Dodaj do ulubionych

przyszłościowe studia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 18:19
Witam, chciałbym znać waszą opinią na temat, jakie studia są najbardziej
przyszłościowe (tzn. po czym najłatwiej zdybyć pracę)
Obserwuj wątek
    • Gość: przyszłościowe s Re: przyszłościowe studia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 18:25
      Studia nie wazne jakie, licza sie umiejetnosci. Idz na zaoczne i zalap sie do
      pracy, bedziesz miec doswiadczenie, a wiedze tez, bo studia zaoczne nie sa zle,
      zawsze mozesz sama sie uczyc wiecej, poszerzac horyzonty, wybierac co chcesz.
      • Gość: kaliman Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 18:47
        no ale to jest oczywistw, że po jednych studiach możesz łatwie zdobyć pracę a
        po innych jest trudniej
    • Gość: bartek Re: przyszłościowe studia IP: *.icpnet.pl 07.05.05, 18:47
      Wydaje mi się, że najlepsze perspektywy dają studia na Zachodzie, a w Polsce
      techniczne i medyczne, głównie dlatego że po nich zawsze można wyjechać na
      Zachód, jeżeli w Polsce będzie źle.
      • Gość: kaliman Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 18:48
        techniczne.. np.? budownictwo? inżynieria?
        • Gość: kaliman Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 18:53
          a jeżeli techniczne... to co najlepiej wybrać?
          • Gość: kaliman Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 21:04
            odpowie mi ktoś?
            • Gość: Aga Re: przyszłościowe studia IP: 81.15.254.* 07.05.05, 21:36
              Tak, odpowiem. Jeśli pójdziesz na te "przyszłościowe" studia techniczne tylko
              dlatego, że są przyszłościowe, pracy nie dostaniesz, a pewnie wcześniej skonasz
              z nudów albo cię wyleją za brak postępów w nauce. Nie prościej pomyśleć, co cię
              choćby w minimalnym stopniu interesuje?
              • Gość: kaliman Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 21:55
                np. geografia.... i historia ale co z tego jak po tym strasznie ciężko o dobrą
                pracę
                • Gość: . Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 22:08
                  po twoich postach juz ci moge powiedziec, ze wielkiej kariery nie zrobisz,

szalom.
                  • Gość: kaliman Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 23:30
                    dlaczego ? :(
                    • marilicia [...] 08.05.05, 15:55
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • Gość: wiola Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 12:01
                  jeżeli interesuje cie geografia, to zastanów się nad geoinformacja na UAM. To
                  jedyny przyszłościowy kierunek geograficzny. Geografia + informatyka to
                  najlepszy zestaw!
                  • Gość: Hun Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 18:24
                    Coz. Geografia przyszlosciowa nie jest, ale juz polaczenie ja z bardzo popularna
                    i przyszlosciowa informatyka daje efekty. Ostatnimi czasy sporo zrobilo sie
                    uczelni (przede wszystkim prywatnych, bo oen nei boja sie zaryzykowac na rynku
                    eduakcjnym), ktore wprowadzaja do oferty nowoczesne kierunki, takie polaczenia
                    informatyki z innymi, mniej przyszlosciowymi specjalizacjami. Kierunki typu -
                    społeczna psychologia informatyki i komunikacji na SWPS, informatyka w
                    zarządzaniu i marketingu na WSPiZ, czy komputerowe wspomaganie zarządzania na
                    WIT. To sa ciekawe i przyszlosciowe zajecia, moim zdaniem.
    • zamaskowanyatakkormorana Re: przyszłościowe studia 08.05.05, 16:35
      Chłopie, interesuje Cię geografia i historia to pójdziesz na taką 'przyszłościową informatykę' i co? Zdechniesz na pierwszym roku przy tych całych układach scalonych. Nie myślałeś nad turystyką?
    • Gość: Tawananna* Re: przyszłościowe studia IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.05, 17:52
      Nie wiem, czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale studia to zupełnie inny etap
      edukacji niż liceum. Stopień specjalizacji jest dużo większy i żeby dać sobie
      radę na studiach przyrodniczych/technicznych/humanistycznych/ekonomicznych itd.
      nie wystarczy, że sobie z czymś w LO jakoś radziłeś. Nie można
      wybierać "przyszłościowych" studiów - to, co może zapewnić komuś przyszłość,
      niekoniecznie zapewni ją Tobie.

Nawet jeśli dasz sobie radę na owych "przyszłościowych" studiach, zastanów się,
      czy chcesz męczyć się najpierw przez 5 lat na uczelni (studiowanie czegoś, co
      nas interesuje, jest dużo łatwiejsze i przyjemniejsze), a potem - robić to
      przez całe życie?

Jeśli Twoją mocną stroną jest historia i geografia, szukaj czegoś z tej
      dziedziny. Nie musi to być od razu kierunek historia czy geografia - możesz
      zastanowić się nad turystyką, geoinformacją, stosunkami międzynarodowymi,
      politologią, europeistyką, prawem, archeologią, geologią itd. Sam oceń, czy
      któryś z tych (i innych) kierunków jest - dla Ciebie! - odpowiedni.
    • Gość: www Re: przyszłościowe studia IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 08.05.05, 18:04
      informatyka, logistyka-transport, ochrona środowiska,lotnictwo-kosmonautyka,
      biotechnologia, inne kierunki związane z nowoczesnymi technologiami
    • Gość: grzechu Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 09:34
      Informatyka! To jest najbardziej przyszłościowy kierunek - w tym zawodzie będą
      potrzebować coraz więcej pracowników, na informatyków już jest ogromny popyt na
      rynku pracy, a będzie się stale zwiększał. Niedługo zostaniemy (już po części
      jesteśmy!) społeczeństwem całkowicie zinformtyzowanym, któe bez komputerów nei
      da sobie rady...
      • Gość: Eve Re: przyszłościowe studia IP: *.Wabrzezno.com.pl / *.Wabrzezno.com.pl 10.05.05, 17:38
        oczywiście, że trzeba wziąć pod uwagę swoje zainteresowania, ale i przyszłość
        zawodu również..Weźmy np. filozofię - cholernie mnie to pasjonuje powiem
        szczere, ale po tym to sobie możesz robić to co i bez niej...
        • Gość: eM Re: przyszłościowe studia IP: *.mpi-cbg.de 17.05.05, 18:30
          studiuje sie nie dla 'zdobywania zawodu' - chcesz sie nauczyc 'zawodu' - idz do
          technikum ... -
      • Gość: ewa Re: przyszłościowe studia IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 10.05.05, 18:04
        z ta przyszlosciowoscia informatyki bym sie tak nie zapedzala na twoim miejscu.
        nawet nie wiecie ilu moich znajomych nie moze znalezc pracy po tym
        przyszlosciowym kierunku. liczy sie doswiadczenie i odpowiednia specjalizacja -
        jak wszedzie.
    • Gość: ewa Re: przyszłościowe studia IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 10.05.05, 18:09
      ach, jakie to proste - recepta na udane zycie to przyszlosciowy kierunek.
      koncze studia i jest super - caly swiat moj! prawda??

do wszystkich maturzystow - NIE MA CZEGOS TAKIEGO JAK PRZYSZLOSCIOWY KIERUNEK!!
      kazdy moze byc przyszlosciowy, jesli wspiera go doswiadczenie i umiejetnosci.
      nie wystarczy tylko skonczyc studiow - i juz.
      trzeba wybrac "swoja" dziedzine i dazyc w tym kierunku. tylko to co sie
      naprawde lubi zapewni sukces, bo tylko tego da sie nauczyc tak dobrze, zeby
      stac sie wybitnym! a skonczyc "przyszlosciowe studia"... co roku konczy je
      kilkaset osob. i co?

no chyba ze jestes uwarunkowany genetycznie.... wtedy idziedz w slady rodzicow
      i sprawa prosta
    • Gość: fifi do ewy o filozofii IP: w3cache.* / *.2-0.pl 10.05.05, 21:05
      Och, Ewo, nie masz racji. Filozofia jest bardzo dobrym kierunkiem studiów.
      Badania brytyjskie i szwedzkie wykazują, że absolwenci filozofii najlepiej ze
      wszystkich radzą sobie na rynku pracy. (Co prawda, z opóźnieniem czasowym. Wg
      danych brytyjskich szybki sukces po studiach osiągają absolwenci bankowości i
      finansów i szybko uderzają w dach, a filozofowie dobrze się urządzają po
      kilkunastu latach od ukończenia studiów, awansując powoli i po bardzo krętych
      ścieżkach kariery).

Filozofia uczy elastyczności myślenia, dostrzegania problemów tam, gdzie inni
      ich nie dostrzegają, i dlatego filozofowie potrafią się świetnie dostosowywać
      do bardzo zmiennej sytuacji na rynku pracy. Pracodawcy to wiedzą i chętnie
      filozofów zatrudniają.

Oczywiście, dużo zależy od tego, gdzie studiujesz filozofię. Bo w wielu
      miejscach uczą zwykłych głupstw.
    • Gość: Locust Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:57
      Jakies studia informatyczne IMHO. Teraz najbardziej opłaca się studiować
      informatykę - wiele rzeczy zależy od dobrego działania sprzętu elektornicznego
      wszelkiej maści, zarządzanego komputerowo. Plus - teraz wszystko powoli zaczyna
      być sterowane komputerowo, tak że infrmatyk, jak dobrym fachowcem jest i umie
      się zakręcić, to zawsze znajdzie sobie robotę...
      • Gość: fifi Re: przyszłościowe studia IP: w3cache.* / *.2-0.pl 12.05.05, 23:57
        Zgadza się. Ale filozofia też jest bardzo dobrym wyborem na czasy niestabilne.
        Nb. znam kilku filozofów, którzy osiągnęli duże sukcesy w informatyce. Nahlik
        Sofware, producent programów edukacyjnych, firma założona przez dr filozofii,
        znam też wiceszefa działu informatyki w dużym przedsiębiorstwie, który dla
        informatyki porzucił pracę nad doktoratem, inny niedoszły dr filozofii jest
        znanym grafikiem komputerowym. Kilku znajomych filozofów handluje sprzętem
        komputerowym. Fachu informatycznego nauczyli się sami, w ramach hobby, a
        sukcesy zawdzięczają szerokim horyzontom.
        • Gość: Locust Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 11:21
          Wiesz... To raczej świadczy o tym, że 'jak nie wiesz na co iść - idź na
          filozofię' ;)

Ale szczerze, może po filozofii można robić cokolwiek, ale lepiej jak jest się
          zdecydowanym na jakiś kierunek. Informatyka jest świetnym wyborem na przyszłość.
          I może dużo punktów nie ma, ale kto powiedział, że musi iść na jakieś UW? Jest
          kilka dobrych szkół prywatnych, uczących porządnie i na wysokim poziomie. Np.
          taki WSISiZ. I chłopak nie powinien mieć problemów z pracą po takiej szkole...
          • Gość: fifi Re: przyszłościowe studia IP: w3cache.* / *.2-0.pl 16.05.05, 15:35
            Można tak powiedzieć, ale też można inaczej. Studia filozoficzne zostawiają
            wiele dróg otwartych. Nie wszystkie, bo chirurgiem po filozofii zostać nie
            można. Natomiast inne kierunki studiów bardziej unkierunkowują, przez co
            uzależniają. Po medycynie, jeśli nie znajdzie się pracy w zawodzie, jest się w
            sytuacji niewiele lepszej od maturzysty.

Co do informatyki. Jak wiem od kolegów informatyków, słabą stroną tych studiów
            jest ich przeteoretyzowanie, oderwanie od potrzeb rynku, bo przecież kadra
            profesorska nie jest w stanie ich śledzić na bieżąco. Nie ma nawet możliwości,
            bo u nas nie ma zwyczaju współpracy uczelni z otoczeniem przemysłowo-usługowym.
            W wielu krajach uczelnie zatrudniają praktykujących w zawodzie, ale u nas
            nauczyciele akademiccy tworzą społeczności zamknięte w wieży słoniowej. Nie
            twierdzę, że filozofowie są lepszymi informatykami od informatyków, ale studia
            filozoficzne rozwijają wrażliwość na ukryte aspekty problemów, dzięki czemu
            filozof, który wyuczył się pokątnie różnych kawałków wiedzy informatycznej,
            może łatwiej od innych wyobrazić sobie jej zastosowania.

Nikomu też nie dawałbym rady, by jeśli nie wie na co iść, szedł na informatykę,
            bo po tym łatwo o pracę, albo na filozofię, bo najwszechstronniej rozwija.
            Radzę iść na to, co komu w duszy gra. Każdy będzie się najkorzystniej dla
            siebie rozwijał w kierunku, do którego ma jakie takie zamiłowanie. Jeśli ktoś
            rozważania filozoficzne uważa za nieprzydatne dzielenie włosa na czworo, niech
            się od filozofii trzyma z daleka.
            • goha2 Re: przyszłościowe studia 24.05.05, 19:08
              chyba w pewien sposób utwierdziliście mnie w moim niedawno nabytym
              przekonaniu :]
              będę, obok psychologii, zdawać na filozofię. być może nawet na nią położę
              nacisk.
              muszę pośledzić Twoje wypowiedzi, fifi.
              pozdrawiam
              • Gość: fifi Re: przyszłościowe studia IP: w3cache.* / *.2-0.pl 24.05.05, 20:44
                Ale na który uniwerek się wybierasz? Bo nie wszędzie warto (na filozofię).
                Odradzam uś i uksw.
                • goha2 Re: przyszłościowe studia 28.05.05, 13:05
                  docelowo uj, ale rozpatruję też uam i umk. co wiesz na temat tych uczelni?
                  • goha2 Re: przyszłościowe studia 28.05.05, 14:32
                    a raczej: co wiesz na temat wykładowców na kierunku filozofia z tych uczelni?
    • Gość: Kasia Re: przyszłościowe studia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 16:23
      Zainteresowania to nie wszystko!! Trzeba pod uwagę wziąć perspektywy
      skończonego kierunku. Komu w życiu przyda np. jakaś arabistyka, indologia czy
      jakieś inne cudo :| Owszem, studencik w ciągu 5 lat rozwinie swoje
      zainteresowania i miło spędzi czas. A potem co?? Będzie klepał biedę do końca
      życia i ciężko harował, żeby zarobić marne grosze. Bo pracy w zawodzie raczej
      nie znajdzie ;) Ale oczywiście bez talentu, ani chęci nie warto się pchać na
      jakiś kierunek, tylko dlatego, że większości ludzi po tym kierunku udaje się
      coś w życiu osiągnąć. Studiowanie z musu to bezsens. Nawet jeśli człowiek
      będzie się zmuszał do zakuwania non stop czegoś co go kompletnie nie interesuje
      i tak nie osiągnie takich wyników jak ten, kto został do tego stworzony, a
      wcale nie poświęcający na naukę zbyt wiele czasu. Przy wyborze studiów trzeba
      się kierować ZAINTERESOWANIAMI, PREDYSPOZYCJAMI i PERSPEKTYWAMI PRACY. To już
      połowa sukcesu!!! Takie przynajmniej jest moje zdanie :] A tak na marginesie,
      ja się waham między finansami a bankowością, a fizjoterapią. Ale chyba wybiorę
      fizjoterpię :P Co wy sądzicie o perspektywach?? :P:P
      • Gość: Tawananna* Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:17
        > Komu w życiu przyda np. jakaś arabistyka, indologia czy
        > jakieś inne cudo :|

Tłumaczom, nauczycielom (moda na arabski trwa), osobom pracującym w
        turystyce... w innych miejscach też może się przydać. To już pytanie do
        arabistów.

> A potem co?? Będzie klepał biedę do końca
        > życia i ciężko harował, żeby zarobić marne grosze. Bo pracy w zawodzie raczej
        > nie znajdzie ;)

Nie znajdzie, bo zawodu "filolog" nie ma ;).

Piszesz, że wahasz się między finansami, bankowością i fizjoterapią.

Myślisz, że finanse i bankowość dają większą gwarancję znalezienia pracy "w
        zawodzie" niż arabistyka?

Owszem, na rynku pracy jest potrzebne dużo więcej specjalistów od finansów i
        bankowości niż arabistów. Tyle, że musisz warto jeszcze policzyć, ile osób
        studiuje kierunki ekonomiczne, a ile - arabistykę czy indologię. Te pierwsze są
        na wszystkich AE, niektórych uniwersytetach, okołoekonomiczne kierunki
        pojawiają się też na politechnikach, akademiach rolniczych i innych państwowych
        szkołach wyższych. Do tego dodać trzeba rzesze szkół prywatnych. A nietypowe
        filologie? Są głównie na uniwersytetach (uczelnie prywatne rzadko kiedy
        wychodzą poza germanistykę i anglistykę). Niektóre - na jednej, dwóch
        uczelniach w kraju. Na I roku - 20-30 osób, czasem trochę więcej...

A co do fizjoterapii - ja na ten temat zdania nie mam, natomiast słyszałam, że
        z pracą jest dość niepewnie - jeśli jest, to raczej poza Polską. Generalnie
        osoby jakoś związane z "branżą medyczną";) dziwią się, że tyle osób to studiuje
        i że tylu chętnych. Ale, zaznaczam, to mogą być odosobnione opinie.
        • Gość: Kasia Re: przyszłościowe studia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 21:59
          Oj, to mnie przestraszylaś. I co ja mam teraz począć ;) (podałam pierwsze
          lepsze przykłady jakie przyszły mi do głowy.niech Ci będzie, że po arabistyce
          można zostać filologiem, ale wierz mi ze jest pelno innych bezprzyszlosciowych
          kierunkow)
          • Gość: Tawananna* Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 22:24
            > Oj, to mnie przestraszylaś. I co ja mam teraz począć ;)

Zastanowić się na wyborem kierunku?;)

> niech Ci będzie, że po arabistyce
            > można zostać filologiem, ale wierz mi ze jest pelno innych
            > bezprzyszlosciowych kierunkow)

Na przykład?;) Mogę oczywiście się mylić, ale wydaje mi się, że nie tyle
            kierunek odgrywa rolę, co człowiek - i jeśli jesteś przebojowy, inteligentny,
            (...), masz różne dodatkowe kompetencje (język, komputer itd.) i pomysł na
            siebie, to nie ma dla takiej osoby studiów bezprzyszłościowych. ;) Poza tym
            jedne studia są bezprzyszłościowe dla jednych osób, inne - dla innych... mam
            nadzieję, że wystarczająco jasno piszę ;)

Pozdrowienia!

Tawi (bezprzyszłościowa humanistka;))
            • Gość: fifi Re: przyszłościowe studia IP: w3cache.* / *.2-0.pl 16.05.05, 22:53
              Poza tym arabista może zostać dyrektorem banku, jeżeli jest akurat zdolniejszy
              od finansisty. Dziś firmy przyjmują do pracy na podstawie własnych testów i
              liczy się, kto lepiej test napisze, a nie jaki ma dyplom. Córka moich
              znajomych, po filologii romańskiej, jest szefową komórki infomatycznej w dużej
              firmie zagranicznej. Sama z informatyką ma tyle wspólnego, że posługuje się
              sprawnie pakietem Office.
      • Gość: japonista Re: przyszłościowe studia IP: *.chello.pl 18.05.05, 09:17
        Zaraz zaraz, jestem na 2 roku koreanistyki i wcale nie uważam, że nie da się po
        orientalnych kierunkach zdobyć dobrej pracy (w zawodzie). Koleżanka jest po
        japonistyce i zosała zatrudniona w Philipsie tylko i wyłącznie dlatego, że zna
        japoński... Trochę wyobraźni i zawsze sobie w życiu poradzisz. Ale jak chcesz
        uderzać na modne finanse czy fizjoterapię to lepiej bądź jednym z najlepszych,
        bo inaczej wyjdzie ci nauczyciel podstaw ekonomii w liceum czy wuefista...
    • Gość: Konkretny Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 11:54
      Popieram piszacych o informatyce! Informatyka to zawod przyszlosci! Najlepszy
      wybor dla kogos, kto na pewno chce miec prace w zawodzie!

Ale jak w zawodzie a nie dlubanie w klawiaturke na konkursym, to jakies studia
      prywatne. Oczywiscie nie byle jakie, tylko takie z wyzszej polki, typu WSISiZ
      (czy teraz zmieniaja nazwe naWIT, bodajze).
      • Gość: o_O Re: przyszłościowe studia IP: *.net.autocom.pl 17.05.05, 16:51
        Ale ilu może być informatyków... Przecież tłumy idą na ten kierunek. Uczelnie
        państwowe mają ograniczenia, ale prywatne nie będą się oszczędzać, dla nich to
        skarb. Kiedyś się wreszcie skończy popyt na informatyków, zacznie sie polowanie
        na specjalistów. A przecież nie w każdej firmie potrzebny jest programista,
        który wymaga niewiadomo jakich pensji za swoje kwalifikacje. Ostatni gdzieś
        czytałam, że przydadzą się tacy "normalni" ludzie z wykształceniem
        informatycznym, którzy potrafia coś tam naprawić, zainstalować, kabelek
        podłączyć, itp. (nie znam się na tym).

Pare lat temu był bardzo "modny" kierunek, bodajże prawo... Teraz mnóstwo
        prawników to bezrobotni.

Według mnie najlepiej znaleźć "złoty środek", "przyjemne z pożytecznym". mamy
        XXI wiek, jest taki wybór kierunków, że na pewno połączy zainteresowania z
        perspektywami.
        • Gość: ktokolwiek Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 16:36
          Tłumy idą na te kierunek, bo tłumy są potrzebne, a większe tłumy będą potrzebne
          później. To jest najprężniej rozwijający się zawó na świecie, bodajże. I
          naprawdę o pracę po nim, jak jesteś dobry, nie ma co się martwić. Zaczynamy być
          społeczeństwem całkowicie zinformatyzowanym i informatycy będą coraz bardziej
          potrzebni.

To jest właśnie kierunek przyszłości!
          • tawananna Re: przyszłościowe studia 19.05.05, 18:21
            > Tłumy idą na te kierunek, bo tłumy są potrzebne, a większe tłumy będą
            > potrzebne później.

Pytanie, czy aż takie tłumy ;).

> I naprawdę o pracę po nim, jak jesteś dobry, nie ma co się martwić.

To dotyczy także wielu innych kierunków :). Tymczasem nie można nastawiać się
            na to, że każdy absolwent będzie rewelacyjny w swojej dziedzinie - zwykle jest
            też sporo przeciętnych - oni też chcieliby znaleźć pracę. Z informatyką jest
            jeszcze jedna kwestia - jeśli jesteś naprawdę dobry, możesz znaleźć pracę bez
            skończenia tych studiów.

> Zaczynamy być
            > społeczeństwem całkowicie zinformatyzowanym

Refleksja filologa: nie można zacząć być całkowicie zinformatyzowanym :).

Nie neguję sensu studiowania informatyki. Po prostu, jak to mam w zwyczaju,
            staram się być ostrożna w wydawaniu werdyktów.
            • Gość: ktokolwiek Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 13:14
              > Pytanie, czy aż takie tłumy ;).

Moim zdaniem - tak. Gdzieś ostatnio czytałem, że zapotrzebowanie na informatyków
              wzrośnie do 2015 roku o ponad 2000% !!!

> Tymczasem nie można nastawiać się na to, że każdy absolwent będzie rewelacyjny
              w > swojej dziedzinie - zwykle jest też sporo przeciętnych - oni też chcieliby
              >znaleźć pracę

Ale w informatyce naprawdę nei trzeba być specjalnie uzdolnionym, żeby się
              ustawić :] Właśnei to jest piękne ;P

> Nie neguję sensu studiowania informatyki. Po prostu, jak to mam w zwyczaju,
              > staram się być ostrożna w wydawaniu werdyktów.

Rozumiem. A ja mam w zwyczaju coś zupełnie odwrotnego. I dlatego powiadam Wam -
              idźcie na informatykę! ;)
              • Gość: eM Re: przyszłościowe studia IP: *.mpi-cbg.de 26.05.05, 11:31
                a wtedy kolega dostanie sie na prawo, bo cala konkurencja na egzaminie na
                informatyke siedziec bedzie ... - zbyt duzo wykrzyknikow podkopuje wiarygodnosc -
      • Gość: eM Re: przyszłościowe studia IP: *.mpi-cbg.de 17.05.05, 18:48
        czlowieku! - reklamujesz kierunek dla konkurencji? - chcesz przekonac siebie,
        ze nie byla to strata czasu? - ... informatyka ... - zabawne
        • Gość: o_O Re: przyszłościowe studia IP: *.net.autocom.pl 20.05.05, 14:19
          Tjaa... To może od razu wprowadźmy obowiązkową informatykę, wyjdzie na to samo.
          Nie rozśmieszaj mnie, jako informatyk pewnie potrafisz logicznie myśleć, a te
          twoje 2000% mija się z rozumem. Gdzie to przeczytałeś, w Fakcie?
    • akabe Re: przyszłościowe studia 24.05.05, 19:46
      Przepraszam, nie czytałam całego wątku, więc może się powtarzam. Przyszłościowe
      są studia filologiczne, oczywiście język jak najbardziej współczesny. Otóż
      większość ludzi zna języki obce "jako tako", ale zawsze będą potrzebni
      tłumacze, specjaliści w danych dziedzinach, a przede wszystkim NAUCZYCIELE!
      Wiem, wiem, nikt nie chce zostać nauczycielem na głodowej pensji w Polsce, ja
      też nie zamierzam. Możliwości się mnożą...
      • Gość: heh Re: przyszłościowe studia IP: *.dickensa.waw.pl / *.crowley.pl 24.05.05, 23:57
        Informatyka, oczywiście. Nic innego tak bardzo się nie rozwija, i tak bardzo nie
        zapewnia godziwej płacy za ciekawy i interesujący zawód. Każdy kto ma zacięcie
        do komputerów, powinien się kształcić teraz na informatyka, bo to najbardziej
        opłacalne studia w tej chwili :)
    • Gość: kasander Re: przyszłościowe studia IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 25.05.05, 13:51
      Najbardziej przyszlosciowy kierunek w tym kraju to Dezinformacja.
      • Gość: lagdunia Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 19:17
        Wazne jest to do czego masz predyspozycje i co Cię interesuje,bo jezeli jestes
        dobra,naprawde dobra w jakijs dziedzinie,którą chcesz się zajmować to o pracę
        nie będzie trudno...
    • ambjutiful Re: przyszłościowe studia 26.05.05, 19:39
      kierunek : Tipsy Rzelowe na Prawej Nodze
      Wyższa Szkoua Zarzondzanja i Otchudzania Paznokci
      • jessy3 Re: przyszłościowe studia 26.05.05, 19:59
        A ja planuję iść na najbardziej nie- przyszłościowe studia - to jest pedagogika.
        • Gość: fifi Re: przyszłościowe studia IP: w3cache.* / *.2-0.pl 26.05.05, 20:42
          Pedagogika to nie są poważne studia. Cała dyscyplina w Polsce stoi na bardzo
          niskim poziomie.
          • Gość: aneta Re: przyszłościowe studia IP: *.iapt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 18:50
            Tak samo mozna powiedziec ze filozofia czy astronautyka to niepowazne studia.
            • Gość: fifi Re: przyszłościowe studia IP: w3cache.* / *.2-0.pl 27.05.05, 20:04
              No nie. Nie wiem nic o astronautyce, ale filozofia w Polsce (w niektórych
              uniwersytetach) stoi na niezłym poziomie, w świecie trochę się liczy.
              Astronomia bardziej. Natomiast pedagogika jako cała dyscyplina w Polsce jest
              marna. Stosunkowo najmniej marna w UMK (Toruń).

Toteż studiowanie pedagogiki mało się przyczynia do wzrostu wykształcenia.
              Natomiast studiowanie filozofii (poza uś i uksw), czy astronomii i owszem.
              • Gość: karolina Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 13:04
                Jesteś zabawny. Co ty tak bronisz tej filozofii, chyba sam sobie wmawiasz, że
                po niej, to będą cię chcieli wszędzie ;)Filozofia jest nie bardziej
                przyszłościowa od pedagogiki ( a nawet mniej). Myślałam o tych studiach, ale
                zrezygnowałam. Po nich nie masz nic konkretnego, poza tym w Polsce również
                filozofia stoi na bardzo niskim poziomie. Na Zachodzie nikt tego nie studiuje
                (jeśli już, to filozofię + historię, stosunki międzynarodowe itp.). Fajnie, ze
                lubisz swoje studia, ale pogódź się z tym, że niewiele ci dadzą.
                • Gość: fifi Re: przyszłościowe studia IP: w3cache.* / *.2-0.pl 30.05.05, 16:49
                  1. Nic sobie nie wmawiam. Znam wyniki badań brytyjskich i szwedzkich nt karier.
                  Znam wielu absolwentów filozofii, którym się powiodło, a nie znam żadnego,
                  któremu się nie powiodło.
                  2. Konkrety po filozofii: umiejętność elastycznego myślenia, dostrzegania
                  problemów tam, gdzie inni ich nie dostrzegają, rozpatrywania problemów z
                  różnych stron. Tzw. wiedza praktyczna po wielu innych kierunkach studiów jest
                  przestarzała w momencie ich ukończenia. Wiedzy praktycznej do wykonywania
                  zawodu i tak trzeba się uczyć po studiach, a do tego trzeba się nauczyć uczyć
                  się. I tego uczy filozofia.
                  3. Mylisz się, co do poziomu filozofii w Polsce. Polska filozofia ma niezłą
                  pozycję w świecie. Nie twierdzę, że przodującą, ale na pewno bez porównania
                  wyższą od pedagogiki. Możesz to sobie sprawdzić, przeglądając czasopisma
                  zagraniczne i porównując, ile artykułów jest napisanych przez polskich
                  filozofów (nie tak dużo, ale trochę się znajdzie), a ile przez polskich
                  pedagogów (o wiele mniej).
                  4. Natomiast uwaga: poziom filozofii w Polsce jest zróżnicowany, i jest
                  rzeczywiście kilka miejsc, w których studiowanie filozofii zdecydowanie bym
                  odradzał. Na pytania o konkretne uczelnie chętnie odpowiem.
                  • Gość: fifi Re: przyszłościowe studia IP: w3cache.* / *.2-0.pl 30.05.05, 16:55
                    Jeszcze jedno. O ile zdecydowanie uważam, że studiowanie filozofii jest o wiele
                    bardziej wartościowe, od studiowania pedagogiki, to oczywiście nie uważam, że
                    najlepiej byłoby, żeby wszyscy studiowali filozofię. Odradza się dzisiaj
                    zapotrzebowanie na inżynierów różnych branż, toteż wszelkie studia techniczne
                    oraz techniczno-podstawowe, w rodzaju fizyki technicznej, na pewno mają
                    przyszłość. Ani jednego złego słowa nie powiedziałbym też przeciw informatyce,
                    którą wielu w tym wątku gorąco poleca, ani fizyce, astronomii lub matematyce.
                    Fizycy są najlepiej wykształconymi ludźmi na świecie, matematyka (jak filozofia)
                    ma uniwersalne zastosowanie.
                  • Gość: tomek Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:06
                    gó.. prawda, jak taki kozaczek to zastąp inżyniera filozofią buahahahaah
                    sam pewnie to studiujesz i żal ściska???
    • Gość: frankahehe Re: przyszłościowe studia IP: *.pl 27.05.05, 17:30
      Witam!! A co myslicie na temat KOSMETOLOGI??? cZY TO PRZYSZLOSCIOWE STUDIA?? A
      MOZE KTOS NA NICH STUDIUJE Z WAS???ALBO MACIE JAKIS ZNAJOMYCH NA TYM
      KIERUNKU???:))))PROSZE ODPISZCIE!!!!
      • Gość: buuuka Re: przyszłościowe studia IP: *.globsat.net / *.globsat.com.pl 12.08.05, 19:22
        Moja kumpela wachala sie miedzy dietetyka a kosmetologią i wybrała to drugie.
        Sama pomagałam jej dokonać wyboru. Myślę że profesionalne kosmetyczki mogą
        duuuuuzo zarobić. Zwłaszcza jeśli mają do tego talent.
    • Gość: Richelieu* Re: przyszłościowe studia IP: *.localdomain / 80.48.249.* 27.05.05, 21:50
      z mojego punktu widzenia przyszłościowość równa się trudności, a że chyba
      najtrudniejszymi studiami jest trójca: elektronika, elektrotechnika i
      automatyka i robotyka, i nie ma mowy tam o przypadkowości, chyba, że na
      pierwszym roku wieczorówek, to absolwentami zosają silnie zdeterminowani, z
      wyraźnymi zainteresowaniami, a jednocześnie z o niebo lepszymi narzędziami niż
      popularni informatycy. Informatyka też, ale politechniczna, uniwersytecka
      mniej. O prywatnych informatykach nawet szkoda gadać, bo albo chłam straszny
      uczący obsługi paru programów, które ja bez studiów umiem albo drożyzna może i
      dobra, ale otwierająca drogę wyłącznie dzianym, którym nie szkoda wydać 1200 na
      miesiąc.
      Elektronicy, elektrycy i automatycy przynajmniej konkurecji w prywaciarzach nie
      mają
      • Gość: xx Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 23:20
        a powie mi ktos,co mozna robic po wychowaniu fizycznym,oprócz tego ze mozna
        uczyc w-fu i byc wychowawcą kolonii
        • Gość: Richelieu* Re: przyszłościowe studia IP: *.localdomain / 80.48.249.* 28.05.05, 00:58
          jeśli się będzie pisać do świętego mikołaja to można nawet zostać szefem
          jakiegoś obiektu sportowego, zaczynając od aquaparków, kończąc na prezesowaniu
          klubowi piłkarskiemu;)
    • Gość: Ania Re: przyszłościowe studia IP: 81.168.161.* / *.lubin.dialog.net.pl 28.05.05, 13:44
      Najbardziej przyszłościowym kierunkiem jest informatyka. Największe
      zapotrzebowanie na rynku pracy niedługo będzie właśnie na informatyków...
      • Gość: gg Re: przyszłościowe studia IP: *.pronet.lublin.pl 29.05.05, 12:06
        zdrowie publiczne, dietetyka.. co wy na to? coraz wiekszy nacisk sie na to
        kladzie
        • Gość: Triskel Re: przyszłościowe studia IP: *.netcontrol.pl 29.05.05, 18:31
          tez wydaje mi się że zdrowotne kierunki sa dobre, ludzie zawsze będą chorowali i umierali (przynajmniej narazie).
          • myszeq Re: przyszłościowe studia 30.05.05, 10:59
            Hahaha! Ale koło życia :D

Ja jednak polecam informatykę. Studia, które najlepiej wpiszą człowieka w rynek
            pracy. Studia na które popyt raczej nigdy nie zgaśnie. Informatyka to naprawdę
            jest zawód przyszłości :)
            • Gość: jolek Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 15:27
              a co myślicie o ochronie środowiska i inżynierii budownictwa?
              • Gość: Asilka może ktoś studiuje pielęgniarstwo??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 23:53
                Jeśli ktoś z was studiuje pielegniarstwo na AM w Lublinie to niech mi coś
                napisze na temat tego kierunku i czy warto isc:)Wiem ze kazdy sie go boi ale to
                normalne bo sytuacja w Polsce jest nienajlepsza ale dobrych pielęgniarek
                znających 3 języki nigdy za wiele:)
                • Gość: Gfiazdka Re: może ktoś studiuje pielęgniarstwo??? IP: 80.51.255.* 09.08.05, 19:36
                  hmm ja studiuje .. a raczej bede studiowac od tego roku.. ehmm troszke sie
                  boje..
                  • amoniak2 Wyluzujcie 11.08.05, 11:54
                    Studiujcie to co się Was interesuje. Doświadczenia mi mówi, że większość osób
                    19-letnich nie jest wstanie dokonać wyborów które będą im pomagały w
                    przyszłości opłacać rachunki.
                    Ale gdyby tylko tym się kierować wszyscy studiowaliby ekonomię na SGH.
                    Większość moich znajomych nie pracuje w sektorze który kończyliśmy ja - też
                    nie.

Swoją drogą kto Was tak nakręca ludzie?
                    • Gość: do amoniaka Re: Wyluzujcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 19:54
                      nie wiesz co nakręca?

BIEDA!!!!!!!!!!
                      POCZUCIE BEZNADZIEJNOŚCI!!!!!!!!!!!
                      OBCOŚĆ W RODZINIE!!!!!!!!!
                      POCZUCIE ŻE TWOJE NAJLEPSZE LATA UCIEKAJĄ
                      to są przeciętnie nakręcające sprawy LUZAKU!!!!!!!!!!!
              • Gość: majka Re: przyszłościowe studia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 13:37
                Inzynieria srodowiska, ochrona środowiska - myślę,że są to kierunki z
                przyszłością.Wszystkie kierunki medyczne, łacznie z fizjoterapią teżsą i beda
                przyszłościowe.A informatyka? Chyba trochę przesadzacie z tym zachwytem. Na
                pewno dobrzy informatycy są i bedą potrzebni. Ale czy aż tylu? Miałabym pewne
                wątpliwości.
                • Gość: tomek Re: przyszłościowe studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 23:44
                  niestety czy się to komuś podoba czy nie... informatycy zawsze będą potrzebni,
                  oczywiście nie będą tak kozaczyli jak teraz a tym barzdiej jak 10 lat temu
                  kiedy było ich niewielu. Czy to masarnia, stocznia, lotnisko,
                  szpital...wszędzie są komputery.
                • pasztet204 Re: przyszłościowe studia 13.08.05, 23:47
                  a ja wam coś powiem, najlepszy jest inżynier elektryk ;)
    • Gość: asia Re: przyszłościowe studia IP: 212.244.185.* 11.08.05, 13:51
      ja skończyłam ochronę środowiska i jakoś nie moge mznaleźć oferty pracy,
      obecnie jestem na stażu w urzędzie miasta w wydziale rozwoju maista, żałuję że
      nie studiowałam budownictwa lub urbanistyki lub pokrewnego kierunku
    • smiley20 Re: przyszłościowe studia 11.08.05, 20:30
      przyszlosciowe studia sa rowniez zwiazane z organizacja czasu wolnego np.turystyka,polecam tez typu dietetyka,technologia zywnosci,natomiast dla ludzi po finansach i bankowosci czy ekonomii coraz mniej szans na prace...niestety
    • Gość: buuuka Re: przyszłościowe studia IP: *.globsat.net / *.globsat.com.pl 12.08.05, 19:41
      informatyka, wszystkie języki (oprócz polskiego), budownictwo, urbanistyka,
      architektura, kierunki elektroniczne, to coś z maszynami (nazwa wyleciała mi z
      głowy)
      • Gość: mimi Re: przyszłościowe studia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 22:54
        filologie- zgadzam sie
        • Gość: docent Re: Informatyka - beznadzieja bez przyszłości? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 12:47
          Czy wy, ludzie studiujący ten kierunek napradwę jesteście tak nim zaślepieni i
          bezwzględnie oddani że nie dostrzegacie niczego co się w tym świecia dzieje.
          Świat nie ogranicza się do ciasnych pomieszczeń z urządzeniami w białej
          obudowie, jak wielu z was zapewne myśli.Wraz z rozwojem techniki wiele
          czynności które wy studiujecie będzie wykonywane przez komputery, które nabędą
          zdolność do samoprogramowania się oraz staną się coraz bardziej niezawodny. W
          przeszłości rzecz miała się analogicznie do rzemieślników, których zastąpiły
          coraz to lepsze maszyny, wywołując popłoch wśród warstwy cechowej. Zawód
          informatyka będzie mniał prestż mniej więcej obecnych mechaników samochodowych.
          Prawo podaży mówi że im większa podaż tym mniejsza cena.Produkowani obecnie na
          masową skalę informatycy będą zawodem coraz mniej płatnym, ba myślę nawet że
          zarobią psie pieniądze. Tak samo było z lektorami angielskiego w latach 90,
          kiedy każda gó..ara po kolegium ( licencjacie ) z angielskiego wyciągała po
          4000 zł i więcej. Nie krytykuje waszego wyboru- broń boże! Zachęcam jedynie do
          większej samokrytyki i szacunku dla innych studentów. Wszakże rządzą nami sami
          historycy i politologowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka