Dodaj do ulubionych

POMÓŻCIE CZĘSTOCHOWIACY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.info.pl / 213.199.207.* 30.03.05, 19:46
proszę o jakieś opinie na temat Wyższej Szkoły Lingwistycznej i Akademii
Polonijnej w Częstochowie, zależy mi na filologii angielskiej (zaocznie) a
nie wiem co mam wybrać... co radzicie?? znacie jakieś opinie?? prosze o
pomoc, również na maila natka_1984@wp.pl z góry dziękuję!!
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: POMÓŻCIE CZĘSTOCHOWIACY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 00:20
      WSL - shit!!!
      • Gość: natka_1984@wp.pl Re: POMÓŻCIE CZĘSTOCHOWIACY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.info.pl / 213.199.207.* 31.03.05, 08:39
        naprawde jest aż tak źle??? ... :-(
        • Gość: ania Re: POMÓŻCIE CZĘSTOCHOWIACY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 31.03.05, 08:57
          ja przez rok studiowałam fil. angielsko-niemiecką na Akademii Polonijnej, wtedy
          to była jeszcze WSJOiE. Zaliczyłam pierwszą sesję, i zwiałam stamtąd na
          uniwersytet w Katowicach.
          Poziom zatrważająco niski, poważna część osób z którymi miałam ćwiczenia, była
          śmiem twierdzić na językowym poziomie niższym niż studenci.
          Zasada: płacisz, kończysz studia jest tu jak najbardziej na miejscu.
          Pewnie zaraz się odezwą osoby, które ową uczelnie kończą/skończyły i będę
          próboway mnie przekonać, że nie mam racji. Zawsze broni się swojego gniazda.
          Jedyne czego można im pozazdroscić, to świetnie wyposażone sale i ogólnie
          bardzo nowoczesny budynek, prawie złote klamki i marmury.
          Ja żałuję wydanych tam te kilka lat temu 2000$. Na mój gust jest to uczelnia
          zbierająca osoby, które wiedzą że nie mają szans dostać się na państwowe
          uczelnie i osób, które poszły naiwnie na tą uczelnię by się czegoś na uczyć, po
          roku jak zorientowały się, że ich oczekiwania rozmijają się z rzeczywistością,
          nie mogły sobie pozwolić na zmarnowanie roku i wyrzucenie w błoto pieniędzy.
          Moja koleżanka z liceum została na owej uczelni (po maturze razem tam
          poszłyśmy). Skończyła anglistykę, a prywatnie przyznaje mi się że jest jej
          ciężko sklecić jakieś mądrzejsze zdania. Mgr filologii a poziom intermediate.
          • Gość: natka_1984@wp.pl Re: POMÓŻCIE CZĘSTOCHOWIACY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.info.pl / 213.199.207.* 31.03.05, 11:55
            dzięki za odp ania, a może jeszcze jakieś opinie nt. Wyższej Szkoły
            Lingwistycznej?? bo ja słyszałam, że to dobra uczelnia, ale nie mam pojęcia pod
            jakim wzglęm... więc ratujcie :-)
            • Gość: ania Re: POMÓŻCIE CZĘSTOCHOWIACY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 31.03.05, 16:19
              niestety nie słyszałam , ale z zasady unikałabym wszelakich "wyższych szkół" i
              unikałabym zaocznych filologii.
              Poprzeglądaj strony uniwersytetów w Polsce. Jeżeli są zaoczne filologie, to
              zazwyczaj uzupełniające, po licencjacie. Zaoczna filologia od 1- roku, to
              nabijanie kasy na studentach, którzy sadzą, że ucząc się języka co drugi
              tydzień, będą dobrzy w tym co robią. Nic bardziej błędnego i nie dyskutujmy tu
              nad wyższoscią studiów dziennych nad zaocznymi, bo to nie ten wątek.
              Ja do pracy nie przyjęłabym anglisty po studiach zaocznych, z całym szacunkiem.
              Jestem na 5 roku i wiem co znaczy filologia.
            • Gość: hej Re: POMÓŻCIE CZĘSTOCHOWIACY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 16:43
              Odradzam WSL. To jest szkółka, nie uczelnia wyższa. Szczycą się, że mają
              swietną atmosferę. To niech się nazwią kółkiem wzajemnej adoracji, a nie wyższą
              uczelnią. Poziom jest wysoki, ale dla osoby, która na wstępie by nie zdała FCE.
              Jeśli masz FCE lub nie daj Boże CAE, trzymaj się z daleka od WSL!!!
              • Gość: buuuka Re: POMÓŻCIE CZĘSTOCHOWIACY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.globsat.net / *.globsat.com.pl 12.08.05, 20:25
                Przestraszyliście mnie. Ja słyszałam same dobre opinie o WSL. Jedyny minus to
                podobno to że DROGO. Ale poziom niby mają wysoki.. Proszę o more opinii!!! Już
                jestem tam na liście studentów (angielski z hiszpańskim).
    • Gość: nie ważne Re: POMÓŻCIE CZĘSTOCHOWIACY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 21:21
      "Chcialem Was wszystkich ostrzec przed pewna szkołą wyższą. Mianowicie chodzi mi
      tutaj o Akademie Polonijna w Częstochowie, szkole ks. Rektora Andrzeja
      Krymskiego który miał zaszczyt być bohaterem licznych artykolow w prasie gdzie
      ze szczegółami opisywano jego liczne malwersacje i oszustwa. Jakby było mało w
      jednym z numerow tygodnika „Przegląd” autor dogłębnie opisuje stosunki panujące
      na AP, gdzie nagminna praktyka staje się zatrudnianie ludzi pozbawianych
      jakichkolwiek kompetencji merytorycznych do nauczania na szczeblu wyższym. Ten
      sam autor przytacza nagminne przypadki kiedy uczelnia pozwala aby jej studenci
      pisali prace licencjackie pod okiem wykładowców w randze magistrów, co jest w
      świetle prawa przestępstwem. Na stronach jak i na murach uczelni widnieje
      ogromne hasło: Tylko AP w Częstochowie daje prace w UE”. Preludium ku temu ma
      być rozbudowany system stypendialny. Sam miałem zaszczyt w jednym uczestniczyć.
      Po wspaniałym półrocznym pobycie w Niemczech niestety mosialem wrócić z
      powrotem. Okazało się ze na kilka dni przed zakończeniem roku Pani dziekan
      przez swoja asystentkę oznajmiła nam (uczestnikom stypendium) ze nie mamy
      zaliczonego semestru. Co ciekawe, musieliśmy osiągnąć co najmniej 30 ESTS
      (European Credit Transfer System) w większości nas udało się nam zgromadzić
      blisko 40. Mimo tego ze rok na uczelni kosztuje blisko 8 tys. złotych na moja
      prośbę o wcześniejsze zdawanie sesji (by moc wyjechać i zarobić) asystentka
      Pani dziekan stwierdziła „jak się pan decydował na ta szkole to chyba pana na
      nia stać… Nic dodać nic ująć"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka