Dodaj do ulubionych

kierunki do pary

IP: *.chello.pl 13.02.06, 10:35
Przypuśćmy, że mamy możliwość studiowania dwóch kerunków naraz. Co wybieracie?
Ja psychologia i architektura.
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: kierunki do pary IP: 194.146.128.* 13.02.06, 12:02
      Możliwość mam, już studiuję dwa: socjologię i polonistykę.
      • Gość: Alka Re: kierunki do pary IP: *.chello.pl 13.02.06, 14:31
        Jak to zrobiłaś że dwa naraz?
        • Gość: Aga Re: kierunki do pary IP: 194.146.128.* 13.02.06, 18:18
          Dostałam się najpierw na jeden kierunek, a po dwóch latach na kolejny. Wiele
          osób tak studiuje.
    • alex_koz Re: kierunki do pary 13.02.06, 12:17
      studiuje prawo i stosunki miedzynarodowe, ale gdybym zaczynala jeszcze raz to
      byloby prawo i filologia rosyjsko-angielska.
      • facecja Re: kierunki do pary 13.02.06, 13:18
        >filologia rosyjsko-angielska.

a jest coś takiego? tzn. takie 2 w 1? gdzie? są inne "miksy" do wyboru?:)
        • Gość: Savitree Re: kierunki do pary IP: *.ame.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 22:26
          Facecjo, co do mixów, filologia wietnamsko-tajska, UAM w Poznaniu
          • Gość: :/ Re: kierunki do pary IP: *.icpnet.pl 13.02.06, 23:26
            rosyjsko-angielska też na UAM-ie.
    • Gość: M. Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 12:33
      Matematyka specjalność obliczeniowa + informatyka, albo matematyka specjalność finansowa + finanse i bankowość, albo matematyka obliczeniowa i fizyka techniczna (fanatykiem matmy jestem :P )
      • Gość: kasia Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 13:15
        matematyka + fizyka
        albo
        matematyka + zarządzanie i inżynieria produkcji
        albo
        matematyka + gospodarka przestrzenna
        • Gość: grzesuav Re: kierunki do pary IP: 80.48.1.* 14.02.06, 16:19
          po tym co słyszałem od znajomych to mata + górnictwo albo mata + budownictwo,
          mata + filozofia
          • Gość: kasia Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 10:00
            o mata+ budownicsto tez o tym myslalam ;-)
    • r.richelieu Re: kierunki do pary 13.02.06, 13:26
      psychologia i architektura to bardzo trafny zestaw, wg mnie i dla mnie ;)
      • Gość: gienio Re: kierunki do pary IP: *.astral.lodz.pl 13.02.06, 14:47
        a ja IiE iiii ... nic wiecej bo wiecej mi sie nie chce :D
        • Gość: Richelieu* Re: kierunki do pary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 14:51
          ej, przecież masz 2 do pary, inf. i ekonom. ;)
        • Gość: z. Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 14:52
          hmmm,mnie się wydaje ,że do architektury bardziej pasuje grafika albo historia
          sztuki ale jeśli obie rzeczy Cię pasjonują... poza tym oba kierunki są naprawdę
          fajne i rozwijające.
          • Gość: Richelieu* Re: kierunki do pary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 15:34
            grafika albo historia sztuki są jedną ze składowych arch. Psychologia ma inne
            spojrzenie na dziedzinę, którą architekt może się zajmować. Jeśli autorka
            właśnie to wzięła pod uwagę, a nie fakt, że oba kierunki są modne
            • Gość: z. Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 17:16
              Z tego co słyszałam to raczej grafiki na architekturze jest mało,wiem bo
              kuzynka studiuje i to i to ale może się mylę.
              • r.richelieu Re: kierunki do pary 13.02.06, 23:01
                Dla grafika typowej grafiki na arch. faktycznie jest mało.
            • facecja Re: kierunki do pary 13.02.06, 18:50
              >Psychologia ma inne
              > spojrzenie na dziedzinę, którą architekt może się zajmować.

tzn. jaką dziedzinę? zupełnie niezłośliwie pytam, bo nie mam pojęcia - mam taki
              schematyczny pogląd, że psychologia zajmuje się człowiekiem a architektura nie
              bardzo. własnie w tym znaczeniu psychologia postrzegana jest jako nauka
              humanistyczna - bo zajmuje się przede wszystkim człowiekiem. no ale co z tą
              architekturą?
              • r.richelieu Re: kierunki do pary 13.02.06, 22:39
                Jeśli traktuje się architekturę w oderwaniu od człowieka wtedy powstają
                blokowiska na ten przykład. Czym bardziej architekt jest skierowany na psychikę
                odbiorcy przestrzeni, w której ten będzie mieszkał, tym będzie lepszym
                architektem. To wcale nie tak łatwo skojarzyć mnóstwo podświadomych
                preferencji, ba, nawet i świadomych, ale nie do końca przez architekta
                zbdanych, z przestrzenią 4-wymiarową
                • Gość: z. Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 23:05
                  Myślę ,że to zależy od człowieka ,jesli wyczuwa intuicyjnie ,w jakim
                  pomieszczeniu będzie się lepiej mieszkać ,lepiej czuć ,to psychologia raczej mu
                  jest w tym wypadku zbędna.Numerologiczne 7-mki tak mają;)))
                  • r.richelieu Re: kierunki do pary 13.02.06, 23:45
                    numerologiczne 7-ki? a intuicję fusami z kawy można zastąpić? ;)
                    Nie chcę tu ciągnąć pogranicza szarltaństwa, ale to o czym piszesz to zaczątek
                    feng-shui, a jej wartość wielu, a ja nie;), uważa właśnie za identyczną z
                    numerologią i inną astrologią. No i architekt nie zajmuje się tym co architekt
                    wnętrz. Intuicyjnie wybiera się miejsca dla siebie. Ten sposób przy projekcie
                    dla innych będzie tylko marzeniem projektanta, w którym inni będą się czuć o
                    tyle dobrze, o ile będą do projekanta podobni lub będą tak nim zachwyceni, że
                    fakt mieszkania w dziele sztuki, nawet cholernie niewygodnym, będą uważać za
                    szczęście. Sęk w tym, że architekt w 99% przypadków nie jest od projektowania
                    swoich marzeń, a od projektowania marzeń innych, tylko nie zawsze zdaje sobie z
                    tego sprawę

• Gość: z. Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 11:19
                      Nie uważam numerologii tozsamej z feng shui ,bo to zupełnie dwie różne
                      dziedziny.Właśnie psychologia może być bardziej pomocna architektowi wnętrz ale
                      zwykłemu? podobno studiujesz architekturę ,wykorzystujesz przy projektowaniu
                      psychologię -pytam z ciekawości?
                      • r.richelieu Re: kierunki do pary 14.02.06, 13:45
                        > Nie uważam numerologii tozsamej z feng shui ,bo to zupełnie dwie różne
                        > dziedziny

;) przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post.

wykorzystujesz przy projektowaniu
                        > psychologię -pytam z ciekawości?

Dopiero samodzielny architekt może pozwolić sobie na inne spojrzenie i
                        innowacje. Zadania zaliczeniowe mają być rzede wszystkim poprawne i zgodne z
                        wytycznymi nauczyciela, co tu dużo mówić, jestem lizus i wolę zrobić zadanie
                        tak jak oczekuje tego nauczyciel niż tak jak mi się wydaje, że będzie dobrze.
                        Bo raz, może mi się źle wydawać, a dwa, dopóki jestem studentem to nauczyciele
                        są odbiorcami. Choć naturalnie ile tylko się da korzystam z psychologii, bo nie
                        da się nie być tym, czego uczyło się kilak dobrych lat. Wcześniejsze
                        doświadczenia zawsze wpływają na obecne.
                        • alex_koz Re: kierunki do pary 14.02.06, 14:06
                          to ja jeszcze dorzuce, ze moim zdaniem jednym z lepszych polaczen jest prawo
                          plus filogia, same plusy jak dla mnie, jak kto lubi oczywscie;)
                        • Gość: tulipanka Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 23:31
                          psychologia + pedagogika :)
    • alex_koz Re: kierunki do pary 13.02.06, 16:07
      filologia rosyjsko-angielska to taki mix na UAM, z tego co mi sie wydaje z
      innych mixow jest jeszcze rosyjko-ukrainska, o innych nie slyszalam:)
      • Gość: sdaj Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 16:28
        medycyna i psychologia
        myśle ze sie uzupelniają
        • Gość: Alka Re: kierunki do pary IP: *.aster.pl 13.02.06, 17:24
          Wybrałam architekturę i psychologię ponieważ oba kierunki mnie pasjonują i nie
          chciałabym z niczego rezygnować.
          Nie patrzę od strony uzupełniania, ale raczej nieograniczania możliwości i
          nierezygnowania z pasji na rzecz biznesu. Dlaczego by nie połączyć humanizmu z
          naukami ścisłymi?
          • Gość: carolinas Re: kierunki do pary IP: 87.207.54.* 13.02.06, 17:33
            stosunki międzynarodowe i europeistyka
          • r.richelieu Re: kierunki do pary 13.02.06, 17:35
            psychologia jest humanistyczna?
    • ola_212 Re: kierunki do pary 13.02.06, 19:32
      Co do pary ze stosunkami miedzynarodowymi??
      Bo europeistyka chyba nie bardzo;/;/ w gruncie rzeczy prawie to samo
      • Gość: ania Re: kierunki do pary IP: *.netconnect.pl / *.netconnect.pl 13.02.06, 19:47
        stosunki międzynarodowe i prawo,polecam:)
    • beatrycze123 Re: kierunki do pary 13.02.06, 19:59
      Ja chcę moje metody ilościowe i filozofię. Mam nadzieję, że mi się uda :)
    • Gość: *paula* Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 20:08
      Ja studiuje stosunki międzynarodowe na uniwersytecie i zarządzanie i marketing
      na politechnice. Jestem zadowolona z takiego miksu :>
      • Gość: pannamarianna22 Re: kierunki do pary IP: *.wolow.sdi.tpnet.pl 14.02.06, 00:07
        a ja studiuje germanistyke na 2 roku i chcialabym zaczac cos co mnie zawsze
        pasjonowalo, a mianowicie architekture krajobrazu, nie wiem tylko czy to ma
        sens... Jak myslicie??

Pozdrawiam
        Marianna
        • Gość: ggggg Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 09:51
          Oczywiscie, ze ma sens. Filologie obca zawsze warto z czyms polaczyc (pod
          warunkiem, ze poradzisz sobie). W koncu czesto slyszy sie opinie, ze
          studiowanie samego jezyka jest bez sensu, bo sama znajomosc jezyka to za malo,
          zeby wykonywac wiekszosc zawodow. Oczywiscie nie mam na mysli zawodu
          nauczyciela ani tlumacza.
    • lol_niezly Re: kierunki do pary 14.02.06, 00:10
      Moim zdaniem kierunkami "do pary"
      sa matematyka+informatyka lub odwrotnie.Doskonale sie uzupelniaja i sa jakby
      czescia siebie nawzajem.W koncu z informatyki otrzymuje sie tytul
      magistra/doktora nauk matematycznych ;)
      Pozdr.
      • Gość: ancia Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 11:14
        ekonomia+prawo
        ekonomia+inżynieria produkcji
    • yanuszka Re: kierunki do pary 14.02.06, 16:41
      socjologia+pedagogika
      oba kierunki bez perspektyw finansowych, zwłaszcza jeśli sie jest na służbach
      socjalnych i planuje się wybrać na andragogikę..
      ale za to maksymalna radośc studiowania..
      chociaż gdybym mogła coś jeszcze to wzięłabym filozofię, kulturoznawstwo i
      ochrone środowiska, ale to byłaby chyba przesada?
      • Gość: z. Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 18:54
        Czy ja wiem ...,możesz zawsze jak skończysz jeden kierunek wziąć sobie
        np.licencjat i kontynuować sobie te 2
        • yanuszka Re: kierunki do pary 20.02.06, 15:27
          tyle że u mnie ne ma licencjata, ale myslę o tym żeby jakieś podyplomowe na
          filozofii zrobić:)
          • Gość: z. Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 15:38
            a ja z geografii albo architerektury krajobrazu ale licencjata;)),oj filozofia
            źle mi sie kojarzy;//
            • yanuszka Re: kierunki do pary 24.02.06, 17:08
              architektura krajobrazu to świetny kierunek, a, rozglądając się wokół, uważam
              że w Polsce bardzo potrzebny ;)
    • Gość: Nox Re: kierunki do pary IP: *.softlab.gda.pl 14.02.06, 17:01
      Fizyka + chemia. Dobrze się uzupełniają, taka kombinacja przyda się zwłaszcza
      osobom, które chcą zajmować się dziedzinami na pograniczu tych dwóch nauk. Przy
      czym jako pierwszy kierunek lepiej wybrać fizykę wtedy (chyba, że ktoś jest
      samobójcą i od razu na pierwszym roku chce studiować dwa kierunki).
      • Gość: BeBe Re: kierunki do pary IP: *.iim.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 18:41
        Ja jestem na razie na matmie, a mysle jeszcze o psychologii.
        • Gość: dede Re: kierunki do pary IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.02.06, 23:26
          biologia + biotechnologia:)
          • Gość: KAROLKA Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 08:04
            ja jestem na stosunkach międzynarodowych i myślę o jakiejś filologii
            • Gość: ... Re: kierunki do pary IP: 83.238.201.* 18.02.06, 09:40
              prawo + politologia ja tak studiuje i polecam ;]
              • Gość: k-a-s Re: kierunki do pary IP: *.crowley.pl 18.02.06, 13:10
                technologia żywności i żywienie człowieka + stosunki międzynarodowe [biznes
                międzynarodowy] lub zarządzanie i marketing [organizacja i kierownictwo];
                pierwszy kierunek już studiuję, jeden z dwóch pozostałych planuje zacząć od
                przyszłego roku:)
      • Gość: Eudora Re: kierunki do pary IP: *.echostar.pl 28.02.06, 17:18
        Biologia + Kształtowanie Terenów Zieleni. Solidne fundamenty z pierwszego plus
        wiedza praktyczna z drugiego. Fajnie się łączą. A poza tym zakorzeniony "duch
        przyrodnika" ;) często powstrzymuje przed podjęciem niewłaściwych kroków.
        Człowiek się dwa razy zastanowi zanim coś namiesza w krajobrazie :)
    • Gość: Michał Re: kierunki do pary IP: *.chello.pl 19.02.06, 21:52
      Obecnie jestem na pierwszym roku matematyki sp. informatyka, jeśli się uda
      chciałbym socjologię od drugie roku zacząć :)

Co o tym połączeniu myślicie?
      • fal_len Re: kierunki do pary 24.02.06, 21:04
        ja studiuję fizjoterapię i chciałabym kiedyś zacząć psychologię, ew. jakąś
        filologię, bo z tym pierwszym kierunkiem to muszę gdzieś wyjechać ;)...albo
        kulturoznawstwo... jeszcze nie wiem :D
    • Gość: mourinho Re: kierunki do pary IP: 212.244.78.* 24.02.06, 21:18
      elektrotechnika - mechanika
    • gosiaqus Re: kierunki do pary 24.02.06, 21:35
      ja studiuję póki co kulturoznawstwo. Rozważam dodatkowe studiowanie:
      myślenie strategiczne tzw przyszłościowe- filologia rosyjska, gospodarka przestrzenna
      "myślenie sercem"- geografia, socjologia, choć nie wiem czy w przypadku tej drugiej ma to sens z racji bliskiego pokrewieństwa dziedzin, filologia węgierska
      • r.richelieu Re: kierunki do pary 25.02.06, 11:59
        co za podobieństwo do mojego grajdołka ;) Sęk w tym, że fil. rosyjska nie
        jest "przyszłościowa", a gospodarka jest tak nieokreślona, że też o
        żadną "przyszłościowość" nie zahacza
    • Gość: ciekawy Re: kierunki do pary IP: *.interdom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 08:31
      A co myślicie o takim połaczeniu ekonomia + filozofia. Jeszcze nie studiuje, ale
      zastanawiam sie czy dobrze bym zrobil wybierajac taka kombinacje.
      • Gość: p Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 13:34
        u mnie med na razie, od przyszłego roku akademickiego psychologia. ale ja bym
        chyba wolała med+wiedza o teatrze:)
    • xemkax Re: kierunki do pary 26.02.06, 21:54
      Lingwistyka Stosowana i Turystyka;)
      • Gość: nika Re: kierunki do pary IP: *.23.11.tuwien.teleweb.at 26.02.06, 22:22
        co???ja slyszalam ze na lingwistyce nawal zajec...jak Ty to robisz???
        chcialam nawet isc na ten kierunek ale wlasnie to mnie zniecheca...
        • Gość: Luna Re: kierunki do pary IP: *.sinus.one.pl 27.02.06, 21:23
          Technologia chemiczna + angielski :) To był mój wybór
    • Gość: nowy Re: kierunki do pary IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.02.06, 15:51
      A co myślicie o takim mixie socjologia-ekonomia lub socjologia-psychologia?
      Pasują do siebie?
      Który lepszy/łatwiejszy/dający większe możliwości?
      Proszę o Wasze opinie :)
      • Gość: z. Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 15:58
        Myślę,że ekonomia + socjologia ,kompilacja tych nauk pozwola zrozumieć czym
        kierują sie konsumenci przy wyborze jakiegos wariantu ,np.efekt Veblena ,
    • Gość: archi_joa Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 22:20
      ja jestem na architekturze - 1. rok, bede kombinowala od 3. roku cos z
      kulturoznastwem/psychologia/socjologia/architektura wnetrz ...o tym mysle ze
      wzgledu na zainteresowania
      grafika/budownictwo/zarzadzanie....to bardziej logiczne polaczenia...ale jeszcze
      poszukuje
    • Gość: Mozes Stosunki M-dzynarodowe + Prawo - czy to ma sens? IP: *.com / *.bielsko.dialog.net.pl 13.03.06, 00:19
      Stosunk Międzynarodowe + Prawo = co może z tego wyniknąć? Prawo jest krajowe,
      SM jak sama nazwa wskazuje są międzynarodowe. Czy taka kombinacja ma sens? Sam
      o tym myślę ale mam pewne wątpliwości....
      • alex_koz Re: Stosunki M-dzynarodowe + Prawo - czy to ma se 13.03.06, 00:52
        zalezy co chcesz robic. ja chce byc prawnikiem, wiec dla mnie SM jest swoistym
        uzupelnieniem wiedzy z innych dziedzin, glownie ekonomicznych plus szereg
        przedmiotow bardziej z kultury, filozofii etc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka