Dodaj do ulubionych

o kierunkach studiów słów kilka

IP: *.czechowice.net.pl / *.czechowice.net.pl 13.08.05, 17:46
Mam 18 lat i w przyszłym roku będę zdawał maturę. Myślę że powinienem już
wybrać kierunek studiów wyższych i co się z tym wiąże – przedmioty, które
zamierzam zdawać na maturze. Obecnie uczę się w klasie o profilu
humanistyczno- społecznym liceum ogólnokształcącego. Interesują mnie społeczne
i polityczne wydarzenia ze świata oraz, mimo iż nie uczę się matematyki na
poziomie rozszerzonym, rozmaite zagadnienia z dizedziny finansów i ekonomii.
Lubię zarządzać, podejmować decyzje i oglądać ich skutki. Idealnym byłby
kierunek łączący naukę biznesu z rozległą wiedzą ogólną.

Maturę napiszę najprawdopodobniej najprawdopodobniej z geografii, wos-u,
języka angielskiego oraz, oczywiście, polskiego. Rozważam również wybór
historii jeżeli ten przedmiot byłby potrzebny przy rekrutacji na wybrany
przeze mnie kierunek studiów.

Byłbym niezwykle wdzięczny jeśli ktoś doświadczony podsunąłby mi pod rozwagę
kierunek studiów, który uważa za ciekawy, zbieżny z takimi zainteresowaniami,
perspektywiczny i godny polecenia. Byłoby to dla mnie bardzo pomocne. Obiecuję
iż rozważę każdą rozsądną propozycję.

Przede wszystkim chciałbym się jednak dowiedzieć czym charakteryzują się
poszczególne kierunki studiów gdyż takie nazwy kierunków jak dajmy na to
socjologia, zarządzanie czy stosunki międzynarodowe są jak dla mnie zbyt
ogólnikowe. Gdzie mogę znaleźć informacje na czym kierunki te konkretnie polegają?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i czas jaki mi Państwo poświęciliście/ Marchol
Obserwuj wątek
    • Gość: glasomen Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 17:53
      Również za rok zdaję maturę. Zdecydowałem się na zdawanie:
      * j. polski (podst)
      * j. ang (rozsz)
      * matematyka (rozsz)
      Jako, że jestem w klasie mat-inf nie pozostaje nic innego jak zdawać matematykę.
      5 godz w tyg to wiecej jak 2 w tyg historii :P

Studia to Ekonomia (specjalność, to już się wybierze, jakieś finanse, etc.). I
      Tobie Drogi Kolego też bym to poradził, bo jak wspomniałeś interesuje Cię jako
      taki biznes. O tyle jednak ciężko, że musiałbyś zdawać matematyke na poziomie
      rozszerzonym, jednak jakbyś wybrał ją jako 4 przedmiot nic nie ryzykujesz.
      • Gość: Marchol Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.czechowice.net.pl / *.czechowice.net.pl 13.08.05, 18:20
        -tak o tyle ciężko że już zostałem "zrobiony w konia" przez moją obecną szkołę-
        zostałem poinformowany iż profil społ-hum mam mnie przygotować do studiów w "
        szeroko rozumianym zakresie nauk społecznych prawa,socjologi, polotologii(...)i
        ekonomii" A tymczasem niedawno dowiedziałem się że od nauczyciela że razczej nie
        byłbym w stanie napisać rozszerzonej matury z matematyki( zagadnienia, których
        nie przerabialiśmy :/ ) Jeśli chodzi o moje zdolności matematyczne to i owszem
        lubię matematykę ( nawet początkowo przymierzałem się do matury)jednak taką
        matematykę, która znajduje zastosowanie w życiu i nie mogę się skoncentrować na
        tych różnych abstrakcyjnych zagadnieniach- a takie również są na maturze
        • Gość: kaśka Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 18:54
          ale z podstawowa powinienes sobie poradzic. a na rozszerzonej zawsze na parę
          punktów nadziubiesz.
          • Gość: Marchol Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.czechowice.net.pl / *.czechowice.net.pl 13.08.05, 19:25
            Może podstawową bym i zdał( choć i tu słyszałem że tegoroczna była bardzo
            trudna) tylko że bez dobrego wyniku z rozszerzonej nie mam co marzyć o dobrej
            uczelni ;/

Rzekomo nie powinno się kierować tym iż przy rekrutacji na jakąś uczelnie nie
            trzeba przedmiotu, z którego się jest słabszym ja jednak wiem że raczej już nie
            dostanę się na kierunek który wymaga matury z matematyki aczkolwiek przypuszczam
            że nie miałbym problemu z przyswajaniem ekonomii. Czy mam więc jakąś alternatywę?
            • Gość: ona Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 21:42
              a moze cos w stylu administracji? w sumie nie wiem jakie tam przedmioty trzeba,
              bo tez na rozne uczelnie rozne przedmioty sa.
              powiedz skad jestes i gdzie chciałbys isc (jkie miasto) to łatwiej bedzie cos
              doradzic
              • Gość: Marchol Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.czechowice.net.pl / *.czechowice.net.pl 13.08.05, 21:53
                jak już napisałem
                mieszkam w Bielsku- Białej i jeśli miałbym studiować w innym mieście to pod
                uwagę biorę głownie Kraków i Katowice oraz ewentualnie Wrocław czy Wa-wę. Wpierw
                chciałbym się ostatecznie zdecydować co do kierunku(opcjonalnie także jakiegoś
                rezerwowego) wtedy wybiorę miasto, które będzie najoptymalniejsze do studiowania
                tego kierunku.
                Dziękuję Ci za zainteresowanie :)

• Gość: kaśka Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 21:50
            masz przed soba jeszcze rok! to naprawde duzo czasu i warto go wykorzystac. na
            pewno bedzie ci trudniej niz uczniowi z klasy matematycznej, ale wszystko jest
            dla ludzi. moze macie w szkole fakultety? zapisz sie na matme? moze jakies koła
            zainteresowan? tez warto! a moze matematyk pozwoli ci czasem przyjsc na lekcje
            do jakiejs klasy matematycznej jesli masz akurat wtedy wolne? a jak masz kase
            to moze jakis kurs przygotowawczy? i duzo wlasnej inicjatywy. próbuj tez sam.
            kup sobie podrecznik zamiast zakres podstawowy to rozszerzony. zapewne jest w
            nim to samo co na podstawowym + coś jeszcze. czytaj, staraj sie zrozumiec, a w
            razie co pytaj! nauczyciela, starszych kolegów, czy znajomych z klas
            matematycznych. dla nich moze to byc okazja do powtórki materiału a dla ciebie
            do nauczenia się czegoś. powodzenia
            • Gość: kaśka Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 22:03
              ewentualnie mam jeszcze dwa pomysly. stosunki miedzynarodowe (na UWr potrzebne:
              obcy, historia, wos) albo europeistyka (obcy, hista lub gegra)
      • Gość: radena Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 15.08.05, 12:15
        Jako, że jestem w klasie mat-inf nie pozostaje nic innego jak zdawać matematykę
        > .
        > 5 godz w tyg to wiecej jak 2 w tyg historii :P

ja miałam 6 godzin matmy tygodniowo w 3 klasie ;) tez klasa mat-inf, no i tak
        się złozyło że zdawałam historię wos i geografię :]
      • Gość: adam_nar Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: 80.51.238.* 16.08.05, 22:43
        Zdawaj rozszerzony polski! Ja tego nie zrobilem i ide na zaoczne! (a zdawalem
        tez angielski i wos na poziomie rozszerzonym z bardzo dobrymi wynikami)
    • Gość: kaś Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 18:14
      w tym roku np. na kierunek ekonomia (co by pasowało tez do zainteresowan
      twoich) na UWr, były wymagane matematyka, historia i wos.
      mysle, ze wszelkie kierunki ekonomiczne na uniwersytetach i AE sa naprawde w
      połowie humanistyczne
      • Gość: glasomen Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 18:17
        To wymagania miał niezłe. Na AE biorą ang i mat.
        • Gość: kaś Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 18:51
          wiem.

a na matematyke, a nastepnie specjalnosc matematyka w finansach ubezpieczeniach
          (btw. lepsze od FiB na AE) tylko matematykę, i wszystko do 3 semestru mozesz
          miec zaliczone na A (nurt prostrzy)
          • Gość: Marchol Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.czechowice.net.pl / *.czechowice.net.pl 13.08.05, 19:34
            Ciekawa propozycja- jednak skierowana raczej do kogoś kto dobrze zna i lubi
            matematykę w całym jej zakresie a mnie jeśli już to interesuje tylko ta bardziej
            użyteczna. dziękuje za propozycję
    • Gość: O_o Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.b.jawnet.pl 13.08.05, 18:45
      Radzę zrobić rachunek sumienia i zastanowić się, co tak naprawdę chciałbyś robić
      w przyszłości...
      bo z takimi zaiteresowaniami mógłbyś studiować zarówno j. angielski w biznesie,
      ekonomię jak i kierunki stricte humanistyczne...jeśli nie wiesz, z czym wiążą
      się poszczególne kierunki studiów, to radzę przeglądnąć stronki uczelni, które
      Cię interesują i tam z pewnością znajdziesz charakterystyki. Pozdrawiam
    • Gość: P. Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.necik.pl / *.necik.pl 13.08.05, 19:15
      A może rosjoznawstwo na UJ (Wydział Studiów Międzynarodowych i Politycznych)?
      Wydaje mi się że to dosyć przyszłościowe, a program studiów
      (www3.uj.edu.pl/ISR/rosjoznawstwo/index15.html) wygląda bardzo
      zachęcająco - jest tu wszystko, co ciebie interesuje ;) I idąc tam nie trzeba
      znać rosyjskiego! Od trzeciego roku rozpoczynasz dodatkowo naukę ukraińskiego -
      myślę że to jak najbardziej jest na czasie. Te studia mogą naprawdę
      zafacynować - szczerze polecam ;)
      Powodzenia
      • Gość: Richelieu* Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 13.08.05, 19:42
        noo, przyszłościowe, ciekawe ;)
        • Gość: Marchol Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.czechowice.net.pl / *.czechowice.net.pl 13.08.05, 20:05
          też myślę że przyszłościowe i ciekawe. Zawsze interesował mnie cały świat a
          jeśli już coś szczególnie to wyspy brytyjskie - Zielona Irlandia :D Na UJ-cie
          tego nie ma a gdzie indziej?? Jednak to rosjoznawstwo- kryteria kwalifikacji mi
          odpowiadają- w opisie studiów wspominają o wymiarze ekonomicznym, w którym można
          by się było specjalizować- bardzo dobre. Kumpel wybiera się na japonistykę mimo
          iż też właściwie nie zna jeszcze języka. O ile tylko nasze stosunki z Rosją nie
          ulegną totalnemu zamrożeniu to kierunek jak najbardziej perspektywiczny :)
          Zaraz to zapisuję i będę brał pod uwagę
          Czy może sam studiujesz rosjoznawstwo??
          • Gość: Richelieu* Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 13.08.05, 21:10
            > Czy może sam studiujesz rosjoznawstwo??

nie, tylko kilka lat tłuamczeń technicznych z ruskiego i 0 lat na filologii.
            Ale właśnie dlatego, że mam kontakt z rosyjskim od strony przydatności w pracy,
            wyciągam wnioski o bezużyteczności, zwłaszcza rosjoznawstwa, bo na filologii
            jeszcze można się języka troszkę nauczyć.
            Do japonistyki przyrównujesz? dziwactwo. Ruski to nie egzotyka, a że niektórym
            dzieciom się egzotyką wydaje to tylko chwilowa przypadłość pokolenia.
            ad japoński, stawiam na chiński, od jakiegoś czasu zresztą. Co prawad nie pódę
            na sinologię w tym dziesięcioleciu, ale w niej widzę większe możliwości niż
            niedouczonych rusycystów z językiem na poziomie gorszym od kiepskiej
            nauczycielki starej daty. A zainteresowanie sinologią jest nikłe, kurcze, może
            się kiedyś skuszę jak warunki będą sprzyjające. Na razie mam rok chińskiego za
            sobą i to nawet nie jest raczkowanie językowe
            • Gość: Marchol Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.czechowice.net.pl / *.czechowice.net.pl 13.08.05, 22:13
              Do japonistyki przyrównałem tylko brak znajomości języka-egzotyka, nie egzotyka
              a nauczyć się też trzeba od podstaw. Czy dobrze zrozumiałem że Ty nauczyłeś się
              rosyjskiego za pomocą samych tłumaczeń? A czy sinolog także nie może być
              niedouczony? Mój pierwszy odbiór tego kierunku był pozytywny, teraz oczywiście
              wezmę pod uwagę Twoją opinię.
              PS Czy rosjoznawstwo zajmuje się tym samym co rusycystyka?
              • Gość: Richelieu* Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 14.08.05, 07:57
                w tym sęk, że kiedyś na rusycystykę szedł młody człowiek z językiem bardzo
                dobrym, teraz zdarza się, że także. Jeżeli na dobrych wydziałach jest w stanie
                ndrobić braki, to na kiepskich, a tym bardziej na prywatnych, będzie figa nie
                filolog. Przeczytaj to co wcześniej kiedyś napisałam o rusycystykach
                Nauczycłam się ze zwykłych lekcji ruskiego w szkole, w podstawówce byłam kujon
                niemiłosierny to nie przeszkadzały mi nudne lekcje, a potem miałam szczęście do
                rusycystów.
                ad ps. oczywiście, że nie tym samym, na rosjoznawstwie język to dodatek
    • czlonek_sojuszu Re: o kierunkach studiów słów kilka 13.08.05, 20:09
      Gość portalu: Marchol napisał(a):

> Mam 18 lat i w przyszłym roku będę zdawał maturę.nteresują mnie społeczne
      > i polityczne wydarzenia ze świata oraz, mimo iż nie uczę się matematyki na
      > poziomie rozszerzonym, rozmaite zagadnienia z dizedziny finansów i ekonomii.
      > Lubię zarządzać, podejmować decyzje i oglądać ich skutki. Idealnym byłby
      > kierunek łączący naukę biznesu z rozległą wiedzą ogólną.
      Prosta sprawa. Studiuj ekonomię. Znajdziesz tam wszystko to, o czym napisałeś. A
      kiedy sobie już postudiujesz rok lub dwa i będziesz wiedział, o co mniej więcej
      w tym wszystkim chodzi, wybierzesz jakąś specjalizację. Więc kieruj się przy
      wyborze studiów/uczelni możliwościami wyboru specjalizacji, ale nie wybieraj
      wąskiego kierunku od razu (zarządzanie, marketing, finanse, bankowość itp),
      tylko poszukaj jakiegoś miejsca, w którym najpierw nauczą cię podstaw, dadzą
      wiedzę ogólną, także z innych dziedzin, a dopiero potem każą wybierać. Według
      mojej wiedzy (nie jestem ekonomistą), najlepszą uczelnią pod względem takich
      możliwości jest w Polsce SGH.
      Jeśli chodzi o perspektywy, to jest z nimi tak: żadne studia nie dają nic same z
      siebie. To od ciebie, i wyłącznie od ciebie zależy, co osiągniesz. Im bardziej
      będziesz zainteresowany studiami, i im więcej pracy w nie włożysz (poza prostym
      chodzeniem na ćwiczenia/wykłady i zdawaniem egzaminów), tym większe masz szanse
      na pracę, albo tzw. karierę. Chodzi mi także o umiejętności tzw. praktyczne,
      których żadna uczelnia cię nie nauczy. Więc wybierać trzeba to, czym człowiek
      się interesuje - nie ważne, czy to będzie zarządzanie czy filologia klasyczna -
      bo inaczej nie ma się szans. Ty, jak widzę, jesteś na dobrej drodze.
      A jeśli chodzi o wybór kierunku, to najprościej zrobić to tak: poprzeglądaj
      strony internetowe uczelni/wydziałów. Bardzo często (na tych porządnych)
      umieszczane są tam programy studiów (tzn. jakie zajęcia są oferowane na
      poszczególnych kierunkach), bardzo często także tzw. syllabusy, czyli programy
      zajęć na poszczególnych kierunkach. Na UW taki katalog znajdziesz tu:

usosweb.mimuw.edu.pl/katalog/
      Dzięki temu dowiesz się, mniej-więcej, czego się można spodziewać. Radzę też,
      kiedy już z grubsza sprecyzujesz swoje oczekiwania, żebyś po prostu pojechał na
      wybraną uczelnię (uczelnie) i poszedł na kilka wykładów na kierunku, który cię
      interesuje. Dowiesz się wtedy bezpośrednio co, jak i w jaki sposób.

Gdybyś miał pytania, to wal - być może potrafię na nie odpowiedzieć.
    • Gość: Tawananna( Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.05, 20:37
      Poszperaj na forum - to prawdziwa kopalnia informacji (wpisz do wyszukiwarki
      nazwę kierunku).

Poczytaj "Cogito" - powinno być choćby w bibliotece szkolnej. To dobry
      początek. Dla mnie, jak dla wielu licealistów, było to pierwsze źródło wiedzy
      na temat studiów.

Poszukaj w Internecie - jest sporo wortali zamieszczających charakterystyki
      kierunków studiów. Choćby www.aci.pl - ale takich stron jest więcej.

Zajrzyj do informatora - bardzo dobry był wydawany przez "Cogito", jest też
      wiele innych. Nie musisz inwestować - powinien być w bibliotece.

Kiedy coś Cię zainteresuje, poszukaj strony danego kierunku i przejrzyj program
      studiów. To wiele tłumaczy.

Po tej wstępnej selekcji napisz jeszcze raz na forum:)

===

A jeśli chodzi o konkretną radę co do kierunku... Masz szerokie zainteresowania
      i to od Ciebie zależy, który z podsuwanych przez nas kierunków może okazać się
      szczególnie dobrym wyborem dla Ciebie.

Moim zdaniem w grę wchodzą nauki ekonomiczne (są uczelnie, gdzie nie trzeba
      zdawać matematyki, albo wystarczy poziom podstawowy, prawo, politologia,
      stosunki międzynarodowe, europeistyka, socjologia i interdyscyplinarne kierunki
      dotyczące jakiegoś obszaru, jak wymienione na forum rosjoznawstwo, jak
      wschodoznawstwo i inne.
      • Gość: ;) Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 20:59
        Podaj mi uczelnie ekonomiczne, ktore nie zadaja matmy? Chyba prywatne;)
        • tawananna Re: o kierunkach studiów słów kilka 13.08.05, 21:25
          Może być Akademia Ekonomiczna w Poznaniu?

Wydział Ekonomii: matematyka lub geografia lub historia
          Wydział Towaroznawstwa: matematyka lub chemia
          Wydział Zarządzania: matematyka lub geografia lub historia

Do tego jeden z pięciu języków obcych. Wyboru przedmiotów dokonuje kandydat,
          składa specjalną deklarację. Te same przedmioty do wyboru mają starzy
          maturzyści.
        • Gość: Marchol Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.czechowice.net.pl / *.czechowice.net.pl 13.08.05, 21:33
          Ja Ci mogę podać takową uczelnię- jest to Akademia Ekonomiczna w Poznaniu( język
          obcy nowożytny oraz do wyboru matematyka, historia lub geografia) Masz jednak
          rację że trudno o taką uczelnię- nie zdajesz matury z Mamematyki i to Cię
          praktycznie dyskwalifikuje( może jeszcze da się napisać egzamin, który jak
          podejrzewam sprawdza podobną wiedzę co matura a nie predyspozycje do ekonomii-
          do nauki której, jak śmiem twierdzić wiele z tej wiedzy jest zbędne) Ja jednak
          mieszkam w Bielsku- Białej i jeśli miałbym studiować w innym mieście to pod
          uwagę biorę Kraków, Katowice oraz ewentualnie Wrocław czy Wa-wę a Poznań
          niestety jest chyba zbyt odległy. AE w Krakowie i Katowicach życzą sobie
          matematyki :(
          • Gość: Tawananna* Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.05, 21:53
            Może nie warto rezygnować z ekonomicznych marzeń tylko z powodu odległości?
            Poznań jest tylko 20 kilometrów dalej od Bielska-Białej niż Warszawa ;).
            • Gość: Marchol Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.czechowice.net.pl / *.czechowice.net.pl 14.08.05, 07:46
              Tak, Poznań nie leży o wiele dalej od Warszawy lecz do Warszawy łatwiej jest się
              dostać samochodem czy pociągiem. Poza tym o Warszawie myślę też najmniej( tak
              jeśli nie mógłbym studiować wybranego kierunku gdzieś bliżej) A co najważniejsze
              jeszcze nie wiem czy to na pewno powinna być ekonomia- to próbuję na razie
              ustalić bo być może spodoba mi się jakiś inny kierunek. Jak na razie ekonomia
              jest jednym z kierunków, które by mi odpowiadały jednak nie mogę tego jeszcze
              nazwać "ekonomicznymi marzeniami". Nie wykluczam iż jeśli bym się na nią
              zdecydował to pomyslałbym też o Poznaniu. Dzięki Pozdrawiam
              • Gość: ;) Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.05, 14:35
                A co masz zamiar zdawac na maturze? JEsli matme jak z nia stoisz? Jaki profil?
    • Gość: p@sztet Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 01:11
      elektrotechnika - na pewno humanistyczna ;)
      • Gość: takasobielala Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 12:01
        no wiec ja polecam stosunki międzynarodome na AE lub europeistykę na UJ- na tym
        drugim program studiów jest bardzo szeroki i samemu wybiera sie tematykę
        (specjalizację) jakiej sie chcesz uczyć- od prawa, przez kulturę do ekonom. a
        pozatym po pierwszych trzech latach masz tytuł licencjata a uzupęłniające
        magisterskie możesz zrobić na innym kierunku (np. ekonomia i mysle że wtedy
        nikt sie ciebie ni spyta czy zdawałeś matme na maturze) W krakowie wymagają
        (oba poziomy) polski, obcy i historia lub wos do wyboru + egzamin z podstaw
        integracji europejskiej i historii po II wojnie. mozesz tez próbowac na innych
        uczelniach ale nie wiem czy tam tez program jest na tyle zróżnicowany.
    • Gość: Marchol Re: o kierunkach studiów słów kilka IP: *.czechowice.net.pl / *.czechowice.net.pl 15.08.05, 15:54
      @ ;) - odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania są napisnane wyżej :)

@takasobielala - o europeistyce słyszałem że jest zbyt ogólna i nie specjalizuje
      w niczym konkretnym tutaj jednak mówisz o wyborze jakiejś specjalizacji czy to
      jest jakiś wyjątkowy tryb czy wszędzie tak się studiuje europeistykę? Jak
      wygląda ta specjalizacja?
      Czy te wymagania dotyczą stosunków na AE w Krakowie? A czym charakteryzuje
      się ten kierunek?

I czy rzeczywiście można studiować licencjat na jednym kierunku a
      magisterskie na innym?! Czy nie brakuje tu jakiejś ciągłości?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka