Dodaj do ulubionych

ARCHEOLOGIA - co nieco o tym...

28.07.05, 08:38
Nie z chęci, ale z przymusu idę prawdopodobnie na archeologię. Nie dostałam
się na wymarzone kierunki, a nie chcę mieć z głowy całego roku tylko chcę coś
robić. Czy są tu jacyś studenci archeologii, co powiedzą mi co nieco o tym
kierunku??? Ja akurat wybieram się na Uniwerek Łódzki. Dodam, że chyba tylko
i tak na rok, chyba że mnie to jakoś niesamowicie wciągnie i odkryję swoje
nowe powołanie...
Obserwuj wątek
    • Gość: bw.com Re: ARCHEOLOGIA - co nieco o tym... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 12:46
      up
    • Gość: mała Re: ARCHEOLOGIA - co nieco o tym... IP: *.unregistered.media-com.com.pl 29.07.05, 02:07
      jeśli miałabyś odkryć nowe powołanie to super ale jeśli chcesz tylko
      przezimować to już masz zmarnowany rok na wstępie z takim podejściem i do tego
      zajmujesz miejsce tym dla których archeologia jest kierunkiem doceloeym.
      • Gość: bw.com Re: ARCHEOLOGIA - co nieco o tym... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 08:26
        No przecież piszę, że jeśli mnie to wciągnie to zostanę dłużej i wezmę drugi
        kierunek... A nie mam innego wyjścia, bo na prywatne dzienne mnie nie stać. A
        tak to pójdę na wieczorowe i może gdzieś znajdę jeszcze jakąś pracę, żebym
        opłaciła mieszkanie... I nie pisz, że blokuję miejsce dla osoby z prawdziwym
        powołaniem. Jak jesteś taka mądra to sama mi coś wymyśl...
        • Gość: mała Re: ARCHEOLOGIA - co nieco o tym... IP: *.unregistered.media-com.com.pl 29.07.05, 10:18
          No moja droga, ja za ciebie twojego życia nie przeżyję, ale ja bym wolała
          zdecydowanie iść na to co mnie interesuje niż się męczyć gdziekolwiek.Skoro i
          tak chcesz iść do pracy to idź na studia płatne (są stypendia) na wymarzony
          kierunek a w przyszłym roku się przenieś, w ciągu roku będziesz miała okazje
          przekonać się czy te studia są faktycznie dla ciebie czy to pogoń za
          zającem.Każdy robi jakieś opłaty typu mieszkanie, jedzenie, ciuchy więc nie
          użalaj się.Czeka cię ciężki rok, ale człowiek jeśli czegoś bardzo chce to jest
          w stanie to osiągnąć.Są dziewczyny, które studiują dziennie, pracują i
          wychowują maleństwo, wszytko zależy tylko od tego jakie masz motywacje.nie idź
          na studia, bo tak wypada, bo kumpele studiują, nie studiuj dla samego
          studiowania zrób to tylko DLA SIEBIE i zróbto z pasją.POWODZENIA.
          • pina-colada Re: ARCHEOLOGIA - co nieco o tym... 29.07.05, 10:33
            Mój chłopak studiuje archeologię, więc wiem, że to kierunek tylko dla totalnie
            odjechanych pasjonatów... Jeśli cię to nie kręci, to będziesz się tam tylko
            męczyć. Ale to Twoje życie...
            • Gość: bw.com Re: ARCHEOLOGIA - co nieco o tym... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 13:09
              Kiedyś chciałam studiować archeologię, a teraz mam tą okazję. Może to jest
              właśnie moje powołanie. A wymarzonego kierunku studiować NIE MOGĘ bo zwyczajnie
              na prywatnej uczelni mnie na to NIE STAĆ. Chcę gdzieś pracować, ale to na pewno
              nie będzie jakaś super odjechana i płatna praca. Będę zmuszona pracować tylko
              ok. 6-7h dziennie. Liczę tylko na ok. 500 zł, żebym nie musiała naciągać
              rodziców na opłaty za mieszkanie itp., bo i tak mi będą musieli zapłacić 3400zł
              za tą wieczorową archeologię. I nie użalam się nad sobą, tylko mam dosyć spory
              problem. Niestety, niektórzy mają więcej szczęścia, inni mają go mniej.
              • Gość: 12 Re: ARCHEOLOGIA - co nieco o tym... IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 29.07.05, 15:01
                Czy jest sens płacić za studia, które prawdopodobnie i tak przerwiesz? Czy
                studiując archeologie i pracujac przygotujesz sie należycie aby za rok zdawać
                jeszcze raz na wymarzone studia? Czy stać Cię na to, bo przecież taniej
                wychodzi utrzymanie jak sie mieszka z rodzicami a wtedy moze mogłabyć chodzić
                na jakies korki albo kursy?
    • Gość: nelkaa Re: ARCHEOLOGIA - co nieco o tym... IP: *.idea.pl 29.07.05, 15:11
      no zaje..., wlasnie przez takich ludzi jak ty pasjonaci nie dostaja sie na
      wymarzone studia, co za paradoks idzie zwiekszac swoja wiedze o czyms o czym
      nie ma pojecia...gratulacje...
      • Gość: bw.com Re: ARCHEOLOGIA - co nieco o tym... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 09:00
        Zapewniam Was, że na wieczorową archeologię do Łodzi jak narazie wszyscy
        pasjonaci się również dostaną, bo jest niecała osoba na miejsce, więc miejsca
        nikomu nie zajmuję. Za to zajmują mi miejsca ludzie na politologii i
        europeistyce co nie wiedzą co chcą dalej robić i tak sobie chcą studiować. Na
        kursy żadne nie pójdę, bo w mojej miejscowości nie ma żadnych dobrych. Nie wiem
        poza tym czy na 100% zrezygnuję z archeologii po pierwszym roku. Być może
        dopiero na trzecim sobie wezmę drugi kierunek i będę stydiować 2 naraz.
        • Gość: archeolog Re: ARCHEOLOGIA - co nieco o tym... IP: *.crowley.pl 28.09.05, 18:34
          Ja studiuje archeologie, jestem po poerwszym roku w Gdanku. Jezeli ni jestes
          zainteresowana to gwarantuje Ci ze bedziesz za przeproszeniem rzygać tym
          kierunkiem, zwlaszcza jezeli przyjdzie Ci sie uczyc list typologicznych narzedzi
          kzremiennych na pierwszym roku albo technologii ceramiki.
          • Gość: peikko ARCHEOLOGIA - co nieco o tym... IP: *.brama.prenet.pl 29.09.05, 14:44
            mnie na archeologię zabrakło parę pkt..i teraz się muszę męczyć na historii na
            pedagogicznej...:(
            wie ktoś może coś o archeo we Wrocławiu? bo chciałabym tam za rok próbować.
      • quetzalcoatl2 Re: ARCHEOLOGIA - co nieco o tym... 27.12.05, 18:52
        Ja zamierzam studiować Archeologię ale śródziemnomorską. Myślę też nad
        Egiptologią. :):)
        • Gość: smieciuch Re: ARCHEOLOGIA - co nieco o tym... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.12.05, 21:00
          hej archeolog! czy moglbys cos wiecej powiedziec na temat gdanskiej
          archeologii? zastanawiam sie czy nie wziasc tego jako drugi kierunek :)
        • Gość: ccc Re: ARCHEOLOGIA - co nieco o tym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 19:35
          Boże jak ja zawsze chcialam studiować archeologie!!!!!!!!!!Dostałam sie na ten
          kierunek i na 2 a jeszcze inne.Porzuciłam archeologie dla prawa .jak ja tego
          żałuje!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: smutny prawnik Re: ARCHEOLOGIA - co nieco o tym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 02:46
            ja wlasnie studiuje prawo, juz 4 rok i wlasnie sie zastanawiam czy nie rzucic
            tego w ch...lere i nie zaczac studiowac archeologii, doszlam do wniosku ze tak
            naprawde od dziecinstwa tylko to chcialam zawsze studiowac ale balam sie do
            tego przyznac.... po prostu boje sie ze nie znajde pozniej pracy w zawodzie
            :((((((
            jak myslicie, czy warto jeszcze zmieniac kierunek? w koncu czym sa 3-4
            zmarnowane lata w porownaniu do reszty zycia, podczas ktorego mialabym sie
            meczyc?
            • Gość: mumu Re: ARCHEOLOGIA - co nieco o tym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 13:06
              Daj spokój nie razygnuj z prawa niewiel Ci zostało,a archeologię zawsze możesz
              jeszcze zacząć teraz są licencjaty ,więc 3 -lata nie tak dużo,ja też kiedyś o
              tym myślałam ,no niestety byloby mi ciężko wcisnąć jeszcze tą archeologię ale
              kto wie,kto wie.Poza tym tu będziesz mieć zawód ,a tu zrobisz sobie cos dla
              pasji ,no i zaliczą Ci trochę,nawet głupi wf,łacinę czy filozofię ,nie rezygnuj!
              trzeba podążać za marzeniami,ja jestem w twoim wieku ale przestałam sobie
              mówić ,że już za późno ,że nie warto ,a jakbyś chciała pogadać na ten temat to
              możesz dac gg ;))pozdrawiamAska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka