Dodaj do ulubionych

Prestiżowe frajerstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 20:58
śmieszą mnie osoby które na każdym kroku zanaczaja prestiż swojej szkoły
państwowej i krytykują szkoły prywatne.Jak skończycie studia i zaczniecie
szukać pracy to nikt nie będzie sie was pytał czy kończyliście państwową
uczelnie czy prywatną.Czy mieliście piątki czy dwóje w indeksie. Najbardziej
liczy sie teraz pieniądz a nie prestiż tej uczelni którą kończyliśćie.Jeśli
dla kogoś bardziej się liczy prestiż to znaczy że jeszcze jesteście
dziećmi.Ja skończyłem prywatna szkołę zaocznie mam magistra i teraz pracuje
tam gdzie chciałem ,robie to co chciałem,żyję tak jak chciałem .I to jest
najważniejsze a nie prestiż....
Obserwuj wątek
    • Gość: trux Re: Prestiżowe frajerstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lublin.mm.pl 15.02.06, 21:08
      ciekawe, bo siostra szukała pracy i index pokazywała
      skończyła prywatną z bardzo dobrymi wynikami dlatego dostała, gdyby miała słabe oceny na dodatek to by roboty nie otrzymała
      • Gość: aga Re: Prestiżowe frajerstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 21:19
        hahahahahahahahha to może inaczej czy komuś ktoś kazał przy rozmowie o prace
        pokacać śwadectwo ukończenia szkoły średniej i nie przyjał tej osoby bo ktoś
        miał 4 a nie 5 ???
        ps.przypadek twojej siostry to chyba raczej ewenement skali świetowej
        • Gość: trux Re: Prestiżowe frajerstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lublin.mm.pl 15.02.06, 21:21
          ewenement ? nie
          Pamiętam że szukała w domu bo osoba, która decydowała o zatrudnieniu chciała zobaczyć. Dlaczego ? Bo skończyła WSM w Warszawie - prywatne.
          • Gość: warszawiak hehe IP: *.acn.waw.pl 18.02.06, 16:44
            WSM - Placisz i wymagasz (zeby nie pytali). Przeciez wszem i wobec wiadomo, ze
            jak potrzebujesz papierka to idziesz tam, bo bez zbednego wysilku sie go po
            jakims czasie ma
    • Gość: Mka Re: Prestiżowe frajerstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 21:13
      całkowicie się z toba zgadzam ja również twierdze że wykształcenie da sie
      kupić.Ale najważniejszee są pieniądze.Ja i mój kolega w tym samym roku
      skończyliśmy studia magisterskie.Ja zaocznie na prywatnej szkole a on dzienne
      na słynnym UJ w krakowie. Ja Administracje on Politologie.Ja przecietniak na
      prywatnej szkole on był an tyle zdolny że dostawał stypendium naukowe....
      Rok póżniej po obronie pracy magisterskiej ja pracuje i dobrze zarabiam a on
      znakomity student cały czas na bezrobociu
    • Gość: trux żenada i tyle IP: *.lublin.mm.pl 15.02.06, 21:18
      Poziom intelektualny jest żenujący. Porównywać można coś co ma ze sobą coś wspólnego - w sytuacji gdy ktoś skńczył UJ a ktoś uczelnie prywatną ze słabszymi ocenami, bez znajomości i przy ogólnym podobieństwie cech to pracodawca kogo wybierze ? Zastosujcie zasadę ceteris paribus (wszystko inne niezmnienne, takie same) i problem z głowy. Jak ktoś uważa inaczje to mi przykro.
    • Gość: Martynka Re: Prestiżowe frajerstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lama.pl 15.02.06, 21:27
      Gość portalu: Tomek 79 napisał(a):
      > Jak skończycie studia i zaczniecie
      > szukać pracy to nikt nie będzie sie was pytał czy kończyliście państwową
      > uczelnie czy prywatną

bylam w zyciu na okolo 8 rozmowach kwalifikacyjnych o pracę, z czego na ok.5
      pytano mnie, czy studiowalam na uczelni panstwowej czy prywatnej, w trybie
      dziennym czy zaocznym. wiec to niekoniecznie jest tak, ze to sie nie liczy.
      • Gość: Maciek Re: Prestiżowe frajerstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 08:00
        > bylam w zyciu na okolo 8 rozmowach kwalifikacyjnych o pracę, z czego na ok.5
        > pytano mnie, czy studiowalam na uczelni panstwowej czy prywatnej, w trybie
        > dziennym czy zaocznym. wiec to niekoniecznie jest tak, ze to sie nie liczy.

Czy myślisz że to gdzie sie uczyłaś i w jakim systemie miło wpływ na to czy
        zostaniesz zatrudniona przez pracodawce??Wydaje mi sie ze wieksze znaczenie ma
        doświadczenie w konkretnym zawodzie dlatego oceny na indeksie czy uczelnia
        schodzą na drugi plan.Chociaż dziś wszyscy wiemy ze najlepszą prace można
        dostać po znajomiości!!
        • Gość: Martynka Re: Prestiżowe frajerstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lama.pl 16.02.06, 13:52
          Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Wydaje mi sie ze wieksze znaczenie ma
          > doświadczenie w konkretnym zawodzie dlatego oceny na indeksie czy uczelnia
          > schodzą na drugi plan.

pewnie ze doświadczenie ma większe znaczenie. tylko że ja, jako studentka,
          wtedy jeszcze tego doświadczenia nie mialam, więc pracodawca kierował się
          innymi kryteriami. nie twierdze ze to ze studiowałam na publicznej dobrej
          uczelni zagwarantowało mi pracę. sądze ze ten fakt jedynie dopomógł.
          studiowałam niekonkretny kierunek, politologię, i sądze, ze pracowadca mając do
          wyboru zatrudnienie politologa po UJ a po jakies szkole w Pcimiu Dolnym - obie
          bez doświadczenia, wybierze własnie osobę po uj.
      • Gość: iFF do matynka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 14:47
        ale jesteś pewna czy to miało wpływ an twoje zatrudnienie ??
        • Gość: Martynka Re: do matynka IP: *.lama.pl 16.02.06, 14:58
          jasne ze nie jestem pewna, tylko jakos tą informację pracodawca przetworzył, po
          coś mu byla potrzebna. skoro pytał, to chciał wiedzieć, na coś to wpłynęło.

nie napisałam tego postu zeby udowadniać ze ci ze szkół publicznych mają lepiej
          na rynku pracy. napisałam, bo wiem, ze to jaką szkołę się skończyło się dla
          niekórych się liczy. ale nie bierzcie sobie tego aż tak do serca, bo przecież i
          tak najważniejsze jest co kto umie, co kto chce i jak do tego dąży. w żadne
          spiskowe teorie dot. układów i znajomości nie wierzcie, tylko w siebie wierzcie
          i na sobie polegajcie.
    • Gość: Tawananna* Re: Prestiżowe frajerstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 21:37
      Oj tam, typowy przykład generalizacji bez sensu.

To, że komuś się udało po kiepskiej prywatnej i z dwójami, to nie znaczy
      jeszcze, że prestiż uczelni albo oceny w indeksie są dla pracodawcy nieistotne.

Tak, jak piszesz, "najbardziej liczy się teraz pieniądz". A że o wysokość
      łapówki raczej nie chodzi :), to wnioskuję, że dla pracodawcy jest to ten
      pieniądz, jaki może przynieść jego przedsiębiorstwu zatrudnienie tej, a nie
      innej osoby. Nie będę oczywiście twierdzić, że z piątką na dyplomie cały świat
      leży u Twoich stóp - to byłby zupełny idiotyzm - ale mnóstwo dwói w indeksie
      (zwłaszcza na kierunku, gdzie poprawki nie są na porządku dziennym) może
      pracodawcę zaniepokoić.

W końcu w sytuacji, gdy o jeden etat walczy ileś osób, jakimiś kryteriami
      pracodawca się kieruje :). Dla jednego będzie to nazwa uczelni na dyplomie, dla
      innego ocena, dla jeszcze innego firma, w której odbyłeś pierwszą praktykę...
      dla innego wszystko to naraz... coś musi być decydujące, coś odróżnia jedną
      kandydaturę od drugiej :).
    • Gość: Tomek 79 Re: Prestiżowe frajerstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 08:27
      Niestety taka jest prawda.Jesteście jeszce studentami i nie wiecie jak wyglada
      sytuacja na rynku pracy.Pisząc o pieniadzu nie miałe na myśli łapówek po prostu
      jak sie kończy studia to najważniejsze jest to aby zarobić na własne życie.A co
      do tych stopni w indeksie i rozmowy o prace proponuje wszystkim zaczynać
      rozmowe z pracodawcą tak: Dzień dobry studiowałem na państwowej uczelni która
      ma wysoki poziom mialem same piątki w indeksie no i wogóle to byla bardzo dobra
      szkoła (hahahahaahahahahahhahahaha)
      • Gość: Do Tomka Re: Prestiżowe frajerstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 12:08
        A tobie proponuje powiedzieć do pracodawcy: Dzień dobry studiowałem w
        beznadziejnej szkółce prywatnej i mam same 2 w indeksie hahahahah
        • Gość: C4 Re: Prestiżowe frajerstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 12:44
          Wszystko zależy, jaki kierunek się kończy. Nie można tutaj generalizować, że
          patrzą lub nie patrzą. Są zawody szczególnie techniczne, na których cholernie
          ważną rzeczą jest doświadczenie zawodowe oraz posiadane kursy, certyfikaty.
          Przykładowo, jeśli ktoś kończy informatykę i zna dobrze jave oraz posiada
          certyfikat suna, który można zdać najbliżej w Niemczech. To w Polsce ma prace od
          zaraz. Jeśli chodzi o pracę po kierunkach technicznych to najbardziej liczy się
          u pracodawcy doświadczenie oraz posiadane certyfikaty. Przykładowo mam
          znajomych, rok starszych, którzy studiują zarówno na państwowej jak i na
          prywatnej uczelni oraz jednocześnie pracują. Praca w firmach spowodowała przymus
          przeniesienia się na tryb zaoczny. Jednak podczas rozmowy o prace byli po szkole
          średniej. Przebrnęli przez rozmowy kwalifikacyjne nie, dlatego, że mieli dyplom
          tylko, dlatego, że posiadali bardzo wiele różnych certyfikatów szkoleń, oraz
          dodatkowo wypadli najlepiej w rozmowie z głównym koordynatorem określonego
          działu. Więc nie można powiedzieć, że dyplom jest najważniejszy. Najważniejsze
          jest to by podczas swoich studiów być jak najbardziej aktywnym. Wielu z nas
          studiuje w dużych miastach. Jednak duża część bardzo często woli poddać się
          rozrywce zamiast wybrać się na różnego rodzaju konferencje, spotkania, zjazdy.
          Większość konferencji jest bezpłatna, duża część jest płatna w granicach 100-200
          zł za dwa trzy dni. Na takich konferencjach, spotkaniach można poznać wiele
          osób, co też jest bardzo ważne. Dodatkowo nabywa się świeżą wiedzę, której
          bardzo często nie zdobędzie się na uczelni. Dodatkowym bodźcem są koła naukowe,
          na kołach naukowych tez możemy się udzielać. Tak, więc nie zmarnujcie szansy,
          jaka dają wam studia, bo zarówno na uczelni państwowej jak i na uczelni
          prywatnej można całe życie balować lub się uczyć. Tutaj nie ma reguły, tak jak
          podczas starania się o pracę. Jeden pracodawca może się zapytać o indeks inny
          nie, jeden może zapytać o wasze doświadczenie inny o to czy uczelni była
          państwowa czy prywatna.
          Poza tym tak jak ktoś powiedział ŻYCIE ZWERYFIKUJE, KTO SIE STARAL A KTO NIE.
          A tak na koniec skoro ktoś studiuje na państwowej to niech się cieszy, ale niech
          też nie obraża innych studentów. Skoro taki osobnik twierdzi, ze jest lepszy to,
          czemu czepia się studentów zaocznych i studentów uczelni prywatnych. Skoro taki
          student jest nikim to nie powinniście się obawiać, przecież prace dostaniecie z
          miejsca. Idąc w drugą stronę, skoro jednak wyzywacie to czegoś się boicie, skoro
          czegoś się boicie to znaczy, ze jednak studenci w/w uczelni są zagrożeniem dla
          was. Czyli z tego wynika, że studenci zarówno prywatnych jak i państwowych mogą
          dostać dobrze płatną pracę.
          A co do studentów prywatnych to nie wypominajcie, państwowym, ze są
          darmozjadami, bo to tylko traktowane jest jako prowokacja, oraz pokazuje waszą
          zazdrość.

A i tak na koniec to patrzcie czasem dobrze na posty bo niektóre są pisane przez
          jedne i te same osoby, żeby rozniecic temat.
          • Gość: zły Re: Prestiżowe frajerstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 87.207.198.* 16.02.06, 13:19
            c4 ty też studiujesz na prywatnej uczelni - powiedz gdzie - bo ja zawsze
            mówiłem gdzie i wszyscy już wiedzą a ty jakoś nie bardzo........?
            • Gość: C4 Re: Prestiżowe frajerstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 14:38
              Ja już też mówiłem. Poszukaj w histori a znajdziesz, chyba, że nie to WSZiB Kraków
              • Gość: chuck norris ::)) Re: Prestiżowe frajerstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 14:40
                Zgadzam się z tworzącym temat, dzisiaj liczy sie oprócz wykształcenia
                doswiadczenie i układy
                • Gość: Gosia buziaczek Re: Prestiżowe frajerstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 14:45
                  jak to jest że zawsze na prywatnych najeżdżają państwowi?? czyżby sie czegoś
                  obawiali??
                  • par0dia Re: Prestiżowe frajerstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.02.06, 16:18
                    Gość portalu: Gosia buziaczek napisał(a):

> jak to jest że zawsze na prywatnych najeżdżają państwowi?? czyżby sie czegoś
                    > obawiali??

to punkt widzenia studenta prywatnej, student państwowej powiedziałby:

> jak to jest że zawsze na państwowych najeżdżają prywatni?? czyżby sie czegoś
                    > obawiali??(nie szukając daleko, wątek: "prestiżowe frajerstwo")

i tak w kólko:)
                    skoro każdy z was studiuje na najlepszej uczelni w kraju to po co ta dyskusja?
                    życie zweryfikuje czy macie rację
          • Gość: Tomek 79 C4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 15:37
            stary czuje przed tobą respekt
            • Gość: dredzik83 Re: C4 IP: *.toya.net.pl 16.02.06, 17:37
              pytają się o to czy skończyłeś prywatną czy państwową i na ogół pierwszeństwo z
              CV mają ci z państwowych. Niekiedy pytają nawet w jakim trybie się skończyło.
              Koleżanka jak szukała ostatnio pracy, a skończyła prywatną, otrzymała pytanie
              jaką szkołę skończyła a ona na to, że prywatną i podała dokładną nazwę, a
              pracodawca na to "nie znam takiej szkoły, znam tylko Uniwersytet, SGH i
              Politechnikę i państwowe akademie arstystyczne"
              • Gość: Tomek 78 dredzik83 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 18:00
                no racja nie idzie sie do szkoły prywatnej której nikt nie zna.Ale wiesz mi,
                przypadek który ty opisałeś jest tak prawdopodobny do powtórzenia tak jak
                wygrania w totka
                • kisielt Re: dredzik83 18.02.06, 19:08
                  Fakt... taki przypadek jest trudny do powtórzenia, bo z reguły ludzie najpierw
                  czytają CV przesłane lub przyniesione, a później ewentualnie zapraszają na
                  rozmowę... znam 2 osoby z kadr w dwóch firmach... tak się robi. Na prestiżowe
                  uczelnie dostają się lepsi (a tak przynajmniej uważa większość pracodawców) i
                  oni chcą tych lepszych bez względu na to czy są tacy w rzeczywistości czy też nie
              • Gość: monia Re:do dredzik83?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 18:02
                Jaki ona skończyła kierunek??
                • Gość: tomek 79 Re:do dredzik83?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 19:27
                  zobaczcie to !!!!!!!!!!!!!!
                  media.wp.pl/OID,9837922,kat,8172,wid,8191598,opinie.html?redir_url=http%3A%2F%2Fmedia.wp.pl%2Fkat%2C8172%2Cwid%2C8191598%2Cwiadomosc.html%3Frfbawp%
                  3D1140286718.536
                  • Gość: arczi_86 Re:do dredzik83?? IP: *.compnet.com.pl 18.02.06, 20:37
                    Hej pozwolcie że wypowiem się na temat tego dośc intrygującego postu a
                    jednocześnie postaram się być w miare obiektywny :D A więc tak spoko że
                    studiujesz na prywatnej wiem ze na prywatnych uczą cię dokładnie tego samego co
                    na państwowych bo system edukacji uległ zmianie i wszyscy uczymy się po tyle
                    samo godzin konkretnych rzedmiotów dzienni, zaoczni czy wieczorowi. Jednak
                    nalezy podkreslić ze dzinni mają np. niektóre przedmioty przez dwa semestry i
                    po mniej godzin a zaoczni czy wieczorowi jeden semestr ale za to po więcej
                    godzin np. 3 godziny na weekend :D , ale nie o tym chciałem pisać tylko JAK CI
                    SIE PODOBA TO NAJWAŻNIEJSZE :)
                    Po drugie ktoś tutaj pisał że siostra czy ktoś musiała pokazać indeks :D
                    Możliwe nie mówmy od razu ze to ściema pracodawca ma prawo poprosić o indeks
                    bądz o wykaz ocen który otrzymujemy po ukonczeniu szkoły zdarza się to dośc
                    żadko ale w prywatnych firmach nie można tego wykluczyć :)
                    Tyle chciałem powiedzieć :)
                    A ty koleś spoko byle dalej i do przodu życze wszyskim powodzenia ... :)
                    • Gość: arczi_86 Re:do dredzik83?? IP: *.compnet.com.pl 18.02.06, 20:40
                      Sory wlepiła mi sie wypowiedz nie tam gdzie miała to nie dotyczy tego tematu :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka