Dodaj do ulubionych

Studia biologiczne...poradzcie, please..

04.02.06, 14:47
Witam,
Watek kopiuje z innego forum, bo wydaje mi sie, ze tu rowniez moge uzyskac
odpowiedzi na nurtujace mnie pytania...Chodzi o studia biologiczne. A
wiec...Zamierzam rozpoczac studia biologiczne
zaocznie (pracuje) i zastanawiam sie nad praca jaka mozna wykonywac po
ukonczeniu tych studiow (zaznacze, ze praca o charakterze nauczyciela mnie
nie interesuje). Sprawa jest o tyle skomplikowana, ze po jakims czasie
wybiera sie rozne specjalizacje itp itd np. mikrobiologia etc. i tu zaczyna
sie dla mnie problem, bo nie wiem jakie moga byc tego konsekwencje w
przyszlosci jesli chodzi o rodzaj pracy....zatem:

1. Jakie sa te rozne mozliwosci/warianty?

Jak widac, nie mam kompletnego pojecia i rozeznania w temacie pracy, bo nigdy
szczerze mowiac sie nad tym nie zastanawialam - chcialam studiowac biologie
i juz. Jesli ktos mnie moze jeszcze tutaj uswiadomic:

2. Jak rozna prace mozna wykonywac po studiach magisterskich, a doktoranckich
(rowniez zaocznie)? Co daje ten stopien naukowca?

Z biologia powiazana jest tez biotechnologia, ale jest tam (jak sie
orientuje) duzo chemii, za ktora szczegolnie nie przepadam. Biotechnologia
ma wiecej mozliwosci, rowniez jesli chodzi o prace..

3. Czy biolog, a biotechnolog rzeczywiscie tak bardzo sie roznia, w kwestii
zawodowej?

4. Nastepna sprawa - studiujac dziennie, a tymbardziej biologie, odbywaja sie
rowniez zajecia praktyczne, a zapoznajac sie z planem studiow zaocznych nic
takiego nie znalazlam (na przykladzie UMK), wiec jak z tym jest studiujac
zaocznie? Biolog to biolog - musi posiadac te wszystkie umiejetnosci...
czytajac ogloszenia o prace, duzo biologow poszukuje stanowiska w
laboratorium wlasnie.

Mam wielki metlik w glowie....jesli ktos sie bardziej niz ja orientuje w tym,
to bardzo prosilabym o odpowiedz... a z ciekawosci zapytam:

5. Jakie studia nalezaloby ukonczyc, aby pracowac w kontroli jakosci, albo
zajmowac sie inzynieria genetyczna? ...bo jakby nie bylo...wlasnie to by mnie
najbardziej interesowalo...

Bede wdzieczna za kazda pomoc.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kalinka22 Re: Studia biologiczne...poradzcie, please.. 04.02.06, 23:29
      up! :)
      • ya_basta Re: Studia biologiczne...poradzcie, please.. 05.02.06, 04:46
        ja wprawdzie nie biologie tylko biotechnologie, ale jesli moge ci w czyms pomoc to mozesz do mnie napisac, co do 5 to wydaje mi sie ze wlasnie raczej biotech predysponuje do tego rodzaju rzeczy, ale znam ludzi ktorzy robia IG i po biologii i po biot. pozdrawiam
      • ya_basta Re: Studia biologiczne...poradzcie, please.. 05.02.06, 04:47
        aha mam nadzieje ze sie nie spieszysz bo ja nie za szybko moge odpowiedziec (sesja ciezka) pozdrawiam
    • Gość: k Re: Studia biologiczne...poradzcie, please.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 11:28
      dwie rzeczy przychodza mi do glowy po przeczytaniu twojego posta:
      1. na biologii od chemii nie uciekniesz. od matematyki, fizyki i statystyki tez
      nie. jesli masz wstret do cyferek, to szczerze odradzam, bedziesz sie meczyc.

2. co do pracy - jesli chcesz zajmowac sie IG, to niby bardziej biotechnologia,
      ale prawda jest taka, ze jak po biologii bedziesz sie chciala wkrecic, to tez
      pewnie dasz rade. inna sprawa, ze w Polsce "wkrecac sie" nie ma za bardzo w co,
      mozna oczywiscie wybrac kariere naukowa i bawic sie w IG w ramach badan na
      uniwersytecie, ale tobie chyba nie calkiem o takie zajecie chodzi. jesli
      myslisz o pracy w firmie biotechnologicznej, czeka cie wyjazd na zachod. Aha, i
      jeszcze jedno - oferty pracy w laboratoriach z prawdziwego zdarzenia kierowane
      sa do osob przynajmniej z tytulem doktora.
    • kalinka22 Re: Studia biologiczne...poradzcie, please.. 05.02.06, 14:59
      A czy Waszym zdaniem ludzie po studiach zaocznych sa duzo gorzej
      postrzegani...? Wiadomo, ze material, ktory jest na studiach dziennych, trzeba
      i tak samemu przerobic... ya_basta - orientujesz sie jak przedstawia sie
      sprawa z zajeciami praktycznymi na studiach zaocznych...? I jak to jest z
      chemia (bo najbardziej ten przedmiot mnie meczy) na studiach
      biologicznych? ...W koncu chemia to juz osobny wydzial. Wiem, ze od przedmiotow
      typu chemia, fizyka i matematyka nie uciekne,ale poki co staram sie wybrac
      najlepsze rozwiazanie..jesli chodzi o wybor studiow, bo nie wyobrazam sobie
      studiowac na innym kierunku - biologia zawsze byla i bedzie na pierwszym
      miejscu. Studia doktoranckie tez chcialabym ukonczyc - marzy mi sie :)
      I jeszcze przy okazji - moze slyszeliscie cos o studiach biologicznych,
      zaocznych na UMK?
      Pozdrawiam :)
      • Gość: kinga Re: Studia biologiczne...poradzcie, please.. IP: 87.207.40.* 05.02.06, 15:44
        ja studiuje biologie zaocznie na UJ i nie narzekam- jak dla mnie jest okey-
        materiału do nauki duuuużo, niestety -ćwiczenia są w mniejszej ilości godzin :(
        ale to ma i swoje plusy bo np. nie ma ćwiczeń z fizyki :))
        Co do chemii to owszem -jest ciężko ale da sie przejść- ja chemii nie trawiłam,
        dla mnie trudny przedmiot ale jak się przysiądzie to się i nawet tego człowiek
        nauczy :) Ćwiczenia z chemii nawet nie takie straszne jak myślałam i tu mogę
        powiedzieć że w porównaniu z dziennymi jest łatwiej bo jest ich poprostu mniej
        ale obijać się nie można
        Matematyka do przejścia, statystyka dla biologów bardzo przyjemna
        A najbardziej daje w kość chyba biochemia i fizjologia roślin
        ale to zależy co kto lubi :))
      • Gość: YaBasta Re: Studia biologiczne...poradzcie, please.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 20:47
        > orientujesz sie jak przedstawia sie
        > sprawa z zajeciami praktycznymi na studiach zaocznych...?
        nie, ale orientuje sie ze ogolnie w naszym kraju sprawa zajec praktycznych jest do dupy (caly czas obcinaja godziny, powiekszaja grupy itd.) ale to moje prywatne zale.
        co do chemii no to politechnika w twoim przypadku odpada, ale nawet na uni troche trzeba chyba sie jej pouczyc (choc nie tyle). W koncu to czym chcesz sie zajmowac to biochemia-biologia molekularna, a to 50% biologii i 50% chemii. Wiec chemie trzeba bedzie jednak chyba polubic (albo przynajmniej sie z nia pogodzic).

www.ibmb.uni.wroc.pl/dydak/st_lic.pdf
        wprawdzie to nie zaoczne, ale zawsze cos do czego mozesz sie odniesc.

• kalinka22 Re: Studia biologiczne...poradzcie, please.. 07.02.06, 12:38
          Dzieki! :)
    • lisnerka hmmm... 07.02.06, 12:57
      co do biotechnologii.. to jestem na IV roku i szczerze mowiąc odradzam wszystkim
      kogo spotkam i chce to studiowac... studia baaaaaaaaaaaaardzo ciezkie
      (przynajmniej w Wawie) duzo nauki, wscig szczurow, okropna atmosfera, a co do
      mozliwosci po studiach to tez jedna wielka niewiadoma tak naprawde :(
    • Gość: DrNo Re: Studia biologiczne...poradzcie, please.. IP: *.media4.pl 16.03.06, 16:37
      Witam. 4 lata temu skończyłem kierunek biologia, specjalizacja: mikrobiologia na
      UWr. Gdybym miał wybrać po raz drugi: absolutnie nie poszedłbym na te studia. Po
      5 latach dostałem dyplom magistra, którym mogę sobie d..ę podetrzeć. Odradzam
      szczerze wszystkim studiowanie biologii w Polsce w ogóle. Rynek pracy ma się
      nijak do masy absolwentów tego kierunku produkowanej co roku przez nasze
      uczelnie. Praktycznie nie ma szans na jakąkolwiek, rozwijającą pracę zgodną z
      wykształceniem, chyba,że ktoś jest pasjonatem, trafi na dobrego promotora i
      wiąże swoją przyszłość z karierą naukowca. Poza nielicznymi jednostkami, którym
      udało się wyjechać za granicę i tam spełniają swoje marzenia o karierze naukowca
      - reszta ma spore problemy ze znalezieniem jakiejkolwiek pracy. Kończą albo w
      szkołach albo jako tzw. repy czyli przedstawiciele firm farmaceutycznych.
    • Gość: Water Proof Re: Studia biologiczne...poradzcie, please.. IP: *.icpnet.pl 16.03.06, 16:58
      1. Z pracą jest ciężko, nie wiem jak z laboratoriami, dla biologa środowiskowego
      zostaje np. praca w ochronie przyrody, parki narodowe itp.
      2. Doktorat zazwyczaj związany jest z pozostaniem an uczelni, poza uczelnią jest
      mało przydatny.
      3. Biolog moim zdaniem ma większą więdzę ogolną niz biotechnolog. Co do wiedzy
      szczegółowej - trudno mi powiedziec, ale z tego co się orientuję, nie ma
      większej różnicy między biologiem molekularnym a biotechnologiem (na przykładzie
      UAM)
      4. Zajęć praktycznych na biologii jest sporo, na zaocznych jednak mniej niż na
      dziennych (znów na przykładzie UAM)
      5. hmm tego nie wiem

Jeśli biologia jest tym, co chcesz studiować, co Cie interesuje - nie wahaj się,
      studia są świetne, rewelacyjna atmosfera, baardzo ciekawe zajęcia, po prostu
      super. Szkoda, że z pracą gorzej...
      Jeśli chcesz być biologiem, a nie inzynierem z elementami biologa, studiuj na
      uniwesytecie, a nie na politechnice. Jest zupełnie różne podejście, ale co komu
      bardziej odpowiada...
      Podobno bardzo dobra biotechnologia jest na AR w Poznaniu, piszę to mimo ogólnej
      niechęci do tej uczelni. Jeśli czysta biologia, to raczej na uniwersytecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka