Dodaj do ulubionych

----ARABISTYKA-----

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 18:05
dostalam sie w tym roku na arabistyke w krakowie, studia wydaja mi sie byc
ciezkie aczkolwiek niesamowicie ciekawe dostalam sie rowniez na inne kierunki
ale cos mnie "ciagnie" wlasnie do arabistki chcialabym sie jednak poradzic
studentow/absolwentow tego kierunku co sadza o studiach i jak na
nich "wyszli" tzn czy wspolczynnik trudu jaki wlozyli w nauke jezyka byl
adekwatny w stosunku do korzysci ( mam na mysli oferowane im prace )
Obserwuj wątek
    • Gość: grzufiej Re: ----ARABISTYKA----- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 19:03
      jeżeli masz jakiekolwiek watpliwości to nie idź na arabistykę
      jeżeli arabistyka cię tylko ciekawi, to może nie wystarczyć ci sił by ukończyć, te naprawdę ciężkie studia
      tu potrzeba pasjii przez duże p
      oczywiście zrobisz jak będziesz chciała, ale nie idź za modą
      to nie ma sensu
      jeżeli chodzi o pracę, to sznse są dziś na nią takie same jak po każdym innym kieruku
      może okazać się, że jedyne co znajdziesz to stewardessa, albo i nic
      jeżeli chcesz pracę po tym znaleźć dobrą, warto skończyć też coś innego, ale to jest nie możliwe żeby studiować łącznie z arabistyką jeszcze coś innego
      tak czy siak życzę powodznia
      • Gość: iza Re: ----ARABISTYKA----- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 18:41
        dziekuje za rade :) mysle ze masz sporo racji w tym ze do tego rodzaju studiow
        potrzebna jest przede wszystkim pasja ( ktorej najwyrazniej nie posiadam )
        chociaz nauka jezykow nie sprawia mi zadnych problemow to przyznaje ze mam
        watpliwosci czy podolalabym tak ciezkim studiom
        swoja przyszlosc tak czy inaczej wiaze z jezykami ale przyznaje ze myslalam o
        podjeciu sie nauki na dwoch wydzialach liczac na latwiejsze znalezienie dobrej
        pracy
        no coz przede mna ciezki wybor ale dziekuje za pomoc
        • bzzzk Re: ----ARABISTYKA----- 20.07.05, 21:08
          no właśnie, ciężko będzie łączyć arabistykę z czymś innym, bo ludzie, którzy
          mają taki zamiar na ogół nie dają rady ciągnąć 2 kierunków. arabistyka wymaga
          dużego zaangażowania i nie pozostawia raczej miejsca na drugie studia. no, i ta
          pasja- to jest fakt, bez tego też nie da się przetrwać, bo na tym kierunku
          chwile zwątpienia nachodzą często i bez pasji i dużej determinacji to się nie
          uda... ja też nigdy nie miałam problemów z językami obcymi, ale arabski mnie
          chwilami mocno przerasta;) w inne dużego wysiłku nie wkładałam, bo nie musiałam-
          tu ogromny.
          możesz spróbować, może Cię to wciągnie bardzo, ale warto jeszcze sprawę
          przemyśleć:)
          pzdr.
          • Gość: iza Re: ----ARABISTYKA----- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 22:08
            a na ktorym jestes roku jesli moge spytac i jak perspektywy z praca bo to jest
            dla mnie wazne :)
            slyszalam ze po takim kierunku nie ma problemow ze znalezieniem pracy no ale z
            tego co mowi osoba wyzej nie jest tak kolorowo...tak wiec z jednej strony super
            byloby znac orientalny jezyk ale jezeli po 5 latach cholernie ciezkich studiow
            mialabym byc bezrobotna to wole sie w to nie pakowac
            sama juz nie wiem..........
            • Gość: do bzzzk Re: ----ARABISTYKA----- IP: *.interpc.pl 20.07.05, 23:05
              Wysłałam Ci maila,proszę przeczytaj go i odpisz najszybciej jak możesz:)
              Sorki,że piszę tutaj,ale nie umiem znaleźć tamtego forum... :/ Pozdrawiam:)
              • Gość: ella19 do bzzzk IP: *.interpc.pl 20.07.05, 23:06
                heh pomyliłam się i temat wpisałam w autorze ;) to ja ella19 :D
                • bzzzk Re: do bzzzk 20.07.05, 23:27
                  odpisałam:)
            • bzzzk Re: ----ARABISTYKA----- 20.07.05, 23:35
              Iza, niestety nie powiem Ci nic o perspektywie pracy, bo ja jestem teraz między
              pierwszym rokiem a... pierwszym;) więc jeszcze o tym nie myślę, do końca
              daleko;) żeby było jaśniej- byłam w zeszłym roku na pierwszym, potem choroba,
              urlop... w związku z tym od października idę jeszcze raz na pierwszy.
              wiesz, z bezrobociem, to w sumie trudno przewidzieć, nie wiadomo, co będzie
              potrzebne jak będziesz kończyć studia. to banał, ale przecież tak jest, to
              zależy też od szczęścia, pewnie od tego, czy spotkasz właściwą osobę we
              właściwym czasie itp. gwarancji nie ma. ale z kolei niedużo ludzi zna w Polsce
              arabski, więc jak zapotrzebowanie wtedy będzie, to praca też się znajdzie, jak
              mniemam:)
              pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka