Gość: Mistrz IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.07.06, 22:12 mam pytanie jakie przedmioty musze zdawac zeby dostac sie na uniwerek na chemie??? wystarczy sama chemia czy cos jeszcze??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elafan Re: Studia chemia wroclaw 22.07.06, 22:15 Właściwie chemia powinna wystarczyć (przyjmują wszystkich - niestety) ale optymalnie było by zdawać jeszcze matematykę/fizykę/biologię. Jak będziesz miał pytania to moje dzidzi: 6121325 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Studia chemia wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 22:20 kumpel studiuje a nie zdawał ani chemii ani matmy... a wczesniej przez rok studiował polonistykę. na chemię biora każdego. a później to już wola Boga co się z tymi ludźmi dzieje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mistrz Re: Studia chemia wroclaw IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.07.06, 10:09 ja sie tak zastanawiam bo to jedyny przedmiot ktory lubie :P. tylko czy po tym sa jakies perspektywy??? gdzie mozna by robic??? i czy mozna zostac na uniwerku zeby zrobic cos wyzej niz tego mgr.??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mourinho Re: Studia chemia wroclaw IP: 212.244.78.* 23.07.06, 17:38 Również polecałbym politechnikę. Nie chcę straszyć, ale po Uniwerku to można trafić co najwyżej do szkoły jako nauczyciel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak Re: Studia chemia wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 17:45 nieprawda. jest masa róznych chemii na uniwerku. chemia podstawowa, biologiczna, informatyka chemiczna... Odpowiedz Link Zgłoś
elafan Re: Studia chemia wroclaw 23.07.06, 19:28 A po politechnice, trafisz do szkoły jako woźny... Przestań powtarzać idiotyczne stereotypy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mourinho Re: Studia chemia wroclaw IP: 212.244.78.* 24.07.06, 00:31 dobra spoko, po uniwerku bedziesz zarabiał 10tyś na miesiąc i wszyscy beda sie oCiebie bić, pasuje taka wersja? Odpowiedz Link Zgłoś
elafan Re: Studia chemia wroclaw 24.07.06, 18:03 Wiesz - nie wszyscy wybierają kierunek studiów przez wzgląd na wysokość przyszłej pensji... I wyjaśnij mi - w którym miejscu napisałem, że ktoś się będzie o mnie bił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YB Re: Studia chemia wroclaw IP: *.nott.cable.ntl.com 23.07.06, 12:29 ja bym doradzal jednak chemie politechniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: Studia chemia wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 13:31 tyle ze tam to juz za pozno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YaB Re: Studia chemia wroclaw IP: *.nott.cable.ntl.com 23.07.06, 13:58 a to przepraszam. Nie jestem w temacie rekrutacji w tych latach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: Studia chemia wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 14:03 nic sie nie stalo. w sumie chemiczny PWr ma większą ofertę niż UWr, znam osoby co chcą się przeności z UWr na PWr. oby im się udalo. choć pewnie na chemicznym znów mieli za mało chętnych i będzie wrześniowy nabor... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YB Re: Studia chemia wroclaw IP: *.nott.cable.ntl.com 23.07.06, 14:16 wlasnie w tym rzecz, czysta chemia na w.ch pwr to tylko dodatek duzo jest "perspektywicznych" ale nic nie mowiacych maturzystom rzeczy jak np technologia chemiczna, inzynieria materialowa... Odpowiedz Link Zgłoś
elafan Re: Studia chemia wroclaw 23.07.06, 19:32 "w sumie chemiczny PWr ma większą ofertę niż UWr" Skoro zajmujesz się naukami ścisłymi (tak przypuszczam), to wiesz, że twierdzenia należy dowieść - poprzeć przykładami. Czekam... "znam osoby co chcą się przeności z UWr na PWr" Ja też - nie radzą sobie z nauką na uniwerku. Poza tym czego to dowodzi? "oby im się udalo." ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YB Re: Studia chemia wroclaw IP: *.nott.cable.ntl.com 23.07.06, 21:15 patrz z grubsza post obok. Odpowiedz Link Zgłoś
elafan Re: Studia chemia wroclaw 23.07.06, 21:22 Oświeć mnie... - przytocz ten post Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YB Re: Studia chemia wroclaw IP: *.nott.cable.ntl.com 23.07.06, 23:17 kiepsko forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=45690218&a=45708024 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: Studia chemia wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 22:19 > Skoro zajmujesz się naukami ścisłymi (tak przypuszczam), to wiesz, że twierdzen > ia należy dowieść - poprzeć przykładami. > Czekam... Tu się mylisz. Dowodzenie twierdzeń nie polega na podawaniu przykładów. A większa oferta? Wystarczy spojrzeć jakie kierunki masz na wydziale chemii UWr a jakie na wydziale chemicznym PWr. PS. ja znam takie osoby którym się nie podoba na uniwerku. Odpowiedz Link Zgłoś
elafan Re: Studia chemia wroclaw 23.07.06, 23:21 OK - masz rację: powinienem był napisać: "twierdzenia należy dowieść, poprzeć przykładami" - wybacz ten błąd. Jednak co do drugiej części, to Ty wykazałeś się nieścisłością - na WChUWr jest tylko jeden kierunek : chemia. Natomiast w obrębie kierunku istnieją 4 specjalności. Co do tych kierunków na WCh PWr: 1)Biotechnologię można na uniwerku studiować na Wydziale Nauk Przyrodniczych - już chyba Wydziale Biotechnologii 2)Reszta kierunków : tj. technologie wszelakie - są niejako zaprzeczeniem kierunków uniwersyteckich. Chemia na uniwersytecie to taka "sztuka dla sztuki" i przeznaczona jest dla ludzi interesujących się chemią, a nie tym, ile można po tych studiach zarabiać (chociaż nie twierdzę, że takich ludzi na PWr nie ma). Fakt faktem - na polibudzie kładzie się ponoć, wiem tylko z opowiadań, większy nacisk na zastosowania - co z resztą wydaje się logiczne. > PS. ja znam takie osoby którym się nie podoba na uniwerku. Ja też - i co w związku z tym? Znam też osoby, które przeniosłu się z PWr na uniwerek bo na polibudzie im się nie podobało. Ważne jest to, z jakich powodów ludzie z UWr chcą się przenieść na polibudę...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YB Re: Studia chemia wroclaw IP: *.nott.cable.ntl.com 23.07.06, 23:43 W obrebie chemii, technologi chemicznej, inzynierii materialowej na PWr tez istnieja specjalnosci! Biotechnologii rzeczywiscie bym nie mieszal bo wydaje mi sie ze biotechnologia politechniczna to niestety dosc slaba sprawa (w porownaniu do uniwersytetow wszelakich) przynajmniej w stosunku do moich oczekiwan. Nie rozumiem co masz na mysli ze sa zaprzeczeniem kierunkow uniwersyteckich? To znaczy zabraniaja na nich uczyc sie chemii? hmmm pogubilem sie widze ze tworzy sie tu jakies zarzewie fajnej klotni, ale de facto nie wiem do konca o co. Faktem ze politechniczna chemia proponuje wiecej bardziej zroznicowanych kierunkow (wylaczajac biotechnologie ktora ma sie jak piesc do nosa) a na chemii uni moga sie uczyc pasjonaci dlatego mysle ze jesli nie chce sie byc naukowcem i/lub nauczycielem a mysli sie o jakiejkolwiek pracy w szeroko pojetym przemysle to lepsze sa kierunki chemiczne PWr (choc oczywiscie nie znaczy to ze jak ktos sie uprze to nie da rady pojsc do przemyslu po uni). Odpowiedz Link Zgłoś
elafan Re: Studia chemia wroclaw 23.07.06, 23:58 > W obrebie chemii, technologi chemicznej, inzynierii materialowej na PWr tez istnieja specjalnosci! A w którym miejscu ja stwierdzam, że nie ma? Ja tylko napisałem, że jest różnica, pomiędzy kierunkiem - na WChUWr jest jeden, a specjalnościami, których w obrębie kierunku są 4. > Nie rozumiem co masz na mysli ze sa zaprzeczeniem kierunkow uniwersyteckich? Rozumiesz - co udowodniłeś w dalszej części postu. Studia uniwersyteckie mają służyć zgłębianiu wiedzy przede wszystkim. Dopiero w dalszej kolejności jest nauka przyszłego zawodu. A kierunki typu technologia chemiczna czy inżynieria materiałowa to kierunki stricte praktyczne. > hmmm pogubilem sie widze ze tworzy sie tu jakies zarzewie fajnej klotni A ja jakoś tego nie widzę - na razie rozmawiamy... > na chemii uni moga sie uczyc pasjonaci dlatego mysle ze jesli > nie chce sie byc naukowcem i/lub nauczycielem a mysli sie o jakiejkolwiek pracy w szeroko pojetym przemysle to lepsze sa kierunki chemiczne PWr (choc > oczywiscie nie znaczy to ze jak ktos sie uprze to nie da rady pojsc do przemyslu po uni I tu się zgodzę w całej rozciągłości i dodam, że po politechnice, też można być naukowcem - oczywiście jak ktoś się uprze ;) (wybacz ten żarcik ale nie mogłem się oprzeć;D) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YB Re: Studia chemia wroclaw IP: *.nott.cable.ntl.com 24.07.06, 00:09 > A w którym miejscu ja stwierdzam, że nie ma? Nie stwierdzasz ale niejako implikujesz piszac (cytuje z pamieci moze niedokladnie) "wprawdzie na PWr sa rozne kierunki ale na uni sa 4 specjalnosci na jednym kierunku" tak to w kazdym razie brzmialo. > Rozumiesz - co udowodniłeś w dalszej części postu. Studia uniwersyteckie mają służyć zgłębianiu wiedzy przede wszystkim. Dopiero w dalszej kolejności jest nauka przyszłego zawodu. A kierunki typu technologia chemiczna czy inżynieria materiałowa to kierunki stricte praktyczne. Ok. Musimy jednak pamietac ze poruszamy sie w sferze dosc duzych uproszczen/uogolnien to troche znieksztalca. > A ja jakoś tego nie widzę - na razie rozmawiamy.. NA RAZIE :) > I tu się zgodzę w całej rozciągłości i dodam, że po politechnice, też można być naukowcem - oczywiście jak ktoś się uprze ;) (wybacz ten żarcik ale nie mogłem się oprzeć;D) Tak jest i zostac doktorantem (ze stypendium) tak samo cholernie trudno pewnie i na uniwersytecie i na politechnice. Wiec myslacy o karierze naukowej musza zap... straszliwie. I to niestety nie jest zarcik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Studia chemia wroclaw IP: *.bstnma.east.verizon.net 24.07.06, 00:49 jesli mysli sie o karierze naukowej to warto rowniez rozejrzec sie za miejscem poza Polska. Wcale nie jest tak trudno cos znalezc i stypendium przyzwoitsze. Z doswiadczenia tez wiem, ze ludzie po chemii sa chetnie przyjmowani w dobrych instytutach PANowskich na dotkoraty biochemiczne. Zanm tez postdokow po doktoratach z chemii organicznej przezucajacych sie na biochemie i biologie molekularna (sa bardzo chetnie widziani!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YB Re: Studia chemia wroclaw IP: *.nott.cable.ntl.com 24.07.06, 01:35 mam wrazenie ze masz calkowita racje niestety, ciekawe co piszesz z tymi postdocami, choc to w sumie w duzej mierze logiczne, latwiej chemikowi zostac biochemikiem niz biochemikowi chemikiem. No ale chyba nie chetniej niz za tak powiem "rasowi" biolodzy molekularni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek Re: Studia chemia wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 09:56 Jedna róznica. Po UWr możesz gó.. robić po PWr możesz gó.. robić i nieźle żyć ;p Odpowiedz Link Zgłoś
elafan Re: Studia chemia wroclaw 24.07.06, 18:11 Całkiem miło to słyszeć, zważywszy że takie właśnie mam plany na przyszłość ;) Odpowiedz Link Zgłoś
elafan Re: Studia chemia wroclaw 24.07.06, 18:07 Nie wiem czy świadomie, czy nie ale przeinaczasz moje słowa. Napisałem jedynie, że istnieje różnica między KIERUNKIEM, a SPECJALNOŚCIĄ. Z resztą dajmy już temu spokój. I na uniwerku i na polibudzie na kierunku chemia, są do wyboru 4 specjalności o ile to co jest napisane na stronie PWr jest nadal aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś