarzysza im po kazdym
          semestrze praktyki w gabinecie kosmetycznym:)
          Prawda jest fakt, ze zarowno po kosmetologii jak i po studium mozna pracowac w
          gabinecie kosmetycznym. Znam dziewczyny, ktore bedac na kosmetologii od razu
          zalozyly, ze beda pracowac w gabinecie odnowy biologicznej lub gabinecie
          kosmetycznym wykorzystujac swoje umiejetnosci min.manualne.Ale sa i takie,
          ktore konczac studia zakladaja, ze ich praca nie bedzie zwiazana z gabinetem
          ale z firma kosmetyczna, medycyna estetyczna,promocja zdrowia, szkolnictwem. To
          zalezy co sie chce pozniej robic. 3 letnie studia daja wiekszy wybor na rynku
          pracy! Jednak po studium rynek pracy jest scisle okreslony. To zalezy od kazdej
          z Was co chce pozniej robic, co Was interesuje, co daje wam satysfakcje i
          zadowolenie!
          • Gość: marta Re: Kosmetologia IP: 213.134.172.* 08.03.05, 22:04
            Klaro!! na jakich studiach uzupelniajacych kontynuujesz nauke i gdzie jesli
            mozna spytac??? Trudno sie dostac??
          • Gość: magda002 Re: Kosmetologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 16:10
            Mam nadzieje ze dostane sie na te studia i bede z nich zadowolona bo bardzo mi
            sie podoba ten kierunek i chcialabym sie zajmowac tym w przyszłosci a wiec to
            prawda o tym ze po kazdym sem sa praktyki w gabinetach czyli przez cale ferie
            sa praktyki a w wakacje tez a jesi tak to jak dlugie????? Pozdrawiam i odpisz
            jak mozesz
            • Gość: klara Re: Kosmetologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 21:37
              Jestem na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi: kierunek Zdrowie Publiczne ze
              specjalnoscia kosmetologia.Przed dostaniem sie przeszlam rozmowe kwalifikacyjna
              z kosmetologii i byl takze konkurs dyplomow licencjackich.
              Jesli chodzi o praktyki to kazda uczelnia scisle okresla ile maja trwac.Po
              semestrze letnim trwaly 2 tyg zas po semestrze zimowym 1 m-c.
              Pozdrawiam
          • Gość: magda002 Re: Kosmetologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.05, 16:25
            mam do ciebie jeszcze jedna prosbe masz moze gg zebys mi mogla podac to kiedys
            bysmy poklikaly a jesli nie to prosze napisz jeszcze o ubraniach te białe
            ubrania trzeba miec codziennie fartuchy czy jak odpisz jak najszybciej prosze
            pozdrawaim
            • Gość: frytkaa Re: Kosmetologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 22:03
              A ja sie teraz zaczełam zastanawiać - kosmetologia czy psychologia? Obydwa
              kierunki mnie tak samo interesują. Jak sądzicie po czym są większe perspektywy
              znajezienia pracy? I jeszcze pytanko - czy na kosmetologii jest przewaga chemii
              i jaki nacisk jest kładziony na ten przedmiot? A czy ktoś wie cokolwiek o
              zaocznej kosmetologii w Bydgoszczy??
              • Gość: klara Re: Kosmetologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 12:27
                Jesli chodzi o fartuszki to zaklada je sie tylko na cwiczeniach
                praktycznych...min.na pracowni kosmetycznej ewentualnie trzeba je miec na
                cwiczeniach z chemii:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka