Gość: Alka IP: *.chello.pl 13.02.06, 10:35 Przypuśćmy, że mamy możliwość studiowania dwóch kerunków naraz. Co wybieracie? Ja psychologia i architektura. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: kierunki do pary IP: 194.146.128.* 13.02.06, 12:02 Możliwość mam, już studiuję dwa: socjologię i polonistykę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: kierunki do pary IP: *.chello.pl 13.02.06, 14:31 Jak to zrobiłaś że dwa naraz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: kierunki do pary IP: 194.146.128.* 13.02.06, 18:18 Dostałam się najpierw na jeden kierunek, a po dwóch latach na kolejny. Wiele osób tak studiuje. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: kierunki do pary 13.02.06, 12:17 studiuje prawo i stosunki miedzynarodowe, ale gdybym zaczynala jeszcze raz to byloby prawo i filologia rosyjsko-angielska. Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: kierunki do pary 13.02.06, 13:18 >filologia rosyjsko-angielska. a jest coś takiego? tzn. takie 2 w 1? gdzie? są inne "miksy" do wyboru?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Savitree Re: kierunki do pary IP: *.ame.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 22:26 Facecjo, co do mixów, filologia wietnamsko-tajska, UAM w Poznaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: kierunki do pary IP: *.icpnet.pl 13.02.06, 23:26 rosyjsko-angielska też na UAM-ie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 12:33 Matematyka specjalność obliczeniowa + informatyka, albo matematyka specjalność finansowa + finanse i bankowość, albo matematyka obliczeniowa i fizyka techniczna (fanatykiem matmy jestem :P ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 13:15 matematyka + fizyka albo matematyka + zarządzanie i inżynieria produkcji albo matematyka + gospodarka przestrzenna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesuav Re: kierunki do pary IP: 80.48.1.* 14.02.06, 16:19 po tym co słyszałem od znajomych to mata + górnictwo albo mata + budownictwo, mata + filozofia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 10:00 o mata+ budownicsto tez o tym myslalam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: kierunki do pary 13.02.06, 13:26 psychologia i architektura to bardzo trafny zestaw, wg mnie i dla mnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienio Re: kierunki do pary IP: *.astral.lodz.pl 13.02.06, 14:47 a ja IiE iiii ... nic wiecej bo wiecej mi sie nie chce :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: kierunki do pary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 14:51 ej, przecież masz 2 do pary, inf. i ekonom. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 14:52 hmmm,mnie się wydaje ,że do architektury bardziej pasuje grafika albo historia sztuki ale jeśli obie rzeczy Cię pasjonują... poza tym oba kierunki są naprawdę fajne i rozwijające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: kierunki do pary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 15:34 grafika albo historia sztuki są jedną ze składowych arch. Psychologia ma inne spojrzenie na dziedzinę, którą architekt może się zajmować. Jeśli autorka właśnie to wzięła pod uwagę, a nie fakt, że oba kierunki są modne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 17:16 Z tego co słyszałam to raczej grafiki na architekturze jest mało,wiem bo kuzynka studiuje i to i to ale może się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: kierunki do pary 13.02.06, 23:01 Dla grafika typowej grafiki na arch. faktycznie jest mało. Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: kierunki do pary 13.02.06, 18:50 >Psychologia ma inne > spojrzenie na dziedzinę, którą architekt może się zajmować. tzn. jaką dziedzinę? zupełnie niezłośliwie pytam, bo nie mam pojęcia - mam taki schematyczny pogląd, że psychologia zajmuje się człowiekiem a architektura nie bardzo. własnie w tym znaczeniu psychologia postrzegana jest jako nauka humanistyczna - bo zajmuje się przede wszystkim człowiekiem. no ale co z tą architekturą? Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: kierunki do pary 13.02.06, 22:39 Jeśli traktuje się architekturę w oderwaniu od człowieka wtedy powstają blokowiska na ten przykład. Czym bardziej architekt jest skierowany na psychikę odbiorcy przestrzeni, w której ten będzie mieszkał, tym będzie lepszym architektem. To wcale nie tak łatwo skojarzyć mnóstwo podświadomych preferencji, ba, nawet i świadomych, ale nie do końca przez architekta zbdanych, z przestrzenią 4-wymiarową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 23:05 Myślę ,że to zależy od człowieka ,jesli wyczuwa intuicyjnie ,w jakim pomieszczeniu będzie się lepiej mieszkać ,lepiej czuć ,to psychologia raczej mu jest w tym wypadku zbędna.Numerologiczne 7-mki tak mają;))) Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: kierunki do pary 13.02.06, 23:45 numerologiczne 7-ki? a intuicję fusami z kawy można zastąpić? ;) Nie chcę tu ciągnąć pogranicza szarltaństwa, ale to o czym piszesz to zaczątek feng-shui, a jej wartość wielu, a ja nie;), uważa właśnie za identyczną z numerologią i inną astrologią. No i architekt nie zajmuje się tym co architekt wnętrz. Intuicyjnie wybiera się miejsca dla siebie. Ten sposób przy projekcie dla innych będzie tylko marzeniem projektanta, w którym inni będą się czuć o tyle dobrze, o ile będą do projekanta podobni lub będą tak nim zachwyceni, że fakt mieszkania w dziele sztuki, nawet cholernie niewygodnym, będą uważać za szczęście. Sęk w tym, że architekt w 99% przypadków nie jest od projektowania swoich marzeń, a od projektowania marzeń innych, tylko nie zawsze zdaje sobie z tego sprawę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 11:19 Nie uważam numerologii tozsamej z feng shui ,bo to zupełnie dwie różne dziedziny.Właśnie psychologia może być bardziej pomocna architektowi wnętrz ale zwykłemu? podobno studiujesz architekturę ,wykorzystujesz przy projektowaniu psychologię -pytam z ciekawości? Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: kierunki do pary 14.02.06, 13:45 > Nie uważam numerologii tozsamej z feng shui ,bo to zupełnie dwie różne > dziedziny ;) przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post. wykorzystujesz przy projektowaniu > psychologię -pytam z ciekawości? Dopiero samodzielny architekt może pozwolić sobie na inne spojrzenie i innowacje. Zadania zaliczeniowe mają być rzede wszystkim poprawne i zgodne z wytycznymi nauczyciela, co tu dużo mówić, jestem lizus i wolę zrobić zadanie tak jak oczekuje tego nauczyciel niż tak jak mi się wydaje, że będzie dobrze. Bo raz, może mi się źle wydawać, a dwa, dopóki jestem studentem to nauczyciele są odbiorcami. Choć naturalnie ile tylko się da korzystam z psychologii, bo nie da się nie być tym, czego uczyło się kilak dobrych lat. Wcześniejsze doświadczenia zawsze wpływają na obecne. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: kierunki do pary 14.02.06, 14:06 to ja jeszcze dorzuce, ze moim zdaniem jednym z lepszych polaczen jest prawo plus filogia, same plusy jak dla mnie, jak kto lubi oczywscie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tulipanka Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 23:31 psychologia + pedagogika :) Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: kierunki do pary 13.02.06, 16:07 filologia rosyjsko-angielska to taki mix na UAM, z tego co mi sie wydaje z innych mixow jest jeszcze rosyjko-ukrainska, o innych nie slyszalam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdaj Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 16:28 medycyna i psychologia myśle ze sie uzupelniają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: kierunki do pary IP: *.aster.pl 13.02.06, 17:24 Wybrałam architekturę i psychologię ponieważ oba kierunki mnie pasjonują i nie chciałabym z niczego rezygnować. Nie patrzę od strony uzupełniania, ale raczej nieograniczania możliwości i nierezygnowania z pasji na rzecz biznesu. Dlaczego by nie połączyć humanizmu z naukami ścisłymi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carolinas Re: kierunki do pary IP: 87.207.54.* 13.02.06, 17:33 stosunki międzynarodowe i europeistyka Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: kierunki do pary 13.02.06, 17:35 psychologia jest humanistyczna? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_212 Re: kierunki do pary 13.02.06, 19:32 Co do pary ze stosunkami miedzynarodowymi?? Bo europeistyka chyba nie bardzo;/;/ w gruncie rzeczy prawie to samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: kierunki do pary IP: *.netconnect.pl / *.netconnect.pl 13.02.06, 19:47 stosunki międzynarodowe i prawo,polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
beatrycze123 Re: kierunki do pary 13.02.06, 19:59 Ja chcę moje metody ilościowe i filozofię. Mam nadzieję, że mi się uda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *paula* Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 20:08 Ja studiuje stosunki międzynarodowe na uniwersytecie i zarządzanie i marketing na politechnice. Jestem zadowolona z takiego miksu :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pannamarianna22 Re: kierunki do pary IP: *.wolow.sdi.tpnet.pl 14.02.06, 00:07 a ja studiuje germanistyke na 2 roku i chcialabym zaczac cos co mnie zawsze pasjonowalo, a mianowicie architekture krajobrazu, nie wiem tylko czy to ma sens... Jak myslicie?? Pozdrawiam Marianna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggggg Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 09:51 Oczywiscie, ze ma sens. Filologie obca zawsze warto z czyms polaczyc (pod warunkiem, ze poradzisz sobie). W koncu czesto slyszy sie opinie, ze studiowanie samego jezyka jest bez sensu, bo sama znajomosc jezyka to za malo, zeby wykonywac wiekszosc zawodow. Oczywiscie nie mam na mysli zawodu nauczyciela ani tlumacza. Odpowiedz Link Zgłoś
lol_niezly Re: kierunki do pary 14.02.06, 00:10 Moim zdaniem kierunkami "do pary" sa matematyka+informatyka lub odwrotnie.Doskonale sie uzupelniaja i sa jakby czescia siebie nawzajem.W koncu z informatyki otrzymuje sie tytul magistra/doktora nauk matematycznych ;) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ancia Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 11:14 ekonomia+prawo ekonomia+inżynieria produkcji Odpowiedz Link Zgłoś
yanuszka Re: kierunki do pary 14.02.06, 16:41 socjologia+pedagogika oba kierunki bez perspektyw finansowych, zwłaszcza jeśli sie jest na służbach socjalnych i planuje się wybrać na andragogikę.. ale za to maksymalna radośc studiowania.. chociaż gdybym mogła coś jeszcze to wzięłabym filozofię, kulturoznawstwo i ochrone środowiska, ale to byłaby chyba przesada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 18:54 Czy ja wiem ...,możesz zawsze jak skończysz jeden kierunek wziąć sobie np.licencjat i kontynuować sobie te 2 Odpowiedz Link Zgłoś
yanuszka Re: kierunki do pary 20.02.06, 15:27 tyle że u mnie ne ma licencjata, ale myslę o tym żeby jakieś podyplomowe na filozofii zrobić:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 15:38 a ja z geografii albo architerektury krajobrazu ale licencjata;)),oj filozofia źle mi sie kojarzy;// Odpowiedz Link Zgłoś
yanuszka Re: kierunki do pary 24.02.06, 17:08 architektura krajobrazu to świetny kierunek, a, rozglądając się wokół, uważam że w Polsce bardzo potrzebny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nox Re: kierunki do pary IP: *.softlab.gda.pl 14.02.06, 17:01 Fizyka + chemia. Dobrze się uzupełniają, taka kombinacja przyda się zwłaszcza osobom, które chcą zajmować się dziedzinami na pograniczu tych dwóch nauk. Przy czym jako pierwszy kierunek lepiej wybrać fizykę wtedy (chyba, że ktoś jest samobójcą i od razu na pierwszym roku chce studiować dwa kierunki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeBe Re: kierunki do pary IP: *.iim.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 18:41 Ja jestem na razie na matmie, a mysle jeszcze o psychologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: kierunki do pary IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.02.06, 23:26 biologia + biotechnologia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAROLKA Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 08:04 ja jestem na stosunkach międzynarodowych i myślę o jakiejś filologii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: kierunki do pary IP: 83.238.201.* 18.02.06, 09:40 prawo + politologia ja tak studiuje i polecam ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k-a-s Re: kierunki do pary IP: *.crowley.pl 18.02.06, 13:10 technologia żywności i żywienie człowieka + stosunki międzynarodowe [biznes międzynarodowy] lub zarządzanie i marketing [organizacja i kierownictwo]; pierwszy kierunek już studiuję, jeden z dwóch pozostałych planuje zacząć od przyszłego roku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eudora Re: kierunki do pary IP: *.echostar.pl 28.02.06, 17:18 Biologia + Kształtowanie Terenów Zieleni. Solidne fundamenty z pierwszego plus wiedza praktyczna z drugiego. Fajnie się łączą. A poza tym zakorzeniony "duch przyrodnika" ;) często powstrzymuje przed podjęciem niewłaściwych kroków. Człowiek się dwa razy zastanowi zanim coś namiesza w krajobrazie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: kierunki do pary IP: *.chello.pl 19.02.06, 21:52 Obecnie jestem na pierwszym roku matematyki sp. informatyka, jeśli się uda chciałbym socjologię od drugie roku zacząć :) Co o tym połączeniu myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
fal_len Re: kierunki do pary 24.02.06, 21:04 ja studiuję fizjoterapię i chciałabym kiedyś zacząć psychologię, ew. jakąś filologię, bo z tym pierwszym kierunkiem to muszę gdzieś wyjechać ;)...albo kulturoznawstwo... jeszcze nie wiem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mourinho Re: kierunki do pary IP: 212.244.78.* 24.02.06, 21:18 elektrotechnika - mechanika Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaqus Re: kierunki do pary 24.02.06, 21:35 ja studiuję póki co kulturoznawstwo. Rozważam dodatkowe studiowanie: myślenie strategiczne tzw przyszłościowe- filologia rosyjska, gospodarka przestrzenna "myślenie sercem"- geografia, socjologia, choć nie wiem czy w przypadku tej drugiej ma to sens z racji bliskiego pokrewieństwa dziedzin, filologia węgierska Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: kierunki do pary 25.02.06, 11:59 co za podobieństwo do mojego grajdołka ;) Sęk w tym, że fil. rosyjska nie jest "przyszłościowa", a gospodarka jest tak nieokreślona, że też o żadną "przyszłościowość" nie zahacza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: kierunki do pary IP: *.interdom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 08:31 A co myślicie o takim połaczeniu ekonomia + filozofia. Jeszcze nie studiuje, ale zastanawiam sie czy dobrze bym zrobil wybierajac taka kombinacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 13:34 u mnie med na razie, od przyszłego roku akademickiego psychologia. ale ja bym chyba wolała med+wiedza o teatrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: kierunki do pary IP: *.23.11.tuwien.teleweb.at 26.02.06, 22:22 co???ja slyszalam ze na lingwistyce nawal zajec...jak Ty to robisz??? chcialam nawet isc na ten kierunek ale wlasnie to mnie zniecheca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luna Re: kierunki do pary IP: *.sinus.one.pl 27.02.06, 21:23 Technologia chemiczna + angielski :) To był mój wybór Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: kierunki do pary IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.02.06, 15:51 A co myślicie o takim mixie socjologia-ekonomia lub socjologia-psychologia? Pasują do siebie? Który lepszy/łatwiejszy/dający większe możliwości? Proszę o Wasze opinie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 15:58 Myślę,że ekonomia + socjologia ,kompilacja tych nauk pozwola zrozumieć czym kierują sie konsumenci przy wyborze jakiegos wariantu ,np.efekt Veblena , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archi_joa Re: kierunki do pary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 22:20 ja jestem na architekturze - 1. rok, bede kombinowala od 3. roku cos z kulturoznastwem/psychologia/socjologia/architektura wnetrz ...o tym mysle ze wzgledu na zainteresowania grafika/budownictwo/zarzadzanie....to bardziej logiczne polaczenia...ale jeszcze poszukuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mozes Stosunki M-dzynarodowe + Prawo - czy to ma sens? IP: *.com / *.bielsko.dialog.net.pl 13.03.06, 00:19 Stosunk Międzynarodowe + Prawo = co może z tego wyniknąć? Prawo jest krajowe, SM jak sama nazwa wskazuje są międzynarodowe. Czy taka kombinacja ma sens? Sam o tym myślę ale mam pewne wątpliwości.... Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: Stosunki M-dzynarodowe + Prawo - czy to ma se 13.03.06, 00:52 zalezy co chcesz robic. ja chce byc prawnikiem, wiec dla mnie SM jest swoistym uzupelnieniem wiedzy z innych dziedzin, glownie ekonomicznych plus szereg przedmiotow bardziej z kultury, filozofii etc. Odpowiedz Link Zgłoś