Dodaj do ulubionych

testy UW | ubiór

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 16:59
- gdzie mozna znalezc porady dot. zdawania egzaminow wstepnych na UW (glownie
matematyka ale i test percepcji)? egzamin z matematyki jest dosyc specyficzny
i chociaz niby potrafie rozwiazac zadania z zeszlych lat, to moze gdzies sie
znajdzie wytlumaczenie jak powinno sie do nich 'sprytnie' podchodzic.

-czy koniecznie trzeba przyjsc w garniturze? nigdzie nie moge sie doszukac
zapisu o takim obowiazku, nie bedzie to tez mialo zadnego wplywu na wynik,
ale jednak wszyscy przychodza 'odpowiednio' ubrani. To wcale nie jest glupie
pytanie ;)

z gory dzieki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: cynick Re: testy UW | ubiór IP: *.noname.net.icm.edu.pl 03.06.05, 17:12
      Jak slusznie zauwazyles nie jest obowiazkowy stroj galowy, wiec mozesz od razu
      od lopaty isc na egzamin.
    • Gość: Aga Re: testy UW | ubiór IP: 81.15.254.* 03.06.05, 17:13
      W sprawie testów z matematyki niewiele Ci pomogę, ale co do stroju - nie warto
      wygłupiać się z garniakami. W trakcie egzaminów z reguły jest gorąco, garnitur
      staje się dwudziestokilogramową zbroją, która tylko utrudnia myślenie. Po co
      ci to? Ubierz się jakkolwiek, to naprawdę nie ma znaczenia.
    • rosquito Re: testy UW | ubiór 03.06.05, 17:54
      Ja idę w garniturze. Jak będzie za ciepło to zdejmę marynarkę.

A co z jedzeniem? Egzamin bedzie trwał długo, bo tyle, co nowa matura (tzn. na pewno CEW z historii, inne to nie jestem pewien). Jednak nie przewidziano przerwy między częścią podstawową a rozszerzoną. Nie chciałbym, żeby burczało mi w brzuchu pod koniec. :/

Nie wiecie, czy można wziąć kanapkę na egzamin?? (to też nie jest głupie pytanie)
      • Gość: marthe Re: testy UW | ubiór IP: 217.96.58.* 03.06.05, 23:11
        Muszę przyznać, że mnie również intryguje to, w jaki sposób zostaną rozwiązane owe techniczne kwestie. Mam nadzieję, że w materii kanapkowo - toaletowej będą bardziej liberalni aniżeli egzaminatorzy nowomaturalni:). Najważniejsze jednak, by nie zawiodła nas jakość potraw z tego najistotniejszego, testowego menu...A propos - czy macie jakieś typy lub teorie, jeśli chodzi o CEW z historii? Swoją drogą - w jakim celu (,,kierunku") zdajecie ten egzamin? Pozdrawiam.
        • Gość: lukasz Re: testy UW | ubiór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 23:28
          Ja nie wiem jak się ubiorę, może w samej białej koszuki przyjdę, bo to będzie
          lato. Ale poruszyliście bardzo ważny temat - jedzienie. Mi zawsze na egzaminach
          burczy w brzuchu i jak nie będę jadł tyle czasu to na pewno mój żołądek się
          odezwie. I pewnie nie tylko mój. Cóż, będziemy mieli niezłą arię na egzaminach
          wstęnych;)
        • rosquito Re: testy UW | ubiór 04.06.05, 00:31
          Zdaję CEW z historii, żeby się dostać na JSEMen, a ty? Ale szczerze mówiąc wolę chyba samą ekonomię.

Wydaje mi się, żę pytania będą bardzo ciekawe chociaż nie mające wiele wspólnego z historią. :) Właśnie coś w stylu nowej matury - zdjęcia 4 ziemniaków i napisać z którego okresu historycznego pochodzą. Śmiać się czy płakać?
          • Gość: Aga Re: testy UW | ubiór IP: 81.15.254.* 04.06.05, 10:32
            Tylko mi nie mów, że pytanie o tramwaje albo stroje na maturze było trudne, bo
            zejdę ze śmiechu... Na egzaminach wstępnych są same w tym stylu (tj. na
            inteligencję).
            • rosquito Re: testy UW | ubiór 04.06.05, 11:20
              Nie pisałem przecież matury z historii skoro chcę zdawać CEW na UW z tego przedmiotu. Arkusza maturalnego jak na razie nie przeglądałem.

Czytaj ze zrozumieniem.

Napisałem, że te pytania nie sprawdzają wiedzy historycznej, a o trudności nie wspomniałem. Uważam, że test na intelignecję - owszem - być powinien, ale *oddzielnie*. Np. na ekonomię taki test będzie. Jeśli jednak przeprowadza się egzamin z historii, to należy pytać o zagadnienia ISTOTNE z historycznego punktu widzenia. Wszystko zależy od podejścia i od tego, co się chce tak naprawdę porównywać wśród kandydatów, ale jeśli ktoś nie widzi ważniejszych wydarzeń historycznych niż około-tramwajowo-kartoflanych to wystarczy takiej osobie współczuć.
              • Gość: Aga Re: testy UW | ubiór IP: 81.15.254.* 04.06.05, 15:04
                Przecież te tramwaje sprawdzały, czy ludzie wiedzą, kiedy likwidowano getto i
                jak się skończyła bitwa o Warszawę w 1920 - to są istotne rzeczy, rzeczy wręcz
                zbyt podstawowe, by o nie pytano na wstępnych.
    • Gość: ddr Re: testy UW | ubiór IP: *.man.busko.pl 04.06.05, 00:58
      ubiór swiadczy o twojej kulturze osobistej wiec mozesz przyjsc nawet w koszulce
      reprezentacji "Brazylii" (jak ktos rok temu)
      • Gość: studentka Re: testy UW | ubiór IP: 62.233.200.* 04.06.05, 02:56
        Ubiór nie ma żadnego znaczenia. Ubierz się tak, jak Ci będzie wygodnie. Ubiór
        czasem świadczy o Twojej kulturze osobistej, ale raczej w tym sensie, że do
        kościoła nie wypada iść w bikini. A jeśli nie ubierzesz się galowo na pisemny
        test, z pewnością nie będzie to świadczyło o jej braku ;). Na moim wydziale,
        jeśli ktoś przychodzi na galowo na egzamin, to prawdopodobnie znaczy, ze jest z
        pierwszego roku. Pamiętaj, że Twój ubiór naprawdę nie ma ŻADNEGO wpływu na
        wyniki egzaminu ;). Tylko mało wygodny stój może mieć negatywny wpływ...

Jeśli zaś chodzi o testy, to rzeczywiście warto poćwiczyć na tych z ostatnich
        lat. Są książki, w których są zebrane takie testy, wraz z wyjaśnieniami do
        "chwytów". Np. książka prof. Marciniaka, z której kiedyś się uczyłam (skutecznie
        ;) ).
        • Gość: studencik Re: testy UW | ubiór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 15:26
          Dziękuję za konkretną odpowiedź.
          Znalazłem kilka książek tego autora, ale rozumiem, że na Banacha będą mieli te
          odpowiednie.

Moim zdaniem egzamin wstępny nie jest na tyle (a raczej zupełnie nie jest)
          uroczystym wydarzeniem, żeby ubierać sie na galowo. Gdyby przeprowadzany był
          osobiście przez egzaminujących to co innego -żeby okazać im szacunek należy
          się odpowiednio ubrać.
          Setki osób będzie anonimowo zamalowywać kwadraciki które następnie przetworzy
          komputer... To morze czerni i bieli jest dla mnie po prostu zastanawiające.

Nie pytam więc dlatego, że nie wiem jak się ubrać i chcę żeby mi ktoś
          powiedział -doskonale wiem w czym pójdę ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka