Gość: kanar IP: *.gorzow.mm.pl 25.09.05, 21:53 jaki bilet warto kupic? miesieczny dwu czy moze pollroczny?? i gdzie sie kupuje??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iron_gandalf Re: bilety w Poznaniu...czyli 2 slowa o przemiesz 25.09.05, 21:54 dolanczam sie do pytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sinsiew Re: bilety w Poznaniu...czyli 2 slowa o przemiesz IP: 80.50.249.* 25.09.05, 21:55 ja także :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MPK Re: bilety w Poznaniu...czyli 2 slowa o przemiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 21:58 www.mpk.poznan.pl i wszystko staje się jasne :) P.S. - podobno najbardziej opłacalne są te całoroczne ;p Odpowiedz Link Zgłoś
iron_gandalf Re: bilety w Poznaniu...czyli 2 slowa o przemiesz 25.09.05, 22:00 tak tylko jak zgubisz caloroczny to bedzieniezly problem a jak zgubisz miesieczny to juz mniejszy:) ja bede kupowal chyba miesieczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drakon Re: bilety w Poznaniu...czyli 2 slowa o przemiesz IP: *.gorzow.mm.pl 25.09.05, 22:08 a co to znaczy do 18 przystankow???jak to beda liczyc?a do 12??czyli ze...??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MPK Re: bilety w Poznaniu...czyli 2 slowa o przemiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 22:26 zgadza się ale w Poznaniu jest coś takiego jak KomKarta, nawet jak ją zgubisz to biletu się nie traci :D mimo wszystko ja także będę kupował miesięczny :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
weah1 Re: bilety w Poznaniu...czyli 2 slowa o przemiesz 25.09.05, 22:30 oczywiscie najlepszym rozwiazaniem jest KOMkarta,ktorej wydanie kosztuje 16 zl i trzeba czekac 10 dni,wg mnie najlepszym rozwiazaniem dla studentow jest bilet 9-miesieczny(od poczatku pazdzienika do konca czerwca),ktory kosztuje 225 zl (czyli po 25 zl na miesiac),bilet miesieczny kosztuje 32,50;)pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: bilety w Poznaniu...czyli 2 slowa o przemiesz 25.09.05, 22:29 Kupuje się w iluś punktach w Poznaniu, np. pod Rondem Kaponiera (to najprościej znaleźć, jak się nie zna Poznania). Trzeba mieć zdjęcie i wniosek (można pobrać i wypełnić na miejscu). Odbiera się kartę po ok. tygodniu. Dopiero taki elektroniczny bilet doładowuje się na określony czas - np. na miesiąc, trzy czy dłużej (jest też bodaj opcja na rok szkolny - 10 miesięcy, praktyczne). Co się opłaca...? Hmm, generalnie - im dłuższy okres, tym taniej w sumie wychodzi, tyle, że trzeba wyłożyć te pieniądze od razu. Ja akurat kupuję bilet zawsze na miesiąc, nie narzekam. Ostatnio bilety zdrożały z wyjątkiem opcji miesięcznej, więc jest ona bardziej opłacalna niż wcześniej. Zgubienie biletu nie jest aż taką tragedią, bo wszystko jest w bazie komputerowej i przypuszczam, że w razie czego wydają nowy bilet ze wcześniejszym doładowaniem... ale nie sprawdzałam, lepiej zapytać :). Polecam kupno biletu na całą sieć (32,50 na miesiąc) - obejmuje też autobusy nocne i pospieszny A. Odradzam liniówki i wszelkie odliczanie przystanków - oszczędność to niewielka (10-15 zł miesięcznie), a komfort mniejszy (z sieciówką pojedziesz zawsze i wszędzie, nie ma problemu z odwiedzaniem znajomych czy jednymi zajęciami w tygodniu na końcu Poznania). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: jak dojechac/... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 23:54 moze to banał, ale wiecie czym najleiej dojechac z os jagiellonskiego na ratajach do instyt.socjologii na szamarzewskiego.slyszlaam ze tramwajem nr 7..Ile to bedzie trwalo i jaki bilet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: jak dojechac/... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.05, 00:45 Numer tramwaju zgadza się - 7. Na www.mpk.poznan.pl/wg_linii.html znajdziesz rozkład jazdy tramwajów i autobusów wg linii. Os. Jagiellońskie - to będziesz pewnie wsiadała do tramwaju na przystanku "Os. Piastowskie" (ew. "Wioślarska" lub "Os. Rzeczypospolitej" - ktoś jest bardziej zorientowany?) i wysiadała na końcu trasy, czyli na pętli "Ogrody". W sumie 26 min. Jak "siódemka" ucieknie, wsiadasz w dowolny tramwaj jadący w stronę AWF (bodaj 4 min., tramwaje: 6 i 12), a przy AWF przesiadasz się w "dwójkę" (i stamtąd 20 min. zupełnie inną trasą, przez centrum). Przy tej odległości i dwóch opcjach zupełnie różnej trasy polecałabym kupno sieciówki (32,50 zł miesięcznie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dubler Re: jak dojechac/... IP: *.gorzow.mm.pl 26.09.05, 10:30 fajnie ze ktos o to spytal!!ja mam jeszcze pytanko apropo komkarty. czy ktos moze cos wiecej o niej powiedziec do czego sluzy itd? Odpowiedz Link Zgłoś
weah1 Re: jak dojechac/... 26.09.05, 14:46 KOmkarta wyglada jak normalna karta kredytowa tylko ze jest ze zdjeciem,dzieki Komkarcie nie potrzebujesz kupowac biletow w formie papierkow,tylko idziesz z Komkarta do punktu mpk(np pod Kaponierem) i oni wczytuja elektronicznie bilet jaki chcesz. Jest do udogodnienie poniewaz nie musisz bac sie ze zgubisz bilet i Ci przepadnie,jezeli zgubisz komkarte to skladasz wniosek o ponowne wydanie i w ciagu 3 dni dostajesz nowa z wczytanym biletem takim jaki miales przed zgubieniem karty,musisz tylko zachowac paragon ktory dostaniesz przy zakupie biletu;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gina Re: jak dojechac/... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 19:23 a czym lepiej dojezdzac: 1. dwa autobusy = 1 przesiadka 2. autobus + tramwaj = 1 przesiadka zaznaczam, ze sa to dwie rozne trasy - na prawo i lewo od mojego osiedla w strone uczelni... i czy oplata jest ta sama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: jak dojechac/... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 20:43 > 1. dwa autobusy = 1 przesiadka > 2. autobus + tramwaj = 1 przesiadka A w której wersji krócej się jedzie?:) Sprawdź też, jak wypadają przesiadki - może na drugi autobus czeka się znacznie krócej niż na tramwaj lub odwrotnie? Może w którymś wypadku masz więcej linii do wyboru (tak bywa często z tramwajami)? Jeśli zaś pod wszystkimi tymi kryteriami trasy są zbliżone, to polecałabym raczej tramwaj - bardziej punktualny, nie utknie tak często w korkach. Najlepiej byłoby jednak, gdybyś napisała, o jaką trasę Ci chodzi :)) Opłata, jeśli ma się bilet okresowy, jest taka sama (płacisz z góry za jakiś czas i nikogo nie obchodzi, ile i czym jeździsz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieszawa wita Re: jak dojechac/... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 21:35 A może ktoś zorientowany podpowie, jak dojechać z Nieszawskiej;) na Szamarzewskiego??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: jak dojechac/... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 23:03 Ja ****chyba**** jechałabym 6 lub 8 do AWF (15 min.), a potem przesiadka w 17 (19 min.) albo 2 (20 min.). Wybór linii po drodze dowolny, tzn. w zależności od tego, co szybciej przyjedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gina Re: jak dojechac/... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 12:10 os. Zwyciestwa (hihi...) - wydzial na Umultowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: jak dojechac/... IP: *.icpnet.pl 27.09.05, 15:09 teraz troche czasu nie mam bo wlasnie wybieram sie na zajecia,ale takie pytanie jak dojechac to troszku lenistwo. wystarczy wejsc na www.mpk.poznan.pl tam jest ladny rozklad z mapa i mozna wszystko dokladnie obadac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytająca Re: jak dojechac/... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:02 ale nie ma to, jak podpytać doświadczonych... zawsze to rzetelna informacja...!!! Odpowiedz Link Zgłoś