Dodaj do ulubionych

Studia w Angli, podopwiedzcie!

IP: *.szydlak.com / *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 21:43
Witam.
Mam pytanko na temat studiowania w Angli.
Mam zamiar wyjechać na Universytet w Luton i tam kontynuować studia i zrobić licencjat.
Ale nie wiem, czy mi się bedzie chciało wracać na 2 lata magisterki w Polsce.
Magisterskie w Angli sa bardzo drogie, ale tylko rok trwają.
Czy wiecie coś na temat jakichkolwiek stypendiów,czegokolwiek co pozwoli zmineiszyć koszt tych studiów?
Może macie jakieś doświadczenia w studiach na Wyspach?
Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • Gość: steph13 Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! IP: *.bulldogdsl.com 03.02.06, 23:43
      Szczera rada: nie marnuj pieniedzy i wysilku na uniwersytet w Luton. Koszt taki
      sam jak na 'prawdziwych' uczelniach a dyplom smiechu wart.
      • Gość: ZAP Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 13:07
        smiechu wart? W polsce jak powiesz ze konczyles studia w Londynie to kazdy ci
        laseczke zrobi na dzien dobry i nie wazne na jakim poziomie
        • Gość: steph13 Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! IP: *.bulldogdsl.com 04.02.06, 19:24
          Tylko Luton to nie Londyn, pod zadnym wzgledem, nie wspominajac o uczelnach.
          • Gość: ZAP Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 20:16
            To zapraszam do easyjeta i przysluchaj sie jak bedzie ladowanie :D
    • Gość: Mari Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! IP: *.szydlak.com / *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 23:56
      A co powiecie na to,że te studia beda bezpłatne?
      Mam dostac stypendium. Dokladniej to wybieram sie do Luton Business School na Uniwersytecie w Luton?
      A może ktos z Was tam studiowal i moze podzielic sie wrazeniami?
      pozdrawiam
    • Gość: Mari Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! IP: *.szydlak.com / *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 23:58
      Aha, z Luton do Londynu jest pół godziny pociagiem, wiec to nie jest dziura zabita dechami, gdzies w okolicach Loch Ness:)
    • alex_koz Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! 05.02.06, 12:55
      nie wiem dlaczego od razu zakladasz, ze chcesz zrobic w anglii postgraduate,
      skoro norma sa studia na poziomie BA i spokojnie mozna po nich dostac prace...
      • bugsior Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! 05.02.06, 13:02
        nie wiem dlaczego od razu zakladasz, ze przedmowca chce po studiach zostac w anglii.
        • alex_koz Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! 05.02.06, 13:28
          angielski BA w Polsce i gdziekolwiek indziej daje szanse na prace, zastanawiam
          sie tylko czemu autor watku od razu zaklada, ze robi Mastera, nawet kosztem
          nieukonczenia studiow w Polsce
          • bugsior Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! 05.02.06, 13:41
            no widzisz, wlasnie ze BA nie daje takich szans na prace w polsce. niektore firmy wymagaja magistra
            chociaz w oddzialach tych samych firm na zachodzie BA w zupelnosci wystarcza.

BA to dobra sprawa na zachodzie. w polsce niestety nie zawsze.
            • alex_koz Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! 05.02.06, 13:51
              ja juz nie wiem czy ty magistrem nazywasz angielskiego mastera czy polskiego,

generalnie: ja wolalabym opcje polski magister plus BA z Anglii,

niz angielski Master tylko i wylacznie, szczegolnie jak sie mysli o pracy w PL
              • bugsior Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! 05.02.06, 14:06
                chyba inaczej zrozumielismy tekst pierwszego watku. dla mnie nie jest jasne ze Mari skonczyla studia
                magisterskie w Polsce. okreslenie 'kontynuacja' rozumiem jako przeniesienie sie badz rezygnacje ze
                studiow w Polsce.

magistrem nazywam zarowno MA jak i mgr. licencjatem nazywam licencjat jak i BA.

rowniez wolabym polskiego magistra i BA. jednak ta opcja zajmuje 5+3 (w UK jest chyba 3?)=8
                druga opcja zajmuje 3+2=5. zakladajac ze znajdujemy prace zaraz po studiach podczas tych 3 lat
                roznicy mozna sobie wyrobic o wiele bardziej cenione doswiadczenie, wiec genealnie pod wzgledem
                kariery te 8 lat byloby lepiej wykorzystane.
                • alex_koz Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! 05.02.06, 14:22
                  ja zrozumialam Mari tak, ze chce wyjechac na studia do UK w polowiie (po 3
                  latach) studiow w PL, a dodam, ze akurat moja dobra kolezanka w taki sposob
                  wyjechala akurat na uniwerek do Luton, i jak rozumiem chce tam zrobic BA..,
                  czyli co do tego mamy jasnosc

a c do reszty, polski magister i BA niekoniecznie musi trwac 8 lat (BA to 3
                  lata) bo chcac uzyskac angielskiego BA mozna m.in.
                  wyjechac do UK bedac magistrem w Polsce i tam zrobic jeden z licznych "top up
                  course" i miec BA po roku, czyli razem 6 lat
                  badz tez - jeszcze lepsza opcja - zrobic ow "top up course" poczas pobytu w
                  Anglii w ramach Erasmusa, wtedy zmiescimy sie w przeciagu 5 lat:)

a uzyskania w UK BA i Mastera zajmie 4 lata (do 4.5 - oczywiscie jak full
                  time)

oczywiscie o kierunkach humanistycznych pisze, bo na studiowaniu innych sie nie
                  znam i nie wiem ile trwa...

a i tak nie wiemy co Mari studiuje wiec tak sobie dywagujemy;)

• bugsior Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! 05.02.06, 16:28
                    hmm, nie wiedzialem ze majac magistra w polsce mozna zrobic BA nawet rok. zakladam ze z tej samej
                    dziedziny co polski magister, bo nie wyobrazam sobie przeskoczenia 2/3 studiow w innym kierunku.

myslalem ze MA w UK zajmuje w sumie 5 lat. kolega robil BA z ekonomii na LSE i teraz robi 2-letnie MA
                    na Oxfordzie. chyba ze kazda szkola ma inaczej.

a tak na marginesie, to o szkole w Luton nigdy nie slyszalem.
                    • alex_koz Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! 05.02.06, 17:28
                      oczywiscie, ze w obrebie tej samej dziedziny (co do top up course) i to nie
                      wszystkie kierunki (z prawem byloby ciezko, ale jakies business studies to
                      spokojnie), a co do MA zalezy gdzie i jak, tzn. czy full time czy part time, od
                      kierunku (czy jest to taught czy reseacrh course) i uczelni, a nawet te ktore
                      trwaja rok zazwyczaj od wrzesnia do wrzesnia ( a nie jak normalnie wrzesien -
                      czerwiec).

to zesmy sobie podyskutowali:)

a co do Luton
                      education.guardian.co.uk/universityguide2005/0,15903,1455246,00.html
                      • Gość: Mari Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! IP: *.szydlak.com / *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 19:35
                        Jestem na drugim roku turystyki i rekreacji, i własnie po drugim roku moge wyjechac do Luton i w ciagu kolejnych dwóch lat zrobić BA ful time research. Czyli w ciagu 4 lat BA i potem jest możliwosc zrobic MA w rok.
                        Tylko nie wiem czy są jakies mozliwosci stypendium, albo moze grantów na rok robienia MA. Zalezy mi zeby za bardzo sie nie rozciagac w czasie z tymi studiami.
                        No ale zawsze moge wrocic do Polski i zrobic zaocznie magisterke, bo na BA nie chce poprzestać.
                        Pozdrawiam.
                        • manros Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! 05.02.06, 20:52
                          skonczywszy studia w Anglii nawet nie mysl o powrocie do tego syfu jakim jest
                          Polska. Majac dyplom UK czy nie bedziesz poszukiwal pracy jak kret i znajdziesz
                          za 800zl a tam...Szkoda gadac. Nawet barmana stac na zycie samemu i wszystko do
                          okoła...
                        • alex_koz Re: Studia w Angli, podopwiedzcie! 05.02.06, 23:24
                          to juz teraz cos wiem;)

przyznam sie szczerze, ze nie wiem czemu juz teraz myslisz o MA, tzn. fajnie ze
                          juz myslisz o tym, ale poki co nie martwilabym sie o kase na MA bo jeszcze
                          troche czasu masz, a moze po drodze zmienisz plany etc. nie zebym Ci oradzala
                          ale tak po prostu pisze, a na unwierku jest na pewno jakis dzial
                          typu "studennts first" i funding wiec na pewno Ci doradza gdzie mozna gakis
                          grantow szukac.

3mam kciuki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka