Dodaj do ulubionych

lepsze studia inz. czy mgr.?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 00:24
witam

Czy według was lepiej isc na studia 2-stopniowe ,czy jednolite mgr.? chodzi mi
o studia techniczne. pytanie niby blache, i czesto sie powtarzajace ,ale w tym
wypadku problematyka jest troszke inna niz w przypadku studiow humanistycznych
i systemu lic.>>mgr.

Otoz, po ukonczeniu studiow inz. mam juz spore szanse na znalezienie pracy i
rozpoczecie kariery zawodowej, wowczas pozostaje zaoczny kurs mgr.

Studia jednak w takim systemie trwaja o 0.5-1 roku dluzej niz jednolite(
I-stopnia na uczelniach technicznych zajmuja 7 lub 8 semstrow), a i nie jestem
pewien czy praca na samym dyplomie "gołego" inz. przyniesie porządaną
satysfakcje-rownierz finansową

co sie więc według Was lepiej opłaca?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Student Re: lepsze studia inz. czy mgr.? IP: 81.219.158.* 22.07.06, 06:59
      Studia jednak w takim systemie trwaja o 0.5-1 roku dluzej niz jednolite(
      > I-stopnia na uczelniach technicznych zajmuja 7 lub 8 semstrow)

Raczej 10 semestrów.

Zawsze możesz też na IV, albo V roku zacząć szukać pracy

Pozdr.
    • Gość: Basia Re: lepsze studia inz. czy mgr.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 10:23
      Uważam że lepsze są 2-stopniowe. Trwają trochę dłużej ale myślę że warto
      poświęcić ten czas. Pozdrawiam.
      • Gość: Dugo Re: lepsze studia inz. czy mgr.? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 12:20
        Pewnie sama jesteś na 2-stopniowych...
        • Gość: Basia Re: lepsze studia inz. czy mgr.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 19:12
          Dugo, ja jeszcze nie studiuję. Jeżeli miałabym wybierać między: mgr. a mgr.inż.
          to wolę to drugie.
          • Gość: kasia Re: lepsze studia inz. czy mgr.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 19:15
            Basia, ale tu chodzi chyba raczej o
            inż. albo mgr inż.

po prostu czy lepiej robić dwustopniowo, czy jednolicie
        • Gość: Basia Re: lepsze studia inz. czy mgr.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 19:14
          Nie, nie jestem. Jeszcze nie studiuję. Ale jeżeli miałabym wybierać między mgr
          inz a mgr to wole to pierwsze.
          • Gość: Basia Re: lepsze studia inz. czy mgr.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 19:16
            Sorry za tego posta w podwojnej wersji ale coś mi z komputerem nie szło. Jeszcze
            raz sorry.
    • Gość: kasia Re: lepsze studia inz. czy mgr.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 10:29
      ja stawiam na jednolite. zawsze jakos kształcenia na takich jest wyższa, bo
      mimo wszystko dostają się tam "lepsi" ludzie a to też robi swoje.
      poza tym spora częśc studentów politechnik zaczyna pracować w okolicach 4,5
      roku i przeważnie już sie tego trzyma, wiec na jedno wychodzi ;-)
      • Gość: leche Re: lepsze studia inz. czy mgr.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 10:57
        > ja stawiam na jednolite. zawsze jakos kształcenia na takich jest wyższa,

No wlasnie, to tez jest ciekawe, zauwazylem ku mojemu nieszczesciu to samo, moze
        roznica nie jest drastyczna, ale zawsze jednak. Czy profesorowie rownierz
        studentow I stopnia traktuja troche jako "gorszych"? bo jednak chce sie uczyc na
        w miare wysokim poziomie, takim jak na polibude przystało;)
        • Gość: kasia Re: lepsze studia inz. czy mgr.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 11:16
          Ja akurat robię dwa kierunki. jeden na polibudzie, jeden na uniwerku. i co moze
          utwierdzić w przekonaniu, że ci z dwustopniówki są gorsi to fakt jaki ma
          miejsce na tym uniwerku. jeśli podczas któregoś z 4 pierwszych semestrów czegoś
          nie zaliczysz, ale masz wystarczającą liczbę punktów, żeby dostać warunek to
          musisz przenieśc się na licencjat. bo standardowo wszyscy dostają się na
          magisterskie, większość kończy na licencjacie.
          wiadomo jeśli chcesz się uczyć to i tu się nauczysz, ale chyba lepiej iść na
          jednolite jeśli ma się taki wybór
    • mala_anja Re: lepsze studia inz. czy mgr.? 22.07.06, 12:54
      hey,
      ja jestem po studiach jednolitych, wybieralismy to zdajac juz na studia i
      uwazam moj wybor za "wlasciwy", bo z tego co opowiadali moim koledzy i
      kolezanki z inzynierskich to oni byli troszke gorzej zawsze traktowani, jako ci
      slabsi, a to bylo raczej bezpodstawne(np. mam kolezanka, ktora wybrala
      inzynierke ze wzgledu na spacjalizacje, ktorej nie bylo na magisterskich-
      zecydowal czynnik nie zwiazany absolutnie z wiedza i zdolnosciami) Jesli chodzi
      o program nauczania to moje 5 lat niewiele sie roznilo od ich 4, mielismy te
      sama przedmioty tylko w roznym wymiarze godzin, a potem inzynierka robila
      jeszcze 2 lata uzupelniajacych w dodatku zaocznie i za kase. Piaty rok na
      magisterce to byl totalny luz i kto chcial mogl spokojnie pracowac.
      Pewnie sporo tez zalezy to od specyfiki uczelni, wydzialu, kierunku itp. w moim
      przypadku jednolite okazaly sie strzalem w 10 i ta forme bym polecala
      Pozdrowki
      • Gość: leche Re: lepsze studia inz. czy mgr.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 14:21
        ech :/ kurde, bo jednak studia inz. to kusząca propozycja.....
        • mala_anja Re: lepsze studia inz. czy mgr.? 22.07.06, 15:44
          Hey,
          zalezy co chcesz studiowac ja akurat bylam na geodezji. Jeszcze dochodzi
          czynnik, ze jak jestes na tym semestrze, na ktorym pisze sie prace-
          inzynierska, to wiekszosc ludzi szuka pracy w zawodzie i troche olewa pisanie
          pracy i w efekcie pisze ja nie semestr tylko dwa.
          Znajomi z EiTI czesto pracowali podczas studiow i wybierali tok 2 stopniowy i
          tez zauwazylam ten "olewacki" sposob traktowania inzynierki, idac na jednolite
          skonczyliby duzo szybciej, a w przypadku dobrego elektornika czy informatyka to
          i jako student mozna znalezc prace i sobie dorobic, nie trzeba miec tego tytulu
          inzyniera. Pozatym jak masz juz ten tytul inz. to zawsze pomyslisz "trzeba isc
          na magisterskie" i pojdziesz predzzej czy pozniej.
          A bedac na jednolitych na 5 roku mozesz juz pracowac. V rok to specjalizacja,
          czyli to co Cie interesuje, a prowadzacy biora poprawke na to, ze studenci
          pracuja i na to ze trzeba sie ich "pozbyc" z uczelni i nie robia problemow
          takich jak na pierwszym czy drugim roku. Jeszcze sprawdz czy na Twoim kierunku
          mozna robic magisterskie uzupelniajace za darmo? czy mozna robic je dziennie?
          Na co sie wybierasz?
          • Gość: Inż.!!! Re: lepsze studia inz. czy mgr.? IP: *.kablowka.waw.pl 22.07.06, 18:07
            Inżynier lepiej brzmi, zresztą gazety ciągle trąbią iż firmy szukają inżynierów.
            A magistrów zwłaszcza po marketingu, zarządzaniu, politologii,… jest całe
            mnóstwo. Inżynier to jednak prestiż i konkretna wiedza, a takich pracodawcy
            szukają, zresztą większość maturzystów wybiera łatwe studia a na politechnikach
            jest coraz mniej studentów.
            • Gość: kasia Re: lepsze studia inz. czy mgr.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 18:43
              tyle, ze tu chyba chodzi
              inż. czy mgr inż....
            • mala_anja Czytales(as) wogole tego posta? 23.07.06, 00:41
              Gość portalu: Inż.!!! napisał(a):

> Inżynier lepiej brzmi, zresztą gazety ciągle trąbią iż firmy szukają
              inżynierów
              > .
              > A magistrów zwłaszcza po marketingu, zarządzaniu, politologii,… jest całe
              > mnóstwo. Inżynier to jednak prestiż i konkretna wiedza, a takich pracodawcy
              > szukają, zresztą większość maturzystów wybiera łatwe studia a na
              politechnikach
              > jest coraz mniej studentów

Czytales(as) wogole tego posta? To moze przeczytaj ze zrozumieniem. Lepiej
              brzmi jak juz cos magister inzynier, a temat dotyczy studiow jednolitych i 2-
              stopniowych.
              Pozdrawiam
            • r.richelieu Re: lepsze studia inz. czy mgr.? 23.07.06, 01:06
              > Inżynier lepiej brzmi, zresztą gazety ciągle trąbią iż firmy szukają
              inżynierów

O Jezu, kolejna ofiara medialnej propagandy
          • Gość: leche Re: lepsze studia inz. czy mgr.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 23:40
            studia uzupełniajace sa płatne. ale o to mi chodzi, by robic je w systemie
            zaocznym . tzn. tak ,abym w tygodniu mogl pracowac jako ten "goły" inz. a w
            weekendy uzupelnac swe wyksztalecenie. w najlepszym wypadku skonczyl bym studia
            uzupelniajace rok pozniej niz ci z jednolitych,ale mialbym juz 2 letnie dosw. w
            pracy. W dodatku opłacenie studiow uzupelniajacych wynosilo by ok 250 zl
            miesiecznie ,czyli z reszty potencjalnmej pensji(nie wiem ile, moze z 1500 na
            ręke) moglbym sie spokojnie utrzymac- czyli byc juz w wieku 23 lat samodzielnym .

nie wiem , co robic...
            • mala_anja Re: lepsze studia inz. czy mgr.? 23.07.06, 00:36
              Suma nawet nie tak wielka za te zaoczne, spodziewalam sie czegos gorszego.
              Faktycznie ten wybor dosc ciezki. Pytanie. Czy poradzil bys sobie na studiach
              magisterskich na V roku pracujac? Zapytaj studentow V roku czy da sie pracowac
              w zawodzie i studiowac na V roku. Ile maja godzin zajec tygodniowo? Ile
              egzaminow w sesji? jak ciezkie?
              U mnie dalo rade to pogodzic prace i nauke na V roku.
              Jesli okaze sie, ze plan V roku jest malo elastyczny i nie da sie dorobic nawet
              na pol etatu to idz na inzynierke, a jak bedzie tak jak u mnie (mialam 2 dni
              (wtorek, sroda) w tygodniu zajecia na 9 sem, bo ktos od razu cos pokombinowal w
              planie) to bym rozwazala magisterke od razu.
              • Gość: ja Re: lepsze studia inz. czy mgr.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 10:23
                a co jeśli (tfu tfu) po inż. nie uda Ci się znaleźć pracy? albo będziesz długo
                szukał. idź na jednolite i potem kombinuj
                • Gość: leche Re: lepsze studia inz. czy mgr.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 15:15
                  > a co jeśli (tfu tfu) po inż. nie uda Ci się znaleźć pracy?

z tym raczej nie bedzie problemu. Obecnie na rynku jest bajka , i raczej w
                  przeciagu paru nastepnych lat sie to nie zmieni. ale jakies ryzyko niestety
                  zawsze jest.no i placa , kokosow chyba nie bede mogl wymagac ;)
    • Gość: te Re: lepsze studia inz. czy mgr.? IP: 213.17.178.* 23.07.06, 19:24
      zgodnie z zasadami UE niebawem wszystkie studia bedą dwustopniowe ..no moze
      wylaczając kierunki tj. medycyna czy prawo :]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka