Dodaj do ulubionych

MISH na UAM (kilka pytań)

05.07.06, 23:20
Mam kilka pytań odnośnie poznańskiego MISh-u. Jestem już prawie pewien, że
chcę tam studiować, ale okazuje się że nic właściwie nie wiem o studiach
międzywydziałowych w Poznaniu...

1. Siedzibą MISh-u jest Gniezno??? To znaczy, ze tam będę musiał złożyć swoje
papiery? Czy są jakies zajęcia odbywające się w Gnieźnie i jak to wygląda w
praktyce z dojazdami?

2. W jakim stopniu zajęcia są "rozrzucone" po mieście - głównie
interesowałyby mnie wydziały Filologii, wiem że to głównie Collegium Novum, a
co z pozostałymi wydziałami?

3. Które zajęcia w Poznaniu są obowiązkowe dla Miszowców (łacina tak? i co
jeszcze?)

4.Czy warto;)???a moze lepiej studiować jeden kierunek i dobrać drugi w
następnym roku...

Jeżeli do znudzenia powtarzam już zadane pytania, biję sie w pierś;P, ale
chyba nie widziałem nigdzie posta w pełni poświeconego UAM...czy coś z tym
Miszem w Poznaniu nie tak? Tawananno ratuj!

P.S. Może to bezczelne z mojej strony;)...ale czy mogę liczyć od Szanownej
Założycielki na jakiś kontakt...mail albo nr GG?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • krystynasz Re: MISH na UAM (kilka pytań) 06.07.06, 16:15
      Zobacz wątek: Dziennikarstwo w ramach mish - wypytałam Tawanannę jak to jest z tym Gnieznem:). I również składam papiery na uam - może się wiec spotkamy w październiku. Pozdrowienia:)
      • bergerofont Re: MISH na UAM (kilka pytań) 06.07.06, 18:28
        Dzięki;)
        Jezeli dopisze nam MOC to sie spotkamy, czego Tobie i sobie życzę!A gdzie
        jeszcze składasz papiery? Może myślisz jeszcze o jakimś MISH-u?

pozdrawiam wszystkich przyszłych-Miszowców!
        • krystynasz Re: MISH na UAM (kilka pytań) 06.07.06, 21:32
          Składam papiery jeszcze na 2 mishe: krakowski i katowicki, ale najbardziej nastawiam się na Poznań. Nie wierzę zbytnio w dostanie się na UJ (niestety trafiłam na wątek "Kto na mish?" na forum "O maturze" i poczytałam sobie ilu to olimpijczyków startuje na krakowskie międzywydziałowe..:|). A Poznań jest całkiem realny, bo podobno średnio jest nań 3,5 osoby na miejsce (wielu odstrasza Gniezno i dobrze:D).
          Powodzenia przy rekrutacji!:)
    • scobin Re: MISH na UAM (kilka pytań) 06.07.06, 20:34
      Bergerofont:
      > Mam kilka pytań odnośnie poznańskiego MISh-u. Jestem już prawie pewien, że
      > chcę tam studiować, ale okazuje się że nic właściwie nie wiem o studiach
      > międzywydziałowych w Poznaniu...

Wiele rzeczy wyjdzie dopiero w praktyce. Ale mogę spróbować coś wyjaśnić. Jeżeli nie będzie odpowiedzi na Twoje pytania ani w tym (krótkim) poście, ani we wskazanym przez Krystynę wątku, to krzycz. :)

> 3. Które zajęcia w Poznaniu są obowiązkowe dla Miszowców (łacina tak? i co
      > jeszcze?)

Łacina nie. Ostatnio na I roku trzeba było zaliczyć:
      - wykład z filozofii z semiotyką;
      - ćwiczenia z tegoż (świetne!);
      - antropologię internetu (czy jakoś tak).

Ta ostatnia jest w Gnieźnie (ale mniej więcej raz na trzy tygodnie, więc da się przeżyć), te dwa pierwsze
      • bergerofont Re: MISH na UAM (kilka pytań) 07.07.06, 12:15
        Drogi Stasiu!
        Krzyczę, ale na Twoim mailu;)
    • tawananna Re: MISH na UAM (kilka pytań) 09.07.06, 23:24
      Czesc Staszek! Pozdrowienia z dluzszego wyjazdu, dostep do Internetu na
      szczescie jest, tylko czasu na Internet nie ma ;), i klawiatury troche
      dziwne ;)

Wracajac do tematu, czyli Twoich pytan, Bergefoncie:

Gniezno to przede wszystkim siedziba MISH-u (czyt. miejsce skladania i
      odbierania indeksow ;)), na 1. roku sa tam jedne zajecia - szczegoly opisano
      juz wyzej. Lacina nie jest obowiazkowa! (ale jesli wybierzesz jakakolwiek
      filologie jako kierunek glowny, na pewno bedziesz ja mial).

Uniwersytet nie jest zbyt rozrzucony po miescie. Budynki, ktore moga Cie
      interesowac, toÑ
      Collegium Novum (tam jest czesc filologii, w tym romanska, germanska,
      angielska, rosyjska, slawistyka, historia sztuki)
      budynek na ul. Fredry (do niego wlasnie sie przenosi polonistyka)
      Collegium Historicum (Wydzial Historii)
      Collegium Iuridicum (prawo, europeistyka - tam raczej nie bedziesz zagladal)
      Te wszystkie budynki sa w samym centrum, w odleglosci ok. 10 min. pieszo od
      siebie (chyba, ze ma sie pecha ze swiatlami na przejsciach dla pieszych ;)).

Do tego jest Wydzial Nauk Spolecznych i Wydzial Nauk Edukacyjnych w odleglosci
      kilkunastu miut tramwajem od centrum (przy czym politologia i dziennikarstwo
      ¨buduja sie¨ na Morasku, i tam juz bedzie troche dalej), Collegium
      Cegielskiego, zwane popularnie HCP (ok. 10 min tramwajem z centrum, ale
      dokladnie w druga strone; tam odbywa sie czesc zajec z Wydzialu Filologii -
      teraz moze sie zmienic, bo dostana Novum, czesc zajec z prawa, tam jest
      wschodoznawstwo), i Miedzychodzka (ok. 15 min. autobusem z centrum lub ok. 15
      minut pieszo z WNS i WNE, tam jest czesc zajec z filologii, zwlaszcza Instytut
      Orientalistyki, i czesciowo (mala to czesc) Instytut Jezykoznawstwa.

Warto studiowac na MISH :)

Poszukaj na forum, moze pod haslem "UAM" albo "Gniezno" - takie watki juz byly.

A jesli na priv, to mail gazetowy - tylko napisz na forum w watku ze go
      wyslales, bo normalnie nie sprawdzam.

Pozdrawiam serdecznie,
      Tawi
      • bergerofont Re: MISH na UAM (kilka pytań) 12.07.06, 11:35
        Chcę sie jeszcze upewnić, czy wszystkie papiery muszę złożyć w Kolegium
        Europejskim w Gnieźnie? Zna ktoś może godziny otwarcia sekretariatu - nie wiem
        czy podczas rekrutacji obowiązują te ze strony: 7.45 - 15.45...

No i już chyba ostatnie pytanie;D Jestem finalistą O. L i J. Polskiego i
        laureatem Olimpiady Języka Łacińskiego, ale dopiero na czwartej lokacie...Liczę
        na miejsca dla olimpijczyków, ale boję się, że się nie załapię, czy w takim
        przypadku mogę podchodzić do rekrutacji tak jak reszta - z wynikami matury?
        Właściwie jaki jest limit miejsc i jak liczny jest skład Miszowców na każdym
        roku?

pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia w rekrutacji;)
        • daimon_87 Re: MISH na UAM (kilka pytań) 12.07.06, 22:20
          Witam wszystkich. Moje pytanie nie dotyczy stricte MISH-u, ale widzę, że są tu
          ludzie z UAM, więc napiszę je tutaj: czy orientujecie się, ile osób na jedno
          miejsce było w zeszłym roku na arabistykę oraz jaki był próg punktowy? Złożyłem
          już papiery na MISH na UAM i zastanawiam się, czy jest sens składac jeszcze
          asekuracyjnie na ten drugi kierunek (czy nie okaże się, że jeszcze ciężej jest
          się tam dostać). Pozdrawiam.
        • scobin Re: MISH na UAM (kilka pytań) 13.07.06, 20:07
          > Chcę sie jeszcze upewnić, czy wszystkie papiery
          > muszę złożyć w Kolegium Europejskim w Gnieźnie?

Tak.

> Zna ktoś może godziny otwarcia sekretariatu - nie wiem
          > czy podczas rekrutacji obowiązują te ze strony: 7.45 - 15.45...

Dokumenty przyjmują od 9 do 15. Tak przynajmniej było parę dni temu. Szczęśliwie zdążyłem z papierzyskami na parę minut przed godziną zero. Dla pewności możesz zadzwonić i zapytać [na www.ceg.amu.edu.pl powinien być nr tel. do dziekanatu, zresztą pewnie już go znasz na pamięć ;)].

> No i już chyba ostatnie pytanie;D Jestem finalistą O. L i J. Polskiego
          > i laureatem Olimpiady Języka Łacińskiego, ale dopiero na czwartej
          > lokacie...

A jak działają lokaty w OJŁ? Tak samo jak w OLiJP? Zasadniczo liczy się przede wszystkim numer miejsca, które zająłeś.

(Tytuł finalisty niestety niczego Ci nie daje
          • scobin Re: MISH na UAM (kilka pytań) [OT] 13.07.06, 20:10
            Chyba lubię słowo "chyba". :)

Pozdro!
            Stach ;)
            • bergerofont Re: MISH na UAM (kilka pytań) [OT] 15.07.06, 16:12
              dziękuję;)
              złożyłem papiery i trzy razy dziennie żywię nadzieję...

pozdrawiam wszystkich i życzę miłego wypoczynku!
      • bergerofont Re: MISH na UAM (kilka pytań) 25.07.06, 16:08
        właśnie sprawdzałem wyniki rekrutacji i...dostałem sie na poznański MISH!!!
        dziękuję za wszystkie wskazówki (zwłaszcza scobinowi i tawanannie;)
        ale dopiero teraz moja ciekawość została pobudzona...będę jeszcze potrzebował
        Waszego doświadczenia i wsparcia;D

pozdrawiam!
        • laabka Re: MISH na UAM (kilka pytań) 26.07.06, 13:11
          bergerofont ile miałes punktów?
          • krystynasz Re: MISH na UAM (kilka pytań) 26.07.06, 14:13
            Ile miałam, to mozna sobie wyliczyc z moich wyników matury zapodanych gdzieś już na tym forum. Tak czy owak dużo tego nie było, a jednak dostałam się:D.

Nie wiecie do kiedy trzeba potwierdzić swoje wstąpienie w poczet poznańskich mishowców?
            • laabka Re: MISH na UAM (kilka pytań) 26.07.06, 23:49
              Ale ja pytałam sie bergerofont, bo interesuje mnie MISH poznański.
              • friket Re: MISH na UAM (kilka pytań) 27.07.06, 01:01
                Mi rownież udało się dostać na MISH w Poznaniu :) W związku z tym mam parę
                pytań, ktore pozwoliłem sobie zadać Tawanannie w prywatnym mailu na adres z
                gazety - gdybyś mogła zerknąć do skrzynki i na nie odppowiedzieć byłbym bardzo
                wdzięczny :)
              • krystynasz Re: MISH na UAM (kilka pytań) 27.07.06, 01:45
                Totez Ci o mishu poznańskim mówię;). Mialam chyba z 25 punktów na 30.

Ale się chyba zdecyduję na Katowice...
          • bergerofont Re: MISH na UAM (kilka pytań) 28.07.06, 16:09
            ja sie dostałem na podstawie osiągniec z olimpiad i nie wiem nic o żadnych
            punktach...ale mogę podac moje wyniki matury:

historia 90; 88
            angielski 98; 94
            polski 100; 100
            łacina 100; 100 (zwolniony)

Cieszę się, że Wam też sie udało! Napewno sie jeszcze spotkamy;)
        • amkonstancja Re: MISH na UAM (kilka pytań) 27.07.06, 21:58
          Hej wszystkim! Ja też dostałam się na MISH w Poznaniu/ Gnieźnie i aż do dziś nie mogę w to uwierzyć :) Byłoby miło nawiązać kontakt z innymi MISH-owcami jeszcze na wakacjach ;) Pozdrawiam w tym miejscu Bergerofonta i Krystynę, a także oczywiścię Tawannanę!
          MISH rządzi! ;]
    • trupiegi Re: MISH na UAM (kilka pytań) 28.07.06, 13:13
      Hej, jestem tu nowa i składałam papiery na gnieźnieński MISH i nie przyjęli
      mnie, bo miałam 18.3 pkt na 20. Czy jest sens pisać odwołanie? Czy ktoś z Was
      chce zrezygnować z gnieźnieńskiego MISHa? Czekam jeszcze na wyniki z filologii
      polskiej, ale nie ukrywam, że zależy mi na MISHu, bo jest więcej opcji do
      wyboru. Pozdrawiam i mam nadzieję, że coś poradzicie.
      • friket Re: MISH na UAM (kilka pytań) 28.07.06, 14:23
        Hmmm... Mi udało się dostać, być może zrezygnuję (Poznań jest dość daleko i
        jeśli uda mi się dostać na psychologię do Wrocławia to najprawdopodobniej MISH
        sobie odpuszczę). Natomiast (wszystko co teraz napisze jest niepotwierdzone w
        żaden sposób i są to tylko moej domysły ;) na MISH przyjętych miało być, o ile
        pamiętam, 14 osób... Na liście znajdują się 22 osoby. Nie wiem, czy celowo, czy
        po prostu więcej osób miało podobny wynik... Innymi słowy - boję się, że jeśli
        ktos zrezygnuje to i tak nikogo na to "wolne" miejsce nie wpuszczą. Ale to
        tylko moje domysły i polecam telefon do dziekanatu - tam panie będa na pewno o
        wiele bardziej doinformowane ;)
        • trupiegi Re: MISH na UAM (kilka pytań) 28.07.06, 15:35
          Dostałam pismo z CEG, że miałam 18,3 pkt na 20. Z rozsz. matury miałam słabe
          wyniki, bo: 68% polski, 56% historia, 59% niemiecki... Sama nie wiem, jak to
          się przelicza. Na stronie jest co innego, a w piśmie, które dziś otrzymałam,
          jeszcze coś innego. Jest tu ktoś na forum, kto dostał się z odwołania na
          gnieźnieński MISH? Jestem z Wielkopolski dlatego chcę studiować blisko. Za
          wszystkie info z góry dziękuję.
      • amkonstancja Re: MISH na UAM (kilka pytań) 28.07.06, 14:33
        Na MISH-u w Gnieźnie bylo max. 30 pkt do uzyskania, nie 20.
        Trzy wyniki z rozsz. matury, kazdy podzielony przez 10.
        Jaki byl Twój wynik, co zdawałaś?
        Pozdrawiam ;)
        • trupiegi Re: MISH na UAM (kilka pytań) 28.07.06, 15:38
          Sorry za zaśmiecanie miejsca, ale chcę coś sprostować - trzeba było mieć 20
          pkt, żeby się dostać. A ja miałam wspomniane 18,3... I ponawiam pytania z
          poprzedniego mojego postu...
    • bergerofont Re: MISH na UAM (kilka pytań) 28.07.06, 16:16
      Trochę nas dużo na tym MIShu, prawda? A mnie straszyli 15 miejscami...Dzisiaj
      dostałem list z potwierdzeniem itd. Już sie nie mogę doczekać, kiedy zaczniemy
      studiować. Ja myślę o wyborze filologii klasycznej jako mojego kierunku
      wiodącego, a później najchętniej dobrałbym sobie iberystykę - nie wiem tylko
      jak to będzie wyglądało w praktyce bez podstaw języka.

Jestem ciekaw jakie są Wasze zainteresowania i plany odnośnie MISH?

pozdrowienia dla pierwszego roku poznańskich Miszów!
      i powodzenia dla tych, którzy jeszcze będą walczyć!
      • amkonstancja Re: MISH na UAM (kilka pytań) 28.07.06, 20:47
        Witam Poznańskiego MISH-owca! :) Ciekawa jestem, z jakiego miasta pochodzisz, bo do mnie jeszcze zawiadomienie pocztą nie doszło i zaczęłam się denerwować ;/ Nie jestem jeszcze zdecydowana na kierunek wiodący - polonistyka, historia sztuki? O filologii klasycznej myslałam jako kierunku dodatkowym (do polonistyki lub historii w sam raz). Zastanawiałam się tez nad etnolingwistyką, gdzie jako drugi język wybrałabym wlaśnie hiszpański - trochę się uczę, szczególnbie na wakacjach, kiedy jest naturalnie więcej czasu niż w roku szkolnym. Nurtuje mnie również archeologia - marzenie przez calą podstawówkę i gimnazjum :) Mam nadzieję, że spotkanie z tutorem, tudzież innymi MISH-owcami rozwieje nieco górę moich wątpliwości i pozwoli ukierunkować się bardziej precyzyjnie :D
        Pozdrawiam!
        • ziejkaa Re: MISH na UAM (kilka pytań) 30.07.06, 23:14
          No to sie nas coraz wiecej robi :) kolejna z 22 poznanskich MISHowcow sle
          pozdrowienia :)
          • amkonstancja Re: MISH na UAM (kilka pytań) 30.07.06, 23:30
            Odwzajemniam pozdrowienia! :)

Poznańscy MISHowcy, łączie się!
            • viator7 Re: MISH na UAM (kilka pytań) 31.07.06, 11:39
              Melduje się kolejny z dwudziestu dwóch wybrańców. Pozdrawiam.
      • scobin Re: MISH na UAM (kilka pytań) 31.07.06, 12:21
        > Jestem ciekaw jakie są Wasze zainteresowania i plany odnośnie MISH?

Moje chyba znasz, ale nie zaszkodzi tutaj krótko przypomnieć. Filologia polska jako kierunek główny, przy czym historię literatury zacznę zapewne od romantyzmu (a nie od staropolki). Myślę też m.in. o pozaliczaniu w MISH-u różnych wstępów do kulturoznawstwa, antropologii, socjologii, teologii (o ile ten ostatni w ogóle jest), whatever. Tak żeby mieć jakąś ogólną orientację. Ale to niekoniecznie w tym roku, bo na I rok MISH-u nakłada mi się II rok psychologii, który podobno jest ciężki.
        • friket Re: MISH na UAM (kilka pytań) 31.07.06, 12:41
          A tak swoją drogą, to jak to wygląda z integracją MISHowców? :) Bo rozumiem, że
          razem zajęcia mamy tylko na tych paru obowiązkowych kierunkach? (wiem, że dla
          nas to żadna przeszkoda ;)

Swoją drogą, czytając starsze posty byłem święcie przekonany, że jesteś już
          MISHowcem conajmniej od roku (tak sobie wymyśliłem widząc Twoją duuużą
          znajomość tematu), a tu taka niespodzianka.

Tak czy siak, wszystko wskazuje na to, że z poznanskim MISHem będzie związana
          moja najbliższa przyszłość więc powoli zaczynam się wkręcać w ekipę ;)

A plany? Marzy mi się złamanie systemu i jakaś psychologia lub kognitywistyka.
          Jesli nie wyjdzie, to wschodoznastwo + wszystko związane z dziennikarstwem +
          filozofia + jakieś ekstremalnie orientalne języki obce :D
          • scobin Re: MISH na UAM (kilka pytań) 31.07.06, 17:13
            > Swoją drogą, czytając starsze posty byłem święcie przekonany, że jesteś już
            > MISHowcem conajmniej od roku (tak sobie wymyśliłem widząc Twoją duuużą
            > znajomość tematu), a tu taka niespodzianka.

Byłem MISH-owcem tak od października do listopada 2005. Wówczas okazało się ostatecznie (raczej wbrew rozmowom, które odbyłem wcześniej), iż psychologii w ramach MISH-u studiować nie mogę (chyba że pojedyncze przedmioty, a to mnie nie zadowalało), a na drugi kierunek było już trochę za późno
      • anurij Re: MISH na UAM (kilka pytań) 31.07.06, 13:05
        no to ja też się melduję - kolejna z listy ;)

zainteresowania - coś jak friket, marzyła mi się psychologia z kognitywistyką,
        ale po postach scobina i jednym czy dwóch mailach, zaczynam wątpić w to, że uda
        mi się "złamać system" jak to friket się wyraził ;)
        jeszcze nie wiem do końca o co chodzi, ale najprawdopodobniej zrobię coś
        podobnego jak scobin ;) mish i psychologia.
        a na mishu - moja druga miłość - etnologia, a raczej antropologia,
        entnolingwistyka... coś się wykombinuje ;)

i myślę, że z integracją nie będzie problemu ;]

pozdrawiam :)
        ewa
        • friket Re: MISH na UAM (kilka pytań) 31.07.06, 13:23
          Jakby nie było - już jest nas dwoje ;) A nóż coś z tej
          psychologii\kognitywistyki wyjdzie? Ja nie tracę nadziei...

Czy wasze plany wiążą się w jakaś większą całość? Są ze sobą jakkolwiek
          powiązane? Mają mysl przeowdnią? :) Bo ja patrząc na to co mnie interesuje i co
          chciałbym połączyć nie umiem doszukać się jakiegoś klucza w tych moich
          zainteresowaniach ;)
          • anurij Re: MISH na UAM (kilka pytań) 31.07.06, 13:40
            oto co napisał scobin:
            "Tak, to ja w zeszłym roku zrezygnowałem z MISH-u dla psychologii. Obawiam
            się, że i w tym roku mogą być bardzo duże trudności ze studiowaniem jej jako
            kierunku głównego (dlaczego
          • amkonstancja Re: MISH na UAM (kilka pytań) 31.07.06, 14:34
            Ufff... więc nie tylko ja, mimo usilnego główkowania, nie potrafię powiązać w jakąś spójną całość moich MISH-owych zainteresowań ;)
            Filologia polska, historia sztuki (jeśli się uda, to licencjat w Gnieźnie - europejska turystyka kulturowa, a potem magisterium w Poznaniu), etnolingwistyka z hiszpańskim, może filologia klasyczna, może coś z dziennikarstwem... Z języków rzadkich marzy mi sie nowogrecki... no i powraca dawno zarzucone marzenie o archeologii, ale nie będzie chyba niestety miało szansy bytu w moim rozkładzie zajęć ;/ Mam nadzieje, że spotkanie z tutorem, tudzież integracja z drogimi kolegami i koleżankami MISH-owcami pozwoli mi się zorientować, co jest realne i na tej podstawie znajdę jakiś klucz (odpowiedzi) :D
            Pozdrawiam.
    • scobin Re: MISH na UAM (kilka pytań) 31.07.06, 17:14
      Przeklejony mail niżej podpisanego do kolegi z roku. :)

===
      1. Co tak naprawdę mogę studiować? Czy jest gdzieś lista wykładów, na
      które mogę chodzić? Rozumiem, że są to wszystkie które wchodza w skład
      kierunków wyznaczonych tutaj:
      www.ceg.amu.edu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=199&Itemid=1===

Nie ma żadnej gotowej listy wykładów dla MISH-u. W każdym razie nigdy o
      takiej nie słyszałem. :) Podobnie też nie ma gotowej listy lektoratów z
      języków obcych. Trzeba samemu dowiedzieć się w odpowiednim miejscu (np.
      Instytucie Psychologii), tudzież na stronach internetowych danego kierunku
      (vide programy studiów), jakie wykłady są prowadzone dla studentów.
      Zasadniczo możesz brać udział we wszystkich zajęciach z każdego kierunku
      wchodzącego w skład MISH-u. Nie zapomnij tylko dopytać starszych kolegów, do
      których prowadzących warto chodzić na zajęcia, bo sama nazwa przedmiotu może
      być bardzo zwodnicza. :)

Jeśli jakieś ćwiczenia (= rodzaj zajęć o formule zbliżonej do lekcji w
      szkole, czasem stanowiących uzupełnienie wykładów, a czasem będących całkiem
      samodzielnym przedmiotem) są bardzo oblegane i jest na nich mało miejsc, to
      nieodzowna będzie szczypta dyplomacji. Ale powinno się udać.

===
      2. Rozumiem, że nie mogę chodzić na zajecia,
      których nie wymieniono na powyższej liście?
      ===

Możesz chodzić na wszystkie wykłady, z nich chyba jeszcze nikogo nie
      wyrzucono. Również ćwiczenia będą dla Ciebie dostępne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka