Dodaj do ulubionych

Informatyka

IP: 212.244.54.* 22.11.05, 14:53
Chciałem się was zapytać czy trzeba być bardzo dobrym z matematyki żeby
studiować informatykę? i na jakich specjalnościach jest najmniej matematyki?
Obserwuj wątek
    • Gość: Lol_niezly Re: Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 15:29
      Zadania z 1 semestru pierwszego roku:

www.mimuw.edu.pl/~urzy/Wtm/zadania.pdf
      Zaznaczam ze ten przedmiot jest jednym z prostszych lol.
      Prawdziwe jazdy sa z matematyki dyskretnej.Z kolosow 60 p., zeby zaliczyc
      trzeba miec 15 :D Oczywiscie polowa osob to olimpijczycy ;)
      Wnioski wyciagnij sam jaki trzeba byc z maty ;)
      • another_story Re: Informatyka 22.11.05, 18:28
        Ciarki mi przeszły po plecach na widok tych zadań ;).
        Studiuję polonistykę.
      • Gość: kasia Re: Informatyka IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 03.12.05, 20:25
        hej! to moj egzamin!
        z tego co pamietam, to byl bardzo przyjemny (tak ze 3 razy prostszy niz kolokwium :)
        • Gość: kasia Re: Informatyka IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 03.12.05, 20:33
          przepraszam, pomylka :)
          jak sie czyta dwa zadania, to sie czlowiek zawsze pomyli
          to sa zadania z paru pierwszych zajec
    • Gość: k Re: Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 18:22
      na poczatu informatyka to prawie sama matematyka. Na UWr wręcz do
      nieprzebrnięcia jest logika i większośc osób przez nia nie przechodzi....
      • Gość: dydy Re: Informatyka IP: 217.97.228.* 22.11.05, 19:49
        a powiedzcie czy kierunek informatyka jest podobny to telekomunikacji?
        czy na telek. też trzeba znać sie dobrze na komputerach?
        • Gość: Lol_niezly Re: Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 20:57
          Co do telekomunikacji to nie mam pojecia, ale jedno jest pewno informatyka jest
          podzbiorem matematyki.Nawet jak dostaje sie magistra/doktora to jest
          sie doktorem nauk matematycznych w zakresie informatyki ;]
          Zeby dostac sie na infe trzeba byc lepszym z maty niz by dostac sie na mate.
          Poza tym jak nie dajesz rady na infie, to wylatujesz na mate :]
          Na politechnikach maty jest nieco mniej i w mniejszym stopniu trudnosci , ale
          oni maja dodatkowo fizyke ;)
          Za to na uniwerku to 1 rok maty czy infy jest praktycznie taki sam...
          dlatego interesujace jest pytanie: matematyki nikt nie lubi, ale informatykow
          pelno ... interesujace ;))

PS: jesli ktos bedzie chcial moge podac linki do zadan z
          logiki/analizy/dyskretnej ;D Ale to juz na wlasne ryzyko lol
          • Gość: k Re: Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 22:27
            W sumie ja się nie zgodzę, że ten kto odpada z infy leci na matme. U mnie
            zarówno ludzie odpadają i z infy i z matmy (mniej wiecej w równym procencie).
            Programy też są inne. Patrząc na UWr czasem wręcz dochodzi do paradoksów. Na
            informatyce jest logika, na matematyce wstęp do matematyki. Niby na logice jest
            to samo co na WDM i jeszcze trochę więcej, ale jeśli zaliczysz logikę i
            pojdziesz na drugi kierunek matme, to ci i tak nie przepiszą. Na infie jest
            jeden semestr analizy, kiedy na matematyce są aż 4. Są owszem przedmioty wręcz
            takie same, ale to naprawdę różnie bywa.
            Fakt jest taki, że bez dobrej znajomości matematyki nie będziesz (dobrym)
            informatykiem
            • Gość: Lol_niezly Re: Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 22:30
              Tak tak, zgadzam sie co do UWr , ale na UW sie wypada na mate ;P
              Thx za uscislenie ;]
              • Gość: k Re: Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 22:35
                Słyszałam tez ze na UW pierwszy rok matmy jest lajtowy, dopiero pozniej zaczyna
                sie jazda...
                • Gość: krzych Re: Informatyka IP: *.ip24.pl 04.12.05, 12:02
                  na UJ - tez WDM(Wstep do matmy) rzadzi !!! - jest to przedmiot odsiewowy - po
                  pierwsztm roku z 150 osob zostaje 80:) - ja studuje na 1 roku infy - i wrazenia
                  sa nieziemskie - ....jak interesujesz sie matma - :) algebra - matma i na
                  dodatek robieniem dowdow( Cos co nie da sie opisac ) to studia dla Ciebie!!! -
                  jak nie jestescie debesciakami z matmy to nie kozaczcie jak ja :D i nie idzcie
                  na te uniwerki(ja za rok przymierza sie na agh, pw lub wat) bo wasz stan
                  psychiczny moze sie bardzo pogorszyc....
                  • Gość: k Re: Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 13:43
                    U mnie akurat na UWr od odsiewu jest głownie algebra. WDM jest o tyle fajnie,
                    ze jak nie zaliczysz, to nie wylatujesz ze studiów, ale przechodzić na warunek
                    i automatycznie na licencjat. Niektorzy zaliczali WDM dopiero na 3 roku...
                  • Gość: opryszek Re: Informatyka IP: *.chello.pl 08.12.05, 12:13
                    o jestes na (ch)UJ'u teraz w ii?? ja byłem w zeszłym roku i to było bardzo traumatyczne przeżycie ale teraz jestem na infie na pw i szczerze mówiąc w porównaniu z ujem to sie nic nie robi( chociaż w porównaniu z innymi uczelniami to i tak ponoć tutaj jest zapier...). Analiza tutaj to takie troche wieksze liecum przynajmniej ja mam takie wrażenie algebra w porónaniu z ujem to heh ... Wieć jak Cie dr hab. Marek Z. uwali na wdm'ie to nie ma to jak politechnika
                    pozdro
                    powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka