Dodaj do ulubionych

Informatyka i ekonometria

23.04.06, 09:35
Mam pytanie czy ktoś studjuje ten kierunek? Czego on dotyczy ,czego trzeba się tam uczyć i co można po tym robić?
Obserwuj wątek
    • Gość: gienio Re: Informatyka i ekonometria IP: *.astral.lodz.pl 23.04.06, 11:15
      > Mam pytanie czy ktoś studjuje ten kierunek?
      No ja na przyklad :D
      >Czego on dotyczy ,czego trzeba się tam uczyć
      Generalnie to jest najlepszy kierynek ekonomiczny na swiecie :D Jest duuuuzo
      matmy ... algebra liniowa,analiza matematyczna,rachunek p-stwa,5 rodzajow
      statystyki :D
      (tyle naliczylem u siebie :D ale moge sie mylic ;p)
      Jesli chodzi o prace to zalezy od specjalnosci,u mnie jest
      - Ekonometria : Praca w biurach maklerskich itd.
      - Statystyka i Demografia : to samo plus praca w GUSie :D
      - Informatyka Ekonomiczna : wiadomo :D ale nie polecam bo to tylko dla pasjonatow
      i wreszcie specjalnosc krolów opierdzielania (opinia starszych rocznikow)
      - Komputerowe metody badan operacyjnych :praca w logistyce ,bankach ,funduszach
      ubezpieczeniowych itd.
      • Gość: jan Re: Informatyka i ekonometria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 19:20
        Sam wybieram sie na IiE (ae krakow, jesli wszystko pojdzie po mojej mysli).
        Mam pare pytan do Gienia: czy ciezko jest sie utrzymac na tym kierunku?
        I czy mozesz powiedziec cos wiecej o statystyce? W liceum statystyka wyglada mniej wiecej tak: srednia arytmetyczna, wazona, mediana, moda, odchylenie standardowe i koniec. Co wy robicie na tych 5 statystykach? :)
        I jaki przedmiot uwazasz za najtrudniejszy?
        • Gość: m Re: Informatyka i ekonometria IP: *.uni.lodz.pl 26.04.06, 20:39
          tu troche statystyki bedzie wiecej ;)
    • Gość: gienio Re: Informatyka i ekonometria IP: *.astral.lodz.pl 23.04.06, 11:17
      aha zapomnialem dodac ze tak naprawde po ukonczeniu KAZDEJ specjalnosci mozesz
      pracowac jeszcze w bankach i firmach consultingowych :D (ale to zadna nowosc:D)
    • Gość: tiaaa Re: Informatyka i ekonometria IP: *.net.autocom.pl 23.04.06, 12:20
      na różnych uczelniach, w zależności także od specjalności na pewno są różnice w
      tym jak i czego się uczy, nic nie jest takie samo wszędzie..ale oprócz infy
      rozwija ekonomikę;)
      • Gość: question Re: Informatyka i ekonometria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 12:39
        To co w takim razie robi informatyka w nazwie kierunku, skoro - jak widać po
        wypowiedziach - jest to kierunek stricte ekonomiczny ???
        • Gość: gienio Re: Informatyka i ekonometria IP: *.astral.lodz.pl 23.04.06, 14:45
          no bo masz programowanie,SDiA ,projektowanie sys. informatycznych Bo bez tego
          SASu nie ruszysz :D
          • Gość: Qadrat Re: Informatyka i ekonometria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 13:25
            U mnie jest coś podobnego: Informatyka Gospodarcza. Bardzo fajny kierunek i
            myślę, że ma przyszłość.
            • Gość: kryniek Re: Informatyka i ekonometria IP: *.tv / 212.244.168.* 24.04.06, 18:48
              juz wolalbym ta infe gospodarcza od IiE. powiem dlaczego po 5 latach studiow ekonomicznych na pewnej uczelni na ktorej to pozjniej po mgr poszedlem na podyplomowa informatyke (3 sem) okazalo sie ze jednak chcialbym miec tytul jakis z informatyki (podyplomowe daja tylko swiadectow ale to przeceiz papier z infy takze warto bylo!) poszedlem do tej samej szkolki na infe z ekonometria. jestem na 4 sem. i musze przyznac ze mam ponad polowe przedmiotow z tymi samymi wykladowacami co na ekonomi i co gorsze nie chca ocen przepisywac (nie wszyscy rzecz jasna) moje zdanie jest takie. jezeli idzie jak ja po to aby miec papier bo wiedze ma juz dosc duza i codziennie cos robisz aby j w kierunku infy poszerzyc to smialo! ale jezeli chcesz sie nauczyc infy to sie zawiedziesz i uwierz mi BARDZO. bo z przedmiotow ekonomicznych tepia a z infy no coz masz prawo nei znac kompa! slowa pewnego wykladowcy. takze jezli praca w ksiegowsici ,finanse banki itp. to warto ale dobry informer to albo samouk alko gosc po PJWSTK, WAT, AGHu, takie moje zdanie. przepraszm jezeli kogos urazilem
              • Gość: gienio Re: Informatyka i ekonometria IP: *.astral.lodz.pl 24.04.06, 22:10
                zabawne bo na UŁ tepia z SDiA .Pan dr na wstepie stwierdzil ze my to Pascala juz
                dawno znamy :D calego i to na pamiec :D
            • Gość: lekki Re: Informatyka i ekonometria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 10:39
              Brzmi fajnie. A co można po tym robić?
              • Gość: lekki Informatyka Gospodarcza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 14:05
                Aha, moje pytanie dotyczy Informatyki Gospodarczej.
                • Gość: gienio Re: Informatyka Gospodarcza? IP: *.astral.lodz.pl 26.04.06, 15:07
                  chajs kosic :D Ludzie konczyli IE na IiE i jakos na robote specjalnie nie narzekaja.
                  • Gość: gienio Re: Informatyka Gospodarcza? IP: *.astral.lodz.pl 26.04.06, 15:08
                    albo raczej jej brak ;p
                    • Gość: jan Re: Informatyka Gospodarcza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 19:16
                      przez przypadek zle umiescilem post (za wczesnie) wiec umieszczam raz jeszcze:

Sam wybieram sie na IiE (ae krakow, jesli wszystko pojdzie po mojej mysli).
                      Mam pare pytan do Gienia: czy ciezko jest sie utrzymac na tym kierunku?
                      I czy mozesz powiedziec cos wiecej o statystyce? W liceum statystyka wyglada mniej wiecej tak: srednia arytmetyczna, wazona,
                      mediana, moda, odchylenie standardowe i koniec. Co wy robicie na tych 5 statystykach? :)
                      I jaki przedmiot uwazasz za najtrudniejszy?
                      • Gość: gienio Re: Informatyka Gospodarcza? IP: *.astral.lodz.pl 26.04.06, 20:21
                        na UŁ z 150 osob zostalo 115 :/ sesje skonczylem miesiac po jej wlasciwym
                        zakonczeniu :D (ah ta algebra ;p)Co do staty to na razie mialem 1 :D
                        i masz tam miary asymetrii,dyspersji,deflatory,estymacje :D Co do
                        najtrudniejszego przedmiotu to algebra na 1 semku (przynajmniej na UŁ) i obie
                        ekonometrie na 2 i 3 roku.Na dlaszych statach masz juz calki i rozklady wiec
                        fajnie NIE jest.Ogolnie gdybym sie nie opierdzielal (jestem w tym najlepszy na
                        calym roku:D) to bym zdawal wszystko w terminie.
                        • Gość: jan Re: Informatyka Gospodarcza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 20:44
                          Brzmi paskudnie, ale idzie sie chyba przyzwyczaic, co? :)
                          Jestem po matfizie, wiec byc moze nie zgine tam.
                          • Gość: m Re: Informatyka Gospodarcza? IP: *.uni.lodz.pl 26.04.06, 21:07
                            wszyscy są po matfizach ;)
                            • Gość: gienio Re: Informatyka Gospodarcza? IP: *.astral.lodz.pl 27.04.06, 14:52
                              A to akurat nie jest prawda :D W elitarnej grupie I 2 osoby sa po humanistycznej ;p
                              • Gość: k Re: Informatyka Gospodarcza? IP: *.astral.lodz.pl 27.04.06, 21:53
                                a nie, bo nawet 3:P
                                • Gość: gienio Re: Informatyka Gospodarcza? IP: *.astral.lodz.pl 27.04.06, 22:08
                                  ty tez ? myslalem ze jednak mat-fiz :D dobra nie pisze juz na tym forum za duzo
                                  znajomych :D
                                  • Gość: ja Re: Informatyka Gospodarcza? IP: *.uni.lodz.pl 28.04.06, 00:00
                                    > ty tez ? myslalem ze jednak mat-fiz :D dobra nie pisze juz na tym forum za
                                    duzo
                                    > znajomych :D

macius? ;P
                                    • Gość: k Re: Informatyka Gospodarcza? IP: *.uni.lodz.pl 28.04.06, 08:44
                                      ja bylam mat-fiz-ang, a niektorzy jeszcze dodawali brydz:P a jeszcze drugia
                                      gosia...

who is "ja"?>>
                                      • Gość: toya Re: Informatyka Gospodarcza? IP: *.ds.univ.gda.pl 28.04.06, 23:00
                                        ja jestem z IiE na UG, jestem z mat-fizu i nie jestem Gosia. Ja wybieram
                                        statystyke ubezpieczeniowa (to najtrudniejsza i najlepsza specjalnosc;))
                                      • amrita Re: Informatyka Gospodarcza? 25.06.06, 23:16
                                        to smierdzi XXXI :)
                • Gość: rego Re: Informatyka Gospodarcza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 11:34
                  Informatyka Gospodarcza daje całkiem sporo możliwości. Jest cała masa zawodów, w
                  których wymaga się od ciebie wiedzy z dziedziny informatyki i jednoczesnego
                  orientowania się w mechanizmach rynkowych. W grę wchodzi na przykład e-biznes.
                  Odrobina inwencji, a napewno uda się coś znaleźć.
    • Gość: aaa Re: Informatyka i ekonometria IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 27.04.06, 00:49
      A ja studiuje IiE na Wydziale Nauk Ekonomicznych UW. Kierunek wybiera sie po 2
      roku, więc pierwsze dwa to część wspólna - ekonomia. Jest oczywiscie algebra,
      analiza, rachunek prawdop, statystyka, ekonometria, programowanie matematyczne -
      to w tej czesci wspolnej (poza tym standardzik: mikro, makro, MSE, historia
      gosp, logika, historia mysli ekon, i inne rzeczy ekonomiczne, prawo)
      Potem sa przedmioty kierunkowe (+ pewna pula wspolnych) mamy statystyke mat 2,
      ekonometrie2, modelowanie rynkow finansowych, szeregi czasowe, programowanie,
      informatyke gospodarcza, psi, prognozowanie i symulacje
      Jest tez bardzo bogata pula przedmiotow do wyboru szczegolnie
      ekonometrycznych...+SAS(mozna zrobic certyfikat) i inne pakiety

Tak wiec tutaj ekonometrii jest duuużo, informatyki raczej mało.
      • Gość: ppp Re: Informatyka i ekonometria IP: *.umcs.lublin.pl 27.04.06, 10:06
        Własnie zastanawiam się nad UW i wydziale WNE, czy jest tam ciężko?
        • Gość: pysiek Re: Informatyka i ekonometria IP: *.student.uu.se / *.student.UU.SE 27.04.06, 20:54
          Jakby to kogoś interesowało to informatykę gospodarczą można też studiować w
          SGH (jest to specjalność na kierunku metody ilościowe w ekonomii i systemy
          informacyjne). W SGH jest o tyle fajnie, że po około dwóch latach (czyli części
          wspólnej dla wszystkich kierunków) samemu wybiera się przedmioty więc można
          położyć nacisk na co tylko się chce.
          • Gość: Tetra Re: Informatyka i ekonometria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 11:56
            > Jakby to kogoś interesowało to informatykę gospodarczą można też studiować w
            > SGH (jest to specjalność na kierunku metody ilościowe w ekonomii i systemy
            > informacyjne). W SGH jest o tyle fajnie, że po około dwóch latach (czyli części
            >
            > wspólnej dla wszystkich kierunków) samemu wybiera się przedmioty więc można
            > położyć nacisk na co tylko się chce.

Identyczny kierunek ma też Skarbek. Nie zdziwię się jeśli zajęcia prowadzą ci
            sami ludzie, co na SGH.
            • Gość: Dugo Re: Informatyka i ekonometria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 12:00
              Tak zaraz padnie że Skarbek to synonim SGH... Denerwujące
              • Gość: ratio Re: Informatyka i ekonometria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 15:39
                Gość portalu: Dugo napisał(a):

> Tak zaraz padnie że Skarbek to synonim SGH... Denerwujące

Nie popadajmy w skrajności. Nie każdy komentarz na temat jednej, czy drugiej
                szkoły prywatnej musi byc od razu prowokacją.
        • Gość: aaa Re: Informatyka i ekonometria IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 27.04.06, 23:28
          Nie jest ciężko. Całkiem przyjemnie:) Troche sporo matmy (dla mnie to akurat
          plus) Zajęć niezbyt wiele. Kierunek/specjalizacje wybiera się po drugim roku. W
          tym czasie jest też wybór sporej ilości różnych zajęć "do wyboru"
          Kierunki
          Ekonomia:
          Integracji Europejskiej
          Przedsiębiorstwa

• Gość: aaa Re: Informatyka i ekonometria IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 27.04.06, 23:33
            Sorki- wysłałam posta zanim go do końca napisałam

No więc:
            Kierunki
            Ekonomia:
            Integracji Europejskiej
            Przedsiębiorstwa
            Sektora Publicznego
            Informatyka i Ekonometria
            Finanse i Bankowość

Po etapie licencjackim można przejść na uzupełniające studia mgr po ang:
            International Economics
            Finance and Banking

Poza tym większość przedmiotów obowiązkowych jest prowadzona także po angielsku
            (zwykle są dwa wykłady do wyboru po polsku i trzeci po angielsku)

Ogólnie całkiem spoko... Szczególnie IiE:)
    • Gość: Fresh Re: Informatyka i ekonometria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 13:50
      Jakie sa perspektywy pracy, moze cos wiecej na ten temat, jakias wzmianka o
      zarobkach..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka