Dodaj do ulubionych

POLITOLOGIA -ważne bardzo!

IP: *.chello.pl 07.11.05, 21:25
Bardzo proszę o opinie wszystkich, którzy studiują (studiowali) ten kierunek.
Czy są to ciekawe studia, a może was rozczarowały? Czy rzeczywiście jest tam
dużo historii? Jakie przedmioty sprawiały wam najwięcej trudności? Bardzo
proszę o szybką odpowiedź, bo lada dzień mam zadecydować czy zacznę
politolgię, a nie chciałabym źle wybrać. Piszcie, proszę, wszystkie swoje
przemyślenia związane z tym kierunkiem!! Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.lublin.mm.pl 07.11.05, 22:19
      jestem na 3 roku, mi osobiscie bardzo sie podoba bo politologia nie skupia sie
      na jednej dziedzinie bo mialam i psychologie, i socjologie, ekonomie, logike,
      historie, nawet filozofie:) no i wiele innych przedmiotow. od 3 roku przedmioty
      sa bardziej ukierunkowane - w zaleznosci jaka wybierzesz specjalizacje. dla
      mnie zaden przedmiot nie byl jakis specjalnie trudny, a jesli cos komus
      sprawialo trudnosc to raczej ze wzgledu na profesorow:) jesli chodzi o historie
      to na 1 roku jest powszechna a na 2 najnowsza Polski, no i faktycznie nie jest
      jej malo, ale do przezycia:) Osobiscie polecam:)
      • klinika_pediatryczna Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! 07.11.05, 22:30
        juliette jeżeli interesuje Cię ten kierunek to nie zastanawiaj się tylko idź na
        te studia. Wazne zeby robić to co się lubi. Ja mam w tym roku mature i mniej
        wiecej od trzech lat wiem, ze własnie to chciałabym studiowac po liceum. choc
        nie wiem czy ostatecznie 'wyladuje' na tym kierunku, bo wiadomo, ze w zyciu
        róznie bywa. Lecz jeśli masz możliwość studiowania polit. i wiesz, ze
        zralizujesz sie w tym nie wahaj sie. pozniej mozesz tego zalować.
        a w jakim miescie?
        • pussycat_doll Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! 08.11.05, 00:00
          jak to zaczniesz?? w przyszlym roku tak?
          • Gość: juliette Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.chello.pl 08.11.05, 03:49
            Dziękuję Wam za odzew i proszę o jeszcze :-) Na forum jest dużo wątków pt. "co
            można robić po politologii?". Mnie aktualnie ten temat mniej interesuje, bo nie
            jestem młódką po maturze. Aktualnie pracuje w administracji samorządowej,
            wcześniej w mediach (pisałam m.in. o lokalnej polityce). Interesuje mnie ta
            tematyka, ale zastanawiam sie na ile ten kierunek to właśnie polityka, a na ile
            nudne, trudne i żmudne przedmioty, które sprawiły, że sie rozczarowaliście...
            Waham się, nie wiem czy dam radę... Studia już w sumie zaczęłam, ale to
            ostatnia chwila kiedy mogę się wycofać, stąd tak bardzo zależy mi na Waszych
            opiniach...
            • Gość: juliette Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.chello.pl 08.11.05, 04:02
              No tak, przez ten mętlik w głowie nie odpowiedziałam na pytanie... Miasto
              Wrocław, a ponieważ stara baba jestem :) wybrałam uczelnie prywatną (na
              uniwersytecie już byłam - na polonistyce). Tak, wiem, jakie opinie mają
              prywatne szkoły, ale chcę te studia skończyć dla siebie, więc myślę, że to nie
              ma większego znaczenia. I w publicznej, i w prywatnej chyba jest podobnie
              (uświadomcie mnie, jeśli się mylę) - najważniejsze, czego my oczekujemy i jakie
              mamy plany. Czy chcemy papier, czy chcemy się czegoś ciekawego nauczyć... Nie
              krzyczcie - ale nie przepadam za historią (stąd ten strach)....
              • Gość: Iwona Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: 80.72.40.* 16.11.05, 18:59
                Zgadzam się z tym - ważne zeby zdać sobie sparwę że uczymy się dla siebie.
                Dlatego należy wybrać szkołę pod kątem tego czego i jak uczą. Nie pod kątem
                renomy która istnieje nie wiadomo dlaczego. Czasami tylko dlatego, że kiedyś
                szkoła była renomowana, a teraz propaganda robi swoje, i żywot dawnej świetnej
                uczelni jest sztucznie przedłużany. Zresztą, w wielu prywatnych uczelniach
                wykładają ludzie z pańswówek, uniwerków itp.

Historii się nie bój - nienawidziłam historii przez swoją podstawową i średnią
                edukację... a teraz jestem magistrem politologii. Historię przeszłam...
                wystarczyło się do niej przekonać...polubić. To wszytstko. Cała filozofia.

Powodzenia ;-)
            • Gość: Kasia Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.lublin.mm.pl 08.11.05, 10:42
              uwazam ze z takim doswiadczeniem b. dobrze wybralas bo na 3 roku wybiera sie
              specjalnosc: dziennikaerstwo, ustrojowka z uprawnieniami nauczycielskimi oraz
              wlasnie samorzad i polityka lokalna, i od 3 roku zaczynaja sie konkretne
              studia, pierwsze 2 lata nie sa tak skonkretyzowane, ale ja sie nie
              rozczarowalam :)
              • Gość: juliette Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.chello.pl 08.11.05, 12:05
                Dziękuję Kasiu za słowa otuchy! Stres jednak trwa - nazwy niektórych
                przedmiotów brzmią groźnie :-) No i ta historia...
                Gdyby ktoś jeszcze zechciał zabrać głos, to bardzo proszę..
                • Gość: Error Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.univ.szczecin.pl / *.univ.szczecin.pl 08.11.05, 19:08
                  To bedziesz musiała polubic historie bo troche tego na Politologii jest..
                  • Gość: juliette Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.chello.pl 08.11.05, 20:04
                    Rozumiem Error, że studiujesz (studiowałeś) politologię. Jak ogólne wrażenia?
                    (poza tą "paskudną" historią, choć jak rozumiem to nie taka sama historia jak w
                    liceum?)
                    • Gość: Kasia Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.lublin.mm.pl 08.11.05, 21:40
                      jest to historia najnowsza - od przełomu XIX i XX wieku do czasów
                      współczesnych, oczywiscie w bardziej szczególowej formie niz w liceum :) zdalam
                      jedna i druga wiec osobiscie nie narzekam :)
                      • klinika_pediatryczna Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! 08.11.05, 23:14
                        najwazniejsze jest realizować swoje marzenia. dążyć do celu i czerpać z tego
                        przyjemność. ja na twoim miejscu poszłabym na te studia. tym bardziej, że
                        finanse nie sa dla ciebie przeszkodą.
                        a przedmioty jak przedmioty; filozofia polityczna, historia administracji,
                        geopolityka itd. w sumie to przecież jest ciekawe i pozwala zdobyć
                        ogolniohumanistyczną wiedzę.
                        dla mnie studiowanie dla przyjemności ma sens, tym bardziej, ze należę do osób,
                        które bardzo cenią inwestowanie w siebie i we własny intelekt. nauka jest
                        przecież bardzo przyjemna :) może i naiwne myślenie, no ale nic nie poradzę.
                        wiedza, wiedza i jeszcze raz wiedza!!!!!!!!!!!
    • Gość: virgolette Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.lama.net.pl 08.11.05, 23:38
      Historia na politologii jest, owszem, ale zupelnie inna niz w liceum. nie
      chodzi tu o zwykle wkuwanie dat i chronologiczne 'przerabianie'jakiegos
      wydarzenia, ale o analizowanie dlaczego do jakiegos faktu doszlo, jakie byly
      konsekwencje, co mialo na to wplyw. wg mnie politologia daje tą cenną
      umiejetnosc: analize przyczyn danego stanu rzeczy. na przykladzie historii jest
      to najjasniejsze, bo wiesz co bylo wczesniej i co bylo potem. Historia na
      politologii uczy kojarzenia faktow z najwiekszymi zawilosciami. dlatego nie
      powinnas sie jej bac :)
      co do innych przedmiotow: sa rozne programy w roznych miastach, rozne
      specjalizacje. moze napisz ktore przedmioty najbardziej cie niepokoja (pewnie
      znasz plan co najmniej na 1 rok) a cos napisze. ogolne przedmioty bazowe sa
      dobrym wstepem do pozniejszych analiz. bez socjologii czy filozofii czy
      ekonomii nie mozna by ruszyc dalej.
      z moich doswiadczen wskazuje ze najwieksze problemy sprawiali wykladowcy :) ale
      moze na prywatnej uczelni ten problem odpada, tam jednak inaczej traktuje sie
      studenta. chyba :)
      ogolnie mowiac studia sa super. naprawde "poszerzają" horyzonty myslow. ja
      jestem po nich madrzejsza :) moze niekoniecznie mam jakies specjalne
      kwalifikacje i umiejetnosci oprocz tych ogolnych miekkich, ale skoro masz juz
      prace to studiuj politologie.
      powodzenia!
    • Gość: Kasia Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 09.11.05, 15:21
      JA również polecam politologię,ale przede wszystkim typowym pasjonatom. Historii
      faktycznie jest dużo, ale wszystko można przeżyć. Studia naprawde ciekawe, uczą
      myśleć i interpretować fakty.
      • Gość: kkkk Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.chello.pl 10.11.05, 12:32
        ja studiuje obecnie na pierwszym roku nauk politycznych i jestem zadowolona. CO
        prawda mamy wlascieiwe taki sam plan jak stosunki czy europeistyka. Historii
        duzo, ale glownie ta najnowsza. POza tym mam ciekawe specjalizacje do wyboru -
        marketing polityczny , administracje publiczna i integracje UE. Oglnie mysle,
        ze studia te daja duze szanse, ale jednak lepiej je polaczyc z czyms innym jak
        prawo, ekonomia czy jakas filologia, aby miec bardziej sprecyzowane
        wyksztalcenie
    • Gość: salineczka@poczta. Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: 82.160.53.* 10.11.05, 15:02
      ....czy łatwe. ?? hm jeśli lubisz..uczyć się historii to ...bedziesz miala
      szanse..na II roku.. jest dużo prawa...zależy też od specjalności ...np
      jest prawo administracyjne ,wspólnotowe .Jest sporo o integracji europejskiej ,
      socjologii , przedsiębiorczośc, marketing polityczny...itd. Ja gdybym miala
      wybiera.c jeszcze raz...to poszłabym na architekture.:)
    • Gość: ania Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.univ.szczecin.pl 10.11.05, 15:36
      allegro.pl/show_item.php?item=71061315
      • Gość: juliette Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.chello.pl 10.11.05, 18:37
        Witam ponownie,
        czytam Wasze wpisy z uwagą. Dziękuję za odzew, porady i słowa otuchy!
        Wciąż się waham, chyba najbardziej tego, że studia okażą się dla mnie za trudne
        i nie dam rady, a czesne - choć brzmi to bardzo przyziemnie - przepadnie (nie
        do końca jest tak, jak napisała Klinika, że skoro pracuję, to nie mam się co
        martwić o pieniądze – ale to już inny temat).

Niewykluczone też, że program moich studiów (jak wspomniałam to prywatna
        uczelnia) różni się od Waszych, w większości pewnie uniwersyteckich. A może
        będzie mniej historii?... :-))

Czytam wykaz przedmiotów. Wiele brzmi bardzo ciekawie. W moim planie są m.in.
        psychologia społeczna, podstawy medioznawstwa, współczesne systemy polityczne,
        system polityczny RP, partie i systemy partyjne. Macie też takie przedmioty?
        Jak je oceniacie?
        Z tych „groźnie” brzmiących to ekonomia, logika, podstawy prawoznawstwa.

Jeśli chodzi o bycie pasjonatem – to najbardziej pasjonuje mnie współczesna
        polska scena polityczna – nie wiem, czy to nie za mało, aby wybrać taki
        kierunek. Jak myślcie?

Jeśli chodzi o specjalizację najbardziej podoba mi się marketing polityczny –
        no ale to melodia przyszłości...

Nie chcę Was zamęczać, ale gdyby ktoś jeszcze zechciał się wypowiedzieć, to z
        góry dziękuję! Pozdrawiam!
        • Gość: Error Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.univ.szczecin.pl / *.univ.szczecin.pl 10.11.05, 19:49
          Skoro tak stawiasz sprawe to bierze:) Inaczej bedziesz do konca zycia załowala
          ze nie poszlas na to.. studia naprawde ciekawe:) Histori duzo.. ale tylko na 1
          roku.. nie bedzie tak zle:)
          • Gość: juliette Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.chello.pl 10.11.05, 19:54
            Dzięki Error! Ale co masz na myśli pisząc: "skoro tak stawiasz sprawę to
            bierze:)" ?...
          • Gość: mattafixx Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: 80.51.118.* 10.11.05, 20:00
            "Jeśli chodzi o bycie pasjonatem – to najbardziej pasjonuje mnie współczesna
            polska scena polityczna – nie wiem, czy to nie za mało, aby wybrać taki
            kierunek. Jak myślcie?"

No, koleżanko - jeśli tak, to nawet się nie zastanawiaj! Nawet nie wiesz, jacy
            ludzie są na poliotologiach. Nie raz i nie dwa w życiu nie oglądali "Faktów",
            nie mają pojęcia o "zdjęciu Olszewskiego" (myślą, że to jakieś zdjęcie, w sensie
            fotograficznym :D ), nie potrafią wymienić obecnych liderów partyjnych. Jeśli
            Cie to kręci to są to studia dla Ciebie (jak i dla mnie :P). Wcześniej byłem rok
            na innych, nietrafionych - wynudziłem się za sto lat. A teraz? Nie chce mi się
            wracać do domu (jestem na zaocznych)! Dyskusje, nawiązania (teaz mamy akurat
            gorący okres wyborczy i powyborczy), ludzie z podobnymi zainteresowaniami. Już
            nawet po dwóch zjazdach potworzyły się swoiste grupki ideologiczne. :)
            Rzeczywiście, to studia dla pasjonatów. Idź i nie grzesz więcej ;-) !
            • Gość: juliette Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.chello.pl 10.11.05, 20:15
              Ojej, dzięki Mattafixx! To bardzo ładne co napisałeś! Uśmiechnęłam się od ucha
              do ucha!! Serio... Bo ja taka niewierząca w siebie jestem, ale dzięki Wam jakoś
              pewniej się czuję ... :-))) Nie wiem czy czytałeś moje poprzednie wpisy - o tym
              co robię zawodowo i co robiłam... Szczególnie pisanie o polityce mnie baaardzo
              kręciło. A dzień bez "Faktów" jest straconym dniem! :-)Zwłascza w ostatnich
              miesiącach - z przyczyn, o których wspomniałeś.
              • klinika_pediatryczna Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! 11.11.05, 21:49
                juliette czyli postanowione :):) rozpoczynasz te studia i basta!! A może potem
                rozpoczniesz karierę polityczną? Taka opcja też istnieje. Szala przeważyła się
                na korzyść politologii!
                Powodzenia.
            • Gość: Veritas Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 11:14
              w pełni muszę sie zgodzić z mattafixx. politologia to kierunek który najczęściej wybierają ludzie którzy nie wiedzą co chcą w życiu robić i traktują ten kierunek jako przedłużenie liceum( poniekąd trochę tak jest że politologia jest dosyć "ogólnie rozwojowya" ). A poza tym wiadomo że na polityce każdy Polak się zna...studiuję na drugim roku i mam w grupie kwiatki które nie mają pojęcia kim jest Margaret Thacher czy Joshka Fisher. Dyletantyzm na tych studiach jest bardzo powszechny, już drugi rok się tym frustruję...
              • Gość: Anita Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.lublin.mm.pl 12.11.05, 12:02
                ja sie z tym totalnie nie zgadzam - wkurza mnie jak ktos mowi ze na politologii
                sa ludzie ktorzy nie wiedza co chca robic w zyciu, bardzo dobrze ze jest
                zroznicowana, bo sprawia ze mamy pojecie w wielu dziedzinach a nie tylko w
                waskim temacie. A wlasnie widac ostatnio jak Polacy znaja sie na polityce - nie
                maja o niej zielonego pojecia. U mnie na uczelni studiuja cholernie
                inteligentni ludzie, niektorzy maja niesamowita wiedze, a co do pracy to wielu
                moich znajomych znalazlo prace, jeszcze bedac na 4 czy 5 roku - pracuja w
                bankach, urzedach, szkolach (to akurat kiepski przyklad:) czy nawet w
                rozglosniach radiowych czy redakcjach (glownie po specjalnosci dziennikarskiej)
                No ale na roznych uczelniach pewnie wyglada to inaczej - dla mnie politologia
                to swietny kierunek.
                • Gość: Veritas Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 12:27
                  Aniu, ja również myślę że politologia to świetny kierunek, uważam tę dziedzinę wiedzy za swój konik i boli mnie jak muszę studiować z ludźmi którzy trafili na te studia z przypadku i są na nich tylko dla uzyskania mgr przed nazwiskiem.mówie z doświadczenia bo w większości z takimi własnie przypadkami sie stykam, moze cie to wkurzać,trudno. Bardzo fajnie ze wśród twoich znajomych są ludzie z pasją, mnie takich brakuje i stąd moje rozgoryczenie.A to że Polacy sie znają na polityce było powiedziane z dużą dozą ironii.
                  • Gość: Anita Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.lublin.mm.pl 12.11.05, 16:59
                    to ja zapraszam na moj wydzial:) ale masz racje, wszedzie zdazaja sie osoby
                    ktorym zalezy tylko na tytule mgr, na szczescie takie osoby jak my podnosza
                    poziom na uczelni:) pozdrawiam!
    • Gość: Veritas Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 12:29
      Anito, nie Aniu, przepraszam za pomyłkę :)
      • Gość: swieta-prawda Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 14:32
        Tak niestety jest w większości ,wiele osób studiuje dla papierka - mgr , nic
        poza tym ,nic nie umieja , nie znają się na rzeczy , nie interesuja sie
        studiwaną dziedziną a później mają pretensje ze nie moga znaleźć pracy i teksty
        w stylu : no jak to przeciez skonczyłem/am studia , mam mgr.
        • Gość: mattafixx Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: 80.51.118.* 12.11.05, 15:21
          Poza tym dodam, że jezeli juz temat schodzi na dysputy polityczne, objawia się
          zero własnego zdania - osobniki niektóre powtarzają ciurkiem za tym, co
          usłyszeli w tv, albo przeczytali przypadkiem w GW ;-)

Ale ogólnie nie jest źle, są tez ludziska z pasją ;-)
          • Gość: arcz_86 Re: POLITOLOGIA -ważne bardzo! IP: *.compnet.com.pl 12.11.05, 18:24
            Hejka ja studiuje jeśli tam to można już nazwać od 2 miesięcy i powiem ci że
            jest spoko ale kucia w cholere :/ Mam i ekonomie, logikę , historię Powszechną
            XX wieku (II Tomy Pana Bankowicza) i Filozofię oraz wstęp do prawa , państwa i
            polityki wszystko coool tylko czytania duużo i programów pyblicystycznych :P
            Ale tak to spoko jeest :)A co bedzie dalej zobaczy sie po sesjii :P
    • Gość: juliette Wróciłam... IP: *.chello.pl 05.03.06, 00:12
      Wszystkim, którzy odpowiedzieli na moje pytanie (choć nie wiem, czy się tu
      jeszcze błąkacie...) chciałam podziękować za słowa otuchy i powiedzieć, że
      zdecydowałam się w końcu i póki co nie bolało tak bardzo :)) Pierwszy semestr
      szczęśliwie ze mną!! :)) Raz było łatwiej, raz trudniej - jak wszędzie zresztą.
      Chwila odpoczynku i zaczynam dalszą walkę. Dziękuję Wam i pozdrawiam!
      • klinika_pediatryczna Re: Wróciłam... 05.03.06, 18:26
        no to super!! :)))

GRATULUJĘ!! :P
        widzisz, że warto było, a gdzie studiujesz??
        • Gość: juliette Re: Wróciłam... IP: *.chello.pl 05.03.06, 19:02
          Witaj Klinika ponownie:) Dzięki! Póki co jestem zadowolona! Tak jak pisałam
          wcześniej - uczelnia prywatna, ale studiowałam też na uniwersytecie (inny
          kierunek, kilka lat temu) i szczerze mówiąc sesja wyglądała podobnie, więc to
          nie do końca tak, że jak się płaci to już można siedzieć z założonymi
          rękami :)))
          • Gość: arczi_86 politologia IP: *.compnet.com.pl 05.03.06, 22:03
            No nauki jest w cholere ale wszystkiego po trchu :) Najgorsze mam teraz
            METODOLOGIA BADAŃ POLITOLOGI :| Ostro bedzie Pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka