tricky_alias 18.05.05, 15:25 Mysle o tym kierunku na poważnie i chciałabym zapytać, jaki kierunek i gdzie polecacie? Ja myślałam o iberystyce na UWr, ale okazało sie, że ma warunkową ocenę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Xen Re: filologia obca IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.05, 17:46 Nie wydaje mi sie zeby mozna bylo komus polecic jakas filologie obca. to nie jest nauka jezyka - jak wiec nie interesuja Cie kraje niemieckojezyczne nie idz na germanistyke, jak nie interesuje Cie Holandia nie pchaj sie na niderlandystyke itd. jesli chcesz studiowac filologie to wybierz taka ktorej kraj Cie interesuje, inaczej czeka Cie 5 lat meczarni. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: filologia obca 19.05.05, 18:16 Absolutnie zgadzam się z Xenem. Wybiera się taką filologię, jaka nas interesuje - czy jeśli napiszę, że genialna jest bohemistyka/portugalistyka/japonistyka/rumunistyka/wietnamistyka itd., będzie to w jakikolwiek sposób dla Ciebie ważne? Zastanów się najpierw, jaki kraj Cię pasjonuje - a kiedy to przemyślisz, zwróć się na forum z bardziej konkretnym problemem, np.: "marzę o studiowaniu japonistyki, którą uczelnię najlepiej wybrać?". Ew. chociaż: "iberystyka czy portugalistyka - jak sądzicie, która może być bardziej interesująca i przydatna na rynku pracy (obie wydają mi się pasjonujące)". Jeśli nie pasjonujesz się żadnym krajem, możesz jeszcze pod uwagę wziąć jakąś lingwistykę (np. lingwistykę stosowaną) - tam będzie więcej zajęć praktycznych, mniej - literatury, historiii itd.; to studia nastawione na zupełnie co innego. Odpowiedz Link Zgłoś