Dodaj do ulubionych

do studentów informatycznych...

IP: 80.50.167.* 24.06.06, 14:58
decyzja już podjęta - informatyka, zostało mi dwa lata (b.dobrego) L.O.
wiadomo, że trzeba zdawać matmę i fizykę, jak wg was mają się stopnie na
świadectwie do wiedzy wymaganej na maturze, żeby spokojnie planować
informatykę (z perspektywą bezpłatnych studiów w dobrej szkole wyższej)
trzeba być ocenianym na około 6 - 5 - 4?
Korki w trzeciej klasie ? czy jak na innych kierunkach np. językowych już
intensywnie od drugiej klasy ? (no, z informatyki mam jak zawsze 6).
Obserwuj wątek
    • lol_niezly Re: do studentów informatycznych... 24.06.06, 15:14
      Fajnie, ze szybko pomyslales - dzieki temu masz duzo czasu, aby sie przygotowac.

1.Matematyka - pobuszuj po stronach uczelni i posciagaj sobie skrypy z algebry,
      analizy, dyskretnej, logiki i powoli je czytaj :)
      2.Programowanie im wczesniej, tym lepiej.Bo potem bedziesz plakal na piewrszym
      roku, ze nie dasz rady.Moim zdaniem zacznij jak nalezy: Pascal, C.
      Potem obiektowo Java/C++/C#.
      C++ jest skomplikowany, wiec polecam Jave
      Mozesz tez wgryzac sie w php i bazy danych -latwa sprawa.
      No i ksiazka Cormena - wprowadzenie do algorytmow jako najlepszy przyjaciel

Najlepiej by bylo, gdybys umial zaczynajac studia:
      - sprawnie programowac w C/Pascalu
      - sprawnie operowac algorytmami na poziomie Cormena
      - znac php i sql, html perfekt, szkoda czasu na niego pozniej

Pozyteczna literatura nt. programowania:

Cormen i spolka - Wprowadzenie do algorytmow
      Diks, Rytter itd - Algorytmy i struktury danych
      Kernigham, Ritchie - ANSI C
      Herbert Schildt - Programowanie C
      Wirth - Algorytmy + str. danych = programy
      PHP5 - Zaawansowane programowanie
      Rochking, Stevens - programowanie Unix, rozne ksiazki
      Ksiazki Stencla do baz danych

Im szybciej zaczniesz, tym lepiej , wierz mi, ogrom materialu jaki trzeba
      posiasc i trenowanie umysl zajmuje wiele lat :)

Pozdr.
      • Gość: micho Re: do studentów informatycznych... IP: 80.50.167.* 24.06.06, 15:22
        wielkie dzięki za inf. na jakiej jesteś uczelni ?
      • Gość: student Re: do studentów informatycznych... IP: *.chello.pl 24.06.06, 16:04
        Chyba sobie żartujesz?!
        Nie słuchaj go. Nie niszcz sobie dzieciństwa. Jeszcze będziesz miał czas na
        nauczenie się tego wszystkiego. Prawda jest taka, że na studia (na informatykę)
        możesz iść nawet nie znając w ogóle programowania (ale oczywiście znajomość
        chociaż podstaw na pewno bardzo ułatwia studiowanie). Po prostu - jeżeli Cię to
        interesuje i nie przeszkodzi w nauce fizyki czy matematyki (nie mówiąc o
        polskim - maturę trzeba zdać), to oczywiście polecam poczytanie i zgłębianie
        wiedzy, ale popatrz na nick tego, który Ci odpowiada: "lol_niezly" - koleś albo
        robi sobie jaja albo... robi sobie jaja.

Podsumowując: Dobrze, że już chcesz się tym interesować (im wcześniej tym
        lepiej), ale nie musisz wszystkiego znać perfect od razu i dbaj teraz przede
        wszystkim o przedmioty maturalne (na studiach będziesz miał duużo matmy fizyki
        itp) i o znajomych - nie zaniedbuj ich czytaniem masy dziwnych książek. Chyba,
        że znajdziesz czas na wszystko - wtedy respect...
        • lol_niezly Re: do studentów informatycznych... 24.06.06, 16:15
          micho napisal, ze planuje studia na panstwowej prestizowej uczelni czyli np: UW,
          UWr, PW, PP, PWr itd. Jesli nie programowales wczesniej NIE JEST latwo.
          Nawet zly mowil, ze ma z tym problem.Programowania nie da sie nadrobic w pare
          miesiecy.To jest umiejetnosc.

A co do sluchania mnie: ja tylko wypowiedzialem swoje zdanie, ksiazki z
          pewnoscia sa dziwne, bo pewnie ich nigdy na oczy nie widziales.
          W dzisiejszych czasach trzeba zaczynac prace jak najszybciej, by zdobywac
          doswiadczenie.
          Wybor nalezy do Ciebie.
          • Gość: minister inf Re: do studentów informatycznych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 16:23
            Nie widzę problemu - pare godzin tygodniowo można poświęcić na czytanie książek
            i pisanie programów i nie trzeba rezygnować z życia, przyjaciół i znajomych.
            Zresztą nie wiadomo, co będzie za parę lat przy rekrutacji.Moj kuzyn startował
            na UW gdy było chyba 20 osób na miejsce, dzisiaj jest chyba 8-9.
          • Gość: kasia Re: do studentów informatycznych... IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 24.06.06, 22:45
            nauczylam sie programowac na studiach; na UW na informatyce (a dokladniej na
            JSIMie); fakt, pierwszy lab na studiach kosztowal mnie sporo czasu i nerwow,
            programowanie wspolbiezne i systemy operacyjne tez (lacznie z myslami o rzuceniu
            informatyki), ale da sie to zrobic; zauwaz, ze pierwszy sensowny lab na UW to
            wspolbiegi, ktore sa na IV semestrze - do tego czasu naprawde mozna nauczyc sie
            programowac, albo nauczyc sie w czasie ich trwania;

z wymienionych ksiazek zdecydowanie polecam Cormena - przyda sie na drugim roku,
            oj przyda...
        • Gość: micho do studenta Re: do studentów informatycznych... IP: 80.50.167.* 24.06.06, 16:34
          podchodzę do tych informacji ... we właściwy sposób, głównie chodziło mi o to
          jakie "przełożenie" na ocenę maturalną mają stopnie ze świadectwa w
          poszczególnych klasach, czy brać się do roboty ostro, czy spokojnie.
          • Gość: zły Re: do studentów informatycznych... IP: *.chello.pl 24.06.06, 17:22
            Jak się nie programowało przed studiami informatycznymi to na studiach będzie
            bardzoooo ciężko nadrobić zaległości z programowania - ale zdawanie informatyki
            na maturze chyba na żadnej dobrej państwowej uczelni nie jest brane pod uwagę
            przy rekrutacji także lepiej czas włożony na przygotowanie do matury poświęcić
            na 2 przedmioty a nie 3: matematyka i fizyka - zwłaszcza matematyka :) I w
            liceum ucz się pilnie matematyki , jak będziesz ją dobrze rozumieć to nie
            będziesz mieć problemów z matematyką na studiach na politechnice - natomiast na
            uniwersytecie z tego co się zorientowałem to jest na informatyce dużo więcej
            matematyki niż na politechnice i książki typu "Analiza matematyczna" Krysickiego
            czy "Zadania z matematyki wyższej" Leitner, Rojek to zdecydowanie zbyt mały
            materiał :D (przynajmniej ilość matematyki na PW jest znacznie mniejsza niż na
            UW), za to na politechnice jest dużo przedmiotów elektronicznych i mniej
            teoretycznych niż na uniwerku także ja również proponuję ci studia na
            politechnice jak wszystkie osoby w tym wątku
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=43994662
            poza lolem_niezłym :D

"jak wg was mają się stopnie na
            świadectwie do wiedzy wymaganej na maturze, żeby spokojnie planować
            informatykę" - tego nie rozumiem, cos pokręciłeś - stopnie z matematyki z lo
            nie mają żadnego znaczenia przy pisaniu matury ani rekrutacji na studia - liczy
            się tylko wynik z matury, korki z matematyki nawet jak ją umiesz w lo bardzo
            dobrze są wymagane do bardzo dobrego zdania matury :D Mi pomogły - zawsze
            nauczyciel powie co jest bardzo prawdopodobne na maturze, do czego się przyłozyć
            , sprawdzi twoją wiedze indywidualnie itd. - od 3. klasy wystarczą korki - a i
            polecam ci zrobić tak jak ja zrobiłem - tak szybko jak to możliwe napisz w 3.
            klasie wypracowanie o temacie z matury ustnej, który to temat wybrałeś i naucz
            się go na pamięć-nie przypominaj sobie lektór czytając opracowania, w OGóLE PZ
            POLSKIEGO NIC SIE NIE UCZ- bo zdanie polskiego jest banalne - masz nawet podany
            fragment tekstu :) , potem olej wszystkie przedmioty z liceum w 3. klasie i nic
            się z nich nie ucz - ucz się tylko matematyki i trochę angielskiego (w twoim
            wypadku jeszcze fizyki) i wynik na maturze będzie bardzo dobry, a oceny z
            przedmiotów są nic niewarte - a i polecam ci rozwiązywanie testów z matematyki
            tylko z poziomu rozszerzonego a podstawowy olać
            • lol_niezly Re: do studentów informatycznych... 24.06.06, 17:30
              To nie tak ze nie polecam politechnik, bo polecam oczywiscie, tak samo jak
              uniwersytety - po prostu uwazam ze nie nalezy wpadac w paranoje "tylko
              politechnika" :)
              • Gość: zły Re: do studentów informatycznych... IP: *.chello.pl 24.06.06, 18:06
                tak w ogóle to dla załozyciela tego wątku jeśli myśli on o studiach na uniwerku
                to polecam zadawać szczegółowe pytania do lolka_niezłego (ktoś tu powiedział, że
                po jego ksywie można wnioskowac, ze robi sobie żarty - lolek_niezły to stary
                bywalec forum i na pewno żartów sobie nie robi) - on już kończy studia na UWr
                także ma duże pojęcie o studiach na uniwerku na informatyce, poza tym jego brat
                studiuje zaocznie na UW więc tym bardziej ma dużą wiedzę o studiach na uniwerku
                - także jego wiedza jeśli myślisz o studiach na uniwerku okaże się pomocna i nie
                będzie na pewno robić sobie z ciebie żartów - choć w niektórych sprawach
                przesadza, np. w doradzeniu w ściąganiu skryptów z matematyki dyskretnej z
                uniwerku czy konieczności uczenia się tych wszystkich języków programowania,
                które wymienił - spokojnie na to przyjdzie czas na studiach a nie w LO :)
    • Gość: micho raz jeszcze Re: do studentów informatycznych... IP: 80.50.167.* 24.06.06, 18:42
      Tłumaczę "starych" mam normalnych. Resztę przedmiotów ( historia itp )
      odpuszczam, za całkowitym przyzwoleniem. Angielski, niemiecki - 6.
      Pytam o oceny, bo na widok czwórki z matmy zawyli - mało. Stąd moje pytanie, o
      korepetycje, warto rok czy dwa na spokojnie. Dotychczas bez jakichkolwiek
      lekcji, poza jezykami sobie radziłem, więc się nie wyrywam. Decyzji o wyborze
      uniwerek czy polibuda nie podjąłem, wszystko ma swoje plusy. Chyba Wa-wa, bo
      blisko.
      • Gość: zły Re: do studentów informatycznych... IP: *.chello.pl 24.06.06, 19:31
        angielski, niemiecki, informatyka - 6 :) To ty chodzisz do prestiżowego liceum ?
        W moim liceum 6 się stawiało wtedy gdy ktoś zajął wysokie miejsce w olimpiadzie.
        4 to była ocena za bardzo dobre wyniki w nauce :D
      • Gość: kasia Re: do studentów informatycznych... IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 24.06.06, 22:53
        4 z matematyki na informatyke na UW to troche malo; no chyba ze chodzisz do
        klasy uniwersyteckiej, ale tego nie podejrzewam; bo niestety, na studia nie
        wystarczy sie dostac, trzeba sie jeszcze na nich utrzymac; a na UW w pierwszym
        semestrze masz analize, algebre liniowa, matematyke dyskretna, teorie mnogosci i
        wstep do programowania (bez laboratorium!); a czasami jeden wyklad (np. z MD) to
        material jak przez pol roku matematyki w ogolniaku, szczegolnie obecnym :)
        • Gość: micho Re:kasiu. IP: 80.50.167.* 24.06.06, 23:06
          no i o takie informacje mi chodzi, więc do roboty. Szkoła naprawdę dobra - od
          wielu lat pierwsza dziesiątka w kraju.
          • Gość: kasia Re:kasiu. IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 24.06.06, 23:57
            a mozna jakies blizsze namiary na szkole? a nie znasz nikogo z tej szkoly, kto
            jest na studiach informatycznych? bo mi sie pierwsza dziesiatka najlepszych
            szkol w Polsce kojarzy z Wawa, Krakowem, Gdynia, Wroclawiem i Szczecinem, a z
            Twojego postu zrozumialam, ze jestes z jakiejs mniejszej miejscowosci w szeroko
            rozumianej okolicy Warszawy (no, tak gdzies do Bialegostoku :)
            • Gość: HellHax Re:kasiu. IP: *.ghnet.pl 25.06.06, 01:25
              @lol_niezly

ciekawe czy Ty czytales te ksiązki jak chodziles do liceum?

ja jestem pewien ze jakbym sie wzial co wirtha w 1 czy 2 klasie liceum to bym
              sie napewno zniechecil...zresztą jak zaczynam czytac ostatni rozdzial to nawet
              teraz sie zniechecam:]
              • Gość: HellHax Re:kasiu. IP: *.ghnet.pl 25.06.06, 01:58
                ja tam bym radzil przede wszystkim uczyc sie matematyki zeby byc po prostu
                dobrym z tego: po pierwsze przy rekrutacji biarą przede wszystkim matme a
                wiadomo ze najpierw czeba sie dostac (co Ci po tym ze bedziesz wymiatal z c++
                jak sie nie dostaniesz [choc na dluzsza mete pewnie i tak lepiej na tym
                wyjdzesz]). Po drugie na 1 i 2 sem jest na ogol malo programowania za to duuuzo
                matemy - szanasa na to ze wylecisz bo nie umiesz programowac jest jakies 30 razy
                mniejsza niz ze wylecisz bo nie umiesz matmy...

wiadomo ze jak sie idze na infe to dobrze umiec juz co nieco w pascalu i ew c
                (co by wiedziec na czym programowanie polega) ale inne pierdoółki mozesz sobie
                odpuscic...za to lepiej sobie np w 3 klasie czytac do przodu krysickiego
                wlodarskiego niz kormena coby wiedziec jak sie calki liczy - bo potem przychodzi
                pan na zajecia i mowi "no calki byly w liceum wiec krotkie powtorzenie" i nie
                bardzo chce wierzyc ze nie bylo
              • Gość: kasia Re:kasiu. IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 25.06.06, 11:33
                wiekszosc moich znajomych na studia przyjechala juz z bardzo wyczytanym
                Cormenem; wez poprawke na to, ze na MIMUWie jest bardzo duzo olimpijczykow (tak
                z polowa roku) i bardzo duzo osob po swietnych klasach matematycznych; no i
                czlowiek, ktory ani nie umie programowac, ani nie zna sie na algorytmice, ani
                nie jest bardzo dobry z matematyki moze rzeczywiscie nie znalezc czasu, aby sie
                tego wszystkiego nauczyc;
                • lol_niezly Re:kasiu. 25.06.06, 11:55
                  Dokladnie! Chlopak chce startowac na najlepsze uczelnie, a na mimuw zawsze z
                  polowa roku to olimpijczycy mat-inf(zeby poznac skale poziomu, zachecam do
                  czytania zadan z olimpiady matematycznej).

Na mimuw pierwszy rok to wstep do prog + metody prog + duzo maty.
                  Ale jesli nie umie sie programowac, to te dwa przedmioty potrafia niezle dac w kosc.

Ja nie czytalem ksiazek bedac w liceum i skonczylo sie to dla mnie tragicznie -
                  nie dostalem sie na dzienne za pierwszym razem, poszedlem na zaoczne, dopiero
                  pozniej mi sie udalo jeszcze raz zdac egzamin, a braki z programowania scigaly
                  mnie caly czas.Dlatego jesli dzisiaj bylbym w 1 klasie liceum, to z pewnoscia
                  czytalbym :)
    • Gość: z boku Re: do studentów informatycznych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 15:01
      Polecam olimpiady ,matematyczna i informatyczna.Laureatów przyjmują wszedzie,a
      finalistóe prawie wszędzie.Druga klasa LO to najlepszy moment.W wakacje czytamy
      niebieskie książeczki+ literaturę jw. a we wrześniu do zadań.Powodzenia.
      • Gość: kasia Re: do studentów informatycznych... IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 26.06.06, 15:56
        chyba lepiej matematyczna, bo prostsza i wiecej osob lapie sie na final

a co do przyjmowania wszedzie: np. na uniwersytet szczecinski na informatyke
        pare lat temu (nie wiem jak teraz) finalisci matematycznej nie byli przyjmowani
        bez egzaminow :) ; ale normalne uczelnie nie robia takich cyrkow, moze tylko
        mimuw zacznie z jsimem jak liczba chetnych nadal bedzie rosla (w tym roku
        przyjmowali tylko olimpijczykow)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka