Dodaj do ulubionych

psychologia na UG - warto ??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 08:21
czy ktos moze studiuje psychologie na UG albo orientuje sie jaki tamjest
poziom? z tego co zdazylam przeczytac na tym forum wynika, ze psychologie
warto studiowac tylko w wawie albo w poznaniu? czy to prawda?
z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: Ligia Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.mosar.pl / *.mosar.pl 14.03.05, 13:08
      Ja studiuję na I roku i jestem zadowolona ;-)
      • Gość: elda Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 16:27
        A jestes na dziennych czy wieczorowych? Bo mnie interesowalaby psychologia
        wieczorowa. Slyszalam, ze w Gdansku nie ma roznicy miedzy poziomem na studiach
        dziennych i wieczorowych. Jestem ci3ekawa czy to prawda? Aha,powiedz czy ciezko
        jest na I roku?
        • Gość: Ligia Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.mosar.pl / *.mosar.pl 14.03.05, 17:00
          Jestem na dziennych, ale wykłady mamy wszyscy razem, róznicy nie ma. No nie,
          jest, bo studenci wieczorowi chyba wf-u nie mają, ale nie dam głowy ;-) I
          semestr dla mnie to była lekka nauka, bo wiadomo, trzeba się było przestawic z
          nauki typowo licealnej na bardziej konkretną i bardziej intensywną. Sesję
          zaliczyłam bez poprawem, a z egzaminu, którego bałam się najbardziej, dostałam
          5 ;-) Niektórym trudno było przejśc przez jedne cwiczenia, ale się udało ;-)
          Pierwszy semstr, mimo, że niektórzy mieli poprawki, był według mnie prosty.
          Drugi, z tego co się zpaowiada, będzie wymagał większego wysiłku, ale to
          dobrze :-) No i mam jednak wolny czas na swoje zajęcia. Chyba najbardziej
          opłaca się poświęcic go na np. wolontariat, żeby by na codzień z ludźmi ;d
          • Gość: isabar Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 18:30
            Dobrze, że napisałaś, że na 1 roku, spytaj ludzi z wyższych lat ilu dobrych
            wykładowców odeszło w ciągu ostatnich dwóch lat, zasilili was Rostowscy, którzy
            nie mogli już u nas wysiedzieć.
            Oczywiście wiadomo gdzie odeszli, jak ktoś ma tylko jakąkolwiek mozliwość
            studiowania w SWPSie to polecam, jest tam niezwykły wybór zajęć, najlepsi
            wykładowcy.
            Złosci mnie oczywiście, że jak ktoś nie ma kasy i jest zdolny to nie ma szans
            na taki rozwój jak by chciał, a matoł z kasą może.
            Z Bogiem sprawa jak ktoś mieszka w W-wie, Wrocławiu lub Trójmieście jak jest
            zdolny i ma motywację to może jeszcze sobie wywalczyć bezpłatne studia na SWPS,
            a reszta zero perspektyw.
            • Gość: Gocha Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.03.05, 19:15
              No coż, odejscie państwa R. to akurat Łodzi nie osłabiło, a Gdańska nie
              wzmocniło.
              Co do UG: jaki wspaniały patent finansowy, żeby od wieczorowych wziąć kasę i
              zrobić wspólne wykłady dla dziennych i wieczorowych. Wieczorowi płacą więc
              instytucji budżetowej, jaką jest uniwersytet za zajęcia (wykłady), za które
              budżet państwa i tak płaci z kasy państwa (czytaj: podatników) finansując
              edukacje studentów dziennych. No po prostu perpetum mobile!

Isabar - mogę napisac Ci cos ważnego [koniecznie prywatnie]- skrobnij mi
              cvhocby pustego maila na Gocha1111@gazeta.pl
              • isabar Re: psychologia na UG - warto ?? 14.03.05, 22:18
                A co Ty myślisz, że w Łodzi to jest inaczej?
                Biorą kasę od wieczorowych, a wykłady są razem, nie mówiąć, że zajęcia często
                zaczynają się przed 14.
                • Gość: Gocha Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.03.05, 23:24
                  Czy w Łodzi wieczór zaczyna się o 14-ej? Fajnie macie, może białe noce?
                • Gość: seder Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 07:22
                  Hmm niestety widze, ze opinie co do psychologii UG sa podzielone.Ja zastanawiam
                  sie nad SWPS,ale ciagle mam wrazenie,ze odzial zamiejscowy w Sopocie,to nic
                  innego jak szkolka dla dzieci bogatych rodzicow, ktorzy nie dostali sie na
                  uczelnie panstwowa.Oczywiscie,zgodze sie,ze maja swietnych wykladowcow,ale o
                  uczelni swiadczy tez poziom studentow (przynajmniej tak chyba byc powinno??).
                  Aha, niestety w Sopocie na SWPS nie mozna studiowac wieczorowo.
                  • Gość: Ligia Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.mosar.pl / *.mosar.pl 15.03.05, 09:34
                    Też zastanawiałam się nad SWPS, szczególnie dlatego, że wydział mieści się w
                    moim LO i mieliśmy kilka wykładów z profesorami z tej szkoły. Jednak uważam, ze
                    nie miałąbym szans na studia za darmo, bo miejsce było, z tego co pamiętam,
                    jedno. Reszta, czyli pozostałe chyba 3, to jakieś zniżki. Niestety, nie mam
                    pieniędzy by płacic za edukację. Studia i tak są drogie, jeśli podliczy się
                    koszty kserówek i podręczników. Uważam natomiast, że UG nie jest zły. Wykłądy
                    mamy wspólnie, bo nasz wydział nie posiada sali wykładowej i musimy jeździc na
                    wydział fil.-hist. albo ekonomiczny. O Panu R. (bo z nim mam teraz wykłady) nie
                    mogę zbyt wiele powiedziec, bo byłam na jednym tylko wykładzie. Wiem, że mówi
                    jasno i wszystko da się zanotowac, ale trzeba byc strasznie cicho i
                    jakiekolwiek słowo w bok do koleżanki zostanie wychwycone. Natomiast uważam, że
                    mamy cudownego wykładowcę od psychologii emocji i motywacji- podobno 70%
                    studentów nie zalicza tego egzaminu, ale ponieważ miałąm z nim już wiczenia w
                    zeszłym semestrze wiem, że na pewno dużo się nauczymy. Kadra z sopockiego SWPS
                    w niektórych miejscach powiela się z naszą kadrą, wiec nie jest tak źle. Ja bym
                    prof. Cioska, Jodzia, Szawłowskiej czy dr Martynowicz nie zamieniła na żadnego
                    cudownego wykłądowcę z SWPS :] Zresztą uważam, że nie tylko szkoła jest ważna.
                    Jeśli skończy się najlepsze w Polsce stuydia bez jakiejkolwiek praktyki, to na
                    nic się to zda. Można się rozwijac na rózne sposoby. Studia to głónie praca
                    samodzielna, dlatego ja od października (bo niestety teraz nie ma miejsc ;-))
                    będę wolontariuszką w domu małego dziecka, a teraz myślę o jakimś przedszkolu.
                    Wiedza nie tkwi w wykładowcy, ale w literaturze, którą czyta sie samemu.
                    Wykłądowca wyjaśnia tylko niejasności, pomaga zrozumiec temat. Takie jest moje
                    zdanie.
                    • Gość: Ligia zapomniałam dodac IP: *.mosar.pl / *.mosar.pl 15.03.05, 09:37
                      Są już plany budowy nowego budynku dla Nauk Społecznych i podobno za ok. dwa
                      lata miałby już stac. Nie będzie więc tak źle :-) Na razie dzięki wspólnym
                      wykładom czujemy się bardziej zżyci. Tak mi się wydaje ;-)
                      • Gość: elda Re: zapomniałam dodac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 23:49
                        dzieki wielkie za opinie :) dalo mi to do myslenia, ale jednak chyba bede
                        zdawala na psychologie na UG :)
                        pozdrawiam
                      • jk Re: zapomniałam dodac 17.03.05, 23:37
                        Ligio,
                        tego budynku nawet nie zaczeto budowac :)
                        ma byc pewnie kolo nowej biblioteki (ktorej budowa chyba sie zatrzymala), ale nie wiem czy sie doczekam (tez WNS), moze inni :)

no i uczysz sie w LO, w ktorym odbywaja sie zajacie SWPS, a dalej piszesz, ze nie bedzie cie stac na nauke w SWPS, a przeciez to LO jest - o ile mnie pamiec nie myli - prywatne, prawda? wiec i tak juz teraz placisz (a raczej placa rodzice) za nauke, pewnie nie malo...
                    • Gość: iwonka Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.gdynia.mm.pl 17.03.05, 15:30
                      Dokładnie, tyle sie mówi jacy to świetni wykładowcy są na gdańskim SWPS. A
                      prawda jest taka, że tylko Kolańczyk i Drat Ruszczak nie mają zajęć na UG.
                      Natomiast wielu bardzo dobrych wykładowców z UG wbija w SWPS. Jodzio, Ciosek,
                      Bogdanowicz, Chojnacka i wielu wielu innych.

Inna sprawa ze Rostowscy, a szczególnie profesor Rostowski to naprawdę baaardzo
                      niski poziom :(
                      • isabar Re: psychologia na UG - warto ?? 18.03.05, 01:08
                        Zaprotestuję, co do Rostowskiego,nie wiem na jakiej podstawie tak go oceniasz.
                        Jest naprawdę erudytą i człowiekiem z wielkim sercem, ostro traktuje studentów
                        na początku, ma skrystalizowane poglądy, ale nie słyszałam żeby kiedyś kogoś
                        skrzywdził, jak był u nas dziekanem to naprawdę jak się do niego poszło to
                        nigdy nie odmówił pomocy gdy tylko mógł pomóc.
                        Poza tym stworzył jedyny w Polsce wydział doradztwa zawodowego na psychologii
                        przy współpracy Banku Swiatowego, odszedł przez jakies głupie rozgrywki
                        personalne, najpierw zrezygnowal z bycia dziekanem, póżniej szefem Instytutu,
                        przyszedł zastąpił go ktoś nowy, który zaczął niszczyć, w pól roku zniszczył
                        dorobek wielu lat pracy Rostowskiego, studenci bardzo go popierali i to też
                        dzięki nam tamten zrezygnował, ale chyba za późno.
                        Rostowski jest już takim jednym z niewielu profesorów w starym stylu, surowy,
                        wymagający, ale też od siebie, na pewno nie będzie stosował jakiś wymyślnych
                        technik audiowizualnych, ale to co przekazuje to konkretna, rzetelna wiedza.
                        To jest człowiek z zasadami, który swoim życiem i wyborami pokazuje jak należy
                        postepować.
                        Nasza uczelnia bez niego niestety rozsypuje się.
                      • Gość: Gocha Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.03.05, 07:34
                        Na sopockim swps wykładają m.in. Łukaszewski i Wojciszke. Naprawdę masz ich na
                        Uniwersytecie?
                        • Gość: Ligia Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.mosar.pl / *.mosar.pl 18.03.05, 09:41
                          Myślicie, że ta licytacja ma jakiś sens? Nie ważne kto wykłada, ważne ile się
                          robi samemu by wiedzę zdobyć. W wielu przypadkach wykłaowcy wykłądają i tu i
                          tu, więc nie wiem po co ta rozmowa, że na SWPS jest prof. Wojciszke, a nie ma
                          np. prof. Szawłowskiej czy dr Martynowicz. Bez sensu. Myślałam, że czasy
                          podstawówki mam już naprawdę daleko za sobą, bo to własnie tam ostatni raz
                          usłyszałam słowa w stylu "a ja mam a Ty nie".
                          • Gość: Gocha Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.03.05, 12:40
                            Droga Ligio, czasy podstawówki mamy dawno za sobą i dlatego wszycy wiemy, że na
                            studiach kluczowa rzeczą jest to, z jakimi specjalistami ma się zajęcia.
                            Porównywanie profesorów Wojciszke, Karyłowskiego (o nim poprzednio
                            zapomniałam), Łukaszewskiego, Kolańczyk czy Drat-Ruszczak do osób, o których
                            nigdy nie słyszałam jest po prostu niepoważne. O randze każdej szkoły wyższej
                            świadczą przede wszystkim nazwiska mistrzów. Teza, że to bez znaczenia, a ważne
                            jest tylko "ile się robi samemu" jest niepoważna.
                            • Gość: marryann Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 14:03
                              heh,ale fakt faktem nawet "mistrz" malozdolnego ucznia,ze to tak eufemistycznie
                              ujme,nie nauczy.z tego co mi wiadomo na swps jedynym kryterium poza
                              niewysrubowana srednia na swiadectwie maturalnym, byla grubosc portfela :)
                              pozostawiam pod rozwage :)
                              • Gość: Gocha Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.03.05, 14:34
                                Oczywiście, że ktoś, komu brak albo chęci albo możliwości nie nauczy się i od
                                supermistrza, ale ktoś, komu nie brakuje ani jednego, ani drugiego (a zapewniam
                                Cię, że tacy na swspie też są) ma szanse nauczyć sie sporo.

PS. Kryterium była tez rozmowa kwalifikacyjna, o której wiem, że - przynajmniej
                                we wrocławskim swpsie - sporo ludzi nie przeszło.
                                • Gość: isabar Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 17:19
                                  Niestety albo stety jest tak, że ci wielcy dają ogromnie dużo i to właśnie
                                  wtedy gdy dużo pracuje się samemu i jest się w stanie z nimi rozmawiać po
                                  partnersku.
                                  Wiem o tym bardzo dobrze z własnego doświadczenia i strasznie złości mnie to.
                                  Jak tylko miałabym tę możliwośc to poszłabym na SWPS.
                                  Z tym, że ludzie z Wrocławia czy Wawy a też z Gdańska zawsze mogą sobie chodzić
                                  chociażby na wykłady do SWPS-u, to też coś daje, pewnie że może nie być łatwo
                                  godzinowo, ale jak ktos ma motywację.
                                  • Gość: lolek Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.gdynia.mm.pl 18.03.05, 18:59
                                    sorry, jeśli ktoś studiuje psychologie a nie wie kim jest Jodzio a przede
                                    wszystkim Bogdanowicz to naprawdę musi to być student SWPS :))))))
                                    • Gość: Gocha Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.03.05, 19:12
                                      A kto pisał, że nie wie, kto to jest Jodzio, albo Bogdanowicz? Przeczytałąm
                                      bardzo uważnie wszystkie maile i nie zauważyłam?
                                      To, że znam te nazwiska nie powstrzyma mnie jednocześnie od konstatacji, że
                                      nazwiska Wojciszke czy Karyłwoskiego "znam bardziej". Po prostu ani p.
                                      Bogdanowicz ani p. Jodzio nie publikowali artykułow w Journal of Personality
                                      and Social Psychology czy pismie o zblizonym chocby formacie. Baryła? To osobna
                                      historia: świetny facet, bliski wspołpracownik Wojciszke, prawdziwa perła
                                      Instytutu Psychologii UG. Na pewno zrobi wkrotce wielką karierę.
                                  • Gość: Ligia Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.mosar.pl / *.mosar.pl 18.03.05, 19:03
                                    Chodziłam do LO, w którym jest siedziba SWPS w Sopocie (chyba to już pisałam?)
                                    i miałąm okazję uczestniczyc w warsztatach psychologicznych (bo dla naszej
                                    szkoły były darmowe więc grzechem byłoby nie pójśc na nie ;-)) i w jednym
                                    wykładzie. Fakt, że dużo się na wykładzie nauczyłam, ale równie wiele dają mi
                                    wykłady na UG. Teraz czytać muszę bardzo dużo (w I semestrze nie miałam tyle
                                    roboty ;-)), ale znajduję też czas na literaturę psychologiczną, która
                                    interesuje mnie, a która nie jest obowiązkowa, a także na książki zupełnie
                                    niezwiązane z psychologią. Bardzo chciałam iśc na SWPS. Szczególnie, że kontakt
                                    z tą szkołą miałam przecież codziennie. Nie żałuję jednka, że ostatecznie
                                    jestem na UG. Może ktoś nie zna prof. Szawłowskiej (co wydaje mi się dziwne,
                                    ale ok, może źle myślę o niektórych sprawach), czy dr Martynowicz. Może tylko
                                    część kadry się powiela (prof. Jodzio, prof. Ciosek czy dr Baryła, albo dr
                                    Szczygieł). Mi to nie przeszkadza. Natomiast nie byłabym w stanie dac kilku
                                    tysięcy rocznie za studia na SWPS i nawet bym nie chciała, przecież dostałabym
                                    się nawet bez rozmowy kwalifikacyjnej, bo średnią miałąm powyżej 4,0.
                                    I jeszcze jedno. Skoro z państwowych uniwersytetów wyszli tacy ludzie, którzy
                                    teraz są bardzop dobrymi pedagogami, to i ja mogę tego dokonać.
                                    • Gość: Gocha Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.03.05, 19:21
                                      Oczywiście, że możesz tego dokonać. Zycze Ci tego! Zrozum, ja nie deprecjonuję
                                      UG. Stwierdzam tylko, że ośrodek ten bardzo wiele stracił w ostatnich latach.
                                      Ubytków ludzi formatu Wojciszke, Kolanczyk czy Drat Ruszczak nie da się nie
                                      odczuć. Isabar ma racje, radząc ci, żebyś skorzystała też z geograficznej
                                      mozliwości, jaką sąsiedztwo swpsu Ci daje, bo posłuchanie na żywo ludzi w.
                                      wymienionych ( a takze np. Karylowskiego czy Lukaszewskiego) da Ci bardzo
                                      wiele. Zauwaz, że osoby kompetentne z Twojego Instytutu, jak Jodzio czy Baryła
                                      uczą też w swpsie, a ruchu w drugą stronę nie ma. I na tym polega problem. Nie
                                      ma sensu udawać, że go nie ma.
                                      Jesteś na I roku. Moze Ci się wydawac szokujące, że osoba, która szanujesz nie
                                      jest powszechnie znana. Ale uwierz mi, ja znam nazwiska mnóstwa polskich
                                      psychologów, jesli tylko wyróżnili się oni znaczącymi publikacjami w
                                      literaturze psyuchologicznej.

• Gość: lolek Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.gdynia.mm.pl 18.03.05, 19:34
                                        Gocha - dlaczego biją z Ciebie tak wielkie kompleksy w stosunku do UG? :)
                                        Czyżby zabrakło kilku punktów na egzaminie wstępnym? ;)
                                        • Gość: Gocha Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.03.05, 22:54
                                          Kompleksy wobec UG? Nigdy bym na to nie wpadła. Nie zabrakło mi żadnego punktu,
                                          nigdy nie starałam się studiowac na UG. Skończyłam socjologię na U.
                                          Wrocławskim. Podczas stsudiów zafascynowała mnie psychologia społeczna. Znałam
                                          nazwiska czołowych polskich psychologów społecznych, wiedziałam, że większośc z
                                          nich pracuje w swpsie. Swiadomie wybrałam tam studia psychologieczne,
                                          skonczyłam je, potem w ciągu 3 lat zrobiłam doktorat z psychologii społecznej u
                                          jednego z tych ludzi, któzy zafascynowali mnie swymi ksiązkami i artykułami,
                                          gdy jeszcze studiowałam socjologię. Teraz mam juz artykuł opublikowany w
                                          czasopiśmie APA i szanse na następny. Nie mam powodów do kompleksów wobec UG.
                                          • Gość: lolek Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.gdynia.mm.pl 19.03.05, 10:07
                                            no no... jestem porażony :)))
                                            artykuł z szansami na jeszcze jeden :)

gratulacje!

LOLek
                                            • Gość: Gocha Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.05, 14:01
                                              Nie artykuł, lecz artykuł w pismie APA - niedościgłe marzenie zdecydowanej
                                              większości pracowników IP UG.
                                              • Gość: lolek Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.gdynia.mm.pl 19.03.05, 14:37
                                                iiiiiiihahahahahahaa :)))))
                                                • Gość: Gocha Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.05, 15:01
                                                  No to może napiszesz, kto z Twojego instytutu ma takie publikacje? Proszę
                                                  bardzo czekam, spokojna, że ta liczba nie przekroczy 5 osób.
                                                  • Gość: lolek Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.gdynia.mm.pl 19.03.05, 15:13
                                                    takich publikacji nie ma absolutnie NIKT! Jesteś najlepsza :)))))
                                                  • Gość: Gocha Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.05, 15:19
                                                    Lolku, mam wrażenie, a właściwie niemal pewność, że jako student IP UG nie masz
                                                    pojęcia, co to są czasopisma APA i usiłujesz uciec w sarkazm i ironię przed
                                                    pytaniem, demaskującym Twoją kompletną ignorancję. Powtarzam więc jeszcze raz:
                                                    podaj nazwiska osób, zatrudnionych w IP UG, które mają publikacje w
                                                    czasopisamch APA.
                                                    Sądzę, że tego nie zrobisz: albo się nie odezwiesz, albo też znowu uciekniesz w
                                                    jakże dowcipne: "Nie ma nikt, jesteś najlepsza" itp. Ale to nie przejaw Twego
                                                    skrzącego się dowcipu, lecz twojej ignorancji.
                                                  • Gość: lolek Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.gdynia.mm.pl 19.03.05, 15:32
                                                    :)

A wiesz co to system epsco? Powinnaś, w końcu zapłaciłaś kilkaste tysięcy
                                                    złotych za wiedzę i wykłady, które ja mam za darmo :)))))

LOLek
                                                  • Gość: lolek Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.gdynia.mm.pl 19.03.05, 15:34
                                                    Jak nie wiesz to zapytaj swoich "mistrzów". Może za stówkę Ci podpowiedzą gdzie
                                                    szukać :P

LOLek
                                                  • Gość: Gocha Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.05, 17:00
                                                    Nie ma systemu epsco, jest EBSCO. Wiem. Mam wrażenie, że bezskutecznie szukasz
                                                    w nim publikacji w pismach APA pracowników twojego instytutu. Czekam cierpliwie.
                                                  • Gość: Gocha Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.05, 17:16
                                                    Lolek, zorientowałam się, że ty nawet liczyć nie umiesz. Nie zapłaciłam
                                                    kilkuset tysięcy złotych za studia, zapłaciłam kilkanaście. I nie żałuję. To
                                                    inwestycja życiowa, która bardzo się opłaciła. Szukaj biedaku w EBSCO, szukaj.
                                                    Tylko uważaj, nie pisz epsco, bo ci się nic nie pojawi na ekranie i jeszcze
                                                    bardziej będziesz się miotał, wściekał i rzucał obelgi. Wyluzuj, idź się napij
                                                    wody.
                                                  • Gość: lolek Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.gdynia.mm.pl 19.03.05, 19:27
                                                    Gdybym podał właściwą nazwe pytanie byłoby arcyłatwe.

PS jestem bardzo wyluzowany, nie muszę stukać 6 tyś zł na czesne hehehe :)

PS2 To mój ostatni post. Nie masz do siebie dystansu ani odrobiny poczucia
                                                    humoru. Zostawiam Twój elytarny SWPS-owski świat w spokoju, po co narażać Cię
                                                    na stres związany z silnym dysonansem... w końcu akomodacja zmusza do większego
                                                    wysiłku poznawczego niż zaprzeczanie. Wierz sobie dalej, że warto płacić grube
                                                    pieniądze za wiedzę, którzą najlepsi zdobywają za darmo :)

LOLek
                                                  • Gość: Gocha Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.05, 21:45
                                                    Lolku,
                                                    (1) Lepiej płacić za wiedzę i ją mieć niż nie płacić i bełkotać, jak ty. Twoje
                                                    poczucie, że jesli studiujesz za darmo, to jestes najlepszy jest po prostu
                                                    żałosne. Coraz większa grupa studentów wybiera świadomie swps i płaci, nie
                                                    chcąc studiowac za darmo w kiepskich ośrodkach. Ja np. mogłam studiować w
                                                    Uniwersytecie Wrocławskim psychologię jako drugi kierunek (dlatego, że
                                                    socjologie skończyłam z wyróżnieniem), ale wybrałam płatne studia w swpsie. Nie
                                                    byłęm w tym odosobniona. 6 tys to koszt dstudió dla słabych studentów. Dobrzy
                                                    mają w swpsie bardzo duże zniżki, siegajace nawet 80%. Łapałam się na to, mój
                                                    ty "najlepszy". Ktoś, kto myśli, że istnieje epsco i nie wie, co to jest APA
                                                    nie załapałby się nawet na 1% zniżki.
                                                    (2) Twoje poczucie, że masz takie same wykłady za darmo jest, z kolei, zabawne.
                                                    Masz tylko wykłady tak samo się nazywające. Jesli świnię nazwiesz koniem, nie
                                                    stanie się rumakiem
                                                    (3) Zadanie i tak było arcyłatwe. Ktoś, kto zna EBSCO i korzysta z niego na
                                                    codzień wie, że ktoś kto pisze epsco myśli o EBSCO, a robi błąd tylko dlatego,
                                                    że nazwa ta zaledwie kiedyś obiła mu się o uszy. Udając, że uczyniłes w ten
                                                    sposób zadanie trudniejszym, wystawiasz jedynie świadectwo swojej inteligencji.
                                                    (4) Ktoś, kto kompletnie nie wie, co to są czasopisma APA długo się do tej
                                                    kwestii nie odnosi. Ten ktoś to chłopcze ty.
                                                    (5) No to sobie teraz sprawdź w EBSCO, kto z Twojego Instytutu miał publikację
                                                    w jakimkolwiek piśmie American Psychological Association, co na świecie jest
                                                    wyznacznikiem uprawiania psychologii na wysokim naukowym poziomie. Wynik będzie
                                                    dla ciebie zatrważający. I powinien dac ci do myślenia. Więcej, chłopcze,
                                                    rozsądku i skromności. I weź pod uwagę, że jesli na tych studiach będziesz
                                                    czytał prace polskich psychologów, to będziesz się uczył głownie z tekstów
                                                    psychologó pracujących w swpsie. Czy chcesz tego, czy nie.
                                                  • Gość: MARGO Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 12:49
                                                    Slędzę te polemikę z rozbawieniem. Przypomina mecz do jednej bramki. Z jednej
                                                    strony spokojna, rzeczowa Gocha - kompetentna, uzywajaca racjonalnych
                                                    argumentów, z d rugiej strony - zneurotyzowany chłoptyś, który nic nie wie, ale
                                                    wrzeszczy w niebogłosy, kłamie jak Giertych do spólki z Rywinem. Jak rozumiem
                                                    to juz koniec? Gocha nie kop go więcej, nie bij słabszego. KO.
                                                  • Gość: Ligia Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.mosar.pl / *.mosar.pl 20.03.05, 18:08
                                                    Nie wtrącałam się w rozmowę, ale teraz muszę ;-) Bo to wcale nie jest prawdą,
                                                    ze można na SWPS studiowac za małe pieniądze, ze zniżkami. Przynajmniej w
                                                    Sopocie zniżki są jedynie dla kilku osób, a studentów jest "troszkę" więcej,
                                                    więc naprawdę trzeba by geniuszem chyba ;-) W każdym razie tylko jedna osoba
                                                    miała szansę na studiowanie za darmo w zeszłym roku, jeśli oczywiście zdała
                                                    najlepiej ze wszystkich egzamin. Na to były dla mnie małe szanse (na
                                                    psychologię zdecydowałam się miesiąc przed maturą, wcześniej chciałam zdawac
                                                    tylko i wyłącznie na prawo, więc z biologii w ogóle się nie przygotowywałam). A
                                                    nawet 90% zniżki by mnie nie ratowało.
                                                    niestety, dla mnie studia ze zniżką i bezpłatne na SWPS to mit ;-)
                                                  • Gość: Gocha Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.05, 09:54
                                                    Jest prawdą, że mozna studiowac na swps za relatywnie małe pieniądze. Pozwala
                                                    na to system stypendiów naukowych, którymi obdarzani sa najlepsi studenci. Ty
                                                    piszesz o 1 miejscu premiowanym dla laureata konkursu (studia bezpłatne) i
                                                    kilku premiach (nie wiem nawet jak wysokich) dla tych, którzy zajęli w
                                                    konkursie kilka kolejnych miejsc. Pewnie nie wiesz, ze kazdy student począwszy
                                                    od II roku może dostac stypendium naukowe w postaci zniżek w czesnym (nawet
                                                    bardzo wysokich), o ile tylko ma wysoką średnią (to jedyny warunek). Oprócz
                                                    tego studentom mającym trudną sytuację materialna przysługuje stypendium
                                                    socjalne (analog. jak na uczelniach państwowych).
                                                  • Gość: Ligia Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.mosar.pl / *.mosar.pl 21.03.05, 11:00
                                                    Mówiłam jedynie o pierwszym roku, dalej się nie dowiadywałam. Niestety, na
                                                    stypendium socjalne bym się nie załapała, bo mimo, że całe zycie mieszkałam
                                                    tylko z mamą, to zarabia "zbyt wiele" bym mogła się o pomoc starać. Niestety
                                                    nikt nie patrzy, że mama musi zaciągać kolejne kredyty by móc opłacić czynsz i
                                                    inne rachunki :-( Dlatego też musiałam wziąć kredyt studencki- nie dla siebie,
                                                    a dla niej. I dlatego na studiowanie na SWPS na 100% nie byłoby mnie stać,
                                                    nawet na zapłacenie za pierwszy rok.
                                      • Gość: Ligia Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.mosar.pl / *.mosar.pl 18.03.05, 19:38
                                        To nie chodzi o to, że mnie to szokuje. Poprostu wydaje mi się, że skoro prof.
                                        Jodzio jest bardzo dobrym wykładowcą to tak samo jest z prof. Szawłowską (że
                                        tak jest to wiem, bo miałam z nią zajęcia), a jako dowód możnaby podac to, że
                                        byłam promotorem pracy doktorskiej prof. Jodzio (przepraszam za
                                        niegramatycznośc jeśli popełniłam jakiś bład, jeszcze nie jest mi łatwo używac
                                        tych terminów). Chyba, że źle rozumuję i także ludzie kiepscy mogą byc
                                        promotorami. Dlatego wydaje mi się, że nie mamy złej kadry. Nie miałam okazji
                                        poznac prof. Wojciszke, czytałam jedynie jego książkę, dlatego na jego temat
                                        nie chcę się wypowiadac.
                                        A jeśli chodzi o wykłady, to nie wiedziałam, że można na nie chodzic nie będąc
                                        studentem SWPS. Nie wiem nawet jaki jest plan i gdzie mogę go znaleźc, nie
                                        jadąc do Sopotu ;-)
                                        • Gość: Gocha Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.03.05, 22:57
                                          Ligio, nie mam pojęcia jakimi wykładowcami są prof. Jodzio i prof. Szawłowska.
                                          Nigdy nie miałam z nimi zajęć. Ja tylko wiem, kto i gdzie publikuje. Z tej
                                          perspektywy prof. Jodzio jest mi znany, prof. Szawłowska nie.
                                          • Gość: Gocha Re: psychologia na UG - warto ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.03.05, 22:58
                                            PS. promotorem pracy doktorskiej może być każdy kto jest dr hab. lub
                                            profesorem. To czy ktoś jest kiepski, sredni czy rewelacyjny nie ma znaczenia.
                                        • Gość: anika21 DO LIGII IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 12:35
                                          hej, piszesz,ze studiujesz na psychologie na UG i stad moja prosba do Ciebie.
                                          czy moglabys napisac z jakich ksiazek, podrecznikow korzystaliscie na I roku.
                                          zastanwaiam sie nad wyborem studiow, a z tego co zdazylam sie zorientowac, to
                                          wszyscy na tym forum polecaja przed podjeciem decyzji przejrzenie podrecznikow
                                          z danego kierunku, zeby zobaczyc czy to naprawde sie nam podoba :) bylabym
                                          bardzo wdzieczna :))) zycze powodzenia na sesji
                                          • Gość: anika21 Re: DO LIGII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 11:37
                                            to moze jesli nie Ligia, to ktos inny poda mi jakies tytuly podrecznikow, z
                                            ktorych sie korzysta na I roku psychologii ??
                                            • Gość: witamina Re: DO LIGII IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 18:06
                                              udalo mi sie dostac na psychologie UG :) moze ktos ma jakies rady czy wskazowki
                                              dla studentki pierwszego roku :D ?? prosze o wszelkie uwagi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka