Dodaj do ulubionych

FILOLOGIA POLSKA--STUDIA BEZ PRZYSZŁOŚCI???

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 17:19
czy po takim kierunku jest jeszcze jakaś szansa na dobrą prace??? co myślicie
o tym i podobnych kierunkach??? może juz poprostu powinni je zlikwidować ???
Obserwuj wątek
    • Gość: efe Re: FILOLOGIA POLSKA--STUDIA BEZ PRZYSZŁOŚCI??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 18:13
      jeżli cie to interesuje dlaczego nie , przeciez studiuje sie dla własnej
      przyjemnosci , zawód to mozna zdobyćw zawodówce
      • Gość: agrawka FILOLOGIA POLSKA STUDIA BEZ PRZYSZŁOŚCI? wcale nie IP: *.sidnet.biz 24.08.05, 18:37
        Zastanawiam się czy Twoje rozmyślania poparte są choć w niewielkim stopniu
        wiedzą na temat tego kierunku... Wydaje mi się, że nie, a to dlatego, iż
        student filologii polskiej, a w zasadzie absolwent ma naprawdę spore możliwości
        jeśli chodzi o samorealizację. W zależności od tego jaką specjalizację wybierze
        (a jest ich sporo, różne uczelnie wyższe oferują różne możliwości)
        np.:
        -nauczanie w polskiej szkole jako języka ojczystego (najbardziej znane i
        najczęściej kojarzone z tym kierunkiem studiów),
        -edytorstwo (umożliwia podjęcie pracy w wydawnictwie)
        -krytyka literacka i artystyczna (ogromne możliwości samorealizacji, współpraca
        ze znanymi osobistościami, prasą, branżą muzyczną, kulturalną itd)
        -nauczanie języka polskiego jako obcego (za granicą)- jest wiele możliwości
        wyjazdów za granicę w ramach specjalnych programów rządowych (nieźle
        opłacalnych)
        Także sama widzisz "zagubiona", że studiowanie filologii polskiej wcale nie
        musi się kojarzyć z nudnymi studiami, ze studiami bez przyszłości, a wszystko
        zależy od nas-ludzi, od naszego podejścia, chęci i zapału do pracy! Jeśli ktoś
        jest naprawdę dobry w tym co robi i wkłada całe serce w to co robi, a do tego
        jest obrotny i otwarty na nowe możliwości i nie boi się wyzwań to każde drzwi
        stoją przed nim otworem! :-) Pamiętaj o tym! :-) POZDRAWIAM!
    • Gość: divineee Re: FILOLOGIA POLSKA--STUDIA BEZ PRZYSZŁOŚCI??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 18:59
      Dodam jeszcze, że można też zostać logopedą.
      • Gość: dzizys Re: FILOLOGIA POLSKA--STUDIA BEZ PRZYSZŁOŚCI??? IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 24.08.05, 19:12
        Nie zgadzam sie z przedmowca. Moja siostra w tym roku skonczyla filologie
        polska na dwoch specjalnosciach: edytorstwo i pedagogika. Ukonczyla studia z
        wyroznieniem, praca magisterska oceniona na 5, byla jedna z najlepszych.
        Niestety edytorstwo niewiele jej dalo chociaz usilnie szukala pracy w
        wydawnictwach itd. Nie mozna wiec powiedziec ze za malo sie starala. Na
        studiach bywala na roznych kursach edytorskich itd - nie ma co wnikac w detale.
        Znalazla prace jako nauczycielka choc z tym nie bylo latwo, zaznaczam ze nie po
        znajomosci :D Studia uwaza za ciekawe lecz ich nie poleca... nie nazwalbym tego
        marnowaniem czasu ale ona widocznie tak uwaza. To nie jest takie piekne jak
        sobie myslicie no ale zalezy to od uczelni. Nie bede prawil kazan o pozytywach
        i negatywach tych studiow... to wasz wybor a ja tylko napisalem swoje zdanie i
        mojej siostry. Byc moze kierunek okaze sie przyszlosciowy - tego nie wiadomo.
        Pozdrawiam
        • Gość: agrawka Re: FILOLOGIA POLSKA--STUDIA BEZ PRZYSZŁOŚCI??? IP: *.sidnet.biz 24.08.05, 19:22
          do przedmówcy! No oczywiście uwagi Twojej siostry są cenne, jednakże należy
          zwrócić uwagę na ogólnie panujący kryzys na polskim rynku pracy. Mam kuzyna,
          który skończył medycynę z b.dobrymi wynikami i trudno jest mu znaleźć pracę,
          więc w dzisiejszych czasach patrząc na polskie realia prawie każdy kierunek
          jest bez przyszłości, jeśli naszych kryterium kwalifikującym go do postawienia
          takowej tezy były właśnie polskie realia Pozdrawiam!
          • Gość: dzizys Re: FILOLOGIA POLSKA--STUDIA BEZ PRZYSZŁOŚCI??? IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 24.08.05, 19:42
            No zgadzam sie ale nie mozna uogolniac. Sa studia, kierunki ktore daja szerokie
            pole manewru na runku pracy ( informatyka ) a sa tez takie ktore maja waskie (
            filologia polska ) - o tym chyba dyskutowac nie trzeba :D Realia jak realia -
            jak sie ma szczescie i znajomsci to mozna sie wybic. A tak poza tym, znacie
            kogos kto pracuje gdziekolwiek i zalatwil sobie prace bez znajomosci?????
            wyjatkiem sa zawody ktore tego nie "wymagaja" np nauczyciel. Tak czy siak z
            praca ( jakakolwiek ) po tych studiach ciezko, trzeba sie naprawde fascynowac
            zeby studiowac ten kierunek. Pozdrawiam
            • Gość: agrawka Re: FILOLOGIA POLSKA--STUDIA BEZ PRZYSZŁOŚCI??? IP: *.sidnet.biz 24.08.05, 19:48
              tak, trzeba się na prawdę fascynować zeby studiować polonistykę albo spróbować
              ją studiować, jeśli nie można studiować tego o czym się marzy (jak w moim
              przypadku. chcialam studiować psychologię. niestety nie przyjęto mnie w tym
              roku, bedę próbować za rok, jednakże chcę się "wtrybić" w tok studiowania, być
              może odkryje w sobie coś nowego, jakieś nowe pasje i umiejętności stąd ta
              polonistyka, na którą wybieram się w tym roku. Jestem niepoprawną optymistką, a
              powiem szczerze, iż to pomaga w życiu (nie zawsze ale zazwyczaj :-) W
              dzisiejszych czasach trzeba być elastycznym i nie bać się nowych wyzwań :-)
    • Gość: Aga Re: FILOLOGIA POLSKA--STUDIA BEZ PRZYSZŁOŚCI??? IP: 194.146.128.* 24.08.05, 20:21
      Tak, pozamykać i w miejsce każdej polonistyki otworzyć kolejne wydziały
      zarządzania i marketingu. ;)
      Jak człowiek studiuje świadomie (tzn. przy okazji uczy się języka, idzie na
      specjalizacje, szuka praktyk), to pracę po polonistyce znajdzie. Moje koleżanki
      kończące ten kierunek na UW nie mają problemów z zatrudnieniem (dwie, zgodnie z
      powołaniem, w szkołach, jedna w wydawnictwie). Polonistyka dużo daje i jeśli
      tylko chce się w to zagłębić, to warto na nią iść, bo nie są studia dla
      przypadkowych osób, tylko dla fascynatów.
      • Gość: kaśka Re: FILOLOGIA POLSKA--STUDIA BEZ PRZYSZŁOŚCI??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 12:23
        mam pytanie: czy bycie logopedą wymaga jakichś szczególnych predyspozycji??
        • Gość: Aga Re: FILOLOGIA POLSKA--STUDIA BEZ PRZYSZŁOŚCI??? IP: 194.146.128.* 26.08.05, 14:37
          Tak, nienagannego zgryzu, dobrej dykcji i możliwości uiszczenia sporej opłaty
          (chyba 800 zł za semestr).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka