Dodaj do ulubionych

Politologia i...?

IP: 195.116.183.* 08.07.06, 20:00
Hej, mam do zorientowanych osób takie pytanie. Jaki drugi kierunek wybrać, jeżeli studiuję już politologie, aby łatwiej znaleźć prace po skonczeniu studiow? Slyszalem o handlu zagranicznym... Proszę o rady i argumenty za konkretnymi kierunkami/specjalnościami.

PS. Proszę jednoczesnie trolli o postrzymanie się od komentarzy typu "ziomuś, polytologów to jest jak psów, nie chciało się iść na coś trudniejszego, to się nie ma pracy..." i tym podobne. Politologię studiuję z pasji, a teraz potrzebuję czegoś do uzupełnienia, aby lepiej odnależć się na rynku pracy ;) Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: dobra-rada Re: Politologia i...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.06, 20:34
      a moze wybierz coś co Cię jeszcze interesuje ;]
      • Gość: politolog Re: Politologia i...? IP: 195.116.183.* 08.07.06, 21:08
        nie nie, tym razem chodzi mi o praktyczne połączenie :)
        • Gość: Hot Dog Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 21:19
          ok rozumiem to medycynę polecam trudny kierunek ale opłaca sie ;]
          • Gość: politolog Re: Politologia i...? IP: 195.116.183.* 08.07.06, 21:55
            te, hamburgeiros, wyraznie napisalem jak widzisz 'mam do zorientowanych osób takie pytanie' ze szczegolnym naciskiem na 'zorientowanych'. wierze w twoje umiejetnosci czytania ze zrozumieniem ;)

dobra, koniec zartow, naprawde chce poznac jakies sensowne opinie na ten temat.
            • Gość: ;) Re: Politologia i...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.06, 22:02
              A na jakiej uczelni studiujesz i jaka specjalnosc wybierasz na politologii?
              Ja polecam administracje albo ekonomie, wydaje mi sie, ze calkiem sensowne polaczenie;)
    • aga_ta85 Re: Politologia i...? 08.07.06, 22:13
      A np. dziennikarstwo?
      • Gość: .. Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 22:43
        cos na politech nice jakies inzynierskie bo z ta politologia to nieźle dowaliłes
        wystarczy...
    • Gość: Liwia Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 22:45
      Co Wy tak sie czepiacie politologii, socjologii...Jesli ktos poszedł na te
      studia z pasja to swiadczy jedynie ze jest madrym człowiekiem!
      • Gość: z. Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 23:01
        kluczem są twoje zainteresowania i z tego dopiero można wyjść do poszukiwania
        kierunku studiów,np.czy :
        interesuje cię ekonomia ,stosunki gopsod.-krótko mowiąc ja mechanizmy
        ekonomiczne wpływaja na wielką politykę,jak reaguje gielda i dlaeczego np,na
        dymisje Gilowskiej
        kierunki politechniczne typu:
        -architektura,geodezja -tu jednak liczy sie umiejetnośc rysowania (
        przynajmniej dryg),przestrzenngeo myslenia -ale tez wynika z tego problem jak
        to połaćzyć z ploitologią?,poza tym mysle, że jednak lubisz kontakty z
        ludzmi ,intersują cie zmiany dokonujace sie w spoleczenstwie ,wśrod ludzi,więc
        może;
        psychologia ,i ewentualnie potem specjalizacja w kierunku marketingu
        politycznego
        filogia-jakis rzadki jezyk ,wraca rowniez do łask :rosyjski
        narzie tyle
        • Gość: politolog Re: Politologia i...? IP: 195.116.183.* 08.07.06, 23:13
          dzięki z. czekam na kolejne propozycje :)
          • Gość: Liwia Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 23:15
            Wybacz ale co TY robisz? Chyba sam powinienes wiedziec co najlepiej studiowac.
            Mam wrazenie ze to prowokacja.
            • Gość: TMT Bez sensu topic,niby dorosłego faceta .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 23:22
          • Gość: mm Re: Politologia i...? IP: *.c29.msk.pl 09.07.06, 13:04
            Może socjologia albo jakaś filologia (coś niekonwencjonalnego?).
    • Gość: Liwia Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 23:38
      Pan politolog uciekł. Marny prowokator.
      • Gość: politolog Re: Politologia i...? IP: 195.116.183.* 09.07.06, 11:33
        Wcale nigdzie nie uciekłem, cały czas jestem :) Wiem co chce robic i nawet juz jestem zdecydowany, jednak chce poznac wszelkie mozliwosci i prosze o wypiwiedzi OSOBY ZORIENTOWANE po raz kolejny podkreslam. Nie siej fermentu, ze prowokacja, jak nie masz nic do powiedzenia w tym topie, to masz obok 1236 innych...:/ Co za ludziska. ;)
        • Gość: Liwia Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 11:51
          Ty siejesz ten swoj ferment.
          • Gość: Dugo Re: Politologia i...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 12:28
            Liwia, denerwujesz mnie, coś Ci sie nie podoba to nie pisz, gostek zadaje
            pytanie a Ty zaraz że prowokacja. Ehhhhhhh
            • Gość: Liwia Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 12:30
              A Ty mnie denerwujesz, Dugo! Odzywasz sie, a na dodatek nie na temat!
              • Gość: jajek Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 12:38
                Prawo, filologia, administracja, marketing i zarzadzanie, stosunki
                miedzynarodowe,ekonomia- jest w czym wybierac. I nie przejmuj sie tymi, ktorzy
                krytykuja kierunki takie jak politologia, pewnie sami nie dostali sie na
                studia, albo maja jakies blizej nieodgadnione kompleksy:)
                • Gość: Dugo Re: Politologia i...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 12:41
                  A Ty Liwia odezwałaś sie na temat w 1. sowim poście w tym topie?
                  • Gość: Liwia Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 12:45
                    Tak. Co za głupie pytanie.
                    • Gość: Dugo Re: Politologia i...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 12:48
                      "Co Wy tak sie czepiacie politologii, socjologii...Jesli ktos poszedł na te
                      studia z pasja to swiadczy jedynie ze jest madrym człowiekiem!"

To jest odpowiedż na pytanie jaki 2. kierunek wziąć??? Hehe
                      • Gość: Liwia Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 12:50
                        No pewnie!
                        • Gość: Dugo Re: Politologia i...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 12:54
                          No jak gość studiuje politologie a Ty mowisz o socjologii i politologii, to co,
                          doradzasz zeby zaczał drugi raz politologie?
                          • Gość: Liwia Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 12:55
                            No jasne, ze nie. Nie potrafisz czytac?
                            • Gość: Dugo Re: Politologia i...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 12:56
                              Hahahaha
                              • Gość: Liwia Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 12:57
                                Bardzo "inteligentna" odpowiedz.
                                • Gość: Dugo Re: Politologia i...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 13:00
                                  Dawno nie prowadziłem rozmowy na takim poziomie, hehehe
                                  • Gość: Dugo Re: Politologia i...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 13:01
                                    Liwia, a może to prowokacja? Buahahahaha
                                    • Gość: Liwia Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 13:07
                                      Oczywiscie, ale przestan juz rechotac, bo bebenki pekaja...i zaczynasz pluc..;)
                                  • Gość: Liwia Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 13:06
                                    Widzisz, masz teraz okazje:)
                                    • Gość: Dugo Re: Politologia i...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 13:08
                                      ;-)
    • Gość: gggg Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 13:02
      Co za ludzie... Wszędzie dopatrują się prowokacji.
      Drogi Politologu, powiedz nam lepiej co chciałbyś robić, bo bez tego doradzanie
      nie ma sensu. Do politologii można dobrać sobie wiele kierunków. Nie ma sensu
      iść np. na dziennikarstwo, bo dziennikarze można być z powodzeniem po
      politologii. Już prędzej jakaś fajna specjalizacja na filologii polskiej (np.
      coś z edytorstwem). Nie wybierałabym również stosunków międzynarodowych,
      europeistyki ani kulturoznawstwa. Prędzej ekonomię lub administrację (chyba że
      jesteś na specjalizacji - administracja publiczna). Zamiast filologii chyba
      lepiej pouczyć się języków na własną rękę (chyba, że chcesz zostać
      nauczycielem/tłumaczem). Zarządzanie i marketing (wyłącznie na dobrej uczelni)
      może się w życiu przydać. Oczywiście zawsze warto spróbować znaleźć coś fajnego
      na Politechnice, o ile masz do tego predyspozycje. Prawo jest nadal mile
      widziane wśród pracodawców. Również znajomość psychologii nigdy nie zaszkodzi.
      Powiedz najpierw jakie masz plany na przyszłość. Skąd pomysł, żeby iść na
      handel zagraniczny?
      Zastanów się czy nie lepiej zrobić po prostu studia podyplomowe lub drugie
      uzupełniające.
      • Gość: politolog Re: Politologia i...? IP: 195.116.183.* 09.07.06, 13:37
        pomysl handlu zagranicznego rzucilem na razie ot tak :) wiesz, na politologii jestem dlatego, ze intersuje sie polityka, ale nie w sensie polskim, tylko ogolnie ustrojami w innych krajach, stosunkami gospodarczych pomiedzy nimi, wspolnymi projektami geopolitycznymi etc - mam nadzieje ze rozumiesz o co mi chodzi.

nie zamierzam byc w przyszlosci piarowcem w jakiejs partyjce, czy kolejnym komentatorkiem sytuacji politycznej - to nie dla mnie. polityke troche inaczej czuje, raczej widze siebie zwiazanego z handlem wlasnie, biznesem, technologiami. wbrew pozorom tutaj tez potrzeba politologow znajacych i umiejacych ocenic sytuacje w danym kraju pod kątem np. inwetsycji.

w tym kierunku chcialbym pojsc i stad handel zagraniczny na poczatek. mam nadzieje ze troche rozjasnilem, a zatem zapraszam do dalsej dyskusji, topic moze sie przyda i innym przyszlym politologom :) czekam na kolejne opinie i pozdrawiam sensownych dyskutantów :)
    • Gość: Maja Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 17:20
      Ja mam zamiar polaczyc politologie i prawo. Nie wiem czy to dobry pomysl..
      • Gość: Michał Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 20:25
        gdzie chcesz to połączyć?w jakim mieście,też się nad takim połaczeniem zastanawiam
      • Gość: Keiko Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 20:28
        Maju na którym roku jesteś od 1ego? dwa równoczesnie chcesz spróbować?
    • Gość: Maja Re: Politologia i...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 02:48
      Moja sytuacja jest troche pokomplikowana. Nie wystarczy mi punktow zeby dostac
      sie na prawo wiec ide na politologie na UWr.Wszyscy mi mowie ze to beznadzijny
      kierunek bla bla i nei ma pracy wiec na 4 roku chce zaczac sobie prawo ktore
      srednio mnie interesuje ale podnisie to troche moje szanse zatrudnienia.Iwem ze
      to za 3 lata dopiero ale wykombinowalam to juz jakis czas temu:)mysle ze
      studiowanie politologii i socjologii czy stosunkow chyba nei ma glebszego
      sensu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka