Dodaj do ulubionych

bilety w Poznaniu...czyli 2 slowa o przemieszczani

IP: *.gorzow.mm.pl 25.09.05, 21:53
jaki bilet warto kupic? miesieczny dwu czy moze pollroczny?? i gdzie sie
kupuje???
Obserwuj wątek
    • iron_gandalf Re: bilety w Poznaniu...czyli 2 slowa o przemiesz 25.09.05, 21:54
      dolanczam sie do pytania
      • Gość: sinsiew Re: bilety w Poznaniu...czyli 2 slowa o przemiesz IP: 80.50.249.* 25.09.05, 21:55
        ja także :)
        • Gość: MPK Re: bilety w Poznaniu...czyli 2 slowa o przemiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 21:58
          www.mpk.poznan.pl i wszystko staje się jasne :)

P.S. - podobno najbardziej opłacalne są te całoroczne ;p
          • iron_gandalf Re: bilety w Poznaniu...czyli 2 slowa o przemiesz 25.09.05, 22:00
            tak tylko jak zgubisz caloroczny to bedzieniezly problem a jak zgubisz
            miesieczny to juz mniejszy:) ja bede kupowal chyba miesieczny
            • Gość: drakon Re: bilety w Poznaniu...czyli 2 slowa o przemiesz IP: *.gorzow.mm.pl 25.09.05, 22:08
              a co to znaczy do 18 przystankow???jak to beda liczyc?a do 12??czyli ze...???
            • Gość: MPK Re: bilety w Poznaniu...czyli 2 slowa o przemiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 22:26
              zgadza się ale w Poznaniu jest coś takiego jak KomKarta, nawet jak ją zgubisz to biletu się nie traci :D mimo wszystko ja także będę kupował miesięczny :) pozdr
              • weah1 Re: bilety w Poznaniu...czyli 2 slowa o przemiesz 25.09.05, 22:30
                oczywiscie najlepszym rozwiazaniem jest KOMkarta,ktorej wydanie kosztuje 16 zl
                i trzeba czekac 10 dni,wg mnie najlepszym rozwiazaniem dla studentow jest bilet
                9-miesieczny(od poczatku pazdzienika do konca czerwca),ktory kosztuje 225 zl
                (czyli po 25 zl na miesiac),bilet miesieczny kosztuje 32,50;)pozdro
    • tawananna Re: bilety w Poznaniu...czyli 2 slowa o przemiesz 25.09.05, 22:29
      Kupuje się w iluś punktach w Poznaniu, np. pod Rondem Kaponiera (to najprościej
      znaleźć, jak się nie zna Poznania). Trzeba mieć zdjęcie i wniosek (można pobrać
      i wypełnić na miejscu). Odbiera się kartę po ok. tygodniu. Dopiero taki
      elektroniczny bilet doładowuje się na określony czas - np. na miesiąc, trzy czy
      dłużej (jest też bodaj opcja na rok szkolny - 10 miesięcy, praktyczne). Co się
      opłaca...? Hmm, generalnie - im dłuższy okres, tym taniej w sumie wychodzi,
      tyle, że trzeba wyłożyć te pieniądze od razu. Ja akurat kupuję bilet zawsze na
      miesiąc, nie narzekam. Ostatnio bilety zdrożały z wyjątkiem opcji miesięcznej,
      więc jest ona bardziej opłacalna niż wcześniej. Zgubienie biletu nie jest aż
      taką tragedią, bo wszystko jest w bazie komputerowej i przypuszczam, że w razie
      czego wydają nowy bilet ze wcześniejszym doładowaniem... ale nie sprawdzałam,
      lepiej zapytać :). Polecam kupno biletu na całą sieć (32,50 na miesiąc) -
      obejmuje też autobusy nocne i pospieszny A. Odradzam liniówki i wszelkie
      odliczanie przystanków - oszczędność to niewielka (10-15 zł miesięcznie), a
      komfort mniejszy (z sieciówką pojedziesz zawsze i wszędzie, nie ma problemu z
      odwiedzaniem znajomych czy jednymi zajęciami w tygodniu na końcu Poznania).
    • Gość: aga Re: jak dojechac/... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 23:54
      moze to banał, ale wiecie czym najleiej dojechac z os jagiellonskiego na
      ratajach do instyt.socjologii na szamarzewskiego.slyszlaam ze tramwajem nr
      7..Ile to bedzie trwalo i jaki bilet
      • Gość: Tawananna* Re: jak dojechac/... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.05, 00:45
        Numer tramwaju zgadza się - 7. Na www.mpk.poznan.pl/wg_linii.html
        znajdziesz rozkład jazdy tramwajów i autobusów wg linii. Os. Jagiellońskie - to
        będziesz pewnie wsiadała do tramwaju na przystanku "Os. Piastowskie"
        (ew. "Wioślarska" lub "Os. Rzeczypospolitej" - ktoś jest bardziej
        zorientowany?) i wysiadała na końcu trasy, czyli na pętli "Ogrody". W sumie 26
        min.

Jak "siódemka" ucieknie, wsiadasz w dowolny tramwaj jadący w stronę AWF (bodaj
        4 min., tramwaje: 6 i 12), a przy AWF przesiadasz się w "dwójkę" (i stamtąd 20
        min. zupełnie inną trasą, przez centrum).

Przy tej odległości i dwóch opcjach zupełnie różnej trasy polecałabym kupno
        sieciówki (32,50 zł miesięcznie).
        • Gość: dubler Re: jak dojechac/... IP: *.gorzow.mm.pl 26.09.05, 10:30
          fajnie ze ktos o to spytal!!ja mam jeszcze pytanko apropo komkarty. czy ktos
          moze cos wiecej o niej powiedziec do czego sluzy itd?
          • weah1 Re: jak dojechac/... 26.09.05, 14:46
            KOmkarta wyglada jak normalna karta kredytowa tylko ze jest ze zdjeciem,dzieki
            Komkarcie nie potrzebujesz kupowac biletow w formie papierkow,tylko idziesz z
            Komkarta do punktu mpk(np pod Kaponierem) i oni wczytuja elektronicznie bilet
            jaki chcesz. Jest do udogodnienie poniewaz nie musisz bac sie ze zgubisz bilet
            i Ci przepadnie,jezeli zgubisz komkarte to skladasz wniosek o ponowne wydanie i
            w ciagu 3 dni dostajesz nowa z wczytanym biletem takim jaki miales przed
            zgubieniem karty,musisz tylko zachowac paragon ktory dostaniesz przy zakupie
            biletu;)
            • Gość: gina Re: jak dojechac/... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 19:23
              a czym lepiej dojezdzac:
              1. dwa autobusy = 1 przesiadka
              2. autobus + tramwaj = 1 przesiadka

zaznaczam, ze sa to dwie rozne trasy - na prawo i lewo od mojego osiedla w
              strone uczelni...

i czy oplata jest ta sama
              • Gość: Tawananna* Re: jak dojechac/... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 20:43
                > 1. dwa autobusy = 1 przesiadka
                > 2. autobus + tramwaj = 1 przesiadka

A w której wersji krócej się jedzie?:) Sprawdź też, jak wypadają przesiadki -
                może na drugi autobus czeka się znacznie krócej niż na tramwaj lub odwrotnie?
                Może w którymś wypadku masz więcej linii do wyboru (tak bywa często z
                tramwajami)? Jeśli zaś pod wszystkimi tymi kryteriami trasy są zbliżone, to
                polecałabym raczej tramwaj - bardziej punktualny, nie utknie tak często w
                korkach.

Najlepiej byłoby jednak, gdybyś napisała, o jaką trasę Ci chodzi :))

Opłata, jeśli ma się bilet okresowy, jest taka sama (płacisz z góry za jakiś
                czas i nikogo nie obchodzi, ile i czym jeździsz).
                • Gość: nieszawa wita Re: jak dojechac/... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 21:35

A może ktoś zorientowany podpowie, jak dojechać z Nieszawskiej;) na
                  Szamarzewskiego??!!
                  • Gość: Tawananna* Re: jak dojechac/... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 23:03
                    Ja ****chyba**** jechałabym 6 lub 8 do AWF (15 min.), a potem przesiadka w 17
                    (19 min.) albo 2 (20 min.). Wybór linii po drodze dowolny, tzn. w zależności od
                    tego, co szybciej przyjedzie.
                • Gość: gina Re: jak dojechac/... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 12:10
                  os. Zwyciestwa (hihi...) - wydzial na Umultowskiej
                  • Gość: pav Re: jak dojechac/... IP: *.icpnet.pl 27.09.05, 15:09
                    teraz troche czasu nie mam bo wlasnie wybieram sie na zajecia,ale takie pytanie
                    jak dojechac to troszku lenistwo. wystarczy wejsc na www.mpk.poznan.pl tam jest
                    ladny rozklad z mapa i mozna wszystko dokladnie obadac
                    • Gość: pytająca Re: jak dojechac/... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:02

ale nie ma to, jak podpytać doświadczonych...
                      zawsze to rzetelna informacja...!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka