Dodaj do ulubionych

We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący

26.06.05, 14:03
Hej!
Jest tu jeszcze ktoś, kto pisze w tym roku CEW z matmy? Jak nastroje? Gdzie piszecie? Ile macie zamiar zdobyć punktów? :) Na zadanie zaczynające się od słów "dwudziestościan foremny" myślicie "ok, punkt w plecy" czy też "proste na później, najpierw poważne zadania"? ;) Pytam, bo osobiście nie znam nikogo, kto zdaje ten egzamin i nie mam z kim przeżywać. :) Może tu się ktoś
znajdzie...
Obserwuj wątek
    • Gość: dr wyspa Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 15:34
      ja tez pisze, niepokoje sie tylko tym ze jest to test wielokrotnego wyboru i
      nie zawsze tylko jedna odpowiedz jest dobra a po drugie dlaczego tylko 1,5 h?!
      i 30 zadan jesli sie nie myle....boje sie ze bedzie za malo czasu. natomiast z
      tego co wiem na polski bylo tyle samo czasu i tyle samo pytan....mam nadzieje
      ze poziom podstawowy naprawde bedzie podstawowy
      • ford.prefect Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący 26.06.05, 15:43
        > ja tez pisze, niepokoje sie tylko tym ze jest to test wielokrotnego wyboru i
        > nie zawsze tylko jedna odpowiedz jest dobra

No ba! Za prosto by było.

> a po drugie dlaczego tylko 1,5 h?!
        > i 30 zadan jesli sie nie myle....boje sie ze bedzie za malo czasu.

30 na podstawowym, "rozszerzeni" piszą jeszcze dodatkowe 20. :) A czas? No
        cóż... trzeba nieźle zapieprzać.

PS: A może są tu weterani, którzy mogą zarzucić jakąś historię z pola bitwy? :) Bądź co bądź już ponad 10 lat ten test się odbywa i co roku pisze go kilka tysięcy kandydatów (no, teraz pewnie mniej niż poprzednio przez nową maturę).
        • moa7 Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący 26.06.05, 22:54
          Żeby się dostać na MIM UW wystarczało mieć koło 25 pkt./50 (na matematykę, na
          inf. trochę wiecej). Co tu dużo mówić, test jest trudny.
          • Gość: dr wyspa Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 23:07
            no tak bywalo ale w tym roku poziom porownywalny do nowych matur i podzial na
            dwa osobne testy (podstawowy i rozszerzony) wiec moze nie bedzie tak zle...
            • moa7 Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący 26.06.05, 23:17
              Z wosu miało być tak samo, niestety nie było! Nie liczyłabym na to, że tym razem
              będzie inaczej.
              • aniabz Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący 27.06.05, 10:03
                Hej.

A czy możecie mi powiedzieć gdzie znajdę dokładne informacje nt przebiegu egzaminu?
                Czy on naprawdę będzie trwał aż do 14?

Zdaję go drugi raz. W ubiegłym roku rzeczywiście starczało około 25 na
                matematykę, ale wcale nie jest łatwo je zdobyć. Trzeba się porządnie przyłożyć i
                skupić na rozwiązywaniu.

W tym roku idę zupełnie w ciemno, bo nic nie wiem i nie przygotowywałam się
                wcale. A do tego mam inny egzamin w tym czasie i nie wiem czy zawracać sobie
                wogóle głowę.

A tak z innej beczki, to radzę się ubrać normalnie i wygodnie. Nikogo nie
                obchodzi jak wyglądasz. A Tobie to ułatwia życie;)

Powodzenia
                • ford.prefect Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący 27.06.05, 11:23
                  > A czy możecie mi powiedzieć gdzie znajdę dokładne informacje nt przebiegu
                  > egzaminu?
                  > Czy on naprawdę będzie trwał aż do 14?

E... myślę, że powinien się skończyć przed pierwszą.

www.uw.edu.pl/pl.php/rekrutacja/rek0506/cew/mat.html
    • moa7 Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący 28.06.05, 17:58
      I co jak wrażenia po dzisiejszym CEW?
      • ford.prefect Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący 28.06.05, 22:53
        Średnio na jeża. Kilka zadań musiałem ostatecznie ustrzelić. :/ Nie było żadnych ciekawych z prawdopodobieństwa, choć w zamian były fajne kombinatoryczne np. to o kolorowaniu wierzchołków kwadratu. Spodobało mi się też to o podzielności liczby 11....1 (2005 jedynek) przez a)11, b)11111, c)7 (zwłaszcza ten podpunkt ;)). Generalnie sam nie wiem jak mi poszło.
        • Gość: biba Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.05, 00:13
          i jak wyniki? ja w sumie z obu nawet 50% nie mam ... :(:( a zdaje na ekonomie :(
          • Gość: zab Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący IP: *.chello.pl 29.06.05, 03:22
            40% ledwo :/ marnosc nad marnosciami... padaka to sie chyba z ekonomia mozna
            pozegnac.. jak innym?
            pomijajac fakt ze podst byl trudniejszy od roz :P
            • Gość: ? Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący IP: *.chello.pl 29.06.05, 03:39
              a wlasnie wie ktos jak sie przelicza te punkty? bo bo min(a(D-d/1000),100) zdaje
              sie byc zawsze rowne a(D-d/1000)<=50.150 jesli sie nie myle. Wiec co 5 znakow
              dla zabicia nudy czy ja jestem gupi?
              • Gość: AcidSeal 10,058 + 8,043 = 18,101 IP: *.ci.uw.edu.pl 29.06.05, 07:22
                Ja pierdziu. Niezly wynik :/
                Poza tym podstawowy trudniejszy od rozszerzonego :/
                Matury tak nie wygladaly.

A kto mi powie czemu mam 10,058 z podstawowego i 8,043???
                Skad te ulamki?
                Ktos wie jak oni to przeliczali???

A jak mam procenty obliczyc???
                Po prostu 18/50 * 100% = 36% ????

A jak reszcie poszlo????
                • Gość: r2d2 Re: 6,042 + 5,037= 11,079 IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 29.06.05, 07:42
                  Ciekawe, czy punkty mam za to, gdzie strzelałem?
                • Gość: jaija Re: 10,058 + 8,043 = 18,101 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 08:36
                  Wydaje mi sie ze 10,058 to punkty wlasnie z podstawowego (w sumie mozna bylo
                  zdobyc 30) to 0,058 to tak zwane punkty male (czyli dobre "pododpowiedzi") a 10
                  to punkty duze czyli te pytania na ktore calkowicie odpowiedziales
                  dobrze...kiedys tak bywalo ale w sumie nie wiem...
                • ford.prefect Re: 10,058 + 8,043 = 18,101 29.06.05, 09:38
                  > A kto mi powie czemu mam 10,058 z podstawowego i 8,043???
                  > Skad te ulamki?
                  > Ktos wie jak oni to przeliczali???

Część całkowita, to liczba zadań rozwiązanych poprawnie w całości, po przecinku - liczba poprawnie rozwiązanych podpunktów dzielona przez 1000.

> A jak mam procenty obliczyc???
                  > Po prostu 18/50 * 100% = 36% ????

Zależy od wydziału.

> A jak reszcie poszlo????

15,064 + 10,044 = 25,108. Kurde, to się musiało tak skończyć przez te cholerne nerwy. :(
              • ford.prefect Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący 29.06.05, 12:16
                > a wlasnie wie ktos jak sie przelicza te punkty? bo bo min(a(D-d/1000),100)
                > zdaje sie byc zawsze rowne a(D-d/1000)<=50.150 jesli sie nie myle. Wiec co 5
                > znakow dla zabicia nudy czy ja jestem gupi?

a = N(175)/S(75), gdzie N(175) - wynik 175 osoby z nową maturą, S(75) wynik z CEWM 75 osoby.
                Jeżeli wyniki kandydatów z nową maturą rozłożą się z grubsza tak, jak zeszłoroczny CEWM, oraz wyniki z CEWM z tego roku z grubsza tak, jak wyniki osób z roczników <= 84 w zeszłym roku, to będzie a ~= 2,1. Zatem jeśli ktoś w tym roku z CEWM dostał 25 i więcej, to prawdopodobnie minimalnie przekroczy 50 punktów na wspólnej liście rankingowej.

• ford.prefect Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący 29.06.05, 12:18
                  Mowa oczywiście o rekrutacji na MIMUW.
          • Gość: Andrzej Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 12:40
            Hej ja tez w sumie z obu mam 48% i tez zdaje na ekonomie, z jezyka ma 88%.
            Chyba nici ze studiowania na uw, jak myślisz?? Zalezy chyba jak inni napisali,
            jak sie czujesz z tym wynikiem?? Mozliwe jest ze jeszce cos z tego wyjdzie??
            • Gość: Student??? Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 14:45
              48% i jestes niezadowolony??? Rok temu na matematyke przyjmowali od 22 pkt na 50
              mozliwych, a 2 lata temu od 23. Wiecej trzeba bylo miec tylko ma informatyke. A
              na kierunki typu psychologia, socjologia wystarczalo ok.15-20 pkt. Poza tym nie
              jeczcie ze 48% to malo, bo tegoroczny test nalezal do najtrudniejszych w
              ostatnich latach.To naprawde dobry wynik. Ja mam 35% i 31%, mam nadzieje ze na
              wieczorowa socjologie moze wystarczy. Choc jak sie dostane gdzies na dzienne, to
              na platne nie mam zamiaru isc.

W ogole w tych wszsytkich watkach o CEW ludzie jecza ze maja "tylko" np.70%.
              Przeciez to chyba dobry wynik, co? Co wy sie spodziewacie, ze zeby sie dostac
              trzeba miec 95%? Poprzegladajcie watki, rzadko sa osoby ktore maja i z
              podstawowego i z rozszerzonego powyzej 80%. Najczestsze wyniki to miedzy 60 a
              80%, mysle ze zaleznie od popularnosci kierunku wlasnie mniej wiecej tyle bedzie
              wystarczac (tzn pisze o historii, wos, jezykach, bo z matematyki przekroczenie
              50% juz jest bardzo dobrym wynikiem). Nie wierze ze wszyscy ktorzy sie dostana
              beda mieli jakies abstrakcyjnie wysokie wyniki.
              • Gość: ja Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.07.05, 17:54
                z ta socjologia to nie prawda :] nie starczylo 15-20 punktow, gdyz przy takiej
                ilosci trzeba bylo napisac wos na okolo 80% aby dostac sie na dzienne. przy 26
                punktach i 68% dostac sie moglo jedynie na wieczorowe. wiec nie przesadzaj :]
    • Gość: Taa Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.05, 14:55
      Ale liste wynikow z CEW to mogliby zapodac, ja mam niby 18.070+11.048=29.118,
      w procentach to bedzie 61 i 56 tyle ze nie mam pojecia jak innym wlasnie poszlo
      a zdaje na matme wiec tak rozowo to chyba nie bedzie
      • Gość: Student??? Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 16:18
        29 i myslisz ze nie bedzie rozowo? Przeciez pisalem ze rok temu przyjmowali od
        22, a 2 lata temu od 23, wiec raczej nie powinienies miec klopotow.
        • ford.prefect Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący 05.07.05, 17:48
          Gość portalu: Student??? napisał(a):

> 29 i myslisz ze nie bedzie rozowo? Przeciez pisalem ze rok temu przyjmowali od
          > 22, a 2 lata temu od 23, wiec raczej nie powinienies miec klopotow.

Nie pamiętam jak było dwa lata temu, ale w zeszłym roku zatrzymało się na 26 punktach na matematykę.
      • ford.prefect Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący 05.07.05, 18:07
        > Ale liste wynikow z CEW to mogliby zapodac, ja mam niby 18.070+11.048=29.118,
        > w procentach to bedzie 61 i 56 tyle ze nie mam pojecia jak innym wlasnie
        > poszlo a zdaje na matme wiec tak rozowo to chyba nie bedzie

Poprawię Ci humor!
        Ktoś z MIMUW-u dał tu wcześniej cynk, że 75 osoba z CEWM ma 26,112 (mam nadzieję, że to prawda :)). W takim razie będziesz mieć ~29/26 wyniku 175 maturzysty. Zatem na wspólnej liście będzie przed tobą mniej niż 175 osób z nową maturą i mniej niż 75 osób zdających CEWM. Czyli łącznie mniej (i to sporo) niż 250 osób. Jak się z tego odejmie tych ~70 szczęśliwców, co pójdą na informatykę, zostanie przed tobą poniżej 180 osób. Na matmę przyjmą ok. 140. A trzeba jeszcze z tych 180 osób odjąć część z tych, którzy zdawali tylko na informatykę i się na nią nie dostali - w zeszłym roku było ich ~150 (wśród tych, co zmieściliby się na matmę)! Teraz część z nich będzie za Tobą, ale część przed. No i nie zapominajmy o tym, że i tak potem sporo osób dokumentów w końcu nie składa, bo wybrali inne miejsce (barbarzyńcy!). Także masz niemal pewność, że się dostaniesz. Ja mam trochę gorzej, bo 25 punktów, ale też liczę, że się uda. Bóg wie, że na to zasługuję. :)
        • Gość: bzip Re: We wtorek CEWM@UW - wątek odstresowujący IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 12:44
          W zeszlym roku na matme bylo od 26 pkt. Na infe od 33 pkt. ja mam 29.122 razem
          i mysle ze to na infe nie wystarczy. Skoro 75 osoba ma 25 pkt to wystarczy ze
          175 osoba z matury ma 75%. i wtedy mam juz 98% i mysle ze sie dostane. A mysle
          ze osób z wynikiem >80% będzie dużo więcej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka