Dodaj do ulubionych

filologia obca

18.05.05, 15:25
Mysle o tym kierunku na poważnie i chciałabym zapytać, jaki kierunek i gdzie
polecacie? Ja myślałam o iberystyce na UWr, ale okazało sie, że ma warunkową
ocenę...
Obserwuj wątek
    • Gość: Xen Re: filologia obca IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.05, 17:46
      Nie wydaje mi sie zeby mozna bylo komus polecic jakas filologie obca. to nie
      jest nauka jezyka - jak wiec nie interesuja Cie kraje niemieckojezyczne nie idz
      na germanistyke, jak nie interesuje Cie Holandia nie pchaj sie na
      niderlandystyke itd. jesli chcesz studiowac filologie to wybierz taka ktorej
      kraj Cie interesuje, inaczej czeka Cie 5 lat meczarni.
      • tawananna Re: filologia obca 19.05.05, 18:16
        Absolutnie zgadzam się z Xenem. Wybiera się taką filologię, jaka nas
        interesuje - czy jeśli napiszę, że genialna jest
        bohemistyka/portugalistyka/japonistyka/rumunistyka/wietnamistyka itd., będzie
        to w jakikolwiek sposób dla Ciebie ważne? Zastanów się najpierw, jaki kraj Cię
        pasjonuje - a kiedy to przemyślisz, zwróć się na forum z bardziej konkretnym
        problemem, np.: "marzę o studiowaniu japonistyki, którą uczelnię najlepiej
        wybrać?". Ew. chociaż: "iberystyka czy portugalistyka - jak sądzicie, która
        może być bardziej interesująca i przydatna na rynku pracy (obie wydają mi się
        pasjonujące)".

Jeśli nie pasjonujesz się żadnym krajem, możesz jeszcze pod uwagę wziąć jakąś
        lingwistykę (np. lingwistykę stosowaną) - tam będzie więcej zajęć praktycznych,
        mniej - literatury, historiii itd.; to studia nastawione na zupełnie co innego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka