Dodaj do ulubionych

Wyprowadzanie PIENIEDZY z uczelni

IP: *.wifi / *.wifi-networks.pl 11.02.06, 02:22
Szanowni Państwo. Pewna grupa ludzi zarejestrowała spółkę która z koleii
powołała do życia uczelnię. Założyciel (zgodnie ze statutem) zachowuje pełną
kontrolę nad uczelnią, mianuje udziałowców spółki (i innych zaprzyjaźnionych
wykładowców) odpowiednimi stanowiskami (Dziekani, Rektor, Kanclerz), świadczy
prawie wszelkie usługi na rzecz uczelni (stołówka, usługi porządkowe,
publikacje, dostawy wszelakie itp). Rocznie przychód spółki-założycielki z
tego tytułu sięga 2 000 000 zł. Ponadto wynagrodzenie za różnego typu
seminaria, wykłady, usługi inne sięgaja najprawdopodobniej nawet kilkuset
tysięcy rocznie na każdego założyciela. Uczelnia ta bardzo szybko
zarejestrowała kilkanaście kierunków (m.in. Architektura, Malarstwo,
Socjologia, Prawo) ze względu na wpływy w komisji Akredytacyjnej. Ponadto
(jak czytałem w prasie) grunt przekazany pod budowę szkoły został z
pominieciem przepisów, magistrat natomiast rocznie wydaje 60 000 zł na studia
swych pracowników na tej uczelni. Może nie byłoby to tak dziwne gdyby nie
fakt iż jednym z założycieli (wspólników) jest prezydent tego miasta.
Uczelnia ta stała się maszynka do robienia pieniedzy które to kilkoma
kanałami ją opuszczają. Ponadto uczelnia łamie prawo względem studentów
(m.in. wymuszając bezpodstawne opłaty np za zaliczone już semestry,
podejmowane są Decyzje sprzeczne z regulaminem byleby student zapłacił jak
najwięcej). Proszę o informacje czy tego typu działanie (ewidentnie jest
to "prywatny folwark") jest zgodne z prawem? O ile mi wiadomo uczelnia wyższa
ma w Polsce status podobny do fundacji, jej celem ma byc misja edukacyjna nie
zaś generowanie dochodów założyciela.

Obserwuj wątek
    • Gość: C4 Re: Wyprowadzanie PIENIEDZY z uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 07:10
      Według mnie temat prowokacja gdyby ci zależało to :
      Podałbyś nazwę uczelni
      POdałbyś informatora skad masz takie informacje
      A tak pozatym to co chcesz tym postem osiagnąć?? NA tym forum nie ma prawników
      specjalizujacych się w prawach oraz statusie uczelni panstwowych jak i
      niepaństwowych, więc nie wiem poco zakładasz tu taki temat. Czy może to nie jest
      kolejny temat prowokacyjny, na którym znowu ludzie maja się obrzucać błotem ??
      Co do zgodności z prawem to taki proceder jaki tu przedstawiasz może nie jest
      zgodny z prawem ale czy twoje przedstawienie sprawy jest obiektywne?? NA ile
      twoje informacje są prawdziwe?? Czy może jesteś studentem tej uczelni?? Czy może
      ktoś z znajomych bliskich miał problemy na tej uczelni?? Mnustwo pytań nasówa
      się w tym temacie.
      CHcesz odpowiedzi to pytaj prawników lub studentów konczących prawo, a nie
      prowokuj tutaj kolejnej wojny odnosnie rożnych uczelni.
      • lordoftheflies Re: Wyprowadzanie PIENIEDZY z uczelni 11.02.06, 10:53
        Wojna odnosnie roznych uczelni?!? o co ci wlasciwie chodzi C4? moze
        nieskojarzyles ale to jest forum studenckie i sa rowniez tacy ktorzy studiuja
        prawo. Ja niestety do nich nienaleze. A takich rzeczy jak nazwe uczelni
        niepodaje sie ot tak sobie, a tym bardziej informatora. Z choinki sie urwales?
        • Gość: C4 Re: Wyprowadzanie PIENIEDZY z uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 11:43
          Fakt są tu studenci prawa jednak tylko studenci starszych lat 3-5 roku moga
          jakos dokładnie osądzić po której stronie stoji sprawa. Co do informatora to nie
          chodziło mi o podanie nazwiska tylko osoby jaka jest ten informator( pracownik,
          student, dziennikarz etc.)Co do szkoły to ja sie prawdopodobnie domyślam o którą
          chodzi, mimo iż słyszałem o tej szkole rozne dziwne rzeczy jak to jest ta szkola
          o której myśle to wpierw by kogos o cos oskarzać nalezy mieć jakieś dowody. To,
          że sie mowi to nie wystarczy. Takie jest moje zdanie nie chce tutaj stawać po
          stronie danej osoby ani uczelni. Dlaczego?? A no dlatego, że jestem juz wiele
          słyszałem o różnych uczelniach od wielu osób i studentów i osób pracujacych oraz
          od osób które maja jakis znajomych i według mnie to czasami ludzie moga rozne
          rzeczy mowić nie koniecznie prawdziwe. Takie jest moje zdanie ale każdy moze
          miec inne.
    • Gość: Jawrocki Re: Wyprowadzanie PIENIEDZY z uczelni IP: *.wifi / *.wifi-networks.pl 11.02.06, 15:34
      Wskazane okoliczności zostały przeze mnie osobiście potierdzone (rejestry są
      jawne i sprawdzić moze je każdy). Poruszone kwestie więc nie budzą wątpliwości.
      Aby uniknąć "walki uczelni" celowo przemilczałem jej nazwę.
      Zamieściłem post na tym forum gdyż uważam odwiedzają je osoby związane "branżą"
      i być może miały już wcześniej kontakt z podobnymi sprawami przez co ich wiedza
      jest większa od mojej.
      • Gość: C4 Re: Wyprowadzanie PIENIEDZY z uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 15:55
        Powiem ci, że jedyne osoby które mogł miec stycznosć to wykładowcy lub prawnicy
        lub osoby studiujace prawo. CO do pozostałych studentów to styczność mogło miec
        duzo osob jednak jak to w POlsce bywa każdy przemilczy. Jednak nie ma sie co bać
        za kilka miesiecy zamką troche szkółek hodowli drzew oraz Panstwowych
        uniwersytetów typu gdzies tam. Wynika to z przydziału etatu jaki chca
        wprowadzić maksymalnie jeden wykładowca moze pracowac w dwóch placówkach,
        skończy się czas komiwojazerów którzy edruja cały tdzien od szkoły do szkoły. A
        jesli do tego dojdzie to troche szkółek upadnie.
        • Gość: C4 Re: Wyprowadzanie PIENIEDZY z uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 15:57
          Tzn każdyw wykładowca może pracować max dwóch placówkach.
          • lordoftheflies Re: Wyprowadzanie PIENIEDZY z uczelni 12.02.06, 01:21
            C4 mowisz powaznie o tych 2 etatach? gdzie mozna dowidziec sie szczegolowo na
            ten temat? to pewne jest? bo jak tak to zamnkna moja szkole..........
            • Gość: C4 Re: Wyprowadzanie PIENIEDZY z uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 14:09
              Nie wiem dokładnie. Poszukaj w necie. Wiem, że była przymiarka ale wiesz to ze
              masz u siebie kilku profesorów z dojazdu to nieznaczy ze zamkna bo oni moga
              wybrac etat na twojej uczelni. Chodzi o to by nie było takich paradoksów z
              profesorami jaksą. Ze jest dziadek 50-60lat i objerzdza przez cały tydzien
              miasta każdy dzien inna uczelnia rekordzista miał ponoc 17 etatów. Studenci sie
              burzyli bo ani takiego złapać na uczelni ani z nim porozmawiać i wybuchła afera,
              teraz troche sprawa przycichła. NA stronach ministerstwa powinno o tym pisać
    • Gość: gosc Re: Wyprowadzanie PIENIEDZY z uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 09:18
      ta szkoła to pewnie KSW!!
      ale to troszke za mało te 2 000 000 rocznie!! chyba uciekło Ci jedno "0"
    • Gość: analityk Re: Wyprowadzanie PIENIEDZY z uczelni IP: *.iwacom.net.pl 13.02.06, 23:11
      Jesteś zainteresowany nagłośnieniem srwy w mediach-proszę o kontakt
      michal_powolny@o2.pl lub tel./fax. 42 630 70 65 Michał Powolny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka